Ulkomaat

Vaalivoittaja on jäämässä syrjään Viron hallituksesta – Tallinnalaiset osoittavat mieltään oikeistopopulistisen Ekren valtaanpääsyä vastaan

Vaalivoitto takasi Viron reformipuolueen Kaja Kallakselle vain hallitustunnustelijan paikan mutta ei hallitukseen pääsyä.

Tallinna / Helsinki

Viron vaalit maaliskuun alussa voittanut reformipuolue kieltäytyi hallitusyhteistyöstä Viron konservatiivisen kansanpuolueen Ekren kanssa.

Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina Ekre lähes kolminkertaisti paikkamääränsä Viron parlamentissa riigikogussa mutta jäi selväksi kolmoseksi. Voiton vei reformipuolue, jonka puheenjohtajan Kaja Kallaksen presidentti Kersti Kaljulaid nimitti huhtikuun alussa hallitustunnustelijaksi.

Vaaleista hallitustunnusteluihin kuluneen kuukauden aikana oli kuitenkin ehtinyt tapahtua yhtä ja toista.

Nyt näyttää siltä, että oikeistopopulismillaan ja maahanmuuton vastustuksellaan otsikoissa näkynyt Ekre on matkalla hallituspuolueeksi. Eikä siinä vielä kaikki: hallitusta on alkanut Kallaksen ohi muodostaa pääministerinä ennen vaaleja toiminut keskustapuolueen Jüri Ratas. Ekren lisäksi keskusta aikoo muodostaa hallituksen oikeistokonservatiivisen Isänmaa-puolueen kanssa.

Kolmikko kiilasi Kallaksen ohi ja allekirjoitti hallitussopimuksensa maanantaina. Keskustalla, Ekrellä ja Isänmaalla on riigikogussa enemmistö, 56 edustajaa 101 edustajasta.

Kallaksen liberaali ja länteen suuntautunut reformipuolue on siis jäämässä oppositioon. Vaaleja seuranneella viikolla maaliskuussa Kallas yritti neuvotella sekä keskustan että Isänmaan kanssa, mutta kumpikin on kieltäytynyt hallitusyhteistyöstä.


Näistä tapahtumista huolimatta Kallas on jatkanut hallitustunnusteluja ainakin sosiaalidemokraattien kanssa ja sanonut olevansa valmis muodostamaan vähemmistöhallituksen, jos muu ei onnistu. Hän on kertonut tuovansa vähemmistöhallitusehdotuksensa parlamentin äänestykseen maanantaina.

Reformipuolueella ja sosiaalidemokraateilla on riigikogussa yhteensä 44 edustajaa. Noustakseen Rataksen hallituskoalition ohi niiden pitäisi taivutella Isänmaa puolelleen.

Politiikantutkija Vello Pettai Tarton yliopistosta myöntää, että Rataksen hallituskoalitio oli pieni yllätys. Tilanne, jossa presidentin nimittämä hallitustunnustelija ohitetaan, vieläpä menestyksekkäästi, ei ole kovin tyypillinen Viron politiikassa.

”En tiedä, mitä tarkalleen tapahtui. Moni on spekuloinut vaali-illan tapahtumilla ja sillä, lähestyikö Kallas muita puolueita jotenkin väärin.”

Todellisuudessa vaalivoitto takasi Kallakselle vain hallitustunnustelijan paikan mutta ei hallitukseen pääsyä. Kaljulaid oli jo ennen vaaleja luvannut nimittää hallitustunnustelijan siitä puolueesta, joka saa vaaleissa suurimman kannatuksen.


Lupauksen aikaan Rataksen keskustapuolue ja Kallaksen reformipuolue olivat mielipidemittausten mukaan lähes tasatilanteessa.

Istuva presidentti on itsenäisen Viron historiassa nimittänyt kahdesti hallitustunnustelijaksi jonkun muun kuin vaalit voittaneen puolueen edustajan. Kummassakin tapauksessa oli kyse siitä, että presidentti Lennart Meri ei halunnut pääministeriksi vaalit voittaneen keskustapuolueen johdossa ollutta Edgar Savisaarta.

Vuoden 1999 vaaleissa hallitustunnustelijan paikan sai sittemmin pääministeriksi noussut Mart Laar, jonka Isänmaaliitto-puolue tuli vaaleissa toiseksi. Vuoden 2003 parlamenttivaaleissa pääministerin tehtävän vei samanlaisella järjestelyllä Res Publican Juhan Parts.

”Presidentti Kaljulaid yritti pysyä perinteisessä poliittisessa toimintatavassa, mutta muut puolueet ovat toki vapaita neuvottelemaan asioista ilman hänen tunnustustaan, ja niin ne ovat tehneet”, Pettai sanoo.

Hän arvioi, että nimestään huolimatta vasemmistopopulistisena pidetyn keskustan ja kahden hyvin paljon oikealle taipuvan puolueen yhteistyö on yllätyksellisyydestään huolimatta alkanut vaikuttaa luontevalta.


Pettai muistuttaa, että Isänmaa oli ennen vaaleja vaitonainen siitä, lähtisikö se Ekren kanssa yhteistyöhön.

”Todellinen kynnyskysymys liittyi enemmänkin Jüri Ratakseen, joka sitten teki avauksen Ekren suuntaan. Isänmaa päätti muutamaa yksittäistä henkilöä lukuun ottamatta lähteä mukaan.”

Pettain mukaan kolmella puolueella oli yhteistä tahtoa ja päämääriä, joiden takia ne ”löivät hynttyyt yhteen”. Lisäksi keskustalla ja Isänmaalla oli kiinnostusta jatkaa hallituksessa ja Ekrellä halua päästä mukaan.

”Ovathan ne vähän outoja petikumppaneita, jos niin voi sanoa.”

Kallas joutunee nielemään osansa isoimman oppositiopuolueen johtajana.

”Oletan 95 prosentin varmuudella, että Rataksen hallitusesitys menee läpi”, Pettai sanoo.

Hän arvelee, ettei Kallas enää neuvottele keskustan kanssa mutta voi vielä yrittää saada ratkaisevassa vaa’ankieliasemassa hallitusneuvotteluissa olevan Isänmaan puolelleen. Isänmaa on tosin jo sitoutunut keskustan kokoamaan hallituskoalitioon Ekren kanssa.

”Kallaksen täytyy ennemmin tai myöhemmin laskea miekkansa ja hyväksyä tappionsa, jotta hallitus voidaan virallisesti nimittää. Uskoisin, että se tapahtuu noin kahden viikon aikana.”

Mitä Virolla on odotettavissaan nyt?

Oikeistopopulistisen Ekren politiikka tunnetaan siitä, että puolue yrittää vetää kaikista sellaisista naruista, joiden avulla voi pystyä herättämään tunteita ja siten keräämään kannatusta.

Ekre on vahvasti maahan­muutto­vastainen puolue. Sen johtajat Mart Helme ja hänen poikansa Martin Helme eivät epäröi käyttää puheissaan edes avoimen rasistisia ilmauksia ja iskulauseita.

Ekren ansiosta maahanmuutto nousi yhdeksi Viron parlamenttivaalien suurimmista puheenaiheista. Uutistoimisto Reutersin mukaan turvapaikanhakijat on noteerattu myös Ekren, keskustan ja Isänmaan maanantaina allekirjoittamassa 36-sivuisessa hallitussopimuksessa. Sen mukaan hallitus ei ota vastaan turvapaikanhakijoita EU:n vastuunjakosopimuksen mukaisesti.

Maahanmuuttoasioiden saamalla painoarvolla hallitussopimuksessa ja julkisuudessa ei juuri ole tekemistä sen todellisuuden kanssa, kuinka paljon Viro kiinnostaa maahanmuuttajia tai turvapaikanhakijoita. Eurostatin mukaan Virosta haki viime vuonna turvapaikkaa 95 ihmistä.

Suomen asukasluku on yli nelinkertainen ja turvapaikanhakijoita oli viime vuonna 4 500.

Keskustapuolueen edustajien ja kannattajien joukossa yksi suurimmista hankauskohdista on se, että Ekre on Venäjän-vastainen ja haluaisi Viron kouluihin vain vironkielistä opetusta.

Keskustapuolue tunnetaan vironvenäläisten suosikkina. Se nauttii suurimman puolueen asemasta Itä-Virossa, jossa asuu paljon vironvenäläisiä.

Lisäksi Ekre ajaa hyvin konservatiivisia perhearvoja. Se vastustaa samaa sukupuolta olevien avioliittomahdollisuutta ja ilmaisi Rataksen kanssa käydyissä hallitusohjelmaa koskevissa neuvotteluissa haluavansa rajoittaa aborttioikeutta.


Mart Helme on esimerkiksi kutsunut seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkuetta ”pervojen paraatiksi”. Samaa sukupuolta olevien on mahdollista rekisteröidä parisuhteensa Virossa, ja maan korkeimman oikeusasteen on tarkoitus linjata lähiaikoina samoin tasavertaisesta avioliitto-oikeudesta.

Aborttikieltoa Ekre kertoo ajavansa vastauksena Viron heikkoon syntyvyyteen.

Puolue aloitti Euroopan unionin vastustuksensa vaatimalla Viroa jättämään EU:n, mutta sittemmin linja on lieventynyt. Nykyisin Ekre kertoo vastustavansa EU:n keskitettyä vallankäyttöä, jonka se sanoo vievän Virolta itsemääräämisoikeuden.

”Ekrellä on Yhdysvaltain kanssa samanlainen lähestymistapa kansainvälisiin asioihin. Se kannattaa EU:n kaltaista keskusjohtoista systeemiä enemmän vahvoja kahdenkeskisiä suhteita suvereenien valtioiden välillä tai Naton kanssa”, Pettai sanoo.

Euroopan parlamentissa Ekre on antanut ymmärtää työskentelevänsä mieluiten Euroopan muiden oikeistolaisten ja maahanmuuttovastaisten puolueiden, kuten perussuomalaisten, Italian Legan, Puolan Laki ja oikeus -puolueen ja Saksan AfD:n, kanssa.

Reformipuoluetta edustava entinen ulkoministeri Urmas Paet onkin huomauttanut, että Rataksen uudessa hallituksessa EU:n kannalta keskeisimpiä ministerinsalkkuja pitelisivät pahimmat euroskeptikot. Martin Helmelle on lupailtu valtiovarainministerin pestiä. Maatalousministeriksi nousisi Mart Järvik ja ympäristöministeriksi Rene Kokk. Puoluejohtaja Mart Helmestä on kaavailtu sisäministeriä.

Lisäksi Ekre on saamassa Rataksen hallituksessa ulkomaankauppaministerin salkun.

Ekre kertoo ajavansa suoran kansanvallan toteutumista myös riigikogussa. Puolue haluaisi järjestää kansanäänestyksen esimerkiksi siitä, että avioliitto säädettäisiin lailla miehen ja naisen väliseksi.

Pettain mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että Ekren pyrkimykset menisivät sellaisenaan läpi hallitusohjelmassa, jos puolue pääsee hallitukseen.

”Kansanäänestyksen järjestäminen vaatisi perustuslain muuttamista, joten on epätodennäköistä, että he saavat tahtonsa läpi.”

Perustuslain muuttaminen vaatii kahden peräkkäisen riigikogun hyväksynnän.

”Oletettavaa on, että he pystyvät joka tapauksessa viivyttämään lakimuutosta samaa sukupuolta olevien pariskuntien avioliitto-oikeudesta.”

Ekren yhä todennäköisemmältä näyttävä hallituspuolueen asema on herättänyt kiukkua tavallisissa kansalaisissa. Hallitusneuvotteluviikkoina ainakin Tallinnan kaduilla ja erityisesti parlamenttitalon edustalla on järjestetty mielenilmauksia.

Kõigi Eesti -niminen ryhmittymä on kutsunut sunnuntaiksi kansalaisia mielenosoitukseen Tallinnan laululavalle. Tarkoituksena on osoittaa mieltä ”huolehtivan, kunnioittavan, arvostavan, menestyvän ja kaikille avoimen” Viron puolesta.

Yksi huolestunut kansalainen on Indrek Reiland, 35.

”Se on ilman muuta karmeaa”, sanoo Tallinnassa haastateltu Reiland.

”On jokseenkin uskomatonta, että keskustapuolue ja Isänmaa-puolue edes harkitsevat hallitusta Ekren kanssa.”

Reiland arvelee, että Virossa on edessä tilanteita, joissa Ekren ministereiden ja kansanedustajien sanomisia joudutaan jatkuvasti selittelemään ja pyytelemään anteeksi. Reiland on hyvin tietoinen, että perussuomalaiset ovat olleet Suomessa toistuvasti otsikoissa.


Reiland itse ei äänestänyt vaaleissa. ”Harmi kyllä.”

Syyt olivat teknisiä. Reiland on filosofi ja työskentelee Edinburghin yliopistossa. Virolaisten on mahdollista äänestää sähköisesti, mutta Reilandin tunnukset eivät olleet kunnossa.

Reiland pelkää monen liberaalin virolaisen tavoin Ekren haittaavan Viron mainetta.

”Virolla on nyt maine kovan luokan innovaatiomaana ja digitaalisena edelläkävijänä. Jos mennään yhteiskunnallisessa mielessä Unkarin suuntaan, niin tahraahan se mainettamme.”

Oikaisu 13.4.2019 kello 15.31: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että kaikki puolueet olisivat ilmoittaneet kieltäytyvänsä yhteistyöstä Viron konservatiivisen kansanpuolueen Ekren kanssa. Vain reformipuolue ja sosiaalidemokraatit ilmoittivat kieltäytyvänsä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Pappi vihki homoparin ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  3. 3

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Työeläke­yhtiö Ilmarinen halusi salata selvityksensä vakuutus­matemaatikon syrjäyttämisestä, Finanssi­valvonta julkisti osan saamastaan vastauksesta

  6. 6

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Elina Lepomäen 116 000 euron vaalibudjetti tähän mennessä suurin: Katso haku­koneesta, mistä ehdokkaat saivat vaali­rahansa

  8. 8

   Jokereille uusi suuromistaja ja toimitusjohtaja: rahoittajan taustalla venäläinen oligarkki

  9. 9

   Ruokaa kotiovelle ja terassille paljuun: HS vieraili Kala­satamaan nousevassa Suomen korkeimmassa asuin­talossa

  10. 10

   Linnanmäen uusi vuoristorata aukeaa huomenna, HS:n toimittaja huusi testiajossa kuin hyeena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  4. 4

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  5. 5

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  7. 7

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Moni edustaa työpaikkaansa somessa innokkaasti, koska vaihtoehto pelottaa

   Tilaajille
  10. 10

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää