Ulkomaat    |   Kommentti

Kun Ukrainan sota tasan viisi vuotta sitten alkoi, en edes huomannut sitä ennen taksikuskin kysymystä

Itä-Ukrainan sota alkoi tasan viisi vuotta sitten. Ei se siltä tuntunut, kirjoittaa Ukrainan tilanteesta vuonna 2014 raportoinut HS:n entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

Itä-Ukrainan sota täyttää tänään lauantaina tasan viisi vuotta.

Seurasin sodan ensimmäistä vuotta yhteensä noin neljän kuukauden ajan enkä tajunnut touhusta paljon mitään. En edes huomannut sodan alkamista ennen kuin taksikuski huomautti siitä.

Ja sekin tapahtui paljon sen jälkeen, kun sota historiankirjoittajien mukaan alkoi.Sodan lasketaan alkaneen, kun separatistit miehittivät hallintorakennukset Donetskissa ja Luhanskissa. Donetskissa he olivat tehneet sen jo muutama päivä aikaisemmin, mutta Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n joukot olivat häätäneet heidät ulos aluehallinnon päämajasta.

Luhanskissa noin tuhat paikallista, Venäjän-mielistä asukasta majoittui keskustan puistoon telttoihin vastustamaan ”Kiovan fasisteja”. Tämä termi oli peräisin Venäjän televisiosta, jota venäjänkielisellä alueella seurattiin.

Sunnuntaina 6.4.2014 joukko maastopukuisia miehiä tunkeutui SBU:n päämajaan Luhanskissa ja otti sen haltuunsa. Aika monet heistä olivat alun perin Ukrainan poliisin Berkut-erikoisjoukkojen jäseniä. Päällimmäiseksi jäi mieleen jäätävä sade ja arolta puhaltava tuuli.

”Nostoväeksi” julistautuneet miehet tarjosivat kioskissa siviileille aseenkäsittelyopetusta 1980-luvun Kalašnikov-rynnäkkökiväärillä, jonka laatikon suojakansi pakkasi jäämään jumiin lukkoa purettaessa. Panoksia ei jaettu.


Donetskissa kansa osoitti mieltään Lenin-aukiolla, ja sen reunalla kohoava aluehallintorakennus miehitettiin vasta yöllä, maanantain 7.4. puolella. Saavuin paikalle kolme päivää myöhemmin ja haastattelin rakennusta vartioivia, naamioituneita ja aseistamattomia nuoria miehiä. Suurin osa heistä oli kotoisin kaupunkia ympäröivistä kunnista.

”Jos hyökkäys tulee, me puolustaudumme”, Horlivkasta kotoisin ollut Andrei sanoi. ”Meillä ei fasisteja hyysätä.”

Poikien omatekoiset naamiot naurattivat valokuvaaja Denis Sinjakovia. Sisällä rakennuksessa Ukrainan rikkain mies, donetskilainen Rinat Ahmetov kävi valtaajien kanssa neuvotteluja ja soitti Kiovaan väliaikaishallituksen pääministerille Arseni Jatsenjukille pyytääkseen ”hyökkäyksen lykkäämistä”.

Aika pihalla taisi olla Ahmetovkin, Kiovasta ei ollut hyökkäämässä kukaan. Venäläinen tiedustelu-upseeri ja palkkasotilas Igor Girkin alias Strelkov miehitti kaksi päivää myöhemmin Slovjanskin kaupungin Donetskin pohjoispuolella.

Ukrainan asevoimat saivat lopulta koottua joukkoja 50 kilometrin päähän Izjumiin, josta he kävivät hajottamassa silloin tällöin kapinallisten ensimmäisen tiesulun vain vetäytyäkseen takaisin Izjumiin kuuntelemaan televisiosta Kremlin ankarat kommentit.

Politiikan tutkija Volodymyr Fesenko tiivisti tilanteen kiovalaishotellin aulassa: ”Hallituksella ei ole valtaa Kiovan ulkopuolella. Maan hajoamisen mahdollisuus on todellinen.”

Uskoin ensimmäisen väitteen mutten toista. Itäinen Ukraina näytti olevan anarkian tilassa, ei sodassa.


Palkkasotilas Girkin tuli Slovjanskiin valloitetulta Krimiltä mukanaan kolmisenkymmentä venäläistä taistelijaa. Paikallista väkeä liittyi joukkoihin.

Kramatorskin seudulla tapasin ”nostoväkeen” liittyneitä venäläisiä, mutta he vaikuttivat siltä, mitä väittivät olevansakin, vapaaehtoisilta. Useimmat tuntuivat olevan palkkakeikalla, yhden upseerin muistan puhuneen muinaisen ”Rusin” eli Kiovan Venäjän palauttamisesta imperiumin yhteyteen ääni täynnä syvää vakaumusta.

Juttelin paikallisten, Ukrainaa kannattavien toimittajien, tutkijoiden ja aktivistien kanssa. He olivat samaa mieltä kuin minäkin: koko ”separatismi” oli maasta paenneen ex-presidentti Viktor Janukovytšin paikallisen ”perheen” eli konnakoplan projekti, jota Venäjä tuki enemmän sanoin kuin teoin.


Aavistus Venäjän mahdollisesta sotilaallisesta suunnitelmasta tuli mieleeni vasta toukokuun 12. päivänä 2014. Olin Donetskissa seuraamassa ”kansantasavaltojen” järjestämää niin sanottua kansanäänestystä alueiden kohtalosta. Vaalipaikkana toimineelle koululle saapui pakettiauto, josta purkautui pihalle kuuden maastopukuisen tarkkailijan ryhmä. Heidän käsivarsinauhoissaan luki ”Oplot”.

Oplot eli Linnake oli harkovalaisen 34-vuotiaan eläkeläisen ja entisen poliisin Jevgeni Žilinin 2010 perustama liike, jonka alkuperäinen ja julkilausuttu tarkoitus oli tukea työssä kuolleiden poliisien perheitä ja sotainvalideja. Myöhemmin Oplot perusti myös urheiluseuran, joka keskittyi vapaaotteluun.

Žilin oli Venäjä-mielinen paha poliisi, joka pidätettiin virasta 2005 epäiltynä pommin asentamisesta tuolloisen kaupunkineuvoston jäsenen ja myöhemmän Harkovan pormestarin Gennadi Kernesin autoon. Syytteet kaatuivat ja Žilin omistautui Oplotille. Itä-Ukrainan levottomuuksien alkaessa Oplot oli perustanut samannimisiä tytärjärjestöjä eri puolille Ukrainaa.

 

”Miksi nyt lähdet kun sota syttyy?”

Donetskin Oplotin riveistä napamieheksi nousi Aleksandr Zahartšenko, joka johti separatisti-Donetskia marraskuusta 2014 aina viime elokuuhun saakka, jolloin hän kuoli pommi-iskussa donetskilaisessa baarissa.

Miljoonapetoksista harkovalaisten yritysten korruptioskandaaleissa etsintäkuulutettu Žilin pakeni vuonna 2014 Venäjälle. Hän asusti Gorki-2-asuntoalueella Moskovan Rubljovkan eliittikaupunginosassa, kunnes palkkamurhaaja ampui hänet paikallisessa ravintolassa syyskuussa 2016.

Oplot yritti hallintorakennuksen valtausta Harkovassa samana päivänä kuin valtaukset tehtiin Luhanskissa ja Donetskissa, mutta tuo hanke epäonnistui. Žilinillä sanotaan olleen hyvät suhteet Venäjän tiedusteluun jo kauan ennen Krimin miehitystä. Ehkä meneillään olikin jokin moskovalainen hybridisuunnitelma?

Upporikas suklaatehtailija Petro Porošenko valittiin Ukrainan presidentiksi vaalien ensimmäisellä kierroksella 25.5.2014. Seurasin äänestystä Dobropoljessa, joka kuuluu Donetskin alueeseen muttei ollut separatistien hallussa, joten siellä voitiin äänestää. Kysyin 22-vuotiaalta opiskelija Ljudmila Dytškolta, voisiko hän asua Donetskissa jos se olisi ”Novorossijaa”, kapinallisten unelmoimaa, Ukrainasta lohkaistua valtiota.

”Minä en sellaiseen Somaliaan muuta”, Dytško vastasi.

Matkustin lukuisten tiesulkujen läpi takaisin Donetskiin, yövyin hienossa hotellissa ja otin aamulla maanantaina 26.5.2014 taksin lentokentälle matkustaakseni Kiovaan raportoimaan Ukrainan presidentinvaalin tuloksesta.

”Miksi nyt lähdet kun sota syttyy?” taksikuski uteli. Vastasin muistaakseni, että kun pitää mennä Kiovaan.

Suurin osa terminaalista oli suljettu keltaisin muovinauhoin, Kiovan ja Istanbulin koneet nousivat ilmaan etuajassa. Kiovassa avasin kännykän ja tajusin, että terminaalin kellarissa odotelleet separatistit olivat miehittäneet koko kentän heti, kun koneeni oli noussut ilmaan.

Sota oli alkanut.


Itä-Ukrainan sodan touko–kesäkuun vaihteessa 2014 alkaneet hyökkäysvaiheet päättyivät Ukrainan joukkojen kärsimään tappioon Debaltseven motissa helmikuussa 2015. Toimittaja Pekka Hakala ja kuvaaja Kalle Koponen seuraavat videolla tapahtumia Debaltsevessa ja sen ympäristössä helmikuun alussa 2015:

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  5. 5

   Miksi Jokerit ei nöyrry ja lopeta kiemurtelua, kun siihen on vielä mahdollisuus?

  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Taksikuski luuli portaita rampiksi ja yritti ajaa niitä alas: Auto jäi keinumaan perä ja keula ilmassa

  8. 8

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Yhteen Suomen parhaista lukioista jäi yllättäen 35 vapaata paikkaa, uusi haku aiheutti hakemusten vyöryn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  6. 6

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  7. 7

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  8. 8

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  9. 9

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  10. 10

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää