Ulkomaat

Niinistön ja Putinin tapaaminen Pietarissa alkoi: Presidentit puhuivat Arktisen foorumin pääistunnossa

Niinistön mukaan esillä ovat ainakin arktiset asiat, Euroopan neuvosto, gps-häirintä ja Ukraina.

Pietari

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin aloittivat kahdenvälisen tapaamisensa tiistaina hiukan yhden jälkeen iltapäivällä.

Presidentit tapaavat Pietarissa järjestettävässä Arktisessa foorumissa.

Tapaaminen alkoi aikataulusta myöhässä ja kesti runsaan tunnin. Sitä seurannut Arktisen foorumin pääistunto alkoi puoli tuntia aikataulusta myöhässä kello 14.30. Sekä Niinistö että Putin puhuivat pääistunnossa.

Presidenttien tapaamisen alku oli korostetun sopuisa. Putin kehui Suomen pian päättyvää Arktisen neuvoston puheenjohtajuutta. Suomi on vielä vajaan kuukauden ajan Arktisen neuvoston puheenjohtaja.

Niinistö puolestaan sanoi, että Arktinen alue voisi antaa muullekin maailmalle mallia dialogista.

Niinistö sinutteli Putinia, joka tosin ei tiennyt sitä, sillä tulkki käänsi puheen teitittelymuotoon.


Eroaako tapaaminen jotenkin presidenttien viimeaikaisista tapaamisista?

Tapaaminen järjestetään foorumin yhteydessä, minkä vuoksi sille on aikaa tavallista vähemmän eikä presidenteillä ole sen jälkeen yhteistä tiedotustilaisuutta.

Tavallisesti kahdenväliset tapaamiset esimerkiksi Kultarannassa tai Sotšissa kestävät paljon pidempään. Niissä on yleensä parin tunnin neuvottelujen päätyttyä lehdistötilaisuus, jonka jälkeen keskustelut voivat jatkua vielä monta tuntia.

Niinistö ei myöskään ole foorumin ainoa arvovieras.

Tiistaina Niinistö osallistuu foorumin pääistuntoon, jossa puhuvat hänen ja Putinin lisäksi Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson, Norjan pääministeri Erna Solberg ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven. Tanskaa foorumissa edustaa ulkoministeri Anders Samuelsen.

Ruotsin ja Norjan ylin poliittinen johto tapaa Venäjän johtoa tiistaina ensimmäistä kertaa vuosiin. Niinistö kiinnittikin tähän huomiota maanantaina tullessaan Pietariin, varsinkin kun Viron presidentti Kersti Kaljulaid on tulossa myöhemmin huhtikuussa tapaamaan Putinin Moskovassa.

”Tavallaan uusi lehti kääntyy näiden kaikkien tapaamisten myötä”, Niinistö sanoi.

Arktiset aiheet ovat siis esillä?

Niinistö todennäköisesti pitää taas esillä arktista aluetta lämmittävää mustaa hiiltä eli nokipölyä ja sen tärkeää aiheuttajaa soihduttamista eli ylijäämäkaasun polttamista kaasu- ja öljykentillä.


Niiden vähentäminen on ollut iso teema Suomen puheenjohtajakaudella, samoin kuin Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpano. Venäjä ei ole vielä ratifioinut sopimusta.

Foorumin teemana on tänä vuonna ”arktinen alue mahdollisuuksien valtamerenä”. Arktisen merireitin Aasiaan eli Koillisväylän oletetaan siksi nousevan näkyvästi esiin. Venäjän tavoitteena on, että se kuljettaa sitä pitkin vuonna 2024 noin 80 miljoonaa tonnia rahtia. Nykyvauhdilla maa saattaa yltää tavoitteeseen.

Suomea kiinnostaa muiden länsimaiden tavoin se, kuinka vapaasti ja millä hinnalla Venäjän omanaan pitämää reittiä voi vastaisuudessa käyttää. Samalla Suomi haluaisi myydä jäänmurto-osaamistaan.

Länsimaita myös kiinnostaa, miten vahvasti Venäjä aikoo aseistaa arktista aluetta.

Mistä muusta presidenttien oletetaan keskustelevan?

Suomi on nostanut viime marraskuussa Lapissa havaitun gps-häirinnän esiin jo ministerien kesken, mutta Niinistö ja Putin eivät ole keskustelleet siitä vielä ainakaan kasvokkain. Niinistö sanoi maanantaina ottavansa asian esiin Putinin kanssa.

Presidentit myös mainitsevat yleensä kaupan. Nyt Venäjällä on avautumassa markkinat suomalaistuotteille, kun Venäjä yrittää vihdoin alkaa kehittää jätehuoltoaan.


Niinistö sanoi maanantaina, että Ukrainan tilanteesta ”totta kai kyselen”, muun muassa marraskuun tapahtumista Kertšinsalmessa. Marraskuussa Venäjä otti siellä kiinni Asovanmerelle pyrkineitä Ukrainan laivaston aluksia. Niinistö sanoi puhuvansa näiden Venäjän vangitsemien merimiesten tilanteesta.

Yksi tärkeimmistä aiheista liittyy kuitenkin siihen, että Suomi on vielä jonkin aikaa Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajamaa. Kiista Venäjän jäsenyydestä Euroopan neuvostossa on kriisiytymässä ja saattaa johtaa Venäjän eroon koko järjestöstä.

Niinistö on aiemmin sanonut, että Venäjän lähtö olisi ”menetys kaikille osapuolille”, koska Euroopan ja Venäjän välillä ei ole nyt ”muita institutionaalisia yhteyksiä”. Aiemmin hän on sanonut myös, että Venäjän lähtö olisi ”yksi isku lisää koko sääntöpohjaiseen kansainväliseen järjestykseen”. Niinistö esitti saman huolen keskipitkän matkan ydinaseita kieltävän INF-sopimuksen romuttumisesta.

Maanantaina hän sanoi aikovansa puhua Putinin kanssa myös tästä yleisestä kehityksestä ja kansainvälisen järjestyksen muutoksesta. Hän suoraan pelkäävänsä kylmän sodan tapaisen tilanteen paluuta.

Mistä Euroopan neuvoston kiistassa on kyse?

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous päätti vuosina 2014 ja 2015 poistaa Venäjän delegaatiolta äänioikeuden, koska Venäjä oli vallannut Krimin ja osallistunut Itä-Ukrainan sotaan. Venäjä protestoi päätöstä lopettamalla jäsenmaksujen maksamisen ja delegaation lähettämisen yleiskokoukseen.

Kesällä on kulunut kaksi vuotta siitä, kun Venäjä on viimeksi maksanut jäsenmaksun, joten erottaminen voi tulla ajankohtaiseksi. Venäjä on ilmoittanut eroavansa itse ensin.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto ei ole osa EU:ta, sillä siihen kuuluvat kaikki Euroopan maat paitsi Valko-Venäjä. Se on hallitusten välinen järjestö, jonka päätehtävänä on edistää ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta. Siksi jäsenten pitää sitoutua myös Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

Niin Venäjäkin on tehnyt, vaikka siitä ei ole jäsenyyden aikana tullut demokratiaa ja oikeusvaltiota. Lähtiessään Venäjä irtaantuu myös ihmisoikeussopimuksesta. Silloin venäläiset eivät voi valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ja Venäjä pystyy palauttamaan kuolemantuomion.

Tämänkin taustalla on siis Krimin valtaus. Niinistön mukaan ”tilanteen perimmäisistä syistä ei ole minkäänlaisia epäilyksiä”.

Fakta

Suomi on vielä Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa


 Suomen kaksivuotinen kausi Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana päättyy ensi kuussa Rovaniemellä järjestettävään ulkoministerikokoukseen.

 Kokoukseen ovat tiettävästi tulossa kaikkien jäsenmaiden ulkoministerit.

 Vuonna 1996 perustettuun Arktiseen neuvostoon kuuluvat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Yhdysvallat, Venäjä ja Kanada. Lisäksi neuvoston pysyviä edustajia ovat arktisten alkuperäiskansojen järjestöt.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Airbnb selvitti, miten espoolainen Maarit Palomäki joutui tuhansien eurojen huijauksen uhriksi

  5. 5

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  6. 6

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  7. 7

   Kauppalehti: Pörssiyhtiö Vincit sulki sisäisen viestikanavan työntekijöiden jakaman kyseenalaisen aineiston takia

  8. 8

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  9. 9

   Supo: myös Isis-lapset voivat olla turvallisuusuhka Suomelle, aikuisten päätyminen ”jihadistiseen alamaailmaan” ensisijainen huoli

  10. 10

   Valtio oli konkurssissa, kansa näki nälkää ja lähes koko maailma tuki Maduron syrjäyttämistä, mutta silti Venezuelan vallankaappaus­yritys epäonnistui – mukana ollut kenraali kertoo amerikkalaislehdelle miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  4. 4

   Sähköpotkulaudalla kolaroineita potilaita leikataan viikoittain Töölössä: Vammat kohdistuvat useimmiten päähän

  5. 5

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

  8. 8

   ”Naisten Viagra” tulee Yhdysvaltain markkinoille

  9. 9

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  10. 10

   Vaimon epäillään huijanneen tuoreelta aviomieheltään 100 000 euroa Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  11. Näytä lisää