Ulkomaat

Saastuneelle teho-osastolle sumutettiin vetyperoksidia viikon ajan, mutta Candida auris oli yhä hengissä – Poikkeuksellisen sitkeä hiivasieni leviää maailman sairaaloissa neljänä eri versiona

Lääkkeistä piittaamattoman Candida auriksen aiheuttamia infektioita ei THL:n mukaan ole toistaiseksi todettu Suomessa.

Yhdysvaltain tartuntatautien ehkäisyvirasto CDC on lisännyt Candida auris -nimisen hiivasienen pikaisia toimia vaativien terveysuhkien listalleen. CDC teki päätöksensä sen jälkeen, kun torjuntalääkkeille vastustuskykyistä sientä oli löydetty New Yorkin, New Jerseyn ja Illinoisin sairaaloista. Asiasta kertoi the New York Times.

Hiivasieni aiheuttaa tavanomaisia oireita kuten kuumetta, särkyä ja väsymystä ja osa tartunnan saaneista selviää kokonaan ilman oireita. Sairaalatartuntana Candida auris on kuitenkin osoittautunut vaaralliseksi potilaille, joiden vastustuskyky on heikentynyt: tilastojen mukaan lähes puolet verenkiertoinfektion saaneista potilaista on kuollut kolmen kuukauden kuluessa.

Candida auris on tutkijoille melko uusi tuttavuus. Se tunnistettiin vuonna 2009 ulkokorvan eritteestä japanilaiselta potilaalta. Jälkikäteen on todettu, että ensimmäinen epidemia koettiin kuitenkin Etelä-Koreassa jo vuosina 2004–2006.

Epidemioita on tämän jälkeen ollut ainakin Venezuelassa ja Kolumbiassa sekä Espanjassa ja Britanniassa. Yksittäisiä tapauksia on ollut ympäri maailmaa, erityisesti Intiassa ja Pakistanissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi viime lokakuussa tiedotteen, jonka mukaan Candida auris -infektioita ei toistaiseksi ole todettu Suomessa.

Hiivasienen erikoinen ominaisuus on sen sitkeys. The New York Timesin mukaan brooklyniläinen sairaala joutui repimään potilashuoneen kattoverhoilun ja lattialaatat irti desinfioinnin aikana sen jälkeen, kun vatsaleikkauksessa ollut iäkäs miespotilas oli saanut tartunnan ja kuollut.


”Kaikki oli tartunnan peitossa”, Mount Sinai -sairaalan johtaja Scott Lorin kertoi lehdelle. ”Seinät, sänky, ovet, verhot, puhelimet, wc-pönttö, pesuallas, hanat ja pumput, kaikki.”

Britannian ensimmäinen epidemia todettiin 2015 Royal Brompton -sairaalassa Lontoossa. Loppuvuonna sairaala oli helisemässä ja hälytti paikalle tartuntatautiasiantuntija Johanna Rhodesin Lontoon Imperial Collegesta.

”He sanoivat, ettei heillä ole mitään käsitystä, mistä sieni on tullut ja etteivät he koskaan ole kuulleetkaan siitä mutta se leviää kuin metsäpalo”, Rhodes muistelee The New York Timesille.

Sairaala asensi Rhodesin johdolla pahiten saastuneeseen teho-osaston huoneeseen sumuttimet, jotka työnsivät vetyperoksidia sisäilmaan viikon ajan. Sen jälkeen huoneeseen asetettiin geelilautanen mikrobien kasvualustaksi. Ainoa henkiin jäänyt mikrobi oli Candida auris.

Antibiooteille vastustuskykyisten ”tappajabakteerien” lisäksi maailma näyttää saaneen riesakseen myös hiivatulehduksen aiheuttavan tappajasienen.

Tutkijat kuvittelivat aluksi sienen olevan kotoisin Intian niemimaalta, mutta geenikartoituksen jälkeen tultiin toisiin ajatuksiin: Candida auris näyttää esiintyvän neljänä eri versiona, jotka ovat alkaneet levitä eri puolilla maailmaa suunnilleen samaan aikaan. Tutkituissa tapauksissa jotkut sienet ovat olleet vastustuskykyisiä yhdelle, toiset kahdelle ja jotkut kolmelle sienilääkkeelle.

Monien tutkijoiden mukaan syyllinen kantojen villiintymiseen on ihminen, joka on ruiskutellut peltonsa täyteen sienientorjunta-aineita. Hollannissa kasvimyrkkyjen ja ihmisen sieni-infektioiden yhteyteen alettiin kiinnittää huomiota jo 2005, kun Aspergillus-sieni osoittautui vastustuskykyiseksi atsoleiden lääkeryhmälle, joka on periaatteessa samaa tavaraa kuin yleisin torjuntamyrkky.

Lontoolaistutkija Rhodes vertaa torjunta-aineiden käyttöä antibioottien käyttöön kotieläintuotannossa. ”Atsoleita on joka paikassa, perunoissa, pavuissa, vehnässä, missä vain, tomaateissa ja sipuleissa”, Rhodes sanoo. ”Me aiheutamme tämän satojemme sienitorjunnalla.”


Epidemioita on siis ollut Euroopassakin, mutta meteliä niistä on pidetty melko vähän. Lontoon Royal Brompton -sairaala kertoi kymmenien tapausten epidemiastaan 2015 viranomaisille mutta tiedotti asiasta vasta seuraavana vuonna, kun teho-osasto jouduttiin sulkemaan 11 vuorokaudeksi.

Lähes tuhannen potilaspaikan La Fe sairaala Espanjan Valenciassa joutui epidemian kouriin 2016–2017. Sadat saivat tartunnan ja kymmenet infektion, mutta sairaala ei ole tiedottanut asiasta mitään. Terveysviranomaiset sanovat, etteivät halua lietsoa paniikkia. Potilaat ja heidän edustajansa ovat toista mieltä.

”Miksi ihmeessä lueskelemme epidemioista puolitoista vuotta niiden puhkeamisen jälkeen?” Health Watch USA -potilasjärjestön puheenjohtaja Kevin Kavanagh päivittelee The New York Timesille. ”Ei tätä siedettäisi, jos ravintola tarjoilisi myrkytettyä ruokaa.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  2. 2

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   ”Pyöräviha” hämmentää Tiina Raninia, joka kulkee liki kaikki matkansa polkupyörällä – ”Välillä tuntuu, ettei fillarilla saa olla missään”

  5. 5

   Kilogramman uusi määritelmä astui voimaan

  6. 6

   Entinen F1-kuljettaja Niki Lauda on kuollut

  7. 7

   Kokoomus suosituin puolue euro­vaaleissa, vihreät ja perus­suomalaiset kamppailevat lisä­paikasta

  8. 8

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  9. 9

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  10. 10

   Laura selaa ja somea ja hyväilee samalla puolisoaan – ”Kuulostaa kauhealta”, hän sanoo, muttei tiedä mitä tehdä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  7. 7

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  8. 8

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää