Ulkomaat

Kim Jong-un saapuu Venäjälle tapaamaan Putinia ”huhtikuun lopulla”

Kreml ei torstaina vielä kertonut tapaamisen tarkkaa ajankohtaa tai paikkaa. Ennakkoveikkailuissa on arveltu tapaamisen olevan ensi viikolla Vladivostokissa.

Moskova

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vierailee Venäjällä tapaamassa presidentti Vladimir Putinia vielä huhtikuun aikana, Kreml kertoi torstaina. Tapaaminen on tiettävästi Putinin ja Kimin ensimmäinen.

Lyhyttä tiedotetta edelsivät jo keskiviikkona kiihtyneet huhut vierailusta.

Sanomalehti Izvestija kertoi keskiviikkona lähteisiinsä vedoten, että tapaaminen olisi ensi viikolla Vladivostokissa ennen kuin Putin matkustaa Pekingiin ensi perjantaina alkavaan Uusi silkkitie -konferenssiin. Tosin Izvestijan diplomaattilähteet kuvasivat Kimiä ”impulsiiviseksi”, joten suunnitelmat voivat lähteiden mukaan vielä muuttua.

Epäilyt alkoivat vahvistua, kun keskiviikkona selvisi, että Yhdysvaltain Pohjois-Korean-eritysedustaja Stephen Biegun on saapunut Moskovaan. Myös Yhdysvaltain presidentin neuvonantaja Fiona Hill on käymässä Moskovassa.

Kreml ei torstaina vielä vahvistanut, missä ja milloin tapaaminen järjestetään.

Tieto vierailusta tuli vain päivä sen jälkeen, kun Pohjois-Korea oli testannut uutta taktista asetta. Vähän aiemmin Kim ilmoitti puheessaan antavansa Yhdysvalloille tämän vuoden loppuun asti aikaa tehdä uusia ehdotuksia mahdollisista neuvotteluista.

Vähän ennen Kremlin tiedotetta torstaina Pohjois-Korea myös ilmoitti, ettei suostu enää osallistumaan neuvotteluihin, joissa paikalla on Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.

Kim on vaatinut pois pakotteita, joiden tavoitteena on rangaista Pohjois-Koreaa sen ydinaseohjelmasta. Yhdysvallat taas on edellyttänyt Pohjois-Korealta vakuuttavampaa aseriisuntaa, jotta pakotteita hellitettäisiin. Tämän erimielisyyden vuoksi Kimin ja Yhdysvaltain presidentin huippukokous päättyi helmikuussa Hanoissa alkuunsa.

Monet asiantuntijat ovat olettaneet, ettei Kim suostu luopumaan ydinohjelmastaan vaan neuvottelujen tavoitteena on saada lievennyksiä pakotteisiin.

Kimin ja Putinin asialistasta ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Pohjois-Korean on arveltu toivovan Venäjältä taloudellista tukea ja apua YK:n asettamien pakotteiden lieventämiseen. Venäjä onkin ehdottanut kevennyksiä pakotteisiin sen jälkeen, kun Pohjois-Korea suostui neuvottelemaan ydinohjelmastaan.

Venäjä on ollut esimerkiksi keskeinen kohde pohjoiskorealaisille siirtotyöläisille, jotka ovat merkittävä tulonlähde Kimin hallinnolle ja sen ydinohjusohjelmalle sekä tärkeitä Venäjän kaukoidän rakennusalalle.

YK:n turvaneuvosto on kieltänyt siirtotyöläisten vastaanoton. Päätöksen siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopulla, jonka jälkeen muissa maissa ei enää saa olla pohjoiskorealaisia siirtolaisia.

Venäjä on kuitenkin todennäköisesti haluton viemään YK:n turvaneuvostolta arvovaltaa, koska turvaneuvosto on Venäjän ulkopolitiikassa niin keskeisessä roolissa. Venäjä on yksi neuvoston pysyvistä jäsenmaista, joten sillä on veto-oikeus.

Venäjä on Pohjois-Korean rajanaapuri. Yleisesti on silti ajateltu, että Venäjä on tulkinnut Pohjois-Korean Kiinan vaikutusalueeksi, eikä halua kilpailla Kiinan kanssa asemasta siellä.

Kimin tapaaminen on kuitenkin tärkeää, sillä sen avulla Venäjä voi antaa itsestään kuvaa suurvaltana.

Kim puolestaan voi osoittaa vierailulla, ettei ole poliittisesti täysin eristyksissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  4. 4

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  5. 5

   HS seuraa: Saksa iski tasoituksen pikavauhtia Leijonia vastaan

  6. 6

   Testaa, tunnistatko menneiden vuosikymmenten suosikkiautot – Miksi kauniita klassikkomalleja ei voida valmistaa uudelleen nykyaikaisella teknologialla?

  7. 7

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi epäilee: Naisliiga suoritti kovaotteisen murtojen sarjan Etelä-Helsingin arvotaloissa

  9. 9

   Raportti: Jopa kymmeniä­tuhansia pohjois­korealaisia naisia ja tyttöjä joutuu vuosittain seksi­orjiksi Kiinaan, lapsia pakotetaan netti­seksi­tehtaisiin

  10. 10

   Pohjanmaalaisen turkistarhan pihassa mätäni läjäpäin ketun­raatoja, järjestö julkaisi kuvia ja videon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  2. 2

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  3. 3

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  4. 4

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  5. 5

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  6. 6

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  7. 7

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  9. 9

   Suomalaisprofessori: Googlen rajoitukset Huawein puhelimiin voivat vielä koitua kiinalais­valmistajan eduksi

  10. 10

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää