Ulkomaat

Animaatio ja kuvat näyttävät, miten Notre Damen palo eteni ja mikä katedraalista tekee erityisen

Pariisin kuuluisa kirkko on täynnä hienoja yksityiskohtia.

Notre Damen katedraali, pariisilaisten lähes tuhatvuotias vanha rouva, sijaitsee Seinejoen keskellä Île de la Cité -saarella.

Paikka oli pyhä jo ennen kristinuskon saapumista Ranskaan. Ennen katedraalia siellä sijaitsi ilmeisesti varhaisten kristittyjen basilika. Samalla saarella kerrotaan olleen myös roomalaisten valtaansa alistamien gallialaisten Jupiterille rakentama temppeli.

Maanantai-iltainen tulipalo tuhosi osan Unescon maailmanperintökohteiden listalle vuonna 1991 nostetusta katedraalista.Jeesuksen äitinä pidetylle neitsyt Marialle pyhitettyä katedraalia on jouduttu korjaamaan useaan otteeseen, milloin hugenottien, milloin vallankumousta puuhastelleiden ranskalaisten raivon jäljiltä. Se on kärsinyt tuhoista aiemminkin, ja maanantaisen tulipalon aikaan sitä oltiin jälleen kerran kunnostamassa.

Notre Damen rakentaminen alkoi Pariisin piispan Maurice de Sullyn kaudella vuonna 1163. De Sullyn kuolemaan mennessä vuonna 1196 katedraalista oli saatu valmiiksi kuori eli kirkkorakennuksen alttaripääty, piispanistuin ja alttariosa.


Suurin osa alkuperäisestä rakennuksesta saatiin valmiiksi vasta lähes sata vuotta myöhemmin, vuonna 1260, ja lisäosat valmistuivat vuonna 1345.

Katedraalin arkkitehtuuri edustaa 1100-luvulla Ranskassa syntynyttä varhaista gotiikkaa.


Tyylisuuntauksessa näkyvät eurooppalaisten ristiretkillä islamilaisesta arkkitehtuurista saamat vaikutteet. Niitä ovat esimerkiksi katedraalin koristeelliset rakenteet, kaaret ja tornit.


Matkailijoille tutuin kohta katedraalista lienee sen länteen katsova julkisivu, jota rajaavat vuonna 1240 valmistunut pohjoinen ja sitä vuonna 1250 seurannut eteläinen torni.


Tornit ja julkisivun muut pystysuorat linjat symboloivat yhteyttä Jumalaan. Tornien ansiosta Notre Dame oli Pariisin korkein rakennus aina Eiffel-tornin (324 metriä) valmistumiseen vuonna 1889 asti. Pohjoistornin huipulle pääsee kipuamalla 387 askelmaa. Etelätornissa sijaitsevat katedraalin kymmenen kelloa.


Keskellä julkisivua on pienin katedraalin kolmesta pyöreästä ruusuikkunasta. Pyöreä muoto symboloi jatkuvuutta, jolla ei ole alkua eikä loppua.

Ruusuikkunoista suuremmat kaksi sijaitsevat rakennuksen pohjois- ja eteläpuolella.


Kaikki ikkunat ovat peräisin 1200-luvulta. Ruusuikkunoista suurin sijaitsee rakennuksen eteläkyljen puolella. Se on läpimitaltaan 13 metriä ja valmistettu 84 palasta. Alkuperäiset lasiruudut on tosin jo vaihdettu uusiin niiden kärsittyä katedraalin edellisissä tulipaloissa.

Läntisen julkisivun ruusuikkuna on vuodelta 1225. Myös sen lasit on vaihdettu uusiin 1800-luvulla.

Läntinen julkisivu sisältää kenties eniten katedraalin ulkoisista yksityiskohdista. Ruusuikkunan edessä oleva neitsyt Maria -patsas pitelee sylissään Jeesus-lasta. Kaksikon molemmilla puolilla on enkeli.

Julkisivun vasemman- ja oikeanpuoleisen osan ikkunoiden edessä seisovat häveliään oloisina Aatami ja Eeva. Patsaat muistuttavat kristinuskoon liittyvästä perisynnistä. Nykyiset Aatamin ja Eevan patsaat ovat peräisin 1800-luvulta.


Patsaiden alla olevan balustradin eli koristeellisen reunakaiteen alla on toinen rivi patsaita. Ne esittävät Juudan kuningaskunnan (nykyisen Israelin eteläosan) 28 kuningasta. Myös nämä patsaat on uusittu 1800-luvulla.

Alkuperäiset patsaat joutuivat ilkivallan kohteeksi. Eliitin vastaiseen vallankumoukseen 1700-luvun lopulla ryhtyneet kansalaiset luulivat patsasrivistön esittävän Ranskan kuninkaita ja repivät patsailta päät irti. Päät löytyivät vasta 1977, mutta alkuperäiset, päättömiksi jääneet patsaat ovat kadonneet.

Kuninkaiden alla on kolme keskenään epäsymmetristä portaalia. Niistä suurin ja keskimmäisin on nimeltään viimeisen tuomion portaali. Etelätornin alla oleva portaali on nimetty neitsyt Marian äitinä pidetyn pyhän Annan mukaan ja pohjoistornin alla oleva portaali neitsyt Marian mukaan. Myös portaalien kuvioita on korjattu 1800-luvulla.


Portaaleja reunustaa neljä tukipilaria, joissa olevat patsaat luultavasti esittävät kristinuskon marttyyreihin lukeutuvia pyhää Stefanosta ja pyhää Dionysiusta.

Itse katedraalirakennuksen muodostavat viisi laivaosaa ja yksi poikkilaiva. Laivat ovat pitkänomaisia, tilaa jakavia osia.


Notre Damen 1100-luvulta peräisin oleva kehikko on Pariisin vanhimpia rakennuksia. Katedraalin kattokehikon muodostavaa rakennelmaa kutsutaan metsäksi, koska se on rakennettu niin monesta parrusta. Jokainen parru on peräisin eri puusta. Materiaalina rakenteissa on käytetty tammea. Keskilaivan alttaripäädyn kuoriosa on rakennettu uudelleen 1200-luvulla samoista puista, joista alkuperäinen oli tehty.

Notre Damen keskilaivan katto on jyrkässä, 55 asteen kulmassa. Jyrkkyysasteeseen vaikuttivat osaltaan rakennusmateriaalien ja tilan puute. Rakennuksen piti olla melko kapea. Katto oli ulkoapäin vuorattu 1 325 lyijylevyllä, joiden paksuus on noin viisi millimetriä. Niiden yhteispaino on 210 tonnia.


Keski- ja poikkilaivan risteyskohdassa sijaitseva suippo torni ulottui yli 90 metrin korkeuteen maan pinnasta mitattuna. Se tuhoutui maanantai-illan tulipalossa täysin.

Torniin oli käytetty 500 tonnia puuta ja 250 tonnia lyijyä.


Patsaista muut katsoivat Notre Damen katolta kaupungille. Vain apostoli Tuomasta esittävän patsaan, jonka kerrotaan olevan katedraalin entisöinnistä 1800-luvulla vastanneen Eugène Viollet-le-Ducin näköispatsas, patsaan kasvot katsoivat tornia kohti.

Palossa sortunut torni oli rakennettu 1860-luvulla. Alkuperäinen, 1250-luvulta peräisin ollut kellotorni purettiin huonon kuntonsa vuoksi vuonna 1786.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi juhlii kiekko­kultaa, HS seuraa hetki hetkeltä – Video ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  3. 3

   Leijonille sensaatiomainen    maailmanmestaruus!

  4. 4

   Jukka Jalosen satumaiset Leijonat ovat suosituin jääkiekko­joukkue sitten vuoden 1995

  5. 5

   Suomessa kaikki äänet on laskettu: kokoomus suurin, vihreille historiallinen voitto – HS seuraa ja analysoi eurovaali-iltaa hetki hetkeltä

  6. 6

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  7. 7

   Yksi kaikkien aikojen suomalaisista joukkueista – tässä ovat jääkiekon maailmanmestarit 2019

  8. 8

   HS:n tulospalvelu näyttää, miten oma ehdokkaasi pärjäsi eurovaaleissa

  9. 9

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  10. 10

   Leijonafanit Mörkömanian vallassa – odottivat jo pääsyä torille: ”Aion itkeä joka tapauksessa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   Leijonille sensaatiomainen    maailmanmestaruus!

  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa kaikki äänet on laskettu: kokoomus suurin, vihreille historiallinen voitto – HS seuraa ja analysoi eurovaali-iltaa hetki hetkeltä

  7. 7

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää