Ulkomaat

Tutkimus: Autojen päästöt aiheuttavat joka päivä astman 11 000 lapselle

Länsi-Euroopassa 17 prosenttia uusista astmatapauksista johtuu liikenteen päästöistä.

Neljä miljoonaa lasta sairastuu vuosittain astmaan tieliikenteen päästöjen takia, toteaa tuore tutkimus. Se tarkoittaa, että joka päivä maailmassa keskimäärin 11 000 lasta saa astman, joka johtuu autojen ja rekkojen typpidioksidipäästöistä.

Tutkimuksen julkaisi arvovaltainen lääketieteellinen julkaisu The Lancet Planetary Health. Siitä kertoo esimerkiksi brittilehti The Guardian.

Tutkimus osoitti, että ilmansaasteet eivät vahingoita lasten terveyttä vain Kiinan ja Intian suurkaupungeissa, jotka tiedetään maailman pahimmin saastuneiksi. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Britannian ja Australian kaupungeissa kolme neljästä kaikista lasten astmoista johtuu autojen päästöistä.

”Tuloksemme osoittavat, että miljoonat uudet lasten astmatapaukset voitaisiin estää ilmansaasteita vähentämällä”, sanoi professori Susan Anenberg yhdysvaltalaisesta George Washington -yliopistosta The Guardianille.

Liikenteen päästöt aiheuttavat tutkimuksen mukaan lapsille runsaasti astmoja myös alueilla ja kaupungeissa, joissa ilmansaastepitoisuudet eivät ylitä Maailman terveysjärjestön WHO:n ohjearvoja. Yksi tutkimuksen tärkeimmistä havainnoista olikin, että nykyiset ohjearvot eivät suojele lapsia astmalta.

Länsi-Euroopassa 17 prosenttia uusista astmatapauksista johtuu tutkimuksen mukaan liikenteen typpidioksidipäästöistä

Kaupungeista liikenteen päästöt aiheuttavat suhteellisesti eniten uusia lasten astmatapauksia sataatuhatta asukasta kohti Perun Limassa, Kiinan Shanghaissa, Kolumbian Bogotássa sekä Kiinan Pekingissä ja Tianjinissa. Kymmenen pahimman kaupungin joukossa ovat myös Kanadan Toronto sekä Yhdysvaltain Los Angeles ja New York.

Absoluuttisesti eniten uusia lasten astmatapauksia havaitaan vuosittain väkirikkaissa Kiinassa (760 000 tapausta vuodessa), Intiassa (350 000) ja Yhdysvalloissa (240 000). Monissa köyhissä maissa kaikkia astmoja ei diagnosoida, joten niiden osalta luvut voivat todellisuudessa olla vielä suuremmat.

The Lancet julkaisi lasten astmojen esiintyvyyttä kuvaavia karttoja myös Twitterissä:
Tutkijat yhdistivät tietoja typpidioksidimääristä astman esiintyvyystietoihin ja väestötietoihin. Useat aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että liikenteen päästöillä ja lasten astmalla on vahva yhteys.

Vahvimmat epidemiologiset todisteet on typpidioksidin vaikutuksesta terveyteen. Liikenne voi aiheuttaa jopa 80 prosenttia kaupunkien typpidioksidipäästöistä. Myös pienhiukkasilla voi tutkijoiden mukaan olla yhteys astmatapauksiin.

”Luulimme ennen, että teiden ainoa todellinen uhka lapsille oli auto-onnettomuus. Nyt kuitenkin näemme, että ilmansaasteiden hengittäminen on yhtä tappavaa”, sanoi Britannian keuhkosäätiön pääjohtaja Penny Woods The Guardianille.

”Syystäkin tieliikenneonnettomuuksien vähentämiseksi on tehty suuria ponnisteluja, ja meidän pitää sitoutua samalla tavalla ilmansaasteiden vähentämiseen.”

Monet eurooppalaiset suurkaupungit ovat viime kuukausina kieltäneet vanhojen dieselautojen pääsyn kaupunkien keskustoihin ja Saksassa myös joillekin moottoriteille.

Pohjoismaista Ruotsin, Tanskan ja Norjan tavoite on, että uudet autot eivät enää polttaisi bensiiniä ja dieseliä 2030-luvulla.

WHO julkaisi viime vuonna raportin, jonka mukaan ilmansaasteet koskettavat jopa 93:a prosenttia maailman lapsista ja johtavat joka vuosi noin 600 000 lapsen kuolemaan.

Ilmansaasteisiin liittyvät WHO:n mukaan myös lasten syövät, astma, keuhkojen vajaatoiminta ja keuhkokuume.

Viime viikolla julkistetun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vuonna 2017 lähes joka kymmenes kuolema johtui saasteista. Saasteet tappavat ihmisiä enemmän kuin esimerkiksi malaria tai liikenneonnettomuudet. Saasteiden haittavaikutukset ovat verrattavissa tupakointiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  8. 8

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  9. 9

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  10. 10

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää