Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

Kunnostukseen luvattujen lahjoitusten määrä on noussut jo 700 miljoonaan euroon.

Julkaistu: , Päivitetty:

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan tulipalossa pahasti vaurioitunut Notre Damen katedraali tullaan jälleenrakentamaan viiden vuoden sisällä, kertovat uutistoimistot.

”Me jälleenrakennamme Notre Damesta aiempaa kauniimman ja haluan, että se on valmis viidessä vuodessa. Me pystymme siihen”, Macron sanoi televisiopuheessaan tiistai-iltana.

Puheessaan Macron korosti myös sitä, kuinka jälleenrakennusprojekti on mahdollisuus kansakunnan yhdistymiselle. Tällä hän viittasi niin kutsuttujen keltaliivien väkivaltaisiin mielenosoituksiin. Keltaliivit ovat sanoneet olevansa tyytymättömiä Ranskan harjoittamaan politiikkaan.

”Nyt ei ole aika politikoinnille”, Macron sanoi. Hänen oli tarkoitus pitää maanantai-iltana puhe vastauksena keltaliiveille, mutta perui sen Notre Damen tulipalon takia.

Tiistaina Notre Damen kunnostukseen luvattujen lahjoitusten määrä nousi jo yli 700 miljoonaa euroa.

Esimerkiksi luksustuotteista tunnetun LVMH-yhtiön miljardööri Bernard Arnault lupasi 200 miljoonaa euroa katedraalin jälleenrakennukseen.

”Kansallisen tragedian jälkeen Arnaultin perhe ja LVMH osallistuvat tämän poikkeuksellisen katedraalin ja Ranskan perinnön, yhtenäisyyden ja symbolin jälleenrakennukseen”, lahjoittavat sanoivat lausunnossaan.

Arnaultit tekivät kädenojennuksensa ranskalaisille sen jälkeen, kun Kering-yhtiön toimitusjohtaja François-Henri Pinault oli luvannut jälleenrakentamiseen 100 miljoonaa euroa.

”Tämä tragedia iskee kaikkiin ranskalaisiin ja erityisesti niihin, jotka ovat sitoutuneet henkisiin arvoihimme”, Pinault sanoi lausunnossaan.

Kunnostustalkoisiin kertoo osallistuvansa myös muun muassa energiayhtiö Total sadalla miljoonalla eurolla sekä ranskalainen kosmetiikkayritys L’oreal 200 miljoonalla eurolla. Applen toimitusjohtaja Tim Cook kertoi tiistaina Twitterissä, että Apple aikoo lahjoittaa rahaa jälleenrakentamista varten. Hän ei kuitenkaan kertonut, kuinka suuresta summasta on kyse.

Jopa Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi ”venäläisten sydänten surevan” ja tarjosi maansa apua jälleenrakennuksessa.

Varainkeruu alkoi jo yöllä, kun presidentti Emmanuel Macron piti puheen. Puheessaan hän kertoi kansainvälisestä varainkeruukampanjasta katedraalin jälleenrakentamiseksi.

”Jälleenrakennamme sen yhdessä. Tämä on epäilemättä osa Ranskan kohtaloa, ja projekti tulee olemaan omamme tulevina vuosina”, Macron sanoi uutistoimistojen mukaan katedraalin ulkopuolella.

Uutistoimistojen tiistaina julkaisemat kuvat näyttävät, millaista tuhoa palo sai aikaan katedraalin sisätiloissa. Kuumuus esti palomiesten pääsyn kirkon sisälle maanantai-iltana.


Paikalla olleen palomestarin mukaan kirkon arvokkaita taideaarteita saatiin turvaan. Siitä, miten aarteille kävi, voit lukea enemmän tästä jutusta.

Ranskan kulttuuriministeri Franck Riesterin mukaan taideaarteet kuljetetaan tiistain ja keskiviikon aikana Louvren taidemuseoon. Katedraalissa olevat maalaukset puolestaan viedään taidemuseoon perjantaiaamuna.

Savusta kärsineet maalaukset ja taide-esineet myös mitä todennäköisimmin restauroidaan Louvressa, Riester kertoi medioille pitämässään puheessa tiistaina iltapäivällä.

Ranskalaismedian mukaan kirkon kunnostustöihin on mennyt 120 miljoonaa euroa viime vuosien aikana. Viime viikolla kirkon katolta siirrettiin remonttitöiden vuoksi turvaan 16 veistosta: neljä evankelistaa ja 12 opetuslasta.

Sammutustöihin osallistui satoja palomiehiä

Maanantai-iltana syttynyt tulipalo tuhosi pahoin Notre Damea. Muun muassa katedraalin 93-metrinen keskitorni luhistui samoin kuin puurakenteinen katto.

Tiistaina aamupäivällä Pariisin paloviranomaiset ilmoittivat, että palo oli saatu lopulta sammutettua. Kirkon päärakenteet ja ikoniset kellotornit pystyttiin pelastamaan. Notre Damen kaksi tornia reunustavat turisteille tuttua kirkon länsipäätyä.

Sammutustöihin osallistui nelisensataa palomiestä. Paikalle jäi tiistaina tilannetta varmistamaan vielä noin sata palomiestä.

Pariisin pelastusviranomaisten mukaan kaksi poliisia ja yksi palomies loukkaantuivat sammutustöissä lievästi.


Tulipalon syy ei ole vielä tiedossa, mutta Pariisin syyttäjänvirasto on jo aloittanut tutkinnan. Tiistaina kerrottiin, että tulipaloa tutkitaan onnettomuutena.

Le Parisien -lehden haastatteleman kirkon tiedottajan mukaan hälytys tuli kello puoli seitsemältä paikallista aikaa. Henkilökunta oli havainnut välittömästi sankkaa savua ja keltaisen valon kirkon katonrajasta.

Viranomaiset eivät ole pystyneet varmistamaan, oliko kirkossa syttymishetkellä ihmisiä. Loukkaantuneista ei ole tietoa. Iltamessu päättyi ilmeisesti tuntia ennen palon syttymistä.

HS seurasi läpi yön, kuinka Notre Damea yritettiin pelastaa. HS:n kirjeenvaihtajan Jenni Virtasen jutun ”Yö, jolloin liekit haukkasivat suuren palan Pariisin sydäntä”, voit lukea tästä linkistä.Tulipalon alkaessa paikalla olleen toimittaja Aleksi Kinnusen mukaan tilanne paikan päällä oli illalla poikkeuksellinen.

”Osa kuvaa tulipaloa ja osa itkee. Suurin piirtein kaikki ovat ihan hiljaa. Täällä ei ole lainkaan paniikin tuntua, ihmiset ovat lähinnä epäuskoisia tapahtuneesta.”

Hänen mukaansa osa hiljentyi myös rukouksiin ja laulamaan virsiä. Kinnunen itse oli tulipalon syttyessä viereisissä Latinalaiskortteleissa syömässä. Uutiset kuultuaan hän lähti paikan päälle Notre Damen lähelle.

HS seurasi paikan päällä kaupungin surua

Paikan päällä ollut HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Jenni Virtanen kertoi tiistaina, kuinka pariisilaiset tungeksivat Seinen rantakaduille nähdäkseen mitä katedraalista oli jäljellä. Vääntyneet rakennustelineet ympäröivät paikkaa, josta vielä eilen kohosi keskitorni. Ihmiset olivat vakavia ja jokainen halusi ikuistaa sen mitä jäljelle oli jäänyt.

Pariisissa aiemmin pitkään asunut lääkäri Sanna Toiviainen-Salo oli tullut kaupunkiin työmatkalle. Kun katedraali alkoi palaa, hän oli lähellä tanssiesityksessä. Esityksen jälkeen avatut kännykät alkoivat syytää huolestuneita viestejä. Iso savupatsas näkyi lähellä.

Tiistaiaamuna Toiviainen-Salo halusi tulla itse katsomaan, mitä kirkosta on jäljellä.

”Laitoin kotiin viestiäkin, että kyllä tämä täällä vielä on. Kiviseinät pystyssä. Ja tämä rakennetaan uudestaan.”

Vanhan kotikaupungin maamerkki on ”vain aina ollut täällä”, Toiviainen-Salo sanoo. Hän, kuten moni muu tiistaiaamuna Seinen rannalla, pyyhkäisi silmänurkasta kyyneleen.

”Tämä oli isku suoraan Pariisin sydämeen.”

Entisenä pariisilaisena Toiviainen-Salo on helpottunut, että palon arvioidaan syttyneen vahingossa.

”Pääsiäisen alla ja vielä kun Macronin piti juuri puhua televisiossa”, hän pohtii palon ajankohtaa.

Toiviainen-salo on käynyt kirkossa sisällä viimeksi nuorena interraililla, mutta kirkko on tärkeä.

”On aina ollut siinä, se on pariisilaisille tärkeää.”

Palo saattoi saada alkunsa parvelta

Tulipalo roihusi ennen leviämistään kaksitornisen julkisivun suunnasta katsottuna kirkon taaemmissa osissa. Le Monde -lehden mukaan tulipalo sai alkunsa parvelta.

Ranskalaisviestimet kertoivat, että palomiehillä oli suuria vaikeuksia saada sammutustöitä kunnolla käyntiin. Tuli lähti roihuamaan valtoimenaan korkeudessa, jonne kalustolla on vaikea yltää.


Lue myös: Voisivatko liekit tuhota Helsingin tuomiokirkon Notre Damen tavoin? Näin pelastuslaitos vastaa

Pariisin poliisi kehotti ihmisiä välttämään alueella liikkumista. Ranskan television mukaan paloa ei epäillä tahallaan sytytetyksi.

FranceTVInfo -kanavan mukaan tulipalo ”saattaa liittyä remonttitöihin”. Katedraalissa on meneillään mittava remontti.

Ranskalle tulvi surunvalitteluja maailmanlaajuisesti

Notre Damen tuhoa surtiin maailmanlaajuisesti ja ranskalaiset saivat laajalti kansainvälistä tukea.

”On kauhistuttavaa katsoa Notre Damen mittavaa tulipaloa Pariisissa. Voisivatko sammutuskoneet auttaa sammutustöissä. Nyt on toimittava nopeasti!” totesi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.

Myös Yhdysvaltojen edellinen presidentti Barack Obama suri uutista.

”Notre Dame on yksi maailman suurimmista aarteista ja ajattelemme suruaikaa viettäviä ranskalaisia. Luonteessamme on tuntea surua, kun näemme historian häviävän. Luonteessamme on myös se, että rakennamme huomista uudelleen niin hyvin kuin voimme.”

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puolestaan katsoi, että Notre Dame ”kuuluu koko ihmiskunnalle”.

”Se on inspiroinut kirjailijoita, kuvataiteilijoita, filosofeja ja vierailijoita, jotka ovat tulleet katsomaan katedraalia ympäri maailman.”

Libanonin pääministerin mukaan tulipalo levitti surua koko maailmaan.

”Tämä on sanoinkuvaamaton katastrofi historialle ja ihmiskunnalle. Libanon tuntee täyttä solidaarisuutta ystäviensä, ranskalaisten kanssa”, pääministeri Saad Hariri sanoi.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmaisi osanottonsa Ranskalle ja pariisilaisille.

Kulttuurihistoriallisesti mittaamattoman arvokas

Notre Damen katastrofi on Ranskalle kansallinen tragedia

Notre Damen katedraali on kulttuurihistoriallisesti mittaamattoman arvokas. Se on Pariisin ja koko Euroopan suosituimpia turistikohteita.

Pariisin historiallisen keskustan ytimessä, Île de la Cité’n saarella sijaitsevan Notre Damen katedraalin rakentaminen aloitettiin 1100-luvulla.

Pääosin se valmistui Seinen rannalle noin sata vuotta myöhemmin, mutta katedraalin rakenteita on muokattu useita kertoja vuosisatojen aikana.

Katedraali rakennettiin vanhan kirkon ja vielä vanhemman temppelin raunioille. Sitä pidetään yhtenä Ranskan goottilaisen arkkitehtuurin upeimmista saavutuksista.

Katedraali oli Pariisin korkein rakennus ennen Eiffel-tornin valmistumista vuonna 1889.

Kirkon rakentaminen aloitettiin Ranskan kuningas Ludvig VII:n aikana (1120–1180).

Ranskan vallankumouksen aikana 1790-luvulla osa kirkon taideaarteista varastettiin tai tuhottiin.

Onko sinulla lämpimiä muistoja Notre Damesta tai onnistuneita valokuvia itsestäsi paikan päällä? Jaa ne HS:lle, ohjeet löydät tästä. 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Sauri aloitti Twitterissä ”ränttäämisen” ja katso: Jussi Halla-aho avasi edes hieman, mitä mieltä hän on vanhoista kirjoituksistaan

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Parikymppinen kaahari ajoi yli 250:tä kilometriä tunnissa satasen alueella Vantaalla – ”Eihän mikä tahansa auto kulje noin kovaa”

  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   Poliisi ottanut seitsemän ihmistä kiinni epäiltynä Sri Lankan iskuista, kahdeksan räjähdyksen sarjassa jo yli 200 kuollutta – tämä iskuista tiedetään

  6. 6

   HS-analyysi: Vatsaa vihlovat dokumentit Josefin Nilssonista ja Michael Jacksonista osoittavat, miten helposti asioista vaietaan

  7. 7

   Dieselin­katkuinen tahra: Saksan auto­teollisuus menetti maineensa, ja nyt sen on keksittävä auto uudestaan

   Tilaajille
  8. 8

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  9. 9

   Miehen junan eteen Pasilassa työntänyt vangittu

  10. 10

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Dieselin­katkuinen tahra: Saksan auto­teollisuus menetti maineensa, ja nyt sen on keksittävä auto uudestaan

   Tilaajille
  5. 5

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi ottanut seitsemän ihmistä kiinni epäiltynä Sri Lankan iskuista, kahdeksan räjähdyksen sarjassa jo yli 200 kuollutta – tämä iskuista tiedetään

  7. 7

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  8. 8

   Vesku Loirin elämä täyttää koko ensi syksyn – Olli Lindholmin kuolema ei ollut vielä mitään

  9. 9

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  10. 10

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää