Ulkomaat

”Tämä on presidentti­kauteni loppu” – Raportin mukaan Trump säikähti Muellerin nimitystä, tutkijat eivät vapauttaneet presidenttiä epäilyistä liittyen oikeuden­käytön estämiseen

Raportin mukaan Trumpin kampanja ei ollut salaliitossa Venäjän kanssa, vaikka tiesikin venäläisten toimista ja uskoi hyötyvänsä niistä.

Washington

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin raportti on nyt julkaistu. Raportin julkinen versio toimitettiin Yhdysvaltain kongressin oikeusvaliokunnille iltakuudelta Suomen aikaa. Samaan aikaan se julkaistiin oikeusministeriön internetsivuilla, missä se on kaikkien luettavissa.

Oikeusministeri William Barr piti jo ennen julkaisua tiedotustilaisuuden, jossa kertoi lyhyesti raportin sisällöstä. Uusi tieto oli, että Mueller ja hänen alaisensa käyvät raportissa läpi kymmenen presidentti Donald Trumpiin liittyvää tapausta selvittäessään, syyllistyikö Trump oikeudenkäytön estämiseen.

Muellerin tutkijat kirjoittavat raportissa, etteivät löytäneet riittävästi todisteita, joiden pohjalta voisivat vapauttaa Trumpin näistä epäilyistä.

”Jos meillä olisi perusteellisen tutkinnan jälkeen varmuus, ettei presidentti syyllistynyt oikeudenkäytön estämiseen, sanoisimme niin. Mutta faktojen ja soveltuvien lainopillisten käytäntöjen pohjalta emme päässeet tähän lopputulokseen”, raportissa sanotaan.

Erikoissyyttäjä Mueller nimitettiin tehtäväänsä toukokuussa 2017. Hänen tehtävänään oli tutkia Venäjän yrityksiä vaikuttaa Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja presidentti Trumpin kampanjan mahdollista yhteistyötä venäläisten kanssa. Lisäksi Mueller selvitti, syyllistyikö presidentti oikeudenkäytön estämiseen.

Nyt julkaistun raportin mukaan Trump säikähti nimitystä. Silloisen oikeusministerin kansliapäällikön muistiinpanojen mukaan Trump valahti tuoliinsa ja sanoi: ”Voi Luoja, tämä on hirveää. Tämä on presidenttikauteni loppu. Olen kusessa.”

Muistiinpanojen mukaan Trump jatkoi, että ”kaikkien mukaan” erikoissyyttäjät pilaavat presidenttikauden.

”Ne vievät vuosia ja vuosia enkä pysty tekemään mitään. Tämä on pahinta, mitä minulle on koskaan tapahtunut”, hän sanoi tuolloin.

Trump yrittikin päästä eroon Muellerista. Raportin mukaan nämä yritykset kuitenkin kilpistyivät enimmäkseen siihen, että Trumpin alaiset eivät noudattaneet hänen käskyjään.

Raportista selviää, että kesäkuun 17. päivänä vuonna 2017 Trump soitti neuvonantajalleen Donald McGahnille kotiin ja käski tämän soittaa oikeusministerille ja kertoa, että erikoissyyttäjä on jäävi ja hänet pitää poistaa tehtävästään.

McGahn ei tehnyt, mitä käskettiin, vaan kertoi mieluummin irtisanoutuvansa.

Silloinen oikeusministeri Jeff Sessions oli jäävännyt itsensä tutkinnan johdosta. Raportin mukaan Trump soitti toistuvasti Sessionsille ja vaati tätä perumaan itsensä jääväämisen. Hän halusi luottomiehensä Muellerin esimieheksi, mutta Sessions ei suostunut ja sai lopulta väistyä tehtävästään.

Lisäksi tutkijat pitävät todennäköisenä, että Trump erotti liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn, koska tämä ei suostunut sanomaan julkisesti, ettei presidetti ollut henkilökohtaisesti FBI:n Venäjä-tutkinnan kohteena.

Valkoisen talon virallisen selityksen mukaan Comeyn potkujen syynä oli se, miten hän hoiti Hillary Clintonin sähköposteihin liittyvän tutkinnan.

Mueller toimitti raportin Venäjä-tutkinnasta oikeusministeriölle 22. maaliskuuta, mutta julkisuudessa 448-sivuisesta raportista oli tähän asti nähty vain Barrin allekirjoittama nelisivuinen tiivistelmä.

Lue lisää: Kymmeniä syytteitä, kaksi vuotta ja yksi suuri kysymys: Tämä erikoissyyttäjä Muellerin tutkinnasta tiedetään

Torstain tiedotustilaisuudessa Barr painotti samaa kuin tiivistelmässään: raportin mukaan Mueller ei löytänyt todisteita siitä, että presidentti Donald Trumpin vaalikampanja olisi ollut salaliitossa Venäjän kanssa ja osallistunut venäläisten yrityksiin vaikuttaa Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Tiedotustilaisuudessa Barr sanoi lisäksi, ettei yhtään amerikkalaista epäillä rikoksista, jotka liittyvät Venäjän vaalivaikuttamiseen.

Raportin antama kuva on monimutkaisempi. Kuten on aiemmin kerrottu, tutkinta osoitti lukuisia yhteyksiä Trumpin kampanjan ja Venäjän hallintoon kytköksissä olevien ihmisten välillä.

Tutkijoiden mukaan salaliittoon syyllistyminen olisi kuitenkin vaatinut, että Trumpin kampanja olisi suoraan suostunut rikkomaan lakia yhteistyössä venäläisten kanssa. Ei siis ollut rikos, että kampanja tiesi, mitä venäläiset tekivät, ja ajatteli hyötyvänsä venäläisten toiminnasta, koska mitään sopimusta avunannosta ei ollut tehty.

Tietoa kuitenkin vaihdettiin. Raportin mukaan Trumpin kampanjapäällikkö Paul Manafort esimerkiksi keskusteli entisen alaisensa, venäläisen Konstantin Kilimnikin kanssa strategiasta, jolla Trumpin kampanjan oli tarkoitus voittaa demokraattien ääniä keskilännen osavaltioissa.

Muellerin tutkinta paljasti jo aiemmin, että Venäjän sotilastiedustelu hakkeroi demokraattien sähköposteja ja toimitti ne edelleen Wikileaksille, joka julkaisi ne maailmalle.

Tänään julkaistussa raportissa Wikileaksia koskeva osuus on paljolti piilotettu yleisöltä, koska siinä on keskeneräisiin tutkintoihin liittyviä asioita. Aamun tiedotustilaisuudessa oikeusministeri Barr sanoi, ettei kampanjan Wikileaksin kanssa tekemä mahdollinen yhteistyö ollut rikos, koska kampanja ei auttanut Venäjää itse hakkeroinnissa.

Vaikka Muellerin tutkinta ei vapauttanut Trumpia epäilyistä, että presidentti olisi syyllistynyt oikeudenkäytön estämiseen, Barr ja apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein päättivät jo maaliskuussa, ettei presidenttiä tulla syyttämään asiasta.

Tiedotustilaisuudessa Barr sanoi, että Trump toimi ”ennenäkemättömässä tilanteessa” ja oli ”vihainen ja turhautunut” vaalikampanjaansa kohdistuvasta tutkinnasta ja mediahuomiosta, jonka koki aliarvioivan presidenttiyttään.

Barr väitti tiedotustilaisuudessa, että kaikesta huolimatta Trump ei puuttunut erikoissyyttäjän toimintaan eivätkä tämän motiivi ollut korruptoitunut.

Motiivilla on merkitystä, kun arvioidaan, onko joku syyllistynyt oikeudenkäytön estämiseen.

Tutkijat eivät haastatelleet presidentti Trumpia itseään. Raportin mukaan syynä oli se, ettei presidentti suostunut vapaaehtoisesti kuultavaksi ja oikeuden määräyksen hankkiminen olisi venyttänyt tutkinnan valmistumista liikaa.

Oikeusministeriön käytäntö on, ettei istuvaa presidenttiä vastaan voida nostaa syytteitä. Muellerin raportissa tutkijat eivät sulje pois vaihtoehtoa, että Trumpia voitaisiin syyttää rikoksista hänen presidenttikautensa jälkeen. Sen vuoksi he toteavat, että presidenttiin kohdistunut rikostutkinta oli asianmukainen.

Raportista selviää myös, että tutkinnan aikana Muellerin ryhmä ohjasi yhteensä 14 rikostutkintaa muille viranomaisille, koska ne eivät kuuluneet sen toimeksiannon piiriin.

Suurin osa näistä tutkinnoista ei ole vielä julkisia.

Barr kertoi torstaina, että Valkoinen talo oli nähnyt raportin julkiseksi tulevan version jo etukäteen. Hänen mukaansa presidentti Trump ei pyytänyt sen jälkeen muutoksia eikä sellaisia tehty.

Sen sijaan julkisesta raportista on poistettu materiaalia neljästä syystä:

1. Niin sanotulle suurelle lautakunnalle annettu todistusaineisto on lain mukaan aina salaista.

2. Aineiston julkistaminen paljastaisi salaisia tiedustelulähteitä tai -metodeja.

3. Lisäksi on salattu aineistoa, joka on osa keskeneräisiä tutkintoja.

4. Aineistoa, joka rikkoisi tutkinnan laitamilla olevien henkilöiden mainetta tai yksityisyydensuojaa.

Barrin mukaan suurin osa salatusta materiaalista kuuluu ensimmäiseen ja kolmanteen katerogiaan ja poistoista on keskusteltu Muellerin tutkijoiden kanssa.

Kongressin edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan puheenjohtaja, demokraatti Jerry Nadler ilmoitti raportin julkaisun jälkeen, että valiokunta vaatii koko raporttia ja sen lähdeaineistoa nähtäväkseen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  4. 4

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  5. 5

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  9. 9

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  10. 10

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää