Ulkomaat

Miltä kuulostaisi viiden euron neliö­vuokra pää­kaupungin keskustassa? Wien keksi, miten asuminen pysyy halpana

Wieniin rakennettavista asunnoista kaksi kolmesta on sosiaalisia vuokra-asuntoja.

Wien

Itävallan pääkaupunki Wien on yleensä kärkisijoilla, kun maailman kaupunkeja vertaillaan sen mukaan, missä ihmiset pitävät eniten asumisestaan ja elämisestään.

Se ei ole ihme, sanovat suomalais-belgialaisen Snyersin perheen äiti Tanja Schildt-Snyers ja tyttäret Valentine ja Rosaline Snyers. Heidän on vaikea keksiä mitään, mistä Wienissä asumisesta voisi valittaa.

”Yöllä muutaman tunnin ajan bussit kulkevat harvakseltaan”, Valentine Snyers keksii lopulta.

Keskeistä Wienin menestyksessä on asumisen edullisuus.

Asumismenot suurkaupungeissa ovat tyypillisesti kasvaneet vauhdilla. Mielenosoituksissa ympäri Eurooppaa on vastustettu asumisen kalleutta, ja aihe puhutti Suomessakin eduskuntavaalien alla. Suuret asumiskustannukset voivat jopa haitata yritysten mahdollisuuksia rekrytoida työvoimaa.

Wien on poikkeus.

Kaupunkilaisten asumismenot ovat kasvustaan huolimatta pysyneet kohtuullisina. Hillitäkseen hintojen nousua Wien linjasi viime vuoden lopussa, että kaikesta uudesta asuntotuotannosta kaksi kolmasosaa pitää olla sosiaalista asumista, jossa vuokrataso on säännelty.

Asukkaiden tulorajoihin perustuvissa uusissa asunnoissa vuokrakatto on vain viisi euroa neliöltä.

Vertailun vuoksi: Suomen pääkaupunkiseudulla valtion tuella rakennettujen vuokra-asuntojen keskimääräinen vuokrataso oli viime vuonna lähes kolminkertainen, vajaat 13 euroa neliöltä.

Snyersien nelihenkinen perhe asuu vehreässä Hütteldorfin kaupunginosassa. Vaikka se on Wienin reunustalla, miltei ovelle asti pääsee keskustasta raitiovaunulla, metrolla tai bussilla.

Tanja Schildt-Snyers on klassinen kitaristi, ja hänellä on oma musiikkikoulu lapsille.

Perheen isä on tutkija Wienin yliopistolla. Valentine, 14, ja Rosaline, 12, ovat lukiolaisia – niin Itävallassa kutsutaan 11-vuotiaana alkavaa gymnasiumia. Valentinen luokalla puolet opetuksesta on englanniksi.

Olohuoneessa käy selväksi, että perhe on paitsi musikaalinen myös hyvin eläinrakas. Koko seinusta on täynnä terraarioita. Neljä kuningaspytonia, kaksi viljakäärmettä, neljä gekkoa, Rosaline Snyers luettelee. Parvekkeella asuu kilpikonna Nina. Rotat Luna ja Moon majailevat kylpyhuoneessa.

Kun Tanja Schildt-Snyers kattaa kahvipöydän, Rosaline tuo gekot vilistelemään pöydälle.

”Nämä ötökät ovat meille rakkaita. Hyvässä elämisessä perhe on tietenkin tärkeintä, ja kaikki tämä, mitä yhdessä puuhastelemme. Mutta tietenkin elämänlaatua on myös se, miten asuu”, Schildt-Snyers sanoo.

Neljän huoneen kerrostaloasunto on oma. Tytöt jakavat makuuhuoneen, sillä äiti tarvitsee työhuoneen kitaratunneille.

Wienissä kolme neljästä asuu kuitenkin vuokralla. Kaupungin vuokra-asuntoja on tarjolla myös keskituloisille.

Yksin asuva voi päästä jonottamaan kaupungin vuokra-asuntoa, jos hänen kuukausitulonsa ovat verojen jälkeen enintään 3 300 euroa. Kahdelta aikuiselta yhteinen nettotuloraja on noin 4 950 euroa. Vaatimuksiin kuuluvat myös Itävallan kansalaisuus ja se, että on asunut Wienissä kaksi vuotta.

Kaupungin vuokra-asuntojen edullisuus heijastuu myös yksityiseen vuokramarkkinaan ja omistusasuntojen hintoihin.

”Vuokralla asuminen on hyvä vaihtoehto. Mekin asuimme ennen, mutta kun halusimme keskustasta Hütteldorfiin, ostimme oman”, Schildt-Snyers kertoo.Pohja Wienin malliin luotiin jo 1920-luvulla, kun silloinen sosialistihallitus rakennutti ensimmäiset kunnalliset vuokratalot. Toisen maailmansodan jälkeen kunnallinen asuntorakentaminen vain kiihtyi. Sittemmin Wien on pitänyt kunnia-asianaan olla tulevaisuuden asuntoratkaisujen edelläkävijä.

Wienin sosiaalisen vuokra-asuntotuotannon mallissa keskeistä on kaupungin ja yksityisten rakennuttajien aktiivinen yhteistyö. Wien tukee rakentamista, ei asumista. Kaupunki lainoittaa rakennuttajia edullisesti mutta myös edellyttää tiettyä määrää sosiaalista asuntotuotantoa ja sitoutumista hyvin maltillisiin vuokriin.

Kilpailuttaessaan rakennuttajia Wien vaatii myös innovatiivista otetta arkkitehtuuriin ja suunnitteluun, sanoo Bojan Schnabl. Hän toimii projektissa, joka kehittää kaupungin uusia sosiaalisen asumisen ja asuntotuotannon muotoja.

”Wienin asuntopolitiikassa tapahtuu paljon, sillä kaupunki kasvaa vauhdilla. Wienissä on oivallettu, että tulorajoihin perustuva sosiaalinen asuntotuotanto ei ole merkki köyhyydestä.”


Vaikka Wienin malli maksaa kaupungille, se myös tuottaa ja tuo vauhtia talouteen, Schnabl sanoo. Merkillepantavaa on myös se, että Wienissä vuokralla voi asua edullisesti myös keskustassa.

”Wienin malli ei johda mihinkään ghettoutumiseen, vaan itse asiassa nopeuttaa eri ryhmien sosiaalista integraatiota. Kaupungin asunnot ovat markkinoilla relevantti vaihtoehto.”

Wienin kaupunki on yksi maailman suurimmista kiinteistönomistajista. Sillä on 220 000 kunnallista vuokra-asuntoa, mikä on neljännes Wienin asuntokannasta. Lisäksi erilaisilla yleishyödyllisillä asuntoyhteisöillä on 180 000 vuokra-asuntoa. Näissä tai kaupungin vuokra-asunnoissa asuu 60 prosenttia wieniläisistä.

”Toisin kuin monet suurkaupungit, Wien ei finanssikriisin aikaan vuosina 2008–2009 myynyt ja yksityistänyt asunto-omistuksiaan.”

Wieniin voi rakentaa suhteen erilaisten lempipaikkojen kautta, Snyersit pohtivat olohuoneessaan. Heillä on lempiuimapaikat, lempipuistot, lempikorttelit, lempijäätelöpaikat ja lempiluistelupaikat.

”Kaupungin uimapaikat Vanhan Tonavan rannalla ovat todella hienoja”, Schildt-Snyers sanoo.

Hyvä kaupunki palvelee kaiken ikäisiä, ja siellä on helppo liikkua, Snyersit pohtivat.

”Kaupunki järjestää paljon ilmaistapahtumia ja -konsertteja. Kulttuuritapahtumia on loputon määrä”, Schildt-Snyers sanoo.

”Eihän arki ole sellaista, että koko ajan kävisi oman kotikaupunkinsa museoissa ja kulttuuritapahtumissa, mutta kyllä me mielellämme käymme luonnonhistorian museossa ja puistoissa. Kaikki eläinpaikat vetävät meitä, ne ovat vakiokohteita.”

Wienissä on siistiä, tunnelmallista ja huoliteltua, eikä se tunnu suurkaupungilta, vaikka on hyvin kansainvälinen, kolmikko pohtii.

”Suomeen verrattuna ero on se, että kaupat menevät lauantaisin aikaisin kiinni ja pysyvät sunnuntain suljettuna. Siihen tottuu, ja sunnuntai on kiireetön”, Schildt-Snyers sanoo.

Tanja Schildt-Snyers on kotoisin Kotkasta, ja se on perheen kesäkaupunki. Rosaline Snyers kuvailee Kotkaa rauhalliseksi.

”Kotkaan pitää aina vähän tottua”, Valentine Snyers sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  3. 3

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  5. 5

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  9. 9

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  10. 10

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää