Ulkomaat

Rikkaiden opiskelupaikka­huijaus nosti pinnan alla kytevät ongelmat esille Yhdysvalloissa: lapsille hankitaan jopa vääriä diagnooseja

Rikkaiden ja kuuluisien vanhempien tilaama huijaus nosti yliopistokoulutuksen ongelmat esiin, mutta kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun opiskelupaikkoja on yritetty hankkia kyseenalaisin keinoin. Moni etsii apua haku-urakkaan myös laillisesti toimivilta yrityksiltä, joista kalleimmat veloittavat palveluistaan yli miljoona dollaria.

Yliopistomaailmaa ravisteleva huijauskohu on nostanut esille Yhdysvaltain koulutusjärjestelmään liittyviä kipukohtia, kuten tasokokeiden mielekkyyden ja villinä rehottavan valmennusbisneksen.

HS kokosi yhteen yhdysvaltalaisten yliopistojen opiskelijavalintaan vaikuttavia tekijöitä ja käytäntöihin liittyviä väärinkäytöksiä.

Tuoreimmassa kohussa varakkaiden vanhempien epäillään maksaneen huomattavia summia, jotta heidän jälkikasvunsa pääsisi opiskelemaan Yhdysvaltojen huippuyliopistoihin. Rahat maksettiin valehyväntekeväisyys­järjestölle, joka käytti niitä esimerkiksi urheiluvalmentajien ja kokeiden valvojien lahjomiseen.

Lue lisää: Rikkaat vanhemmat ovat huijanneet lapsilleen opiskelupaikkoja USA:n eliittiyliopistoista: ”En oikein välitä koulusta”, sanoi näyttelijän tytär ja antoi kasvot kohulle

Koulutusta arvostetaan Yhdysvalloissa, ja monet haaveilevat paikasta nimekkäässä huippuyliopistossa.

Korkeakoulut jakautuvat Yhdysvalloissa karkeasti ottaen yksityisiin ja julkisiin. Opiskelu kummassa tahansa vaatii rahaa. Julkisten yliopistojen lukukausimaksut ovat nousseet vuosien varrella budjettileikkausten takia, kun taas yksityisille yliopistoille koulutuksen tarjoaminen on osaltaan liiketoimintaa.

Parhaillaan käynnissä oleva lukuvuosi maksaa julkisessa yliopistossa keskimäärin runsaat 10 000 dollaria ja yksityisessä runsaat 35 00 dollaria. Summat vastaavat vajaata 9 000 ja runsasta 31 000 euroa.

Lahjakkaat nuoret voivat saada stipendin, joka kattaa yliopisto-opiskelun kulut kokonaan tai osittain. Monet ottavat valtavia summia lainaa. Vastavalmistuneella on opintolainaa maksettavanaan keskimäärin 37 000 dollaria, kertoi CNBC-kanava viime vuonna.

Ennen opintojen maksamista on kuitenkin päästävä sisään kouluun. Se ei ole helppoa tai yksinkertaista. Hakukäytännöt ovat muuttuneet monimutkaisemmiksi ja yliopistot ovat aiempaa valikoivampia, kirjoitti USA Today.

Tasokokeessa yritetään menestyä huijausten ja valheellisten diagnoosien avulla

Monet yliopistot ottavat opiskelijavalinnassaan huomioon kansallisten tasokokeiden tulokset. Nämä luku- ja kirjoitustaitoa sekä matemaattisia kykyjä mittaavat monivalintakokeet kulkevat nimillä SAT ja ACT.

Kokeet tehdään suomalaista lukiota vastaavien high school -opintojen päätteeksi. Monille onnistuminen näissä kokeissa määrää tulevaisuuden suunnan.

Uusimmassa huijauskohussa Täydelliset naiset -sarjaa tähdittäneen Felicity Huffmanin kerrotaan maksaneen 15 000 dollaria, jotta hänen tytärtään autetaan huijaamaan SAT-kokeessa.

Tasokokeiden tuloksilla on vuosikymmeniä ollut suuri merkitys yliopistopaikan varmistamisessa. Tämä on saanut osan vanhemmista menemään äärimmäisyyksiin. Lapsille on esimerkiksi ostettu valheellisia keskittymis­häiriödiagnooseja, jotta nämä saavat lisäaikaa kokeiden tekemiseen, kertoi The New York Times.

Kokeissa on vuosien varrella yritetty huijata myös muilla tavoin. Vuonna 2011 kuuden New Yorkissa sijaitsevan koulun oppilaan kerrottiin maksaneen tuhansia dollareita, jotta joku muu tekee heidän SAT-kokeensa.

Vuonna 2015 viranomaiset puolestaan tutkivat huijausyritystä, jossa 15 kiinalaisen epäiltiin maksaneen rahaa siitä, että joku muu tekeytyy heiksi väärennettyjen passien avulla ja tekee heidän SAT- ja kielikokeitaan. Tarkoituksena oli varmistaa paikka yhdysvaltalaisessa korkeakoulussa ja osa epäillyistä onnistui siinä, kertoi The New York Times.

Tasokokeiden yhteydessä on esitetty myös huoli siitä, että ne suosivat varakkaita ja valkoisia.

Kokeet myös aiheuttavat nuorille suuria menestymispaineita.

Kesällä joukko oppilaita vaati, että heidän SAT-kokeidensa tuloksia on korotettava. He olivat tehneet kokeen ensin toukokuussa, mutta halusivat parantaa tulostaan kesäkuun kokeessa. Valituksen tehneet saivat kesäkuun kokeesta huonomman yhteispistemäärän, vaikka heillä oli kokeessa enemmän oikeita vastauksia kuin toukokuun kokeessa.

Ongelma oli se, että kesäkuun koe oli liian helppo, mikä kiristi arviointikriteerejä, jotta tulokset olisivat vertailukelpoisia aiempien kokeiden kanssa, kertoi NBC News.

Lapsille palkataan jopa vuosien ajaksi valmentajia, jotka ohjaavat tekemään yliopistoja miellyttäviä valintoja

Valmistautuminen yliopistovalintaa varten voidaan aloittaa jo nuorella iällä.

Tämä on synnyttänyt lukuisia, täysin laillisia, konsulttiyrityksiä, jotka auttavat nuoria valitsemaan high schoolissa sellaisia kursseja ja koulutuntien ulkopuolisia aktiviteetteja, jotka näyttävät hyviltä yliopistojen hakupapereissa. Kalleimmat palvelut maksavat yli miljoona dollaria ja jatkuvat vuosien ajan.

”Onko se epäreilua? Se, että etuoikeutetut voivat maksaa? Kyllä on, mutta niin maailma toimii”, sanoi yliopistohaun luksusvalmennusta tarjoavaa Ivy Coach -yritystä edustava Brian Taylor The New York Timesin haastattelussa.

Yrityksen nimi viittaa itärannikon kahdeksasta huippuyliopistosta käytettyyn Ivy League -nimitykseen. Näihin kouluihin kuuluvat muun muassa Yale, Harvard ja Princeton.

Konsulttialalta löytyy toimijoita, jotka ovat valmiita venyttämään sääntöjä. Osa esimerkiksi kirjoittaa yliopistohakuun tarvittavia henkilökohtaisia esseitä hakijoiden puolesta, kertoi USA Today. Välillä myös vanhemmat päätyvät kirjoittamaan esseitä. Jos tästä jää kiinni, yliopisto voi hylätä hakijan.

Yliopistohakuun keskittyvää konsultointitoimintaa ei ole säädelty Yhdysvalloissa. Ala on kasvanut viime vuosina nopeasti, ja sitä onkin luonnehdittu villiksi länneksi.

Osa hakijoista vääristää etnisyyttään helpottaakseen sisäänpääsyä, toiset saavat opiskelupaikan sukulaisuuden avittamana

Yliopistot pisteyttävät hakijoita monin eri tavoin. Osa opiskelijoista valikoituu niin sanottujen etnisten kiintiöiden kautta. Käytännön tarkoituksena on parantaa etenkin vähävaraisten vähemmistöperheiden lapsien mahdollisuutta laadukkaaseen koulutukseen.

Presidentti Barack Obaman kaudella korkeakouluja suositeltiin huomioimaan valinnoissaan, se kuuluuko hakija etniseen vähemmistöön. Vuonna 2016 korkein oikeus linjasi, että yliopistot saavat harjoittaa positiivista erityskohtelua. Viime kesänä presidentti Donald Trumpin hallinto ilmoitti kumoavansa suositukset etnisten vähemmistöjen erityisestä huomioimisesta opiskelijavalinnassa.

Oman etnisyyden vääristäminen sisäänpääsyn helpottamiseksi ei ole ollut tavatonta.

”Yksi intialainen poika leikkasi silmäripsensä käydäkseen sisäänpääsyhaastattelussa mustasta, koska mustien kiintiössä on helpompi päästä sisään”, kertoi Harvardin huippuyliopiston opiskelija Kelley Babphavong HS:n haastattelussa lokakuussa.

Lisäksi uusimman huijauskohun keskiössä olevaa valehyväntekeväisyysjärjestöä johtaneen William ”Rick” Singerin kerrotaan vääristelleen asiakkaidensa lapsien etnisyyksiä, jotta näiden sisäänpääsy helpottuisi.

Viime vuonna joukko Harvardin yliopiston aasialaisamerikkalaisia opiskelijoita haastoi yliopiston oikeuteen etnisten kiintiöiden takia. Heidän näkemyksensä mukaan hyvin koulussa menestyvien aasialaisamerikkalaisten määrää pienennettiin keinotekoisesti antamalla heille muita etnisiä ryhmiä huonommat pisteet persoonallisuudesta.

Lue lisää: Harvardin yliopisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialaistaustaiset opiskelijat sanovat yliopiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä

Opiskelijavalinnoissa kiinnitetään huomiota myös opettajan antamaan suosituskirjeeseen, high schoolissa suoritettuihin kursseihin, haastatteluun ja hakua varten kirjoitettuun esseeseen. Lisäksi huomiota voidaan kiinnittää myös urheilumenestykseen tai siihen, onko hakijan suvusta joku muu käynyt aiemmin samaa yliopistoa.

Näistä ominaisuuksista hakijat saavat pisteitä, joiden avulla valitaan sisään pääsevät opiskelijat.

Sukuyhteyksillä yliopistoon pääsemistä on kritisoitu.

Monet yliopistot hyväksyvät sukukytköksiä omaavia hakijoita huomattavan määrän, kertoi The Guardian. Lehden mukaan käytäntö johtuu muun muassa siitä, että koulut pyrkivät näin varmistamaan lahjoituksia entisiltä opiskelijoiltaan eli alumneilta.

Esimerkiksi Harvardin yliopisto hyväksyy sukukytköksiä ilmoittaneista hakijoista noin 33 prosenttia, kun taas kaikista hakijoista kouluun pääsee vain noin kuusi prosenttia, kertoi The Guardian.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  3. 3

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinne harmistui hallitusneuvotteluista medialle vuotaneista tiedoista: ”Mistä te tiedätte, että deadline on 22?” Rinne tivasi toimittajalta kolmeen otteeseen

  5. 5

   Espoo saattaa saada hallitusneuvotteluissa jättipotin: Pitkään unelmoitu kaupunkirata olisi kuin metro

  6. 6

   Viritettiinkö Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansa? Salakuvaaminen ibizalaisella huvilalla ei ole vaatinut isoja resursseja

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  9. 9

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  10. 10

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  5. 5

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  6. 6

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  7. 7

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  9. 9

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää