Ulkomaat

Nuoret venäläis­parit karsastavat perinteitä ja haluavat juhlia häitään ”hyvällä maulla” – Eurooppa on nyt kuuminta venäläisessä häämuodissa

Olga Botškarjova ja Sergei Kasymov ovat palkanneet hääsuunnittelijan, koristelijan, juontajan ja valokuvaajan. Häiden pitää näyttää hyvältä, koska kuvat julkaistaan Instagramissa.

Pietari

Hyvästi, räikeä ja meluisa ryyppyjuhla. Tervetuloa, hillitty ja harkittu – mutta hauska – eurooppalainen hääseremonia.

Eurooppa ei ole kovassa huudossa Venäjän politiikassa, mutta venäläisessä häämuodissa se on kuuminta, mitä löytyy. Oman maansa hääperinteistä venäläiset nuoret parit kieltäytyvät lähes säännönmukaisesti.

Olga Botškarjovan, 24, ja Sergei Kasymovin, 25, häissä toukokuussa ei nähdä morsiamenlunastusta, ”typeriä” kilpailuja tai karavai-piirakkaa, jota haukkaamalla määriteltiin perheenpää, eikä kohoteta edes vodkamaljoja.

Eikä häissä varsinkaan esiinny tamada – venäläisten häiden eräänlainen yleisshowmies tai -nainen, joka on tarpeen mukaan juontanut, tanssinut, laulanut ja kertonut vitsejä.

”Perinteiset venäläiset häät tuntuvat vanhentuneelta ja kuuluvat menneisyyteen. Olemme nuoria ja edistyksellisiä, joten haluamme, että kaikki olisi tehty hyvällä maulla”, Botškarjova selittää kauppakeskus Gallerian ravintolassa.

Hyvä maku tarkoittaa ulkomaalaista, nykyaikaista ja yksilöllistä. Sen kiteyttämisessä Botškarjovan ja Kasymovin omanlaiseksi juhlaksi auttaa hääsuunnittelutoimisto.


Häistä on tullut Venäjän suurkaupungeissa houkuttelevaa liiketoimintaa, kun nykynuoret viettävät häitään kodin sijaan hotelleissa ja ravintoloissa – ja käyttävät niihin entistä enemmän rahaa.

Venäläiset avioituvat edelleen ahkerasti, vaikka maassa on puhuttu jopa avioliiton kriisistä. Nuoret lykkäävät avioitumista myöhemmäksi kuin 1990-luvulla, ja avioliittojen määrä on laskenut.

Silti venäläiset astuvat ensimmäiseen avioliittoonsa edelleen verrattain nuorina: naiset keskimäärin 24,6-vuotiaina ja miehet 27,8-vuotiaina. Suomessa vastaavat luvut ovat naisilla 31,7 ja miehillä 33,9 vuotta.

Pietarissa vihitään vuosittain noin 53 000 paria, mikä on melkein puolet enemmän kuin asukasluvultaan samankokoisessa Suomessa. Yksilöllisyys on muotia, mutta yhteistä kaikille häille on se, että niitä juhlitaan.

”On tärkeää, että on häät. Häiden pitää olla juhla. Se on ihan ehdoton”, sanoo hääsuunnittelija Marina Kiseljova pietarilaisessa kahvilassa.

Kiseljova pyörittää yhtiökumppaninsa Kirill Nikolajevin kanssa Pietarissa hääsuunnittelutoimisto Dageria.

Dager aloitti 16 vuotta sitten hääkuvauksesta, mutta muuttui kuusi vuotta sitten täyden palvelun hääsuunnittelutoimistoksi. Kilpailijoita on Pietarissa useita kymmeniä. Asiakkaat kuuluvat pääosin ylempään keskiluokkaan.

”Ennen mentiin maistraattiin, ja sitten ryypättiin”, Nikolajev kuvailee.

”Nykyään häiden suunnittelu muistuttaa elokuvakäsikirjoituksen laatimista. Parin kanssa työskennellään monta kuukautta ja suunnitellaan käsikirjoitusta. Häät välittävät parin henkilöhistoriaa”, Kiseljova kertoo.

Häätoimisto veloittaa koko häiden suunnittelusta karkeasti arvioituna kymmenen prosenttia asiakkaansa hääbudjetista. Keskimäärin hinnat alkavat noin 500 000 ruplasta eli vajaasta seitsemästä tuhannesta eurosta. Ylärajaa ei ole.

Asiakkaikseen Kiseljova ja Nikolajev ottavat vain pareja, jotka haluavat järjestää häänsä eurooppalaisittain.

”Perinteiset venäläiset häät eivät kiinnosta meitä. Emme haluaisi olla niissä osallisina, emmekä jatka työskentelyä niitä haluavien parien kanssa.”

Dager auttaa, jos morsian tietää häistään esimerkiksi vain sen, että niiden tyyli on nykyaikainen mutta klassinen, yksinkertainen ja elegantti.

Pietarilainen ihotautilääkäri Svetlana Jarošenko, 24, yritti ensin järjestää häänsä itse, mutta luovutti. Hän on saapunut keskustan kahvilaan allekirjoittamaan sopimuksen koko häidensä järjestämisestä Dagerin kanssa.

”Kyseessä on suuri tapahtuma, johon liittyy paljon sudenkuoppia. Pelkäsin tulevani hulluksi, jos tekisin kaiken itse.”


Suomenlahden rannalla järjestettävistä kesähäistään Jarošenko maksaa brittisulhasensa ja perheensä kanssa noin 17 500 euroa.

Toimisto muun muassa etsii juontajan ja kuvaajan, vastaa kukista, koristelusta ja kuljetuksista sekä auttaa kutsukorttien, ohjelman ja häämenun suunnittelussa.

Morsiuspuvun Jarošenko aikoo hankkia Britanniasta. Se voisi olla samanhenkinen kuin prinssi Harryn naineella Meghan Marklella.

Uudenlainen hääkulttuuri tarvitsee oman lehtensä. Pietarin markkinoille ilmestyi viime vuoden toukokuussa häälehti AMI Magazine, jota päätoimittaja Galina Poljakova, 34, kuvailee avantgardistiseksi. Se tarkoittaa, että lehti uudistaa kuvaa venäläisestä morsiamesta.

”Morsian on nykyaikainen nainen, jolla on mielipiteitä ja makua. Hän tuntee arvonsa, eikä mene naimisiin kenen tahansa kanssa. Häät järjestetään ainoastaan rakkauden tunteesta. Ei siksi, että vanhemmat haluavat tai koska kaikki ystävät ovat jo naimisissa tai on jo lapsia, vaan tunteesta”, Poljakova esittelee.

Lehti luo myös uudenlaista visuaalista kuvastoa. Nykypareille on tärkeää, että häät näyttävät hyvältä, sillä kuvat julkaistaan Instagramissa.

”Ennen kaikilla oli samanlaiset häävalokuvat. Se oli kamalaa.”

Poljakova kehottaa katsomaan venäläisten poptähtien Dima Bilanin ja Polinan musiikkivideon ”Juopunut rakkaus”, joka on parodia perinteisistä venäläisistä häistä.Videosta saa Poljakovan mukaan hyvän käsityksen siitä, miltä nykynuorisosta heidän vanhempiensa häät ovat 1990-luvulla näyttäneet.

Trash”, hän nauraa videolle.

Nyt on tärkeää, että häät ja kuvat näyttävät aivan erilaisilta kuin kaikilla muilla.

”Parithan ovat kaikki erilaisia. Häissä pitää näyttää parin tarina”, Poljakova sanoo.

Botškarjovan ja Kasymovin häiden teemaksi on valittu hääsuunnittelijan avustuksella ”Pietarin henki”. He haluavat elää Pietarissa alkaneen rakkaustarinansa uudestaan häävieraiden kanssa.

Pari tapasi viisi vuotta sitten Pietarin valtiollisen talousyliopiston ensimmäisellä vuosikurssilla, mutta muutti valmistuttuaan töihin Moskovaan.

Botškarjova työskentelee yhdysvaltalaisen Mars-makeisyhtiön markkinointiosastolla Snickersin brändin parissa. Kasymov toimii markkina-analyytikkona venäläisessä Russkij Standart -vodkayhtiössä.

”Opiskelijoina meillä ei ollut paljon rahaa, joten kävelimme ympäri kaupunkia ja kävimme paljon museoissa, koska se oli ilmaista. Suhteemme kietoutuu Pietarin kaupunkiin.”

Häihin tulee Iisakinkirkkoa muistuttava kakku. Kutsuihin on taiteilija ikuistanut yliopistolle johtavan Pankkisillan. Kukkakoristeissa toistuvat Pietarin värit: harmaata ja ripaus kultaa.

Hääbudjetiksi on varattu 8 000–9 500 euroa, vieraita tulee 50. Pari maksaa häänsä itse. Vanhemmat lahjoittavat kahden viikon häämatkan Balille.

Viikonlopun aikana ennen paluuta Moskovaan pitää vielä löytää sulhaselle puku. Morsiamen asu löytyi Moskovasta Mary Trufel -hääpukusalongista.

Sinne houkuttelivat salongin tarjoamat palvelut: taksikuljetus, lasilliset samppanjaa morsiamelle ja makutuomariksi tulleelle ystävälle sekä assistentti, joka auttoi valikoiman läpikäymisessä.

Häät näyttävät erilaiselta kuin ennen, mutta niiden merkitys on sama.

”Se on perhe-elämän alku ennen kaikkea”, Botškarjova sanoo.

”Perheiden yhdistyminen on hyvin tärkeää. Vieraista tulee osa perhe-elämäämme”, Kasymov lisää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Pappi vihki homoparin ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  3. 3

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Työeläke­yhtiö Ilmarinen halusi salata selvityksensä vakuutus­matemaatikon syrjäyttämisestä, Finanssi­valvonta julkisti osan saamastaan vastauksesta

  6. 6

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Elina Lepomäen 116 000 euron vaalibudjetti tähän mennessä suurin: Katso haku­koneesta, mistä ehdokkaat saivat vaali­rahansa

  8. 8

   Ruokaa kotiovelle ja terassille paljuun: HS vieraili Kala­satamaan nousevassa Suomen korkeimmassa asuin­talossa

  9. 9

   Jokereille uusi suuromistaja ja toimitusjohtaja: rahoittajan taustalla venäläinen oligarkki

  10. 10

   Linnanmäen uusi vuoristorata aukeaa huomenna, HS:n toimittaja huusi testiajossa kuin hyeena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  4. 4

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  5. 5

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  7. 7

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Moni edustaa työpaikkaansa somessa innokkaasti, koska vaihtoehto pelottaa

   Tilaajille
  10. 10

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää