Ulkomaat

Brexit-umpikuja: Alahuone ei löytänyt taaskaan enemmistöä yhdenkään brexit-vaihtoehdon taakse

Alahuone yritti haarukoida brexit-tietä, mutta mikään neljästä vaihtoehdosta ei saanut enemmistön tukea.

Lontoo

Brittiparlamentin alahuone ei löytänyt maanantainakaan tietä ulos brexit-umpikujasta. Yksikään neljästä alahuoneen äänestettäväksi annetusta brexit-vaihtoehdosta ei saanut enemmistöä taakseen.

Parlamentaarikot olivat tehneet maanantaiksi kahdeksan eri ehdotusta siitä, kuinka brexitin kanssa pitäisi edetä. Puhemies John Bercow valitsi niistä neljä, jotka pääsivät lopulta äänestykseen asti.

Bercow valitsi äänestykseen ehdotuksen (D) EU:n sisämarkkinoille jäämisestä, johon liittyisi myös laajat tullijärjestelyt. Ennakkotietojen mukaan oppositiopuolue labour oli kannattamassa tätä vaihtoehtoa, vaikka ehdotuksen oli tehnyt konservatiiviparlamentaarikko. Ehdotus kaatui kuitenkin äänin 282–261.

Erityisen niukasti kaatui ehdotus Britannian (C) jäämisestä tulliliittoon EU:n kanssa: 276–273.

Niin ikään kaatui ehdotus siitä, pitäisikö mikä tahansa erosopimus alistaa uuteen kansanäänestykseen (E). Tappio tuli äänin 292–280.

Ajatus uudesta kansanäänestyksestä sai kuitenkin enemmän puoltoääniä kuin muut ehdotukset. Äänimäärä oli myös suurempi kuin vastaavan ehdotuksen viime viikolla.

Neljäs Bercow’n seulan läpäissyt ehdotus (G) esitti muun muassa lisäajan anomista sekä parlamentin valtaa perua brexit-ilmoitus äkkieron uhatessa. Se tyrmättiin äänin 292–191.

Luettelo kaikista ehdotuksista on tämän jutun lopussa.

Brexit-ratkaisulla on kiire, sillä kello tikittää. Britannian brexit-lykkäys menee umpeen ensi viikon perjantaina.

Äänestystuloksen selvittyä puhunut brexit-ministeri Stephen Barcley muistutti, että Britanniaa uhkaa ero EU:sta ilman erosopimusta, jos mistään ei pystytä sopimaan 12. päivä huhtikuuta mennessä.

”Alahuone on toistuvasti hylännyt äkkieron mahdollisuuden, mutta samalla alahuone on myös EU:hun jäämistä vastaan. Niinpä ainoa vaihtoehto on löytää keino, joka mahdollistaa EU-eron erosopimuksella”, Barcley sanoi.

Jos alahuone hyväksyisi erosopimuksen tällä viikolla, ei Britannian ehkä tarvitsisi järjestää eurovaaleja, Barcley sanoi.

Pääministeri Theresa Mayn hallitus kokoontuu tiistaiaamuna ja miettii tulevaa EU-suuntaa.

Lehtitietojen mukaan May saattaa yrittää äänestyttää brexit-sopimuksesta vielä neljännenkin kerran. Mahdollisia äänestyspäiviä olisivat tämän viikon keskiviikko ja torstai.

Alahuone ei kyennyt antamaan hallitukselle maanantai-iltana selkeää ohjetta siitä, kuinka brexitin kanssa pitäisi edetä.

Investointipankki Goldman Sachsin laskujen mukaan brexit on maksanut Britannialle kesän 2016 EU-kansanäänestyksestä lähtien jo 600 miljoonaa puntaa eli 700 miljoonaa euroa viikossa. Investointeja on vähentänyt brexit-prosessiin liittyvä poliittinen epävarmuus. Goldman Sachsin arviosta uutisoivat maanantaina muun muassa Reuters ja FT.

Yksi brexit-leirin iskulauseista keväällä 2016 oli se, että EU-eron myötä Britannia säästää viikossa 350 miljoonaa puntaa ja voi antaa rahat julkiselle terveydenhoidolle.

Myöskään viime keskiviikon äänestyksessä yksikään silloin tarjolla olleesta kahdeksasta brexit-vaihtoehdoista ei saanut alahuoneen enemmistö taakse.

Alahuoneen kanta ei sido Mayn hallitusta. Linjauksella olisi kuitenkin suurta poliittista merkitystä. Britannian brexit-päivää on lykätty ensi viikon perjantaihin. Jos mistään ei pystytä sopimaan 12. päivä huhtikuuta mennessä, uhkaa Britanniaa äkkiero eli sopimukseton ero EU:sta.

Viime keskiviikon äänestyksessä eniten puoltoääniä saivat uuden EU-kansanäänestyksen järjestäminen sekä EU:n tulliliittoon jääminen.

Tulliliitossa pysyminen ei miellytä monia brexit-henkisiä kansanedustajia, koska se veisi Britannialta vallan solmia omia kauppasopimuksia.

EU:n sisämarkkinoille jääminen olisi puolestaan kompromissi, josta sekä brexitin kannattajat että vastustajat voivat löytää moittimista. Jos Britannia eroaa EU:sta, mutta jäisi samalla EU:n sisämarkkinoille, pitää Britannian jatkossakin sallia muun muassa EU-kansalaisten vapaa maahanmuutto ja maksaa EU-jäsenmaksuja. Samaan aikaan Britannian oikeus osallistua EU:n päätöksentekoon kuitenkin lakkaa.

Toisaalta tämä vaihtoehto sallii Britannian juridisen EU-eron samalla kun käytännön yhteiselämä saisi jatkua pitkälti kuten nykyäänkin. Pelkkä sisämarkkinoille jääminen ei kuitenkaan ratkaisisi Pohjois-Irlannin rajaongelmaa. Lisäksi tarvittaisiin elementtejä tulliliitosta.

May on linjannut jo usean vuoden ajan, että Britannia lähtee brexitin myötä sekä EU:n sisämarkkinoilta että tulliliitosta. Mayn hallitus vastustaa myös uutta EU-kansanäänestystä.

Britannian ja muun EU:n neuvottelema brexit-sopimus kaatui perjantaina jo kolmannen kerran alahuoneen äänestyksessä. Nyt tappio tuli äänin 344–286.

Hallitus toivoo, että brexit-takarajan lähestyessä entistä useampi kansanedustaja saattaa siirtyä sen taakse. Näin on käynyt aiemminkin. Brexit-sopimuksen vastustus on vähentynyt äänestyskerta äänestyskerralta.

Vaikka Britannialla on brexit-lykkäystä ensi viikon perjantaihin, on määräaika käytännössä lyhyempi. EU-maiden johtajat kokoontuvat brexitin takia ylimääräiseen huippukokoukseensa 10. päivä huhtikuuta. Sitä ennen Britannian pitäisi tietää mitä se tahtoo.

Britannia voi yhä anoa muilta EU-mailta pitkää brexit-lykkäystä. Tämä edellyttää kuitenkin eurovaalien järjestämistä toukokuussa sekä hyväksyttävää brexit-toimintasuunnitelmaa.

Päteviä syitä pitkälle lykkäykselle olisivat esimerkiksi uusi EU-kansanäänestys tai ennenaikaiset parlamenttivaalit. Konservatiivipuolue ei kuitenkaan halua uusia parlamenttivaaleja, koska se pelkää menettävänsä vallan labourille ja nostavansa näin Jeremy Corbynin uudeksi pääministeriksi.

May lupasi viime viikolla, että hän eroaa, jos brexit-sopimus menee läpi.

Parlamentaarikkojen keskustellessa brexitistä aiemmin kuluvana iltana joukko puolialastomia ilmastonmuutoksen vastustajia osoitti mieltään alahuoneen istuntosalin lasitetulla lehterillä.

Välikohtaus ikuistui joidenkin brittitoimittajien ja parlamentaarikkojen twiitteihin, vaikka periaatteessa valokuvaaminen alahuoneessa onkin kielletty.
”Jatkamme työtämme, senhän takia me täällä olemme”, alahuoneen puhemies John Bercow sanoi välikohtauksen loputtua.

Mielenosoittajat kuuluvat Extinction Rebellion -aktivistiryhmään. Poliisi otti kymmenisen mielenosoittajaa kiinni.

Parlamentaarikoiden ehdottamat brexit-vaihtoehdot ovat seuraavat, ja niihin voi tutustua tarkemmin muun muassa BBC:n verkkosivuilla. Valituiksi äänestykseen tulivat vaihtoehdot C, D, E ja G, mutta mikään niistä ei saanut lopulta alahuoneen enemmistöä taakseen. Ehdotuksen hyväksyminen alahuoneessa ei olisi yksin taannut sitä, että se kelpaisi myös muulle EU:lle.

Ehdotus A: Britannia eroaa EU:sta toukokuun 22. päivä erosopimuksen kera, mutta saa halutessaan jättää myös niin sanotun backstop-varajärjestelmän, jolla on ollut määrä turvata Pohjois-Irlannin rajan avoimuus brexitin jälkeenkin.

Ehdotus B: Jos brexit-sopimus ei mene läpi, eroaa Britannia EU:sta ilman erosopimusta 12. päivä huhtikuuta.

Ehdotus C: Britannian tulee jäädä EU:sta erotessaan tulliliittoon EU:n kanssa.

Ehdotus D: Britannia eroaa EU:sta, mutta jää EU:n sisämarkkinoille. Mallia otetaan Norjasta, joka kuuluu yhtenäismarkkinoille sekä Euroopan vapaakauppajärjestöön EFTA:an.

Ehdotus E: Mikään brexit-sopimus ei voi tulla voimaan, ennen kuin se on alistettu kansanäänestykseen.

Ehdotus F: Jos Britanniaa uhkaa EU-ero ilman erosopimusta, pitää järjestää uusi kansanäänestys.

Ehdotus G: Jos brexit-sopimusta ei hyväksytä, pitää Britannian hallituksen hakea EU:lta lisäaikaa. Jos EU ei myönnä lykkäystä, pitää parlamentin saada valita äkkieron ja brexit-ilmoituksen perumisen väliltä. Jos jälkimmäinen voittaa, pitää EU:n ja UK:n tulevasta suhteesta aloittaa selvitystyö.

Ehdotus H: Britannian pitää liittyä Euroopan vapaakauppajärjestöön EFTA:an.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  5. 5

   Miksi Jokerit ei nöyrry ja lopeta kiemurtelua, kun siihen on vielä mahdollisuus?

  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Taksikuski luuli portaita rampiksi ja yritti ajaa niitä alas: Auto jäi keinumaan perä ja keula ilmassa

  8. 8

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Yhteen Suomen parhaista lukioista jäi yllättäen 35 vapaata paikkaa, uusi haku aiheutti hakemusten vyöryn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  6. 6

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  7. 7

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  8. 8

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  9. 9

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  10. 10

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää