Ulkomaat

Keskustapuolueen Jüri Ratas jatkaa Viron pää­ministerinä, oikeisto­populistinen Ekre nousee ensi kertaa hallitukseen

Riigikogu hyväksyi hallituksen äänin 55–44.

VIRON parlamentti eli riigikogu hyväksyi keskiviikkona pääministeriehdokas Jüri Rataksen esittämän hallituksen äänin 55–44. Kaksi kansanedustajaa ei ollut läsnä äänestyksessä.

Rataksen esittelypuheenvuoro kirvoitti yli kolmetuntisen kysymystulvan, jossa toistettiin hallitusohjelman epäselvyyttä sekä ohjelman ja oikeistopopulistisen Ekren julkisten puheenvuorojen ristiriitaa.

Riigikogulta hallituksenmuodostajan tehtävän saanut Ratas kertoi, että hallitussopimuksen kustannusvaikutuksiin palataan toukokuussa hallituksen budjettivalmistelujen yhteydessä.

Ministerit vannovat virkavalansa näillä näkymin 29. huhtikuuta. Presidentti Kersti Kaljulaid on ilmoittanut haluavansa haastatella osan ministeriehdokkaista ennen nimittämistä. Tätä Kaljulaidin toivetta on pidetty Virossa poikkeuksellisena.

Kaljulaid nimitti keskustapuolueen Rataksen tiistaina uudeksi hallitustunnustelijaksi. Maan parlamentti eli riigikogu oli sitä ennen tyrmännyt aiemman pääministeriehdokkaan, reformipuolueen Kaja Kallaksen esittämän vähemmistöhallituksen äänin 53–45.

Reformipuolue saavutti maaliskuun alun parlamenttivaaleissa suurimman puolueen aseman, ja Kallas sai huhtikuun alussa presidentti Kaljulaidilta hallitustunnustelijan tehtävän.

Vaalien kakkoseksi jäänyt keskustapuolue oli kuitenkin jo siihen mennessä käynyt epävirallisia hallitusneuvotteluja oikeistopopulistisen Ekren ja konservatiivisen Isänmaa-puolueen kanssa. Niiden tuloksena kolmikko allekirjoitti runsas viikko sitten hallitussopimuksen, jonka mukaan keskustapuolueen Ratas jatkaa pääministerinä.

”Hallitusohjelma on lattea ja ylimalkainen. Talouspolitiikan osalta kiinnostavampaa on se, mitä koalitiosopimuksessa ei lue, kuin mitä siellä lukee”, arvioi Tallinnan yliopiston strategisen johtamisen ja tulevaisuuden tutkimuksen professori Erik Terk.

”Yleisluontoinen sopimus on pitkän tähtäimen kehittämisen kannalta miinusmerkkinen asia, mutta voitto keskustapuolueelle. Ekren populistisia vaalitavoitteita ei ole hyväksytty mukaan.”

Rataksen edeltäjä, pääministerinä 2014–2016 toiminut Taavi Rõivas, huomauttaa, että sanonnan mukaan piru asuu yksityiskohdissa. Jos kolmen puolueen hyvin erilaisia tavoitteita ei pystytä sovittamaan yhteen käytännössä, Rataksen hallitus voi hänen mukaansa olla tekemättä mitään merkittävää.

Ekre on vaatinut edellisen hallituksen nostamien valmisteverojen alentamista. Tuleva talousministeri, keskustapuolueen Taavi Aas on kuitenkin vakuuttanut, että hallitusneuvotteluissa saavutettiin verorauha eikä Ekren Martin Helmen vaatimaa alkoholiveron alentamista olla toteuttamassa.

Hallitusohjelman suurin konkreettinen uudistus koskee eläkejärjestelmää. Ensi vuoden alusta eläkkeensaajilla olisi mahdollisuus luopua kerryttämästä ansioperusteisen työeläkkeen rahastoeläkettä (ns. toinen pilari) ja nostaa siihen mennessä kertyneet varat omaan käyttöön. Eläkemuutos on peräisin Isänmaa-puolueen vaaliohjelmasta.

”Jos eläkkeen kerryttäminen muuttuisi vapaaehtoiseksi, moni saattaa nostaa ja kuluttaa sen rahan miettimättä tulevaisuutta. Se olisi koko yhteiskunnan kannalta ongelmallista”, reformipuoluetta edustava Rõivas sanoo.

Hallituskolmikko on sopinut myös alueellisten hyvinvointierojen tasaamiseen tähtäävistä toimista.

”Onnistuessaan tästä voi tulla merkittävä tekijä suhteessa reformipuolueeseen. Se vaatii kuitenkin budjettivaroja. Pelkkä lupaus siirtää joitakin julkisen sektorin työpaikkoja Tallinna ulkopuolelle ei riitä”, sanoo Terk.

Jyrkän oikeistopopulistisesta retoriikastaan tunnetun Ekren ottaminen mukaan hallitusyhteistyöhön on herättänyt hämmennystä Virossa. Asettaessaan Rataksen eilen hallitustunnustelijaksi presidentti Kaljulaid korosti, että hallituksen ja kaikkien sen ministerien on kunnioitettava perustuslakia.

Riigikogun avajaisistunnossa huhtikuun alussa Kaljulaid muistutti, että perustuslakiin kuuluu keskeisesti syrjimättömyyden periaate.

Rataksen hallitus tuomitsee ohjelmansa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevässä luvussa etnisiin ryhmiin kohdistuvan vainon, antisemitismin ja yhteiskuntaa jakavan retoriikan.

Virolaisen Diplomaatia-lehden päätoimittajan Erkki Bahovskin mielestä syrjimättömyyden periaate on sijoitettu ohjelmassa epätavalliseen paikkaan. ”Hallitus näyttää olevan huolissaan, miltä uusi koalitio näyttää ulkomailla.”

Viron ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan Bahovski uskoo jatkuvan suurin piirtein ennallaan. Puolustusministerinä jatkaa Isänmaa-puolueen Jüri Luik ja ulkoministerin paikan saa saman puolueen Urmas Reinsalu, väistyvän hallituksen oikeusministeri.

Talouspolitiikassa Viro on ollut Euroopan unionin mallioppilas. Tuleva valtiovarainministeri Martin Helme on kuitenkin ilmoittanut, ettei piittaa EU:n budjettikurisäännöistä.

”Jüri Ratas tunnetaan EU:ssa Viron EU-puheenjohtajakauden ansiosta. Saa nähdä, kuinka innostuneesti muut EU-maat tähän uuteen koalitioon suhtautuvat”, pohtii Bahovski.

Viron ensimmäinen EU-puheenjohtajakausi sijoittui vuoden 2017 jälkipuoliskolle. Puheenjohtajuusorganisaation mediasuhteista vastanneen Maris Hellrandin mukaan Ratas toimi silloin sitoutuneesti eurooppalaisen yhteistyön ja eurooppalaisten arvojen puolesta. Nyt moni puheenjohtajuusjärjestelyihin osallistunut tuntee itsensä petetyksi.

”Ratas yliarvioi omat poliittiset kykynsä. Tästä hallituksesta tullaan puhumaan Helmen hallituksena, kuten Italiassa puhutaan äärioikeistolaisen Matteo Salvinin hallituksesta”, Rataksen hallitushanketta vastustavia mielenosoituksia viime viikkoina organisoinut Hellrand arvioi.

Keskiviikkona julkistetun puoluekannatustutkimuksen mukaan reformipuolue on kasvattanut selvästi kannatustaan maaliskuun alun riigikogun vaaleista.

Pääoppositiopuoluetta kannattaa nyt 33 prosenttia (vaaleissa 28,3). Hallituspuolueiden kannatus on yhteensä 49,2 prosenttia. Niistä keskustapuolue ja Isänmaa ovat menettäneet kannatustaan, mutta Ekren suosio on pysynyt ennallaan.

Tutkimusyritys Norstatin 18.3.–15.4. tekemään kyselyyn osallistui 4 014 vastaajaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Miksi Jokerit ei nöyrry ja lopeta kiemurtelua, kun siihen on vielä mahdollisuus?

  5. 5

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  8. 8

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  9. 9

   Yhteen Suomen parhaista lukioista jäi yllättäen 35 vapaata paikkaa, uusi haku aiheutti hakemusten vyöryn

  10. 10

   Kuva tiivistää totuuden merijään sulamisesta: Koirat näyttävät kävelevän vetten päällä Grönlannissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  6. 6

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  7. 7

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  8. 8

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  9. 9

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  10. 10

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää