Ulkomaat    |   HS Tšetšeniassa

Mitä tehdä Isisin naisille ja lapsille? Venäjä toi Aminan Irakista mummolle, mutta Isisiin kuuluneita äitejä sekään ei halua

Tšetšeniassa vakuutellaan, että naiset vain seurasivat kuuliaisesti miehiään Isisiin. Venäjän turvallisuuspalvelut eivät ole asiasta yhtä varmoja.

Groznyi

Groznyilainen Razet Sembajeva sai uudenvuoden alla tyttärentyttärensä takaisin kotiin terroristijärjestö Isisin niin sanotusta kalifaatista. Amina oli ollut poissa yli neljä vuotta.

Moskovan kupeeseen Žukovskin lentokentälle laskeutui 30. joulukuuta kone, jonka kyydissä oli 30 venäläistä lasta. Lasten äidit ovat Bagdadissa vankilassa, koska he kuuluivat Isisiin.

Samassa vankilassa oli viime ajat elänyt myös kahdeksanvuotias Amina.

Aminan äiti on siis ”Isisin naisia”.

Heistä ja heidän lapsistaan on puhuttu aiempaa enemmän Isisin viimeisenkin hallinta-alueen sortuessa. Tätä ennen huomio oli enemmän Isisiin liittyneissä vierastaistelijoissa, joista monilla on Britannian, Saksan tai Ranskan kansalaisuus. Suomestakin lähti Syyrian ja Irakin sota-alueelle noin 80 ihmistä, joista parikymmentä oli naisia.

Länsimaat eivät ole halunneet Isisin vierastaistelijoita takaisin, eivätkä ne halua Isisin naisiakaan ja heidän lapsiaan.Myös Venäjällä ongelma on iso, sillä Venäjän kansalaiset ovat olleet suurin vierastaistelijoiden ryhmä tunisialaisten jälkeen. Venäjältä lähti Isisin riveihin Syyriaan ja Irakiin ainakin 4 000, suuri osa heistä muslimienemmistöisestä Pohjois-Kaukasiasta.

Venäjä on kuitenkin evakuoinut Syyriasta ja Irakista Isisissä olleita naisia ja lapsia. Se kotiutti 21 naista ja kymmeniä lapsia ennen kuin evakuointiohjelma keskeytettiin loppuvuodesta 2017 turvallisuuspalvelu FSB:n vaatimuksesta.

Viime vuoden lopulla lapsia alettiin taas kotiuttaa. Amina oli ensimmäisellä lennolla.


Nyt Amina leikkii punainen huivi päässään omakotitalon pihalla Groznyin keskustan tuntumassa. Piha on laatoitettu ja ympäröity korkealla muurilla, kuten täällä on tapana.

Aina välillä Amina juoksee olohuoneeseen, jonka sohvalla isoäiti Sembajeva kertoo perheensä tarinaa.

Amina lähti äitinsä ja isänsä mukana Turkkiin vuonna 2014. Sembajeva kertoo, että alussa Aminan äiti soitti joka päivä. Kaikki tuntui olevan hyvin.

Kun Sembajeva päätti alkuvuodesta 2017 lähteä tapaamaan perhettä, tytär lähetti viestin, että perhe onkin Irakissa. Selvisi, että Aminan vanhemmat olivat liittyneet Isisiin ja muuttaneet ”kalifaattiin”. Puhelut, joita hän luuli Turkista soitetuiksi, olivatkin tulleet muualta.

Tyttäreen sai kyllä yhteyden senkin jälkeen. Lyhyissä puheluissa hän vakuutti kaiken olevan yhä hyvin. Hän korosti halunneensa muuttaa ”kalifaattiin” omasta tahdostaan.

Sembajevan mukaan niin ei ollut.

”Niitä puheluita on nyt käytetty häntä vastaan. Mutta mies oli aina siinä vieressä vahtimassa, mitä hän sanoo. Jos sanoi väärin, rangaistiin.”


Venäjälle paluunsa jälkeen Amina aloitti koulun ensi kertaa elämässään.

Rehtori pani hänet tammikuussa toiselle luokalle ikätovereidensa pariin ja uskoi, että Amina saa muut nopeasti kiinni. Amina ei osannut lukea eikä kirjoittaa.

Vaikka Aminaa nyt naurattaa, kaikki ei ole ihan kunnossa. Isoäitiä alkaa itkettää, kun hän kertoo siitä.

”Aina välillä hän haluaa kuunnella äideistä kertovia lauluja. Silloin hän puhkeaa hysteeriseen itkuun eikä häntä tahdo saada millään rauhoitettua.”

Aminan isä on kuollut. Äiti sai pari viikkoa sitten Bagdadissa 15 vuoden vankeustuomion.

”Miksi? Hän vain uskoi miestään ja meni tämän kanssa.”

Groznyin keskustassa on evakuointiohjelman koordinaattorin Heda Saratovan toimisto. Hän jakaa Sembajevan näkemyksen, jota kuulee Groznyissa usein.

”Nämä naiset lähtivät miestensä käskystä, eivät omasta tahdostaan. Joukossa on joitain fanaatikkoja, mutta he ovat yksittäistapauksia.”

Näkemys saattaa selittää koko toissa vuonna alkaneen palautusohjelman. Sen isänä pidetään Tšetšenian kovaotteista johtajaa Ramzan Kadyrovia, joka sai Putinin ajatuksensa taakse.

Asiantuntijat ovat arvelleet Kadyrovin motivaatioksi halua pitää mahdolliset kapinalliset valvonnassa, yritystä vahvistaa omaa asemaansa muslimijohtajana sekä aitoa järkytystä lasten kohtalosta. Mutta tärkeä selitys voi olla näkemys, jonka mukaan Isisiin lähteneet naiset vain seurasivat kuuliaisesti miehiään. Se sopii patriarkaaliseen maailmankuvaan.


Saratova saa jatkuvasti yhteydenottoja, joissa ihmiset eri puolilta Venäjää toivovat saavansa Syyriassa ja Irakissa olevia sukulaisiaan takaisin. Työhuoneessa on paksut kansiot kirjeitä ja avunpyyntöjä.

”Nyt luku on 2 266. Heistä 667 on naisia, 1 599 lapsia”, Saratova sanoo katsottuaan listansa viimeiselle sivulle.

Käsin kirjoitettujen kirjeiden ja kuvien lisäksi hän saa yhteydenottoja myös Syyriassa ja Irakissa olevilta naisilta. Heistä monet käyttävät Whatsappia.

Saratova ottaa esiin puhelimensa ja soittaa meille avunpyyntöviestin, jonka kertoo saaneensa Isisiin lähteneeltä dagestanilaiselta naiselta. Naisen sananvalinnoista ja lausunnasta kuuluu korkea koulutus.

”Teimme virheen. Mutta vannomme, että jos saamme palata, emme aiheuta vaaraa Venäjälle”, naisen ääni sanoo.

Saratovan mielestä naiset ja lapset pitäisi tuoda kotiin.

”He palaavat ennemmin tai myöhemmin. Se on kaupallinen sota, jossa voi ostaa vapauden. He ovat vähemmän vaarallisia, jos tuomme heidät tänne.”

Kaikkia palautusohjelma ei miellytä. He eivät usko, että naiset lähtivät Isisiin nöyryyttään ja typeryyttään, ainakaan kaikki.

Merkittävin epäilijä on turvallisuuspalvelu FSB. Se sai lopetettua naisten palautukset vuonna 2017, eivätkä turvallisuuselimet suhtaudu täysin epäilyksettä lastenkaan palautuksiin.

FSB perustelee näkemystään aivan samoin kuin länsimaat. Naiset ja lapset ovat altistuneet pitkään ääri-ideologialle, minkä vuoksi he ovat turvallisuusriski. Lisäksi ainakin osa naisista lähti valmiiksi hyvin radikalisoituneena.

Syyrian johtajan Bashar al-Assadin liittolaisena Venäjä on vieläpä erityinen kohde. Isis on jo ilmoittanut olevansa ainakin 27 terrori-iskun takana Venäjällä, minkä lisäksi se ilmoittautui syylliseksi Egyptistä Pietariin matkalla olleen matkustajakoneen räjähdykseen lokakuussa 2015.

Sitä paitsi jihadistinaiset ovat ennenkin tehneet terrori-iskuja Venäjällä.

Venäjän kansalaisten suuri määrä Isisin riveissä johtuu osin siitä, että Pohjois-Kaukasiassa oli jo ennalta islamistikapinallisia. Isis on pian 30 vuotta jatkuneen Pohjois-Kaukasian aseellisen kapinan tuorein ideologinen käänne.

Kapinointi alkoi Tšetšenian kansallismielisenä separatistiliikkeenä Neuvostoliiton hajotessa, mutta jihadistit ottivat vallan liikkeessä jo 1990-luvun lopulla. Samalla liike alkoi levitä laajemmalle Pohjois-Kaukasiassa ja vakiintui lopulta terroristijärjestöksi nimeltä Kaukasian emiraatti.

Venäjän viranomaiset päättivät tuhota sen ennen alkuvuodesta 2014 pidettyjä Sotšin talviolympialaisia. Viranomaiset kovensivat otteitaan, minkä lisäksi he käytännössä avasivat rajan Pohjois-Kaukasian jihadisteille Lähi-itään lähtemiseksi. Yhdessä nämä toimet heikensivät järjestöä niin paljon, että se hävisi ideologisen taistelun Isisille.

Isisille pohjoiskaukasialaisista oli erityistä hyötyä, koska heistä monilla oli taistelukokemusta.

Isisin rekrytointia helpotti se, ettei monia radikalisoitumisen syitä ole ratkaistu. Pohjois-Kaukasiassa hallinto on huonoa ja korruptoitunutta, viranomaiset rikkovat järjestelmällisesti ihmisoikeuksia ja poliittisten oikeuksien rajoitusten vuoksi mitään luvallista oppositiota ei ole.

Myös propaganda oli taitavaa. Isis vetosi vihaan, myötätuntoon, kostonhimoon, uskonnollisiin velvollisuuksin, jumalanpelkoon, seikkailunhaluun ja romantiikan kaipuuseen. Se lupasi jopa seksiä.

Pohjois-Kaukasiassa Isis rekrytoikin poikkeuksellisen menestyksekkäästi naisia.


Isoäidit, joista osa on siis vasta nelikymppisiä, tapaavat usein Saratovan toimistolla. Lisäksi on viestiryhmä, kertoo Laila Dulatova, jonka kaksi tytärtä lähti Isisiin.

”Meitä on siinä 490 äitiä. Emme tunne kaikkia henkilökohtaisesti, koska mukana on naisia myös ainakin Moskovasta, Uljanovskista, Kazakstanista ja Tatarstanista.”

Nyt paikalla on myös Madina Gaisumova, yksi ”Isis-naisista” eli Syyriasta Tšetšeniaan päässeistä.

Gaisumova on pukeutunut huiviin, joka jättää esiin vain kasvot. Hän kertoo menneensä Turkkiin vuonna 2014 silmäleikkaukseen ja siirtyneensä seuraavana vuonna silloisen miehensä kanssa Syyriaan.

”Käännytys oli todella tehokasta”, hän sanoo.

”Muistan istuneeni erään naisen kanssa kahvilassa, kun hän sanoi lähtevänsä ja jättävänsä lapsensa taakseen. Ihmettelin, miten voi lähteä ja jättää lapsensa. Kahden kuukauden päästä tein samoin.”

Osa lapsista oli mukana, osa oli jäänyt isoäidin luo.

Venäjä on saanut poikkeuksellisesti kehuja ihmisoikeusjärjestöiltä. Evakuointiohjelma yllätti ihmisoikeusväen ja asiantuntijat.

”Onhan se poikkeuksellista, että Venäjällä on vahvempi kanta humanitaarisessa kysymyksessä kuin EU:lla, Yhdysvalloilla tai lännellä ylipäätään”, sanoo Pohjois-Kaukasiaa vuosia tutkinut Jekaterina Sokirjanskaja. Hän johtaa Conflict Analysis and Prevention Centre -laitosta.

Sokirjanskajan mukaan on ongelma, ettei evakuoiduille naisille ole mitään järjestelmällistä ohjelmaa, jolla heitä integroitaisiin takaisin yhteiskuntaan. Heillä voikin olla edessään syvä henkilökohtainen kriisi.

”Siksi heillä on suurempi riski palata radikalismiin.”


Lasten palautuslentojen on määrä jatkua hiljalleen. Presidentti Vladimir Putin on sanonut, etteivät lapset päättäneet lähteä sotaan, ”joten meillä ei ole oikeutta jättää heitä sinne”.

Huhtikuussa palautuslennolla pitäisi olla myös groznyilaisen Zara Uspanovan lapsenlapsi. Tytär on samassa bagdadilaisessa vankilassa Sembajevan tyttären kanssa, äidin mukaan syyttömänä.

”Haluan kiittää Vladimir Vladimirovitš Putinia siitä, että hän palauttaa lapsenlapsemme. Mutta pyydämme häntä palauttamaan myös tyttäremme.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   Ainakin sata klamydiatapausta jäänyt testeissä paljastumatta, nyt selvitetään kymmeniä­tuhansia vanhoja testituloksia – ”Emme osaa vielä sanoa, kuinka isosta ongelmasta on kyse”

  4. 4

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessa voi olla nyt lämpimämpää kuin Espanjassa, mutta loppu­viikoksi ennustetaan käännettä

  6. 6

   Huoltoyhtiö meni konkurssiin, isännöitsijä valitsi taloyhtiölle uuden firman – Menikö oikein?

  7. 7

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  8. 8

   Tosi miesten viimeinen taisto: Se pieni ero jyllää politiikassa, mutta ei ehkä kauan

  9. 9

   Kansan­edustajille luovutetaan valta­kirjat, HS näyttää suorana kello 12 – Sipilän mukaan ”keskustalla on aika selvä suunta oppositioon”

  10. 10

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Sri Lankan pommi-iskuissa kuoli ainakin 310 ihmistä, hallituksen mukaan taustalla saattoi olla ”ulkomainen verkosto”

  6. 6

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  7. 7

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  8. 8

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  9. 9

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi on löytänyt jälkiä ja verta melumuurin väliin kiilatusta autosta, joten pääsiäisen merkillisin liikenneonnettomuus voidaan vielä ratkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  8. 8

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  11. Näytä lisää