Ulkomaat    |   Kolumni

Venäjällä käydään kiihkeämpää ja hermostuneempaa keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä kuin Suomessa

Keskustelu alkoi Venäjällä siitä, kun uutistoimisto Rosbalt kertoi, että Suomessa oli yllättäen paljastunut syy mahdolliselle Natoon liittymiselle, kirjoittaa Jarmo Mäkelä kolumnissaan.

Nyt sekin on sitten nähty. Venäjällä käydään kiihkeämpää ja hermostuneempaa keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä kuin
Suomessa. Kimmokkeen tarjosi äskettäin vietetty Naton perustamisen 70-vuotisjuhla ja sen yhteydessä Suomessa esitetty väritön virkamieskommentti.

Kaikki alkoi siitä, kun uutistoimisto Rosbalt kertoi, että Suomessa oli yllättäen paljastunut syy mahdolliselle Natoon liittymiselle. Sen oli ilmoittanut UM:n turvallisuuspolitiikan ja kriisienhallinnan yksikön päällikkö Sari Rautio.

Mitä hän olikaan uutistoimiston mukaan paljastanut? Että Suomi saattaa liittyä Natoon, mikäli kansainvälinen turvallisuustilanne muodostuu epäsuotuisaksi. Hän oli muistuttanut, että Suomi pysyy kyllä neutraalina maana, mutta seuraa tarkasti turvallisuustilanteen kehitystä ja pitää Nato-option avoimena. Suomen viranomaiset ovat yhteydessä Naton edustajiin ja turvaavat näin kansallisia etuja ulkopolitiikassa, Rautio oli lisännyt.

Lausunnon aiheuttaman moniäänisen huutokuoron johtoon asettui luontevasti Venäjän hallituksen virallinen lehti Rossijskaja Gazeta.

Se lähetti toimittajan haastattelemaan Venäjän liittoneuvoston puolustus- ja turvallisuuskomitean puheenjohtajaa Viktori Bondarjovia. Tämä myönsi, että Suomi kyllä kiinnostaa Yhdysvaltoja potentiaalisena Naton jäsenenä, koska se on Venäjän naapurimaa.

Mutta Bondarjov ilmoitti luottavansa suomalaisiin. Suomen kaltaisella rikkaalla ja hyvinvoivalla maalla ei hänen mukaansa "ole mitään voitettavaa suhteesta Yhdysvaltoihin, joka edellyttää täydellistä alistumista Nato-kumppaneiltaan". Bondarjovin mukaan Yhdysvallat pyrkii kylvämään kaaosta ja hämminkiä Venäjän naapurimaiden alueelle, mutta "Suomen suhteen se ei onnistu".

Suomalaisia Bondarjov luonnehtii "pragmaattisiksi sanan positiivisessa merkityksessä": he tiedostavat Naton potentiaalin hiipuvan ja auktoriteetin heikentyvän. Raution lausunnon hän tulkitsi mahdollisuuksien toteamiseksi, ei jo tehdyksi päätökseksi. Bondarjov kehotti kuitenkin pysymään valppaana – siihen on syynä viime toukokuussa allekirjoitettu Yhdysvaltain, Suomen ja Ruotsin sotilaallista yhteistyötä koskeva julkilausuma.

Samaa linjaa jatkoi uutistoimisto Infox.ru:n haastattelema politiikan tutkija Igor Nikolaitšuk. Hänen mukaansa Suomen ulkopoliittisen eliitin edustajat eivät itse asiassa ole lainkaan samaa mieltä Raution kanssa. Hän vetosi presidentti Sauli Niinistöön, joka on toistuvasti todennut, ettei "Natoon liittyminen ole nykyisellään ensisijainen tavoite".

Tutkija arvioi Niinistön päätyneen tälle kannalle kuunneltuaan tarkasti presidentti Vladimir Putinia, joka on useasti korostanut, ettei Venäjä ole koskaan tehnyt mitään suomalaisten luottamusta horjuttavaa, kun taas Suomen liittyminen Natoon aiheuttaisi reaktion Venäjän puolelta.

Se että jäsenyysasia ylipäätään pysyy jatkuvasti esillä, johtuu Nikolaitšukin mukaan vain ruotsalaisista, jotka pelottelevat Eurooppaa tarinoilla venäläisistä sukellusveneistä. Suomessakin Naton puolesta lobbaavat hänen mukaansa erityisesti ja nimenomaan "etniset ruotsalaiset".

Kuin itsenäistä linjaansa korostaakseen uutistoimisto Rosbalt haastatteli 5.4. Moskovan kansainvälisten suhteiden instituutin MGIMO:n dosenttia Aleksandr Tevdoi-Burmulia.

Tämä arvioi, että "Pohjoismaiden turvallisuustilanne on huonontunut viimeiset 10–15 vuotta". Siksi on ymmärrettävää, että näissä maissa keskustelua Natosta on käyty jo pitkään. Turvallisuustilannetta on horjuttanut nimenomaan Krimin valtaus. Lisäksi hän mainitsee vuonna 2014 annetut varomattomat lausunnot Kazakstanin valtion asemasta sekä jatkuvasti liikkuvat huhut Valko-Venäjän tulevaisuudesta. "Tällaisessa tilanteessa Suomi ei voi ohittaa kysymystä Nato-jäsenyydestä", dosentti päätteli.

Oman kehyksensä tälle hermostuneelle keskustelulle antoi tapa, jolla Tass välitti Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle myöntämän Naton 70-vuotishaastattelun.

Siinä Stoltenberg totesi Tassiin mukaan näin: "Minun ei norjalaisena Naton pääsihteerinä tule antaa ruotsalaisille neuvoja sen suhteen, pitäisikö Ruotsin liittyä Natoon vai ei, mutta uskon, että Ruotsi tullaan hyväksymään pian Naton täysivaltaiseksi jäseneksi".

Suomessa Stoltenbergin lausuma sai osakseen yhtä vähän huomiota kuin Raution.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva ulkomaantoimittaja, joka on työskennellyt Moskovassa, Washingtonissa ja Brysselissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi juhlii kiekko­kultaa, HS seuraa hetki hetkeltä – Video ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  3. 3

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  4. 4

   Jukka Jalosen satumaiset Leijonat ovat suosituin jääkiekko­joukkue sitten vuoden 1995

  5. 5

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  6. 6

   Yksi kaikkien aikojen suomalaisista joukkueista – tässä ovat jääkiekon maailmanmestarit 2019

  7. 7

   Suomessa kaikki äänet on laskettu: kokoomus suurin, vihreille historiallinen voitto – HS seuraa ja analysoi eurovaali-iltaa hetki hetkeltä

  8. 8

   Mikko Lehtonen ainoana suomalaisena MM-turnauksen tähdistöön

  9. 9

   HS:n tulospalvelu näyttää, miten oma ehdokkaasi pärjäsi eurovaaleissa

  10. 10

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa kaikki äänet on laskettu: kokoomus suurin, vihreille historiallinen voitto – HS seuraa ja analysoi eurovaali-iltaa hetki hetkeltä

  7. 7

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Suomi juhlii kiekko­kultaa, HS seuraa hetki hetkeltä – Video ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää