Yhdysvaltalaiset veteraanit jahtaavat siirtolaisia oman käden oikeudella

Rajalla omin päin partioivat amerikkalaiset videoivat tekemisiään sekä julkaisevat pidätyksistä suoria lähetyksiä Facebookissa.

Julkaistu:

Kansalaisoikeusjärjestö ACLU pyytää viranomaisia puuttumaan ryhmään, joka jahtaa siirtolaisia omin päin Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla.

The United Con­stitutional Patriots -niminen joukko on partioinut rajalla Sunland Parkin lähellä New Mexicossa helmikuusta lähtien. Omien sanojensa mukaan ryhmä koostuu pääasiassa sota­veteraaneista.

Aseistetut miehet jahtaavat laittomia siirtolaisia ja ottavat heitä kiinni omin luvin. ACLU kutsuu ryhmää ”fasistiseksi asejärjestöksi”.


”Emme voi sallia rasististen ja aseistettujen ihmisten harjoittaa oman käden oikeutta ja kaapata sekä ottaa kiinni ihmisiä, jotka etsivät turvapaikkaa”, järjestö kirjoittaa torstaina julkaistussa kannanotossaan.

Järjestön mukaan veteraaniryhmä on ottanut kiinni satoja siirtolaisia.Rajalla omin päin partioivat amerikkalaiset videoivat tekemisiään sekä julkaisevat pidätyksistä klippejä ja suoria lähetyksiä Facebookissa.

Yhdellä videolla esimerkiksi kuuluu, kun aseistettu rajalla partioiva mies väittää siirtolaisille olevansa rajavartiostosta.

Toisella videolla kuvaaja kutsuu tilannetta hyökkäykseksi ja toteaa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin lausuntoja mukaillen, että ”muuri on rakennettava”.

Videoilla miehet käskevät siirtolaisia maahan ja vahtivat näitä niin kauan, että heidän soittamansa oikea rajavartiosto saapuu paikalle.


Videoita kuvaa ryhmän tiedottajana toimiva 43-vuotias Jim Benvie, joka tuli New Mexicoon pari kuukautta sitten Minnesotasta.

The New York Timesille antamassaan puhelinhaastattelussa Benvie kertoo pitävänsä ryhmänsä tekosia rajalla täysin laillisina. Hän vetoaa yleiseen kiinniotto-oikeuteen ja kuvailee rajapartion toimintaa ”sanallisiksi kansalaispidätyksiksi”.

Hänen mukaansa ryhmä aikoo oleilla rajalla siihen asti, että Trumpin lupaama muuri on rakennettu tai Yhdysvaltojen kongressi kiristää turvapaikkalakeja.


Yhdysvaltojen rajavartiolaitos ei ole suostunut suoraan kommentoimaan rajalla toimivaa vapaaehtoispartiota.

Sieltä kuitenkin vastattiin The Guardianille sähköpostitse, että rajavartiolaitos ”ei tue yksityisiä ryhmiä tai järjestöjä, jotka valvovat lakia oman käden oikeudella”. Laitos varoittaa siviilejä lainvalvontaan sekaantumisesta, sillä sillä voi olla niin rikosoikeudellisia kuin yleiseen turvallisuuteenkin liittyviä seurauksia.

Sunland Parkin kaupungin tiedottaja Peter Ibaro puolestaan sanoi The Guardianille, että hänen tietojensa mukaan rajalla liikkuva partioryhmä ainoastaan ”tarkkailee ja raportoi”. Hänen mielestään ryhmä vain harjoittaa perustuslaillista oikeuttaan.


New Mexicon kuvernööri Michelle Lujan Grisham on kuitenkin luvannut selvittää, mistä rajalla oikein on kyse.

Yhdysvaltojen presidentti Trump on toistuvasti uhkaillut rajan sulkemisella – valtaoikeuksiensa rajoja uhmaten.

Esimerkiksi viime viikolla Trump kehotti kotimaan turvallisuusviraston uutta johtajaa sulkemaan etelärajan heti eikä vasta vuoden määräajan jälkeen, The New York Times kertoi. Määräys saattoi olla laiton.

Trump oli aiemmin ehtinyt kertaalleen perääntyä uhkauksistaan rajan sulkemiseksi ja antoi Meksikolle sen sijaan ”yhden vuoden varoituksen”, jonka aikana sen pitäisi saada rajan ylittävä huumekauppa ja siirtolaisliikenne kuriin.


Viime viikolla Valkoisen talon neuvonantajat myös esittivät maahanmuuttoviranomaisille, että pidätettyjä siirtolaisia vapautettaisiin kaduille niin sanottuihin turvakaupunkeihin, jotka ovat kieltäytyneet karkottamasta laittomasti maassa olevia siirtolaisia.

Tarkoitus oli kostaa presidentti Trumpin poliittisille vastustajille. Monet turvakaupungit ovat demokraattien vahvoja kannatusalueita.

Yksi ehdotetuista kohteista oli edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin kotipiirikunta San Franciscossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  3. 3

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  4. 4

   Päävalmentaja Jukka Jalonen nostaa tuoreen MM-kullan Suomen palloiluhistorian kovimpien saavutusten joukkoon: ”On tämä huikea juttu”

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa

  6. 6

   Leijonat saapuvat Suomeen maanantaina iltapäivällä, illalla maailmanmestareille järjestetään kansanjuhla, HS näyttää suorina lähetyksinä

  7. 7

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Vain 7-vuotiaita poikia heitettiin töihin tähän laitokseen vailla tietoa ulospääsystä – Syyksi riitti veljeily vanhempien pahantekijöiden kanssa

  10. 10

   Kapteeni Marko Anttilaa vei eteenpäin hirveä halu voittaa: ”Yritin panna kaiken likoon ja tänään sattui onnistumaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  4. 4

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  5. 5

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  6. 6

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  7. 7

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  10. 10

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  10. 10

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  11. Näytä lisää