Ulkomaat

Notre Dame oli 15–30 minuutin päässä täys­tuhosta, arvioivat viranomaiset – kuvat näyttävät sisätilat ennen ja jälkeen tulipalon

Ranska järjestää arkkitehtikilpailun uudesta katosta, arvostelijat haukkuvat hallitusta maailman­perintökohteen heikosta ylläpidosta.

rac
Maanantaina Pariisissa palanut Notre Damen katedraali oli ranskalaisviranomaisten mukaan hyvin lähellä täystuhoa.

Oli 15–30 minuutista kiinni, ettei 850-vuotias katedraali tuhoutunut tulipalossa kokonaan, maan sisäministeri Laurent Nunez kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

400 palomiehen joukko onnistui saamaan palon hallintaan vain hetkeä ennen kuin se olisi levinnyt kirkon päärakenteisiin ja ikonisiin kellotorneihin. Notre Damen kaksi tornia reunustavat turisteille tuttua kirkon länsipäätyä.


Tieto kirkon täpärästä pelastumisesta kävi ilmi, kun poliisi kuulusteli tiistaina katedraalin restaurointiin osallistuneita asiantuntijoita.

Pariisin syyttäjän mukaan ensimmäinen palohälytys alkoi soida kello 18.20 maanantai-iltana, mutta silloin katedraalissa ei vielä nähty merkkejä palosta. Hälytys soi uudelleen kello 18.43, jolloin monumentin katolla huomattiin liekkejä.

Lue myös: Animaatio ja kuvat näyttävät, miten Notre Damen palo eteni ja mikä katedraalista tekee erityisen


Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan katedraali aiotaan kunnostaa viidessä vuodessa, mutta osa asiantuntijoista on toista mieltä.

”Me jälleenrakennamme Notre Damesta aiempaa kauniimman ja haluan, että se on valmis viidessä vuodessa. Me pystymme siihen”, Macron sanoi televisiopuheessaan tiistai-iltana.

Videolla lyhyesti tulipaloa kommentoi katedraalin remontoinnista vastanneen yrityksen omistaja:


Ranskan pääministeri Edouard Philippe kertoi toimittajille keskiviikkona Pariisissa, että Ranska järjestää tuhoutuneen keskitornin uudelleenrakentamisesta avoimen, kansainvälisen arkkitehtikilpailun.

”Kansainvälinen kilpailu antaa meille mahdollisuuden valita, teemmekö uudelleen tornin, jonka Viollet-le-Duc suunnitteli vai pitäisikö meidän varustaa Notre Dame uudenlaisella kartiotornilla”, Philippe sanoi.

Arkkitehti Viollet-le-Duc lisäsi 93-metrisen keskitornin katedraaliin restauroinnin yhteydessä 1800-luvulla.

Miljonäärit ja yritykset ovat luvanneet katedraalin kunnostukseen yhteensä jo noin 700 miljoonaa euroa. Esimerkiksi luksustuotteista tunnetun LVMH-yhtiön miljardööri Bernard Arnault lupasi kunnostukseen 200 miljoonaa euroa.

Talkoisiin on kertonut osallistuvansa myös muun muassa energiayhtiö Total sadalla miljoonalla eurolla sekä ranskalainen kosmetiikkayritys L’oreal 200 miljoonalla eurolla. Applen toimitusjohtaja Tim Cook kertoi tiistaina, että Apple aikoo lahjoittaa rahaa jälleenrakentamista varten. Hän ei kuitenkaan kertonut, kuinka suuresta summasta on kyse.

Ranskan Suomen-suurlähetystön mukaan lähetystöön on tullut muutamia yhteydenottoja myös suomalaisilta, jotka ovat halunneet kantaa kortensa kekoon katedraalin korjaamiseksi.

Lähetystön suomeksi julkaiseman tiedotteen mukaan Kansallisten monumenttien keskus ja kolme säätiötä ovat sitoutuneet yhdessä Ranskan valtion kanssa keräämään varoja siten, että jokainen lahjoitus menee avoimesti ja turvallisesti oikeaan osoitteeseen.

Macronin vakuuttelusta huolimatta asiantuntijat epäilevät, että todellisuudessa katedraalin kunnostukseen voi kulua huomattavasti enemmän aikaa.

”Arvioisin, että vuosikymmeniä”, kommentoi AFP:lle Eric Fischer, joka johtaa tuhatvuotiaan Strasbourgin katedraalin restauroinnista vastaavaa säätiötä.

Arkkitehti Francis Maude puolestaan epäilee, että riittävän taitavia restauroijia ei enää ole.

”Koko Euroopasta voi olla tällä hetkellä vaikeaa löytää riittävästi ammattilaisia, jotka osaisivat työstää niin suurta määrää kiveä, puuta, lyijyä ja lasi-ikkunoita”, arvoi Maude, joka oli mukana restauroimassa Windsorin linnaa Britanniassa vuoden 1992 tulipalon jäljiltä.

”[Euroopassa] on muitakin todella isoja projekteja, joilla on parhaillaan samanlaisia haasteita”, hän toteaa AFP:lle.


Samalla kun Pariisin historiallisen keskustan ytimessä tutkitaan kirkkopalon tuhoja, Ranska on saanut osakseen arvostelua maailmanperintökohteen heikosta ylläpidosta.

Pariisissa on kiistelty jo vuosia siitä, kenen tulisi maksaa valtion omistaman, rapistuvan katedraalin restaurointi.

”Se mitä nyt tapahtui oli vain ajan kysymys. Tämän katastrofin syy on aidon huolenpidon ja päivittäisen huomion puute”, arvostettu ranskalainen taidehistorioitsija Jean-Michel Leniaud sanoo brittilehti The Guardianille.


Ranskalaismedian mukaan kirkon kunnostustöihin on kulunut 120 miljoonaa euroa viime vuosien aikana. Viime viikolla kirkon katolta siirrettiin remonttitöiden vuoksi turvaan 16 veistosta.

Tulipalon jäljiltä vaurioituneet taideaarteet kuljetetaan Ranskan kulttuuriministeri Franck Riesterin mukaan katedraalista Île de la Citén saarelta Louvren taidemuseoon tiistain ja keskiviikon aikana. Katedraalissa olevat maalaukset puolestaan viedään taidemuseoon perjantaiaamuna.

Savusta kärsineet maalaukset ja taide-esineet myös mitä todennäköisimmin restauroidaan Louvressa. Lue lisää katedraalin taideteoksien kärsimistä vahingoista täältä.

Videolta saa aavistuksen valtavasta määrästä vettä, jolla paloa sammutettiin:


Keskiviikkona aamupäivällä Ranskan kulttuuriministeriö kertoi, että Notre Damen tornin huipulla seissyt kuuluisa kuparinen kukkopatsas on löytynyt kolhiintuneena rojun seasta tulipalopaikalta. Ministeriön mukaan kukko on vielä entisöitävissä.

Ranskan rakennusliiton johtaja Jacques Chanut Twiittasi kuvan patsaasta ja sen löytäneestä restauroijasta:
Patsas on merkittävä osa katedraalia, ja sitä pidetään myös Ranskan epävirallisena symbolina.


Katedraalin tornissa käynnissä ollutta remonttia on epäilty julkisuudessa laajalti palon syyksi. Ranskalaisviranomaiset tutkivat Notre Damen tulipaloa onnettomuutena.

Pariisin syyttäjänviraston mukaan yhteensä 50 tutkijaa haastattelee parhaillaan monumentin kunnostukseen osallistuneiden viiden rakennusyhtiön työntekijöitä.

”Mikään ei viittaa siihen, että tämä olisi ollut tahallinen teko”, Pariisin syyttäjä Remy Heitz kommentoi tiistaina.Kuvat näyttävät Notre Damen ennen ja jälkeen tuhoisan tulipalon
Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

  4. 4

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  5. 5

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  6. 6

   Uhkaako Suomen kouluja pian opettajapula?

  7. 7

   ”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja

  8. 8

   Nainen kavalsi 21 000 euroa kassasta, Suomen ainoa Unicef-kirpputori Suomessa lopettaa nyky­muotoisen toimintansa

  9. 9

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  10. 10

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  2. 2

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  3. 3

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  4. 4

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  5. 5

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  7. 7

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  10. 10

   Epäusko leviää: Helsinki asensi suositulle koripallokentälle tekonurmen – ”Ihan toivotonta”, kommentoi maajoukkuevalmentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  11. Näytä lisää