Ulkomaat    |   HS-analyysi

Venäjästä on tullut Lähi-idässä kaikkien kaveri, mutta Syyrian sodan päättyminen voi muuttaa tilanteen

Taistelukenttien hiljeneminen heikentänee Venäjän asemaa Lähi-idässä, jossa se on kasvattanut rooliaan.

Venäjä näyttää nykyään Lähi-idässä kaikkien ystävältä, joka on onnistumassa myymään Nato-maa Turkillekin ilmatorjuntajärjestelmän.

Monet Venäjän keskustelukumppaneista pitävät toisiaan verivihollisina, mutta tämä ei tunnu haittaavan alueella oikein ketään. Niinpä pelkästään kahden viime kuun aikana Venäjällä ovat vierailleet Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, Iranin presidentti Hassan Ruhani ja Libanonin presidentti Michel Aoun.

Moskovassa oli tällä viikolla arabimaiden ulkoministereitä, sillä kaupungissa järjestettiin Venäjän ja Arabiliiton viides yhteisfoorumi. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan kävi viime kuussa Saudi-Arabiassa, Qatarissa, Kuwaitissa ja Arabiemiraateissa, osin myös valmistelemassa presidentti Vladimir Putinin huhuttua vierailua.

Muutos on ollut suuri ja varsin nopea.

Venäjällä ei ollut vanhastaan kovin näkyvää roolia Lähi-idässä, eikä se todellakaan ollut hyvissä väleissä kaikkien kanssa. Esimerkiksi suhteet Saudi-Arabiaan ja Qatariin olivat kireät, sillä Venäjä piti niitä Pohjois-Kaukasian islamistikapinallisten keskeisinä rahoittajina.

Keväällä 2011 alkanut Syyrian sotakin oikeastaan vain huononsi välejä. Venäjä kun tuki presidentti Bashar al-Assadia, josta useimmat sunnalaiset arabimaat olisivat halunneet päästä eroon.

Kunnes tuli syksy 2015.

Silloin Venäjä päätti osallistua Syyrian sotaan aktiivisesti ja tukea Assadia ilmapommituksin. Venäjä käänsi sodan kulun Assadin eduksi ja onnistui samalla murtautumaan poliittisesta eristyksestä, johon se oli joutunut vallattuaan Krimin edellisenä vuonna.


”Venäjä tavallaan ymmärsi, että niin monimutkaisella ja väkivaltaisella alueella kuin Lähi-itä on tärkeä käyttää voimaa”, sanoo analyysisivusto Al-Monitorin Venäjän-osion päällikkö Maksim Sutškov.

Hänen mukaansa olennaista oli, että Venäjä käytti näkyvää ja uskottavaa voimaa, mutta aloitti samalla laajat diplomaattiset ponnistelut puhuakseen kaikkien kanssa. Jatkuva ”jongleeraus” sotilaallisen voiman ja diplomatian välillä sekä Venäjän pyrkimys pitää alueen johtajille antamansa lupaukset tekivät Venäjästä keskeisen toimijan.

Pommikoneiden lähettämisellä Assadin tueksi oli selvästi tärkeä signaalivaikutus itsevaltaisille arabijohtajille. He muistivat, kuinka Yhdysvallat veti vuonna 2011 tukensa Egyptin presidentiltä Hosni Mubarakilta.

Keskusteluyhteyden avaamista helpottivat säikähdys terroristijärjestö Isisin voittokulusta, Yhdysvaltain roolin pieneneminen ja se, että Venäjä oli oikeasti halukas puhumaan kaikkien kanssa ilman suurempia ehtoja ja vaatimuksia.

Venäjällä oli tähän laajaan diplomatiaan vielä yksi tärkeä syy. Jemenissä alkoi vuonna 2015 sota, josta tuli nopeasti sunnalaisen Saudi-Arabian ja shiialaisen Iranin konfliktin näyttämö. Sunnien ja shiiojen jakolinjan merkitys alkoi kasvaa.

Venäjälle oli olennaista, että sitä ei aleta pitää osapuolena tässä kiistassa. Tältä kuitenkin näytti, koska se oli Syyriassa Iranin liittolainen.

”Pitääkseen tasapainon sunnien ja shiiojen välillä Venäjä yritti tiivistää yhteyksiään Persianlahden maihin ja Egyptiin sekä tukea palestiinalaisia säilyttäen silti suhteensa Israeliin”, Sutškov sanoo.

Suhteet Turkkiin vaativat kuitenkin kunnon kriisin ennen parantumistaan. Erdoğan olisi halunnut nähdä al-Assadin kaatuvan, joten Venäjän hävittäjien ja rynnäkkökoneiden ilmestyminen Syyriaan ärsytti häntä – etenkin, kun venäläiset loukkasivat huoletta Turkin ilmatilaa.

Marraskuussa 2015 Turkki sitten ampui alas ilmatilassaan käyneen venäläisen rynnäkkökoneen, mikä jäädytti maiden suhteet.


Venäjällä ja Turkilla on kuitenkin vahvat kauppasuhteet, jotka kiista sotki. Putin ja Erdoğan ymmärsivät pian, kuinka helposti suhteet kriisiytyvät, sanoo konsulttiyritys Moscow Policy Groupin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan osaston päällikkö Juri Barmin.

”Luulen tapauksen osoittaneen heille, että ne yhteydet on säilytettävä ja kahdenvälisissä suhteissa on siksi oltava varovainen”, Barmin sanoo.

Nyt Venäjällä näyttää siis menevän Lähi-idässä hyvin.

Syyrian sota on ollut sille menestys. Al-Assad on käytännössä voittanut sodan Venäjän ansiosta. Samalla Venäjä on saanut testattua ja markkinoitua uutta aseistustaan. Upseerit ja sotilaat ovat saaneet sotakokemusta. Menetyksiä ei ole tullut, kun sotimista on ulkoistettu yksityisille yrityksille.

Oikeastaan kaikki alueen johtajat haluavat keskustella Venäjän kanssa. Lisäksi Yhdysvallat näyttää suorastaan auttavan Venäjää, viimeksi maaliskuussa presidentti Donald Trumpin lupailtua, että Yhdysvallat tunnustaa Golanin kukkuloiden kuuluvan Israelille. Venäjä pääsi heti heiluttamaan Krim-korttia.

Yksi Venäjän suurista saavutuksista on S-400-ilmapuolustusjärjestelmän myyminen Turkille. Kauppa on lisännyt Natossa pelkoa sen jäsenmaan ajautumisesta riippuvaiseksi Venäjästä. Yhdysvallat on myös keskeyttänyt F-35-hävittäjien toimituksen Turkille, koska pelkää tärkeiden tietojen vuotavan Venäjälle.

Venäjälläkin toiminta Lähi-idässä nähdään ulkopoliittisena menestystarinana. Siksi siihen keskitytään niin paljon, Sutškov sanoo. Varsinkin, kun muilla rintamilla saavutukset ovat heikompia.

Nyt Venäjä yrittää ottaa tilanteesta hyödyn irti muun muassa myymällä alueen maille aseita.

Lähi-itä on kuitenkin hankala toimintaympäristö.

”Näkevätkö alueen maat Syyrian sodan päätyttyä Venäjän yhä vaikutusvaltaisena toimijana? Venäjähän näyttäytyy vaikutusvaltaisena, koska se voi käyttää kovaa voimaa”, Barmin sanoo.

Syyrian sodan päätyttyä se ei enää todennäköisesti voi. Kukaan ei tiedä, miten paljon Venäjä silloin kiinnostaa alueen maita lukuun ottamatta Irania, jolla on Venäjän kanssa yhteisiä intressejä Kaspianmerellä ja Keski-Aasian pitämisessä vakaana.

”Lisäksi Venäjä ja Iran ovat kansainvälisissä suhteissa eräänlaisia strategisia yksinäisiä, niillä ei oikeastaan ole liittolaisia. Siksi ne voivat joko tehdä yhteistyötä tai ottaa yhteen”, Sutškov sanoo.

Tosin Iranin kanssakin on kaikenlaista vääntöä, tulevaisuudessa ehkä lisää muun muassa sodanjälkeisestä Syyriasta.

Venäjä on myös pystynyt puhumaan kaikkien kanssa, koska sillä ei ole ollut alueella samanlaista selkeää agendaa kuin esimerkiksi Yhdysvalloilla. Tämä liittyy osin siihen, että Venäjä hakee aktiivisesti liittolaisia kaikkialta paitsi lännestä.

Jossain vaiheessa muut alkavat olettaa, että Venäjälläkin on jokin isompi syy olla alueella. Nyt syynä näyttää olevan vallanvaihdosten vastustaminen ja Putinin ärtymys Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin syrjäyttämisestä, jota hän pitää lännen juonena.

Venäjä myös kärsi julkisen tappion, kun Arabiliitto ei tänä keväänä palauttanut Syyrian istuinta jäsenenä al-Assadille. Arabiliitto antoi sen Syyrian oppositiolle sodan alkuvaiheessa.

Eikä ole varmaa, ottaako Erdoğan Venäjän ilmatorjuntajärjestelmän käyttöön vai paneeko sen varastoon, jos kauppa toteutuu. Hänkin pelaa omaa peliään.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinne harmistui hallitusneuvotteluista medialle vuotaneista tiedoista: ”Mistä te tiedätte, että deadline on 22?” Rinne tivasi toimittajalta kolmeen otteeseen

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  7. 7

   Texmex-ravintola Cantina West sulkee ovensa Helsingissä lähes 30 vuoden jälkeen

  8. 8

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  9. 9

   Brittimediat: Theresa May syrjäytetään ehkä jo lähipäivinä

  10. 10

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  3. 3

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  4. 4

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  5. 5

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  6. 6

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  7. 7

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  9. 9

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  10. 10

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää