Ulkomaat

Palomiehet vaaransivat henkensä kiipeämällä roihuavan Notre Damen kellotorniin, poliisi­lähteiden mukaan sähkövika saattoi sytyttää tulipalon

”Se oli äärimmäisen vaarallista. Mutta he menivät ja he voittivat”, Pariisin pormestari sanoo. Poliisilähteiden mukaan yksi mahdollinen syy tulipaloon voi olla sähkövika.

Maanantai-iltana Pariisin pormestari Anne Hidalgo seisoi poliisilaitoksella kauhun vallassa. Kurkkua kuristi, ja kyyneleet puskivat väkisin pintaan.

Huoneessa hänen kanssaan olivat muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Notre Damen kirkkoherra Patrick Chauvet, kun palomestari Jean-Claude Gallet pyysi lupaa vaaralliseen operaatioon.

Jotta Notre Damen liekit saataisiin hallintaan, katedraalin toiseen kellotorniin tulisi lähettää palomiehiä ilman varmuutta siitä, pääsevätkö he koskaan hengissä alas. Tornien toisella puolella riehui tulipalo, toisella ammotti suuri pudotus.

Riski oli suuri, mutta palomiehet kiipesivät. He onnistuivat saamaan palon hallintaan vain hetkeä ennen kuin se olisi levinnyt kirkon päärakenteisiin ja ikonisiin kellotorneihin.


Pormestari Hidalgo seurasi poliisilaitoksella ilmakuvaa liekkimerestä.

”Palomiesten taidot ja epäitsekkyys jäävät ikuisesti mieleeni siitä yöstä”, Hidalgo kuvailee tapahtumia ranskalaislehti Le Soirin haastattelussa torstaina.

”Se oli äärimmäisen vaarallista. Mutta he menivät ja he voittivat.”

 

”Vasta ylhäältä käsin tilanteen dramaattisuuden todella ymmärsi.”

Myriam Chudzinski oli yksi niistä palomiehistä, jotka kiipesivät satoja portaita kellotorniin tulipalon roihutessa. Hän oli harjoitellut aiemmin katedraalissa tilanteen varalta.

”Tiesimme, että katto oli tulessa, mutta emme hahmottaneet palon voimaa”, hän kertoi Pariisissa toimittajille uutistoimisto AP:n mukaan.

”Vasta ylhäältä käsin tilanteen dramaattisuuden todella ymmärsi. Siellä oli todella kuuma, ja jouduimme vetäytymään yhä uudelleen. Tuli levisi nopeasti”, Chudzinski kuvailee.


Palomiesten ripeä toiminta on kerännyt Notre Damen tulipalon jälkimainingeissa runsaasti kiitosta.

Pariisin syyttäjänviraston aloittamassa tutkinnassa kävi keskiviikkona ilmi, että katedraali oli vain 15–30 minuutin päässä täystuhosta.

Pelastajat saapuivat palopaikalle alle kymmenessä minuutissa hälytyksen vastaanottamisesta. 850-vuotiaan kansallisaarteen sammuttamiseen ja jälkivartiointiin osallistui yhteensä noin 500 palomiestä. Yksi palomies loukkaantui vakavasti.

Katedraalin sammutustyöt olivat erityisen haastavia, sillä Notre Damen katto koostui valtavista kattoparruista ja lyijystä. Rakennuksen kivinen julkisivu pakkasi sisäänsä kuumuuden ja savun.


Notre Damen katedraali on uskomattoman runsas kokoelma taidetta ja pyhäinjäännöksiä. Osan niistä sai tulipalon hetkellä talteen Pariisin pelastuslaitoksen pappi Jean-Marc Fournier. Hän meni sisään katedraaliin yhdessä palomiesten kanssa.

Fournierin onnistui pelastaa muun muassa Kristuksen orjantappurakruununa pidetty, osin kullattua arvokas reliikki.

Pelastusviranomaiset kuvailevat Fournieria ”todelliseksi sankariksi”.


Fournier on kokenut kriisitilanteissa toimija. Hän esimerkiksi kiiruhti välittömästi konserttisali Bataclaniin marraskuussa 2015 auttamaan terrori-iskun uhreja.

Pelastuslaitoksesta kommentoitiin brittilehti Mirrorille Fournierin rohkeutta Notre Damen palon jälkeen: ”Hän ei osoittanut lainkaan pelkoa syöksyessään suoraan reliikkien luo katedraalin sisällä ja varmistaessaan, että ne pelastuvat. Hän käsittelee elämää ja kuolemaa päivittäin eikä pelkää.”


Uutistoimisto Reuters kertoi torstaina, että katedraalin palossa romahtaneen tornin kunnostustöitä suorittaneen yhtiön eli Europe Echafaudagen asentama time lapse -kamera saattaisi paljastaa uutta tietoa palon syttymissyystä. 10 minuutin välein kuvia ottanut kamera oli asennettu pohjoispuolen kellotorniin vain tunteja ennen paloa.

Kameran ottamat kuvat ovat tällä hetkellä onnettomuuden tutkijoiden hallussa. Kuvissa näkyy yhtiön edustajan Marc Eskenazin mukaan savua, joka nousee tornin tyvestä.

Viranomaiset tutkivat Reutersin mukaan paloa edelleen onnettomuutena, joskaan myöskään tuhopolton mahdollisuutta ei ole vielä rajattu pois. Poliisilähteiden mukaan yksi mahdollinen syy voi olla sähkövika. Yhden poliisilähteen mukaan tämä olisi jopa lähes varma syy, mikäli tuhopoltto voidaan lukea pois laskuista.

Viranomaiset tutkivat yhä sitä, miksei paloa huomattu heti ensimmäisen hälytyksen soidessa.

Palopäivänä paikalla työskenteli ainoastaan Europe Echafaudagen 12-henkinen tiimi. Eskenazin mukaan viimeiset työntekijät lähtivät palopaikalta puoli tuntia ennen ensimmäistä hälytystä. Hänen mukaansa nämä noudattivat sovittuja turvallisuusmääräyksiä, esimerkiksi valojen kytkemistä pois päältä työpäivän päätyttyä.

Myöskään yhtiön työmaalla olleet liiketunnistimet eivät olleet hälyttäneet.

Myös toinen katedraalin parissa työskennellyt yhtiö eli Pro Tech Foudre vakuutti noudattavansa määräyksiä tarkkaan, kertoo Reuters.

Tästä on kyse

Notre Damen katedraali vaurioitui pahasti tulipalossa maanantaina


 850-vuotias Notre Damen katedraali Citén saarella keskellä Pariisia syttyi palamaan maanantai-iltana. Tulipalo tuhosi osan Unescon maailmanperintökohteiden listalle vuonna 1991 nostetusta katedraalista.

 Kauas Seinen rannoille näkyvä nuolenpäätorni sortui kattorakenteiden palaessa. Samalla tuhoutuivat myös torniin kytketyt kolme arvokasta pyhäinjäännöstä.

 Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan katedraali aiotaan kunnostaa viidessä vuodessa, mutta osa asiantuntijoista on toista mieltä kunnianhimoisesta aikataulusta. Asiantuntijat pelkäävät, että riittävän taitavia restauroijia ei löydy Euroopasta tarpeeksi.

 Miljonäärit ja yritykset ovat luvanneet katedraalin kunnostukseen yhteensä jo noin 700 miljoonaa euroa. Esimerkiksi luksustuotteista tunnetun LVMH-yhtiön miljardööri Bernard Arnault lupasi kunnostukseen 200 miljoonaa euroa.

 Tulipalon jäljiltä vaurioituneet taideaarteet kuljetetaan Ranskan Louvren taidemuseoon.

 Katedraalin tornissa käynnissä ollutta remonttia on epäilty julkisuudessa laajalti palon syyksi. Ranskalaisviranomaiset tutkivat Notre Damen tulipaloa onnettomuutena.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  6. 6

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää