Ulkomaat

EU ei enää tuo Välimeren siirtolaisia maihin

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International pitää EU:n päätöstä häpeällisenä humanitääristen velvoitteiden laiminlyöntinä.

EU ilmoitti tällä viikolla luopuvansa Välimerellä laivasto-operaatiosta, joka on pelastanut kymmeniätuhansia siirtolaisia ja tuonut heidät Italiaan.

Pelastustoiminta on ollut osa EU:n Sofia-nimistä kriisinhallinta­operaatiota, joka pyrki tuhoamaan ihmissalakuljettajien bisnestä. Vuodesta 2015 lähtien sen puitteissa on pidätetty noin 150 salakuljettajaa ja pelastettu 45 000 siirtolaista.

Osana operaatiota EU on myös kouluttanut Libyan rannikkovartiostoa, valvonut Libyan asevientikieltoa ja kerännyt tietoa öljyn salakuljetuksesta.

Operaatiossa palvelee myös seitsemän suomalaista.

Luopumispäätöksen takana on vaikuttanut erityisesti viime vuonna Italiassa valtaan noussut oikeistopopulistinen hallitus, joka käytännössä pani lopun siirtolaisten pelastamiselle osana Sofia-operaatiota jo vuosi sitten.

Tällä viikolla tehdyn sopimuksen perusteella operaatio jatkuu periaatteessa puolen vuoden lisäajalla, mutta se ei enää toimi merellä. EU valvoo Välimerta vain ilmasta käsin. Lisäksi EU jatkaa yhteistyötä Libyan kanssa.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos EU havaitsee hätätilanteen, se ilmoittaa siitä Libyan rannikkovartiostolle. Siirtolaiset palautetaan Libyaan.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin tiedottaja myönsi, että operaatio on tällaisenaan tehoton.

”Operaatio Sofia on olennainen osa Euroopan unionin työtä purkaa ihmissalakuljettajien liiketoimintamallit ja parantaa turvallisuutta ja vakautta Keski-Välimerellä”, hän sanoi.

”On totta, että Sofia on merioperaatio ja on selvää, että ilman aluksia operaatio ei pysty tehokkaasti toteuttamaan mandaattia, mutta näin jäsenvaltiot ovat päättäneet.”

EU:n päätöksen taustalla on erimielisyys siitä, mitä Eurooppaan pyrkiville siirtolaisille tulee tehdä. Erityisesti Italia on ollut tyytymätön niin sanottuun Dublin-asetukseen, jonka mukaan turvapaikkahakemus on käsiteltävä siinä EU-maassa, johon hakija ensin saapuu.

”Jäsenmaiden erimielisyyksiin mereltä pelastettujen tilanteesta ei ole löydetty vielä ratkaisua – ja niin kauan kun ratkaisua ei ole, laivat eivät voi toimia kun ei ole yhteisymmärrystä siitä, mihin nämä ihmiset vietäisiin”, tiivistää ulkoasiainsihteeri Pekka Marttila ulkoministeriöstä.

”Toiveena on edelleen, että ratkaisu löytyisi ja operaatio pystyisi jatkamaan.”

Siksi EU ainakin väliaikaisesti vaikuttaa ulkoistavan ongelmansa Libyalle, joka on ollut kaoottisessa tilassa jo vuosien ajan.

Italia on laitaoikeistolaisen sisäministerinsä Matteo Salvinin johdolla ilmoittanut, ettei se voi olla vastuussa kaikista mereltä pelastetuista siirtolaisista. Salvini on myös pyrkinyt saamaan kansainvälisten avustusjärjestöjen alukset pois Italian ja Libyan välisiltä vesiltä, joilla salakuljettajat toimivat. Kannanotot ovat nostaneet Salvinin suosiota toukokuun eurovaalien alla, kirjoittaa uutistoimisto AFP.

Salvini on uhannut useaan kertaan lopettaa operaatio Sofian tyystin, jos siirtolaisia ei jaeta muihin jäsenmaihin.

LUE MYÖS: Italian kovaotteinen sisäministeri Matteo Salvini kamppailee rikossyytettä vastaan – Syyttäjien mukaan siirtolaisten pitäminen laivalla oli sieppaus

Käytännössä pelastustoiminta loppunut jo aikoja sitten, twiittasi siirtolaisuutta Italian Ispi-instituutissa tutkiva Matteo Villa. Meripelastajat eivät ole voineet ottaa sitä riskiä, ettei löydy satamia, joihin pelastetut viedä.
Muut EU-maat eivät ole tarjoutuneet Italian avuksi, sanoo uutistoimisto Reuters.

Muun muassa Saksa kuitenkin kannatti Sofia-operaation jatkamista, joskin se veti aluksensa operaatiosta tammikuussa. Puolustusministeri Ursula von der Leyen perusteli päätöstä sillä, ettei operaation italialainen johto ollut enää kuukausiin lähettänyt saksalaisalusta salakuljetusreittien läheisyyteen – ilmeisesti jotta siirtolaisia ei tuotaisi Italiaan.

EU on sanonut yhteistyön Libyan kanssa vähentäneen merkittävästi Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä saapuvien siirtolaisten määrää huippuvuodesta 2015.

Vuonna 2015 siirtolaisia saapui YK:n Eurooppaan mukaan noin miljoona ja viime vuonna enää noin 140 000. Matkalla Eurooppaan hukkui tai katosi 2 300 ihmistä.

Italiaan saapui meriteitse vuonna 2018 runsaat 23 000 ihmistä, mikä on enää viidesosa vuoden 2017 luvuista. Se on myös vain noin kolmasosa Espanjaan pyrkijöiden luvuista. Salakuljettamisen painopisteen on arvioitu siirtyneen Marokko–Espanja-reitille.

LUE MYÖS: ”Ensin syliimme työnnetään vauvat”, kertoo Välimerestä pakolaisia pelastava Tamino Böhm – Pelastusoperaatiot on nyt keskeytetty ja Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä hukkuu Välimereen

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat EU:n päätöstä. Esimerkiksi Amnesty International pitää EU:n päätöstä humanitääristen velvoitteiden laiminlyöntinä.

”Tällä häpeällisellä päätöksellä ei ole mitään tekemistä elämänsä merellä riskeeraavien ihmisten tarpeiden kanssa. Siinä on kyse vain Euroopan hallitusten kyvyttömyydestä sopia tavasta jakaa vastuu heistä”, järjestö kirjoitti tiedotteessaan.

Välimerellä hukkuvat siirtolaiset ovat yksi osa ihmisoikeusjärjestöjen kritiikkiä. Toinen ovat olot, joihin Libyaan palautetut siirtolaiset joutuvat.

Libya on ollut poliittisessa kaaoksessa vuodesta 2011, kun maata 42 vuotta hallinnut Muammar Gaddafi tapettiin.

EU on rahoittanut YK:n alaisia järjestöjä, jotka ovat pyrkineet parantamaan oloja Libyan siirtolaisleireillä. YK:n mukaan raiskaukset, terveydenhuollon puute ja pakkotyö ovat niillä yleisiä. YK:n mukaan siirtolaisten palauttaminen Libyaan rikkoo kansainvälistä oikeutta, sillä se uhkaa heidän henkeään.
Mistä tilanteeseen voisi sitten etsiä ratkaisua?

”Siinä on kaksi vaihtoehtoa”, arvioi Pekka Marttila. ”Joko etsitään ratkaisu isompaan maahanmuutto­kuvioon, tai sitten tehdään jonkinlainen erillisratkaisu tämän operaation kohdalla.”

Toistaiseksi EU:n jäsenmaiden kannat eroavat merkittävästi toisistaan molempien kohdalla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  2. 2

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Videoskandaali ajoi Itävallan poliittiseen kriisiin, ja myös koko EU voi olla nyt suuren murroksen kynnyksellä

  6. 6

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  7. 7

   Jussi Halla-aho tekee pesä­eron eurooppalaisiin kumppani­puolueisiin: ”Perinteiset puolueet pelaavat Putinin ja Kremlin pussiin”

  8. 8

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  9. 9

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  10. 10

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  3. 3

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  8. 8

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  9. 9

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  10. 10

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää