Ulkomaat

Matti kiusaantuu kehuista eikä aina jaksa olla ”paras versio itsestään” – miljoonat kiinalaiset samastuvat epäsosiaaliseen suomalaiseen

Finnish Nightmares -sarjakuvan Matista tykätään erityisesti Yhdysvalloissa, Britanniassa, Saksassa ja Kiinassa, kertoo Pekingissä vieraileva sarjakuvapiirtäjä Karoliina Korhonen. Sen sijaan ruotsalaiset eivät ole syttyneet.

Peking

Sarjakuvataiteilija Karoliina Korhosen arki pyörähti ympäri viime kesän lopussa.

Olisi pitänyt koputtaa puuta, hän sanoo istuessaan pekingiläiskuppilassa. Eräänä kesäpäivänä Korhonen totesi puolisolleen Oulussa, että onpa ollut rauhallista.

Melkein heti lausahduksen jälkeen alkoi tapahtumasarja, jonka jokaisesta käänteestä Korhonen ei itsekään ole aivan perillä. Sen lopputulemana Korhonen kuitenkin hörppää nyt siideristään pilvenpiirtäjien keskellä Kiinan pääkaupungissa.

Takana on pitkiä päiviä ja lukuisia kohtaamisia kiinalaisten fanien kanssa. Ravintolaillallinen keskeytyi, kun joku halusi nimikirjoituksen.

”Olo on todella absurdi. Edellispäivien aikana olen poseerannut kymmenissä selfieissä ja vastannut fanien kysymyksiin Matista”, Korhonen sanoo.


Moni ehkä muistaakin Matin – hän on Korhosen luoman Finnish­ Nightmares -sarjakuvan päähenkilö. Ujo suomalaismies, joka joutuu jatkuvasti kiusallisiin sosiaalisiin tilanteisiin. Esimerkiksi sellaisiin, joissa joku kehuu julkisesti tai katsoo silmiin.

Matti löi läpi Kiinassa viime kesän päätteeksi. Kirja julkaistiin kesäkuussa, ja heinäkuussa siitä alettiin pöhistä Kiinan sosiaalisessa mediassa.

Mandariinikiinaan syntyi uudissana jingfen, joka tarkoittaa ”henkistä suomalaisuutta”. Kiinan internetkanavissa Matti-sarjakuvia on mainittu tai jaettu kymmeniä miljoonia kertoja.

”Lappasin itse tyyliin kissanruokaa lautaselle Oulussa, kun Kiinasta alkoi tulla uutisia. Se tuntui käsittämättömältä.”

Koko syksyn Korhosen puhelin soi jatkuvasti. Käyttökokemussuunnittelijana työskentelevä nainen antoi lounastunnilla puhelinhaastatteluja joka puolelle maailmaa. Ilmiöstä kirjoittivat muun muassa The New York Times ja The Guardian.

”Ja kaikki tämä alkoi silloin, kun itse ajattelin, että Suomessa hype Matin ympärillä oli juuri rauhoittunut.”


Matti syntyi puolivahingossa. Tikku-ukkomainen hahmo oli alun perin idea hauskuuttaa Korhosen kavereita. Melkein heti kävi ilmi, että muitakin nauratti, myös Suomen ulkopuolella.

”Lukujen perusteella Matista tykätään erityisesti Yhdysvalloissa, Britanniassa, Saksassa ja Kiinassa. Joku kirjoitti minulle Brasiliasta ja kertoi, miten vaikeaa siellä on olla sielultaan Matti.”

Sen sijaan esimerkiksi ruotsalaiset eivät ole syttyneet suomalaisesta kiusallisten tilanteiden miehestä.

Kiinassa monet fanit ovat kyselleet Matin tarinan perään. Kuka hän oikein on?

Siihen on vähän vaikea vastata. Tuntuisi keinotekoiselta luoda Matille joku tietty tarina jälkikäteen, Korhonen sanoo. Tuntuisi hienolta sanoa, että hahmo perustuu antropologiseen tutkimustyöhön, mutta kun ei se vain ole totta.

”Toki minulla joitakin ajatuksia on: Matti on ehkä insinööri, jolla on vaimo, lapsi ja kissa.”

Korhonen toteaa, että vaikka Matti on mies, sarjakuva ei kerro sukupuolista vaan suomalaisuuden karikatyyrista. Nimeksi tuli Matti, koska se on yleinen etunimi ja hahmo ei vain näyttänyt Karilta, Korhonen sanoo.


Usein sarjakuvat ovat aikansa kuvia. Korhonen uskoo, että Matissa vetoaa yksinkertaisuus. Kun kuvassa tapahtuu vähän, lukijalle jää aikaa ajatella kontekstia ja tekstiä.

Jotain tekemistä Matin suosioon voi olla myös nykyelämän rytmillä ja vaatimuksilla jatkuvasta esilläolosta, Korhonen pohtii.

”Nykyään pitäisi olla aina paras versio itsestään ja jatkuvasti sosiaalinen. Moni samastuu Mattiin, kun kokee, että juuri nyt ei millään jaksaisi puhua kenellekään.”

Korhonen ei piirrä käsin, vaan Matti syntyy vektoreiden avulla Photoshop-tietokoneohjelmassa.

”Piirrän vektoreille pisteitä, joiden kautta kukin linja kulkee. Olen hyvin teknologialähtöinen ihminen.”

Kiinassa on julkaistu vasta yksi Korhosen Finnish Nightmares -kirja. Niitä olisi olemassa vielä toinenkin, seuraavaksi voisi olla sen vuoro, Korhonen sanoo. Kiinassa monet toivovat myös pehmoleluja, vihkoja ja tarroja.

Suomessa tulossa on kolmas kirja, joka perustuu suomalaisten sananlaskujen sananmukaisille käännöksille. Korhonen näyttää ruutua, jossa Matti näyttää närhen munat. Kuvassa on tietenkin närhi ja munia.

”Vanhassa muodossaan Matti alkoi olla siinä pisteessä, että se käy toistamaan itseään. Kuollutta hevosta ei kannata piiskata.”

Korhonen viettää Kiinassa viikon. Parasta on, kun joku tulee kertomaan Matti-kokemuksistaan, taiteilija sanoo. Eräs fani ehdotti, että Mattihan voisi mennä ruuhka-aikana metroon Kiinassa.

”Vastasin, että Matti katsoisi täpötäyttä junaa ja sanoisi, ettei tässä sittenkään ole kiire minnekään.”

Kuka?

Karoliina Korhonen


 Syntynyt vuonna 1989. Asuu Oulussa, kotoisin Kuopiosta.

 Perheeseen kuuluu mies ja kaksi kissaa.

 Julkaissut kaksi Finnish Nightmares -sarjakuvakirjaa, kolmas kirja Cheekless ilmestyy tänä keväänä Atenan kustantamana.

 Koulutukseltaan medianomi. Työskentelee käyttökokemussuunnittelijana.

 Harrastaa viikinkimiekkailua ja Iso ilo -kuoroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  3. 3

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  4. 4

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  6. 6

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  7. 7

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  8. 8

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  9. 9

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  10. 10

   ”Muumit ovat taidetta” – Muumi-yhtiö ei halua tehdä Mörkö-mukista MM-kultaversiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  7. 7

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää