Ulkomaat

Mitä Muellerin raportista seuraa Trumpille? Kuusi kysymystä Venäjä-tutkinnasta

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnan tuloksena syntynyt raportti ei osoita, että presidentti Donald Trumpin vuoden 2016 vaalikampanja olisi tehnyt yhteistyötä Venäjän hallinnon kanssa. Raportti ei ottanut kantaa siihen, onko presidentti estänyt oikeuden toteutumisen.

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtama Venäjä-tutkinta tuli päätökseen viime viikolla. Tutkinnasta on toistaiseksi julkaistu ainoastaan oikeusministeri William Barrin tekemä nelisivuinen yhteenveto.

Sen mukaan riippumattoman tutkinnan tuloksena syntynyt raportti ei osoita, että presidentti Donald Trumpin vuoden 2016 vaalikampanja olisi tehnyt yhteistyötä Venäjän hallinnon kanssa.

Tämä on Trumpille poliittinen voitto. Presidentti on toistuvasti kutsunut Venäjä-tutkintaa noitavainoksi. Demokraatit kuitenkin tutkivat edelleen Trumpin toimia muun muassa oikeuden estämiseen ja korruptioon liittyen.

Julkaistaanko koko raportti?

Tällä hetkellä Muellerin koko raportin julkaisu suurelle yleisölle on epävarmaa. Oikeusministeri Barr sanoi, että raportti sisältää tietoja, joita ei lain mukaan voi tuoda julkisuuteen.

Oikeusministerin mukaan raportista on tarkoitus julkaista versio, josta on karsittu salassa pidettävät tiedot. Tämän version julkaisemista saadaan odottaa, ja se sisältää todennäköisesti useita mustattuja sivuja, arvioi The Washington Post -sanomalehti.

Valkoisen talon mukaan Trumpilla itsellään ei olisi mitään sitä vastaan, että koko raportti julkaistaisiin.

”En usko, että presidentillä olisi mitään sitä vastaan”, sanoi tiedottaja Sarah Sanders maanantaina televisiokanava NBC:n haastattelussa.

”Hän on näiden tietojen paljastumisesta enemmän kuin mielissään, koska tietää täsmälleen, mitä tapahtui ja mitä ei, ja nyt suoraan sanoen loputkin amerikkalaiset tietävät.”

Demokraattijohtajat, kuten edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer, ovat vaatineet koko tutkintaraportin julkaisemista.

”Yhdysvaltalaiset ansaitsevat totuuden. Oikeusministeri Barrin on julkaistava koko raportti”, Pelosi kirjoitti Twitterissä.
Raportin julkaisemisesta syntyy todennäköisesti pitkä perustuslaillinen oikeustaisto, arvioi The New York Times.

Mitä raportin sisällöstä tiedetään?

Lähes kaksi vuotta kestäneen tutkinnan aikana erikoissyyttäjä Muellerin kerrotaan määränneen lähes 500 etsintä- tai kotietsintälupaa, kuulleen noin 500:a todistajaa ja tehneen muiden valtioiden hallinnoille 13 pyyntöä todisteiden saamiseksi.

Yhteenvedon mukaan Mueller palkkasi tutkintaa varten 19 lakimiestä, joiden apuna toimi noin 40 FBI-agentin ja muun henkilökunnan jäsenen muodostama ryhmä.

Tutkinta on ollut kaksiosainen. Ensinnäkin siinä on selvitetty Venäjän vaalivaikuttamisyrityksiä sekä Trumpin kampanjan yhteyksiä Venäjän hallintoon. Toiseksi tutkinnassa on käsitelty presidentti Trumpin toimia ja sitä, onko presidentti syyllistynyt oikeuden estämiseen.

Tutkinnan mukaan Venäjä vaikutti vaaleihin sosiaalisen median kampanjoiden ja harhaanjohtavan tiedon avulla. Näiden toimien tarkoituksena oli kylvää sosiaalista epäsopua ja lopulta vaikuttaa vaaleihin, kerrotaan oikeusministeriön yhteenvedossa.

Lisäksi yhteenvedossa mainitaan Venäjän hakkerointiyritykset, joiden tarkoituksena oli kerätä ja levittää erinäisiä tietoja.

Yhteenvedon mukaan Muellerin raportissa todetaan, että Venäjän hallinnolle työskennelleet henkilöt saivat hakkeroimalla haltuunsa demokraattien silloisen presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin kampanjaan ja demokraattien puolueorganisaatioon liittyvien henkilöiden sähköposteja. Myöhemmin näitä sähköpostiviestejä julkaistiin esimerkiksi tietovuotosivusto Wikileaksin kautta.

Yhteenvedon mukaan Muellerin raportissa ei osoitettu, että Trumpin kampanja tai kukaan siihen liittyvistä henkilöistä olisi vehkeillyt tai tehnyt yhteistyötä venäläisten kanssa, vaikka Venäjään kytköksissä olevat henkilöt tarjosivat useita kertoja apua Trumpin kampanjalle.

Entä syyllistyikö Trump oikeudenkäytön estämiseen? Tähän Muellerin raportti ei ota kantaa.

”Erikoissyyttäjä toteaa, että vaikka tämä raportti ei päädy siihen lopputulokseen, että presidentti on tehnyt rikoksen, se ei myöskään vapauta häntä”, oikeusministeriön yhteenvedossa lukee.

Arvio siitä, onko Trumpin toiminta ollut rikollista jätettiin oikeusministerille.

Yhteenvedossa todetaan, että oikeusministeri Barr ja apulaisoikeuministeri Rod Rosenstein ovat sitä mieltä, että Muellerin raportissa esittelemät tiedot eivät ole riittäviä osoittamaan, että Trump on syyllistynyt oikeuden estämiseen.

Haluavatko demokraatit avata uusia tutkimuksia?

Demokraatit näkevät Muellerin raportin todennäköisesti kutsuna Trumpin toimia käsittelevien uusien tutkimusten aloittamiselle. Taustalla on se, ettei erikoissyyttäjän raportissa suoraan todeta, että Trump ei ole syyllistynyt oikeuden estämiseen, arvioi The Washington Post.

Demokraatit ovat myös kritisoineet oikeusministeri Barrin näkemystä raportissa esitettyjen tietojen riittämättömyydestä.

”Erikoissyyttäjä Mueller työskenteli 22 kuukautta ratkaistakseen, missä määrin presidentti Trump esti oikeuden toteutumista. Oikeusministeri Barrilta kesti kaksi päivää kertoa amerikkalaisille, että vaikka presidenttiä ei vapautettu, oikeusministeriö ei ryhdy toimenpiteisiin”, twiittasi demokraattiedustaja ja edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtaja Jerrold Nadler.
Nadlerin mukaan oikeuskomitea jatkaa tutkimuksiaan oikeuden estämiseen, vallan väärinkäyttöön ja korruptioon liittyen.

Saatuaan viime vuonna enemmistön edustajainhuoneeseen demokraatit ovat tutkineet esimerkiksi Trumpin osallisuutta pornonäyttelijälle maksetuissa vaitiolomaksuissa. Näyttelijä väitti, että hänellä ja Trumpilla oli suhde. Trump on kiistänyt väitteet.

Lisäksi demokraatit ovat tutkineet presidentin liiketoimia ja erinäisiä korruptiosyytöksiä, kertoo The New York Times.

Mitä tutkinnan tulos merkitsee Trumpin vuoden 2020 kampanjan kannalta?

Tutkinnan lopputulos on Trumpille poliittinen voitto. Hän hakee jatkokautta vuoden 2020 vaaleissa ja Muellerin tutkinnan tuloksesta voi muodostua Trumpille valttikortti vaalikampanjoinnissa.

”Olemme käyttäneet yhden vuoden, kymmenen kuukautta ja kuusi päivää sekä 25 miljoonaa dollaria veronmaksajien rahaa. Minun mielestäni amerikkalaisia inhottaa niin paljon tapa, jolla tätä presidenttiä on kohdeltu, että kosto näkyy vaaliuurnilla”, sanoi Trumpin edelliseen vaalikampanjaan kuulunut poliittinen kommentaattori Corey Lewandowski verkkojulkaisu Politicon mukaan.


Presidentti Trump iloitsi tutkinnan tuloksesta sunnuntaina. Hän tulkitsi tilanteen niin, että Muellerin raportti vapauttaa hänet ja hänen kampanjansa epäillyistä täydellisesti. Trump on toistuvasti syyttänyt tutkintaa noitavainoksi.

”Ei vehkeilyä, ei [oikeuden] estämistä, täydellinen ja totaalinen vapautus. Pitäkää Amerikka suurena!”
Republikaanisenaattori Lindsey Graham puolestaan totesi, että sunnuntai oli huono päivä niille, jotka toivoivat Muellerin tutkinnan vahingoittavan presidenttiä

Miten tähän tultiin?

Yhdysvaltain oikeusministeriö nimitti Muellerin erikoissyyttäjäksi toukokuussa 2017, kun presidentti Trumpin virkaanastumisesta oli kulunut neljä kuukautta. Mueller on liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja.

Pahimmillaan Muellerin tutkinnasta olisi voinut seurata jopa presidentin viraltapano.

Tutkinta on tuottanut joukon syytteitä sekä yhdysvaltalaisia että venäläisiä vastaan.

Venäjän sotilastiedustelun 12 hakkeria on saanut syytteen Yhdysvaltain demokraattipuolueen tietojen varastamisesta ja niiden vuotamisesta eteenpäin. Syytteitä on nostettu myös 13 venäläistä vastaan valeuutisten levittämisestä.

Lukuisia Trumpin entisiä avustajia on syytetty ja tuomittu. Heidän joukossaan ovat Paul Manafort, Roger Stone, Rick Gates, Michael Flynn, George Papadopoulos ja Michael Cohen.

Tuomiot ovat liittyneet esimerkiksi talousrikoksiin.

Mitä erikoissyyttäjä Mueller tekee nyt?

Erikoissyyttäjä ei ole nostamassa enää lisää syytteitä Venäjä-tutkintaan liittyen. Verkkojulkaisu Politicon mukaan Muellerin odotetaan jättävän tehtävänsä erikoissyyttäjänä tulevien päivien aikana.

Muellerin tiedottaja vahvisti sunnuntaina, että tutkinnan yhä käynnissä olevat oikeusjutut on tarkoitus siirtää Yhdysvaltain pääsyyttäjälle Washingtoniin.

Syyttäjänviraston on tarkoitus hoitaa loppuun esimerkiksi poliittisena konsulttina tunnetun Roger Stonen oikeudenkäynti ja entisen poliittisen konsultin ja lobbarin Rick Gatesin tuomitseminen, kertoi Politico.

Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, mikä taho ottaa vastuulleen Trumpin entisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Michael Flynnin tuomitsemisen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  6. 6

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  7. 7

   Pohjanmaalla sijaitsee vyöhyke, jolla suhtaudutaan nihkeästi ilmastotoimiin – Kartta näyttää oman äänestysalueesi tilanteen

  8. 8

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  10. 10

   Veera Papinoja koki Balilla matkailijan kauhunhetken: Mitä tehdä, kun äkillinen sairaus estää lentämisen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  5. 5

   Pekka Sauri aloitti Twitterissä ”ränttäämisen” ja katso: Jussi Halla-aho avasi edes hieman, mitä mieltä hän on vanhoista kirjoituksistaan

  6. 6

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  7. 7

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  8. 8

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  9. 9

   Sri Lankan iskuista pidätetty 13 ihmistä, räjähdysten sarjassa kuolleiden määrä jo 290 – tämä iskuista tiedetään

  10. 10

   Dieselin­katkuinen tahra: Saksan auto­teollisuus menetti maineensa, ja nyt sen on keksittävä auto uudestaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  4. 4

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää