Ulkomaat

Demokraatit pöyristyivät Muellerin raportin uudesta paljastuksesta, mutta presidentin virka­syyte ei maksaisi vaivaa: ”Amerikkalaiset tekevät itse johto­päätöksensä vaaleissa”

Jopa Trumpia suuremman arvosteluryöpyn sai torstaina osakseen oikeusministeri William Barr. Demokraatit ovat syyttäneet hänen käyttäytyvän kuin Donald Trumpin puolustusasianajaja.

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin raportti maalaa Donald Trumpista ”häiritsevän kuvan presidenttinä, joka on kutonut verkkoa petoksista, valheista ja sopimattomasta käytöksestä”.

Näin kuvailivat Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puheenjohtaja, demokraatti Nancy Pelosi ja senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer lausunnossaan raporttia, joka toimitettiin torstaina kongressin oikeusvaliokunnille ja julkaistiin verkossa.

Uusi tieto raportissa oli, että Mueller ja hänen alaisensa kävivät läpi kymmenen Trumpiin liittyvää tapausta selvittäessään, syyllistyikö Trump oikeudenkäytön estämiseen. Muellerin tutkijat kirjoittavat, etteivät löytäneet riittävästi todisteita, joiden pohjalta voisivat vapauttaa Trumpin näistä epäilyistä.

Demokraatit ovat olleet tästä paljastuksesta pöyristyneitä. Osa on jopa väläyttänyt virkasyytteen nostamista, mutta yhteisymmärrystä puolueen riveissä ei asiasta ole.

Yksi Trumpin viraltapanon puolesta puhuneista demokraateista on puolueen vasemmistosiiven keulakuvaksi noussut kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez.

Hän twiittasi raportin julkaisun jälkeen, että on kongressin vastuulla tutkia, syyllistyikö presidentti oikeudenkäytön estämiseen. Hän myötäili kommentillaan kongressiedustaja Rashida Tlaibia, joka on puhunut äänekkäästi Trumpin virkasyytteen puolesta.
Todellisuudessa demokraatit tuskin yrittävät edistää presidentin viraltapanoa.

Edustajainhuoneen demokraattiryhmää johtavan Steny Hoyerin mielestä se ei tässä vaiheessa maksa vaivaa.

”Suoraan sanoen, amerikkalaiset tekevät itse johtopäätöksensä vaaleissa 18 kuukauden päästä”, Hoyer sanoi uutiskanava CNN:lle torstaina.

Nancy Pelosi ei suostunut perjantaina kommentoimaan suoraan mahdollista virkasyytettä mutta painotti, että kongressi ”kunnioittaa virkavalaansa, jossa se on luvannut suojella ja puolustaa Yhdysvaltojen perustuslakia sekä puolustaa demokratiaamme”.

Virkasyytteen nostaminen olisi poliittisesti hankalaa, sillä vaikka demokraatit pääsisivät siitä keskenään yhteisymmärrykseen, se tarvitsisi myös republikaanien tuen.


Jopa Trumpia suuremman arvosteluryöpyn sai torstaina osakseen oikeusministeri William Barr.

Demokraatit ovat syyttäneet hänen käyttäytyvän kuin Trumpin puolustusasianajaja. Nancy Pelosin mukaan Barr on ulostuloissaan tahallaan vääristellyt raportista tehtäviä johtopäätöksiä presidentin eduksi.

”Jos ei lukisi itse raporttia vaan kuuntelisi vain Barria, ei tietäisi siitä [Trumpin valheista] mitään, sillä Barr on ollut niin harhaanjohtava”, Pelosi kirjoittaa lausunnossaan.


Barr julkaisi jo maaliskuussa yhteenvedon Muellerin raportista. Silloin hän väitti, että Trump ei ole syyllistynyt oikeudenkäytön haittaamiseen. Raportissa Muellerin tutkijat kuitenkin kertovat, ettei heillä ole riittävästi todisteita epäilyjen kumoamiseksi.

Muellerin julkisesta raportista on poistettu paljon materiaalia. Demokraatit vaativatkin nyt koko raporttia kongressin nähtäväksi sekä Muelleria todistamaan edustajainhuoneen eteen.

Republikaanit ovat olleet Muellerin raportista mielissään. He ovat julistaneet raportin puhdistavan presidentin kaikista syytöksistä.

Trump twiittasi heti raportin julkaisun jälkeen kuvan, jossa luki ”ei vehkeilyä, ei estämistä”. Hän omisti kuvan ”vihaajille ja radikaaleille vasemmistodemokraateille”.
Muellerin raportti kuitenkin vahvisti, että Trumpin kampanja tiesi Venäjän yrityksistä vaikuttaa vaalitulokseen ja otti venäläisten apua mielellään vastaan. Joku voisi kutsua sitä vehkeilyksi, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner kommentissaan.

Lue kommentti täältä: Muellerin raportti kertoo valehtelusta ja vehkeilystä, mutta onko sillä väliä?

Perjantaina Muellerin raporttia kommentoitiin myös Venäjältä.

Maan ulkoministeriö sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että raportti ei onnistu näyttämään minkäänlaisia todisteita Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin.

Raportissa ei ministeriön mukaan ole ”mitään, mikä vaatisi huomiotamme”.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin poliisi tutkii salakatselua – tunnistatko tämän naisten wc:n?

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä seuraisi, jos koko Suomesta katkeaisi sähköt? Asiantuntijat kertovat

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Halla-aho: Populistiset liikkeet tuoneet Eurooppaan pitkä­kestoisen muutoksen, ”johon kannattaisi henkisesti valmistautua” – HS seurasi Kultaranta-keskustelua

  6. 6

   Media pääsi Kalasataman 134-metrisen tornin huipulle

  7. 7

   Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Finanssi­valvonta tuomitsi 110 miljoonan euron sakon lisäerän pörssi­yhtiön pääomistajalle

  10. 10

   Yöaikaan riehunut nuorukainen hajotti lähes 40 auton sivupeilejä Helsingin Herttoniemen­rannassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  4. 4

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  5. 5

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi: Vantaan väki­vallan­teon uhri valikoitui sattumalta, epäilty löi rollaattorilla liikkunutta miestä useita kertoja miekalla

  7. 7

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Lapio heilui, kun Aarre Heino täytti lastensa toiveen 38 vuotta sitten: Mökki­pihaan ilmestyi uima-allas, jossa vietetään yhä ”etelän­lomaa”

  9. 9

   Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

  10. 10

   Miksi Suomessa laitetaan oreganoa pizzaan? Italiassa sitä ei näy pöytämausteena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää