Ulkomaat

Rikkaat vanhemmat ovat huijanneet lapsilleen opiskelu­paikkoja USA:n eliitti­yliopistoista: ”En oikein välitä koulusta”, sanoi näyttelijän tytär ja antoi kasvot kohulle

Tapauksen uusimmassa käänteessä Yalen huippuyliopisto kumosi sisäänpääsyn opiskelijalta, jonka perheen epäillään maksaneen yli miljoona dollaria sisäänpääsyn varmistamisesta. Oikeuden asiakirjoissa opiskelija kulkee nimellä ”Yale-hakija 1”.

Yliopistojen sisäänpääsyyn liittyvä lahjus- ja huijauskohu on ottanut uusia kierroksia Yhdysvalloissa.

Eliittiyliopistoihin kuuluva Yale on kumonnut sisäänpääsyn opiskelijalta, jonka perhettä syytetään 1,2 miljoonan dollarin lahjuksesta. Summa vastaa runsasta miljoonaa euroa. Rahan tarkoituksena on ollut varmistaa opiskelupaikan saaminen. Asiasta kertoivat muiden muassa BBC ja CNN.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yliopisto kumoaa jo saadun opiskelupaikan maaliskuussa ilmi tulleeseen lahjuskohuun liittyen.

Yale on yksityinen yliopisto Connecticutin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Se kuuluu eliittiyliopistojen ryhmään, niin kutsuttuun Ivy Leagueen.

Opiskelupaikan menettäneen nimeä ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta CNN:n mukaan kyse on naisopiskelijasta, joka olisi päässyt sisään yliopistoon valheellisen jalkapallomenestyksen avulla. Oikeuden asiakirjoissa häntä kutsutaan nimellä ”Yale-hakija 1”. BBC:n mukaan opiskelija hyväksyttiin kouluun vuonna 2018.

Yli miljoonan dollarin lahjussumma maksettiin ensin valehyväntekeväisyysjärjestölle, joka toimitti osan rahoista huijauksessa auttaneelle yliopiston naisten jalkapallojoukkueen valmentajalle.

Valmentajan kerrotaan saaneen 400 000 dollaria siitä hyvästä, että hän merkitsi hakijan jalkapallotulokkaaksi.

Yliopiston verkkosivuilla kerrotaan, että valmentaja yritti auttaa huijauksen avulla myös toista hakijaa sisään yliopistoon, mutta kyseistä hakijaa ei lopulta hyväksytty.

Mistä lahjuskohussa on kyse?

Yhdysvalloissa tuli maaliskuussa julkisuuteen miljoonien dollarien huijaus, jonka avulla järjestettiin rikkaiden ihmisten lapsia sisään huippuyliopistoihin. Toiminta jatkui vuosien ajan.

Käytännössä varakkaat vanhemmat ovat maksaneet huomattavia summia rahaa, jotta heidän jälkikasvunsa pääsee opiskelemaan Yhdysvaltojen huippuyliopistoihin. Oikeuden asiakirjojen mukaan osa lapsista oli tietoisia vanhempiensa toimista, osa ei.

Syytettyinä on 50 ihmistä. Heidän joukossaan on 33 varakasta vanhempaa, muun muassa näyttelijät Felicity Huffman ja Lori Loughlin.

Huffman tunnetaan etenkin Täydelliset naiset -sarjasta ja Loughlin Full House -sarjasta.

Syytettyjen listalla on myös Loughlinin aviomies, muotisuunnittelija Mossimo Giannulli.

Loughlinin ja Giannullin syytetään maksaneen 500 000 dollaria, jotta heidän kaksi tytärtään hyväksytään Etelä-Kalifornian yliopistoon.


Huffmanin puolestaan kerrotaan maksaneen 15 000 dollaria, jotta hänen tytärtään autetaan huijaamaan SAT-kokeessa, jonka avulla mitataan valmiuksia yliopisto-opintoihin.


Lisäksi syytettyinä on vanhempien lisäksi myös esimerkiksi pääsykokeiden parissa työskenteleviä henkilöitä ja yliopistojen urheiluvalmentajia.

Lahjus- ja huijausvyyhti paljastui sattumalta Yhdysvaltain keskusrikospoliisin FBI:n peitetehtävän yhteydessä. Kyseinen peitetehtävä liittyi aivan toiseen tutkimukseen.

Miten huijaus toteutettiin?

Vanhempien epäillään maksaneen yhteensä kymmeniä miljoonia dollareita valehyväntekeväisyysjärjestölle, joka järjesti heidän lapsilleen paikan toivotusta yliopistosta.

Huijaus on Yalen lisäksi kohdistunut ainakin Stanfordin, Georgetownin ja Etelä-Kalifornian yliopistoihin.

Valehyväntekeväisyysjärjestön johtajana toimi yhdysvaltalainen liikemies William ”Rick” Singer. Hän on myöntänyt oikeudessa syyllisyytensä useisiin syytekohtiin kuten laittomaan liiketoimintaan, rahanpesuun ja oikeuden toteutumisen estämiseen. Singer on tehnyt tutkijoiden kanssa yhteistyötä viime syyskuusta lähtien.

Maksua vastaan järjestö välitti ihmisiä, jotka tekivät pääsykokeet nuorten hakijoiden puolesta. Henkilöt myös korjasivat koevastauksia varmistaakseen tarpeeksi korkeat pisteet yliopistoon pääsyyn.

Singerin johtaman järjestön kerrotaan myös lahjoneen yliopistojen urheiluvalmentajia, jotta nämä rekrytoisivat nuoret yliopistoihin, vaikka oppilaitokseen pyrkijät eivät olleet lajissaan tarpeeksi hyviä tai eivät olleet koskaan edes harrastaneet sitä.

Syyttäjän mukaan osalle nuorista järjestettiin erikoispaikka ja -aika pääsykokeelle.

Miten yliopistot ovat reagoineet?

Liittovaltion syyttäjän mukaan yliopistot ovat huijauksen uhreja. Niiden ei siis katsota syyllistyneen rikokseen.

Yliopistot ovat tuominneet laajasti huijaus- ja lahjustoiminnan ja aloittaneet omia selvityksiään tapahtuneesta.

Esimerkiksi huijauksen kautta yliopistoille ohjatut lahjoitukset aiheuttavat päänvaivaa. Etelä-Kalifornian yliopisto on kertonut selvittävänsä, mitkä sen saamista lahjoituksista liittyvät huijaukseen. Yliopisto aikoo ohjata kyseiset rahasummat vähävaraisia opiskelijoita tukeville järjestöille, kertoi USA Today.

Mitä tapahtuu opiskelijoille, jotka ovat päässeet sisään kielletyin keinoin?

Lahjusten ja huijausten avulla yliopistoihin sisään päässeiden opiskelijoiden tilanne on hankala. CNN haastatteleman Yalen yliopistossa sisäänpääsyasioiden parissa aiemmin työskennelleen Ed Bolandin mielestä opiskelijat, jotka tiesivät päässeensä sisään huijauksen avulla, on erotettava.

”Tämä kohu on syönyt ihmisten uskoa [yliopistojen sisäänpääsy] prosessiin. Koulujen on toimittava tiukasti ja ripeästi sekä näytettävä ihmisille, että ne ovat yhtä huolissaan kuin suuri yleisö”, Boland sanoi maaliskuun puolivälissä.

Viime viikolla Etelä-Kalifornian yliopisto kertoi estäneensä lahjuskohuun liittyviä opiskelijoita rekisteröitymästä kursseille tai saamasta opintosuoritusotteitaan. Yliopiston mukaan se käy läpi opiskelijoiden tapaukset. Lopputuloksena voi pahimmillaan olla erottaminen.

Lisäksi yliopisto kertoi tunnistaneensa syksyn 2019 vuosikurssille hakevien joukosta kuusi lahjuskohuun liittyvää tapausta ja hylkäävänsä kyseiset hakijat, kertoi CNBC.

Yliopistot pohtivat myös, mitä tehdä, jos käy ilmi, että yliopistosta jo valmistunut opiskelija on aikoinaan päässyt sisään Singerin johtaman järjestön avulla. Esimerkiksi Yale on kertonut, että sillä toistaiseksi ei ole tiedossa ainuttakaan tällaista tapausta.

Miksi lahjushuijaus kuohuttaa Yhdysvalloissa?

Opiskelu Yhdysvalloissa on kallista ja suosituimpiin yliopistoihin pääseminen vaikeaa.

Se, että rikkaiden perheiden lapset ovat päässeet yliopistoihin sisään huijaamalla ja siten vieneet paikan lahjakkailta hakijoilta, joilla ei ole halua tai varaa huijata, on aiheuttanut laajaa paheksuntaa – jopa vihaa.

Esimerkiksi eräs yhdysvaltalainen yksinhuoltajaäiti on haastanut oikeuteen lahjuskohun yhteydessä nimettyjä ihmisiä ja hakee jopa 500 miljardin dollarin korvauksia. Äidin mukaan hänen poikansa ei saanut yliopistopaikkaa, koska rikkaat huijasivat omat lapsensa sisään kouluihin, kertoi ABC.

Kohun keskiöön on nostettu etenkin lupaavana sosiaalisen median vaikuttajana tunnettu Olivia Jade Giannulli. Hän on näyttelijä Lori Loughlinin tytär, joka sai huijauksen avulla opiskelupaikan Etelä-Kalifornian yliopistosta. Hakemuksessa Giannullin väitettiin harrastavan soutua, mikä oli valhe.Giannullin sosiaalisen median kanavissa ennen kohua antamat lausunnot ovat olleet osasyy häneen kohdistettuun rajuun arvosteluun.

”En tiedä, kuinka paljon aion osallistua koulunkäyntiin. Mutta haluan kokea asioita, kuten pelipäiviä ja juhlia”, hän kertoi seuraajilleen eräällä videollaan USA Todayn mukaan.

”En oikein välitä koulusta, kuten tiedätte”, Giannulli kertoi.

Hän on myöhemmin pyytänyt anteeksi kommenttejaan.

Kauneudenhoitoalan jätit Sephora ja TRESemmé ovat lopettaneet yhteistyön Giannullin kanssa sen jälkeen, kun lahjushuijaus paljastui.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  2. 2

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki kärsii niin kovasta lääkäripulasta, että poliitikot pohtivat ruuhkien purkamista yksityisille lääkäriasemille

  4. 4

   Lasitaiteilija Oiva Toikka on kuollut

  5. 5

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Ultrajuoksija Noora Honkala teki 12 tunnin kisassa kerralla kaksi ennätystä vaikeuksista huolimatta: ”Epätoivoisesti yritin oksentaakin”

  8. 8

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  9. 9

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  5. 5

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  9. 9

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  10. 10

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  4. 4

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää