Ulkomaat

Sri Lankan iskuista pidätetty 13 ihmistä, räjähdysten sarjassa kuolleiden määrä jo 290 – tämä iskuista tiedetään

Sri Lankan sunnuntaisissa iskuissa kuolleiden määräksi kerrottiin maanantaina 290. Loukkaantuneita on noin 500.

Kahdeksan räjähdyksen sarja on tappanut tuoreimpien tietojen mukaan ainakin 290 ihmistä Sri Lankassa sunnuntaina, kertovat uutistoimistot. Loukkaantuneita on noin 500.

Tuoreimmat luvut vahvisti maanantaiaamuna poliisi, kertoo Reuters.

Sri Lankan presidentti Maithripala Sirisena on kutsunut kokoon turvallisuusneuvoston pohtimaan maan turvallisuustilannetta.

Myöhään sunnuntaina maan ilmavoimien asiantuntijat tekivät vaarattomaksi omatekoisen pommin, joka oli asetettu maan pääkaupungin Colombon tärkeimmän lentoaseman pääterminaaliin johtavan tien varrelle.

Sunnuntaina koko maahan määrätty ulkonaliikkumiskielto kumottiin maanantaiaamuna, kertovat uutistoimistot.

Räjähdyksistä kuusi tapahtui Colombossa. Lopuista kahdesta iskusta ensimmäinen tapahtui länsirannikolla sijaitsevassa Negombossa ja jälkimmäinen itärannikolla Batticaloan kaupungissa.Valtaosa iskuissa kuolleista on paikallisia. Arviot iskussa kuolleiden ulkomaalaisten määristä ovat vaihdelleet päivän mittaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan mukaan paikalliset viranomaiset ovat kertoneet 32 ulkomaalaisen kuolleen ja 30 haavoittuneen iskuissa.

Ulkomaalaisten uhrien joukossa on kerrottu olevan ainakin Tanskan, Yhdysvaltojen, Britannian, Hollannin, Portugalin, Japanin ja Turkin kansalaisia.

Aikaisemmin sunnuntaina kerrottiin, että poliisin tiedotuksesta vastaavan Ruwan Gunasekeran mukaan kuolleiden joukossa on mukaan 27 ulkomaalaista. Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi olisi kertonut kuolleita ulkomaalaisia olevan ainakin 35.

Brittilehti The Guardianin mukaan Sri Lankan ulkoministeriö on kertonut, että ulkomaalaisista uhreista 11 on varmistettu kuolleiksi ja 9 on ilmoitettu kadonneiksi. Lisäksi 25:n ulkomaalaiseksi oletetun uhrin henkilöllisyyttä ei ole pystytty vielä varmistamaan.

Lisäksi ulkomaalaisia on tällä hetkellä sairaalahoidossa 19.


Maan puolustusministerin mukaan valtaosa iskuista oli itsemurhapommittajien tekemiä ja niiden takana on todennäköisesti sama ryhmittymä, kertoo BBC.

Iskuihin liittyen on otettu kiinni useita ihmisiä. Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi on kertonut pidättäneensä 13 ihmistä. Kaikki pidätetyt ovat srilankalaisia.

Tiedot pidätettyjen määristä ovat vaihdelleet päivän mittaan. Sri Lankan pääministeri Ranil Wickremesinghe on AFP:n mukaan kertonut, että iskusta pidätettyjä olisi tällä hetkellä kahdeksan.

Wickremesinghen mukaan kaikkien pidätettyjen nimet ovat paikallisia. Pääministerin mukaan sitä kuitenkin tutkitaan, oliko hyökkääjillä kytköksiä myös ulkomaille.

Aikaisemmin kerrottiin Sri Lankan puolustusministerin Ruwan Wijewardenen kertoneen tiedotustilaisuudessa, että seitsemän ihmistä olisi otettu kiinni iskuihin liittyen. Reutersin mukaan pidätykset tehtiin poliisin kotietsinnässä Colombossa.

Srilankalaismedia Navamani Newspaper kertoi Twitterissä, että kiinni olisi otettu myös pakettiauton kuljettaja, jonka on epäilty kuljettaneen Colombon räjähdyksissä käytettyjä pommeja autossaan. Myös auto on twiitin mukaan poliisin hallussa.

Sri Lankan hallitus julisti sunnuntaina puolilta päivin Suomen aikaa ulkonaliikkumiskiellon maanantain vastaiseksi yöksi.

Reuters kertoi sunnuntai-iltana, että Sri Lankassa on ollut sunnuntaina myös muslimeihin kohdistuvia levottomuuksia. Maan luoteisosassa sijaitsevalla Puttalumin alueella tehtiin polttopulloisku moskeijaan. Läntisellä Kalutaran alueella taas tuhopoltettiin kaksi muslimeiden omistuksessa olevaa kauppaa.Reutersin mukaan hallitus on myös sulkenut maan sisäisen viestiliikenteen suurimmissa sosiaalisen median kanavissa kuten Facebookissa ja WhatsAppissa estääkseen iskuihin liittyviä vääriä tietoja ja juoruja leviämästä.

Mitä iskuista tiedetään?

Päivän ensimmäiset kuusi iskua tapahtuivat aamulla noin kello 8.45–9.15 aikaan paikallista aikaa eli noin 6.15–6.45 Suomen aikaa.

Iskuista ensimmäinen tapahtui Colombossa katolisessa St. Anthonyn kirkossa kello 8.45. Kirkossa oli meneillään pääsiäismessu.

Colombossa räjähti seuraavan noin puolen tunnin aikana myös kolmessa keskustan luksushotellissa. Niiden joukossa olivat Shangri La, Cinnamon Grand ja Kingsbury.

Cinnamon Grand -hotelli sijaitsee aivan maan pääministerin virka-asunnon lähellä. AFP:n lähteen mukaan räjähdys tapahtui hotellin ravintolassa, jossa hyökkääjä räjäytti itsensä ravintolan jonossa.


Colombon iskujen kanssa lähes samanaikaisesti räjähti myös pääkaupungin pohjoispuolella sijaitsevassa Negombon kaupungissa katolisessa St. Sebastianin kirkossa ja itärannikolla Batticaloan sionistisessa kirkossa. Negombossa iskussa kuoli eri lähteiden mukaan noin 60–70 ihmistä, Batticaloassa 25 ihmistä.

Seitsemäs isku tapahtui Colombon eläintarhan lähellä Tropical Inn -hotellilla noin puolilta päivin tappaen ainakin kaksi ihmistä.

Kahdeksas ja viimeinen isku tapahtui puolen päivän jälkeen yksityisasunnossa Colombon pohjoispuolella Orugodawattassa. AFP:n mukaan poliisit olivat menneet sisään taloon, jossa ollut henkilö oli räjäyttänyt itsensä. Iskussa oli kuollut tämän lisäksi kolme poliisia. Pian tämän jälkeen poliisi pidätti ilmeisesti toisessa ratsiassa lähialueella seitsemän ihmistä.


Mikään taho ei ole toistaiseksi ilmoittautunut iskujen tekijäksi.

AFP:n mukaan pääministeri Wickremesinghe on kertonut, että iskuista on ollut olemassa jonkinlaista tietoa jo etukäteen. Hänen mukaansa on tutkittava, miksei varotoimenpiteisiin ryhdytty.

AFP kertoi aikaisemmassa vaiheessa, että Sri Lankan poliisijohtaja Pujuth Jayasundara olisi varoittanut maanlaajuisesta itsemurhaiskujen uhkasta maan ”keskeisissä kirkoissa” vähän yli viikko sitten. Huhtikuun 11. päivälle kirjatun dokumentin mukaan varoituksen alkuperäinen lähde olisi ”ulkomainen tiedustelupalvelu”.

Dokumentin aitous on kyseenalaistettu, ja esimerkiksi Al-Jazeera uutisoi sunnuntaina poistaneensa uutisestaan kohdan, jossa varoituksesta kerrottiin. Syyksi Al-Jazeera ilmoitti sen, ettei viestin aitoutta ole pystytty todistamaan.


Pääministeri Wickremesinghe muistutti Twitterissä julkaisemassaan viestissä siitä, ettei kaikkea iskuista tällä hetkellä liikkuvaa tietoa kannata levittää totuutena.

”Pidättäytykää levittämästä vahvistamattomia tietoja ja spekulaatioita”, Wickremesinghe kirjoitti ja tuomitsi iskut.

Pääministeri kutsui sunnuntaina kokoon maan turvallisuusneuvoston.

Presidentti Maithripala Sirisena kertoi antaneensa iskujen tutkinnan poliisin erikoisjoukkojen ja armeijan tehtäväksi. Colombon keskustassa ja Bandaranaiken kansainvälisellä lentokentällä on nostettu turvallisuustasoa.

Paavi Franciscus ja joukko maailman johtajia tuomitsi iskut. Kantaa otti muun muassa Suomen toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

”Suren hirvittäviä tapahtumia Sri Lankassa pääsiäissunnuntaina. (--) Tuomitsemme tiukasti nämä pelkurimaiset iskut”, kirjoitti Sipilä Twitterissä englanniksi julkaisemassaan viestissä.


Video näyttää räjähdysten tuhoja:


Yli 160 suomalaista tehnyt matkustusilmoituksen

Sri Lankasta on viime vuosina tullut suosittu turistikohde myös suomalaisten keskuudessa. Räjähdyksissä kuolleiden tai loukkaantuneiden joukossa ei ainakaan tällä hetkellä tiedetä olevan suomalaisia.

Sri Lankaan on tehnyt sunnuntaisen tiedon mukaan matkustusilmoituksen yli 160 suomalaista, kerrottiin ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä STT:lle.

Aluksi matkustusilmoituksen tehneitä kerrottiin olevan Sri Lankassa noin 80, mutta määrä kasvoi, kun ulkoministeriö pyysi iskujen jälkeen Sri Lankassa olevia suomalaisia tekemään ilmoituksen.

Ilmoituksen tehneistä usealla on monta matkustuskohdetta samassa ilmoituksessa, eli ei voida tietää varmaksi, ovatko ilmoituksen tehneet henkilöt olleet iskujen aikana Sri Lankassa.


Suomen Etelä-Aasian kiertävä suurlähettiläs Harri Kämäräinen kertoi sunnuntaina olleensa yhteydessä Suomen Sri Lankan kunniakonsulaattiin, joka yrittää selvittää paikallisviranomaisten kanssa suomalaismatkailijoiden tilannetta maassa.

Kämäräisen mukaan hotellit, joihin iskut kohdistuivat, ovat Colombon suurimpia ja tähtiluokitukseltaan parhaimpia. Ne ovat myös suomalaisturistien suosimia.

Kämäräinen kehotti maassa olevia turisteja seuraamaan paikallisia uutislähetyksiä ja olemaan yhteydessä omaisiinsa ja tarvittaessa Suomen suurlähetystöön.
Kämäräinen mielestä iskut muistuttavat Tunisiassa vuonna 2015 tapahtunutta terrori-iskua. Kahdessa ammuskelussa Tunisissa ja Soussessa kuoli 60 ihmistä, joista suurin osa oli turisteja. Erona Sri Lankan pääsiäissunnuntain iskuihin tapauksissa on tosin se, että Sri Lankan yli 150 uhrista monen kymmenen on kerrottu olevan ulkomaalaisia.

”Pääsiäinen on suosittu matkailuajankohta. Ajankohta viittaisi siihen, että iskuilla yritetään haavoittaa Sri Lankalle elintärkeää elinkeinoa matkailua”, Kämäräinen sanoi.

Suurlähettilään mukaan Sri Lankan yleinen turvallisuustilanne on ollut vuonna 2009 päättyneen sisällissodan jälkeen hyvä. Kämäräinen ei olemassa olevien tietojen valossa usko, että maan sisäiset jännitteet liittyvät iskun motiiviin.

”Ensiepäilykseni on, että iskun takana voisi olla jokin maan ulkopuolinen ryhmittymä.”

Sri Lanka suhteellisen turvallinen turisteille etnisistä jännitteistä huolimatta

Sri Lankassa käytiin vuosina 1983–2009 veristä sisällissotaa. Sodan siemen kylvettiin jo 1970-luvulla, kun aseistautuneet separatistit alkoivat vaatia itsenäisen Tamil Eelamin valtion irrottamista muusta valtiosta.

Sisällissodan osapuolina olivat Tamilitiikerit eli Tamil Eelamin vapautuksen tiikerit (LTTE) ja Sri Lankan armeija. Siviiliuhrien määrä etenkin sodan loppuvaiheilla oli valtava. YK:n arvion mukaan toukokuussa 2009 päättyneen sodan viimeisinä kuukausina kuoli ainakin 70 000 siviiliä, heistä suuri osa naisia ja lapsia.

Sisällissodan päättymisestä tulee kuluneeksi toukokuun 17. päivänä tasan kymmenen vuotta.

Sittemmin Sri Lanka on noussut matkailijoiden suosioon. Vuonna 2017 pienessä saarivaltiossa vieraili yli kaksi miljoonaa turistia.

Turisteille Sri Lanka onkin verrattain turvallinen maa. Suurimman vaaran muodostavat ulkoministeriönkin matkustustiedotteen mukaan liikenne ja taskuvarkaat, jos ei oteta huomioon maan pohjoisosan maastoihin sisällissodan jälkeen jääneitä miinoja.

Etniset jännitteet kytevät Sri Lankassa kuitenkin edelleen. Maan pohjoisosassa tamiliväestö on ahtaalla edelleen, vaikka Sri Lankan armeija nujersi Tamilitiikerit jo keväällä 2009.

Viime vuosina Sri Lankan turvallisuustilannetta ovat eniten horjuttaneet buddhalaisten ja maan muslimiväestön väliset väkivaltaiset yhteenotot. Jotkin ääribuddhalaiset ja buddhalaiset nationalistiset ryhmät ovat syyttäneet muslimeita pakkokäännytyksistä ja buddhalaisten arkeologisten kohteiden vandalisoimisesta ja vastustaneet sitä, että rohingya-muslimeja saapuu Sri Lankaan Myanmarista, missä buddhalainen nationalismi on niin ikään nousussa.

Sri Lankan 21 miljoonasta asukkaasta noin yhdeksän prosenttia on muslimeja. Buddhalaisia on noin 70 prosenttia, tamileja, joista valtaosa on uskonnoltaan hinduja, on väestöstä noin 13 prosenttia.

Sri Lankan väestöstä vain noin kuusi prosenttia on katolisia kristittyjä. Enemmistö srilankalaisista on buddhalaisia. Kristinuskolla on kuitenkin Sri Lankassa symbolinen rooli kahden eri kansanosan yhdistäjänä. Katoliseen kirkkoon kuuluu sekä enemmistöväestö sinhaleeseja että maan suurinta vähemmistöä edustavia tamileja.

Reutersin mukaan Sri Lankan yli 200 kristittyä kirkkoa ja järjestöä edustava kansallinen liitto NCEASL raportoi viime vuonna 86:sta maan kristittyihin kohdistuneesta syrjintä-, uhkailu- ja väkivaltatapauksesta.

Tänä vuonna vastaavia tapauksia on ollut 26 kappaletta. Niistä viimeisimmässä asialla olivat buddhalaismunkit, jotka yrittivät keskeyttää maaliskuun lopulla sunnuntaijumalanpalveluksen.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeriö on tehnyt Sri Lankan ihmisoikeuksista oman raporttinsa vuonna 2018. Siinä nousi Reutersin mukaan ilmi nimettömien lähteiden raportoimia tapauksia, joissa buddhalaismunkit ovat säännöllisin väliajoin yrittäneet estää sekä kristittyjä että muslimeja sulkemaan uskonnolliset kokoontumispaikkansa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  4. 4

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  5. 5

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  9. 9

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  10. 10

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää