Ulkomaat

Israel äänestää tänään, ja kannabiksen laillistamista kannattava ultra­nationalisti saattaa ratkaista, kuka nousee valtaan

Pääministeri Benjamin Netanjahu on tasoissa haastajansa, keskustavasemmistolaisen entisen kenraalin Benny Gantzin kanssa. Siksi yllätysvaikuttaja Moshe Feiglin saattaa ratkaista, kuka nousee Israelissa valtaan.

Israel äänestää tiistaina parlamenttivaaleissa. Äänestyspaikat avautuivat useimmilla alueilla kello seitsemän Suomen aikaa ja sulkeutuvat kello 22 Suomen aikaa. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan varhain keskiviikkoaamuna.

Ennakkotietojen mukaan istuva pääministeri Benjamin Netanjahu on tasoissa haastajansa, keskustavasemmistolaisen entisen kenraalin Benny Gantzin kanssa. Siksi spekulaatiot tulevasta hallituskoalitiosta käyvät kuumana.

Tiukka vaaliasetelma on nostanut valokeilaan ultranationalistisen libertaarin Moshe Feiglinin, jonka Zehut-puolueen on ennustettu saavan Knessetiin kuusi paikkaa. Se tehnee puolueesta tärkeän pelurin hallitusneuvotteluissa.

Yllätysvaikuttaja Feiglinin on odotettu saavan ääniä erityisesti politiikasta vieraantuneilta nuorilta vaalilupauksilla, joihin kuuluvat erityisesti kannabiksen laillistaminen, mutta myös kahden valtion mallista luopuminen sekä uuden synagogan rakentaminen Temppelivuorelle.

Feiglin ei ole luvannut tukeaan niin Netanjahun edustamalle Likud-puolueelle kuin Gantzin Sininen ja valkoinen -nimiselle vaaliliitollekaan. Sen sijaan Feiglin on ilmoittanut tukensa ehdoksi kannabiksen laillistamisen sekä valtiovarainministeriyden, sillä hän haluaisi alentaa yritysten verotusta ja poistaa tullimaksut.

Kuka on Moshe Feiglin?

Entinen Likud-puolueen jäsen on 2000-luvulla yrittänyt haastaa Netanjahun sen johtajuudesta neljästi.

56-vuotias Feiglin kannattaa muun muassa Israelin miehittämien Länsirannan ja Gazan liittämistä Israelin alueisiin sekä rahan tarjoamista palestiinalaisille, jotta he muuttaisivat muualle. Hän kannattaa myös uuden synagogan rakentamista Temppelivuorelle, jolla nykyisellään seisovat muslimien Kalliomoskeija ja al-Aqsan moskeija. Temppelivuori on Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin herkimpiä paikkoja.

”Ratkaisuni on oikeutettu koska tämä on Israelin maata, ei Ismaelin maata – se on juutalaisten maata”, Feiglin väitti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Benjamin Netanjahu kilpailee samoista äänestäjistä. Sunnuntaina kerrottiin, että myös Netanjahu lupasi liittää Länsirannan juutalaissiirtokunnat osaksi Israelia, jos tulee uudelleenvalituksi.

Israel miehitti Länsirannan vuonna 1967 ja on rakentanut pääosin palestiinalaisten asuttamalle alueelle siirtokuntia. Siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia.

Nuorisoon vetoavat kannabiksen viihdekäytön laillistaminen sekä lupaukset asumisen hinnan alentamisesta.

”Yksi hänen isoista suunnitelmistaan on [kannabiksen] laillistaminen, vapaat markkinat ja liberalisaatio yleisestikin. En kyllä voi sanoa että olisin lukenut hänen vaaliohjelmansa jokaisen rivin, sen jätin isälleni”, sanoi Reutersille jerusalemilainen Ofir Avisar, 22.

Feiglin julkaisi vaaliohjelmansa 355-sivuisena kirjana. Kuinka olla vapaa juutalainen: Käyttöopas Israelin valtiolle oli maaliskuussa ison israelilaisen kirjakauppaketjun myydyin tietokirja, kertoo The New York Times.

Yliopisto-opiskelijoiden mielipidekyselyssä Feiglinin Zehut-puolue oli toiseksi suosituin Gantzin Sininen ja valkoinen -koalition jälkeen.

Kriitikoiden mukaan Feiglin on susi lampaan vaatteissa, joka käyttää kannabiksen laillistamisena tapana saada ääniä nuorisolta, kertoo Reuters.

”Eivät he ole idiootteja”, Feiglin sanoi kannattajistaan televisiohaastattelussa lauantaina. ”Uusi sukupolvi on noussut Israelissa, ja se haluaa vapautta, on hyvin älykäs, eikä heitä houkuttele pelkkä kannabis.”

Feiglin poikkeaa Israelin tuttujen, harmaiden poliitikoiden massasta, arvioi New York Timesille Jerusalemin heprealaisen yliopiston sosiologi Batia Siebzehner.

”Nykyään vaaleissa ei ole kyse maailmankuvasta tai poliittisesta näkemyksestä vaan persoonallisuuksista.”

Siebzehner kuvailee Feigliniä ”vähän klovnimaiseksi” ja ”vähän hippimäiseksi” mutta ekstremistiksi siitä huolimatta.


Mikään puolue ei ole saanut 120 paikan Knessetissä enemmistöä vuonna 1949 järjestettyjen Israelin ensimmäisten vaalien jälkeen.

Perjantain kannatuskyselyiden perusteella Benjamin Netanjahu saattaa olla häviämässä haastajalleen Benny Gantzille, Reuters kertoo. Siitä huolimatta on mahdollista, että Netanjahu saa viidennen kauden, sillä Netanjahun on todennäköisesti Gantzia helpompaa muodostaa hallitus.

Netanjahu pyrkinee muodostamaan nykyisen hallituksensa kaltaisen koalition ultranationalististen ja ortodoksijuutalaisten puolueiden kanssa. Gantz saanee keskustavasemmistolaisten ja vasemmistolaisten puolueiden tuen, mutta se ei välttämättä riitä enemmistöön.

Israelissa myös yhtenäishallitus on mahdollinen, jos Netanjahun tai Gantzin johdolla ei saada muodostettua koalitiota. Gantz on kuitenkin ilmoittanut, ettei hän aio tehdä yhteistyötä Netanjahun kanssa. Gantz vetoaa Netanjahua koskeviin korruptiosyytteisiin, jotka Netanjahu edelleen kieltää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  3. 3

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  4. 4

   Päävalmentaja Jukka Jalonen nostaa tuoreen MM-kullan Suomen palloiluhistorian kovimpien saavutusten joukkoon: ”On tämä huikea juttu”

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa

  6. 6

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  7. 7

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  8. 8

   Leijonat saapuvat Suomeen maanantaina iltapäivällä, illalla maailmanmestareille järjestetään kansanjuhla, HS näyttää suorina lähetyksinä

  9. 9

   Vain 7-vuotiaita poikia heitettiin töihin tähän laitokseen vailla tietoa ulospääsystä – Syyksi riitti veljeily vanhempien pahantekijöiden kanssa

  10. 10

   Kapteeni Marko Anttilaa vei eteenpäin hirveä halu voittaa: ”Yritin panna kaiken likoon ja tänään sattui onnistumaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  4. 4

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  5. 5

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  6. 6

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  7. 7

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  10. 10

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  10. 10

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  11. Näytä lisää