Ulkomaat    |   HS Tšetšeniassa

Isisin nousu Lähi-idässä rauhoitti Tšetšeniaa, mutta vanhat kiistat ovat jälleen nousemassa pintaan

Venäjä sai kukistettua Pohjois-Kaukasian islamistikapinalliset, jotka tekivät terrori-iskuja muuallakin maassa. Nyt pintaan ovat nousseet alueen monet etniset kiistat.

Groznyi

Groznyi, kahviloiden kaupunki.

Ei kun ihan oikeasti.

Yhdellä keskustan sisäpihalla on pieni Ramozoti, jonka farkkuhaalareihin pukeutunut tarjoilijapoika voisi olla ihan missä tahansa hipsterikahvilassa. Vähän matkan päässä Vladimir Putinin valtakadulla on uusi, trendikäs Coffee Soul.

Ja sitten on tietenkin Søren, tanskalaisesta sisustuslehdestä mallia ottanut kahvila hiottuine betoniseinineen ja vaaleine puutuoleineen. Baristan mukaan Søren tuli nimeksi, koska siinä on ø.

Sellaista Groznyin hyggeä.

Uusien kahviloiden määrää kaksi sotaa nähneessä kaupungissa selittää osaltaan se, että voimassa on käytännössä kieltolaki. Kahviloilla on myös baarien rooli. Eikä muitakaan huvittelutapoja kovin paljon ole, sillä ei Groznyi mikään Kööpenhamina ole.

Sitten on ikävämpi selitys. Groznyistä on parin viime vuoden aikana tullut kaupunki, jossa puhutaan vieraiden kanssa lähinnä säästä. Kahvilat ovat hyvä paikka tyhjänpuhumiseen.

Syy varovaisuuteen on Tšetšeniaa rautaisella otteella hallitsevan aluejohtajan Ramzan Kaydrovin olematon kritiikinsietokyky. Yksi esimerkki nähtiin maaliskuussa, kun paikallinen oikeusistuin passitti ihmisoikeusjärjestö Memorialin paikallisjohtajan Ojub Titijevin vankilaan huumesyytteestä, joka oli ilmiselvästi poliittinen ja tarkoitettu karkottamaan loputkin ihmisoikeustarkkailijat.

Kadyrovilla on ollut jo pitkään käytännössä vapaat kädet, mikä on häirinnyt monia Venäjän voimaviranomaisia. Venäjän presidentille Vladimir Putinille on selvästi riittänyt, että Kadyrov pitää alueen rauhallisena ja islamistikapinalliset kurissa.

Siksi Kreml on kaatanut Tšetšeniaan rahaa miljardikaupalla, mikä on ärsyttänyt monia venäläisiä ja lisännyt korruptiota. Raha näkyy muun muassa Groznyin pilvenpiirtäjissä ja ostoskeskuksissa.


Pilvenpiirtäjät ovat tiiviissä nipussa, ja niiden ja perinteisen keskustan välissä on valtava, Kadyrovin isän mukaan nimetty Ahmat Kadyrovin moskeija.

Se avattiin runsaat 10 vuotta sitten. Nyt se tuntuu jo vanhalta. Groznyissä kaikki on uutta, sillä kaupunki tuhoutui lähes täysin vain parikymmentä vuotta sitten Tšetšenian toisessa sodassa.

Moskeijan ja pilvenpiirtäjät näkee erityisen hyvin Sørenistä. Siitä tuli suosittu heti, kun se viime vuoden lopulla avattiin. Suosio selittyy sijainnilla ja sillä, että yhden paikan pitää aina olla eniten hip. Søren on nyt se paikka, jossa Groznyissä näkee ihmisiä istumassa Applen tietokoneiden ääressä.

Osansa on myös hyvällä kahvilla, tiskillä on iso La Marzoccon laite. Mutta niin monissa muissakin Groznyin kahviloissa.

Pohjois-Kaukasian jihadistit tekivät vuosituhannen vaihteesta alkaen iskujaan säännöllisesti myös muualla Venäjällä. Tilanne muuttui vasta, kun viranomaiset päättivät Sotšin vuoden 2014 talviolympialaisten alla kunnolla kukistaa Pohjois-Kaukasian islamistikapinallisten Kaukasian emiraatti -jihadistijärjestön.

Erityisjoukkojen kovien otteiden lisäksi merkittävää oli rajan vaivihkainen avaaminen. Jihadistit lähtivät Irakiin ja Syyriaan ja siirtyivät pitkälti osaksi terroristijärjestö Isisiä.Venäjä on sittemmin evakuoinut Isisiin lähteneiden lapsia Irakista ja Syyriasta takaisin, mutta naisten evakuoinnit se lopetti jo yli vuosi sitten. Radikaaleja ja sellaisiksi pelättyjä ei haluta takaisin sekoittamaan tilannetta, sillä rauhoittuminen on todellista. Viime vuonna Pohjois-Kaukasiassa kuoli yhteenotoissa ja terrori-iskuissa 83 ihmistä ja haavoittui 27. Vertailun vuoksi vuonna 2011 kuoli 750 ja loukkaantui 628.

Se tarkoittaa tietenkin myös vähän parempaa kahvittelurauhaa. Harva asiantuntija tosin pitää rauhaa pysyvänä, sillä monet radikalisoitumista edistävät syyt ovat korjaamatta. Viranomaiset rikkovat yhä järjestelmällisesti ihmisoikeuksia, hallinto on huonoa ja köyhyys yleistä.

Rauhaa häiritsee myös se, että alueen etniset kiistat ovat nousseet taas esiin. Ne olivat vuosia vähän piilossa, vaikka osaltaan vaikuttivat radikalisoitumiseen.

Niistä näkyvin liittyy Tšetšeniaan ja Ingušiaan, jotka olivat neuvostoaikana samaa maakuntaa. Vuonna 1992 ne irtaantuivat kahdeksi tasavallaksi.


Viime syyskuussa Kadyrov ja Ingušian johtaja Junus-bek Jevkurov sopivat muutoksista tasavaltojen rajaan. Tšetšenia on hyötymässä vaihtokaupasta, mikä hermostuttaa muutenkin pienessä Ingušiassa. Se menetti vuoden 1992 konfliktissa alueita toiselle naapurilleen Pohjois-Ossetialle, joten asia on arka.

Mielenosoituksiin osallistui tuhansia ihmisiä, myös paikallisia poliiseja. Niissä vaadittiin kansanäänestystä ja pian Jevkurovin eroa. Pian Ingušian kaikki verkkoyhteydet katkaistiin, mitä on pidetty testinä siitä, voitaisiinko niin tehdä laajemminkin.

Tilanne rauhoittui, mutta maaliskuussa mielenosoitukset alkoivat uudestaan. Nyt turvallisuusviranomaiset ovat käyttäneet myös väkivaltaa.

Kadyrov haluaisi lisää maata myös Dagestanilta, mistä Dagestanissa ei ole innostuttu. Kabardino-Balkariassa kabardien ja balkaarien välit ovat kireät. Viime syksynä ryhmien välillä oli väkivaltaisia yhteenottoja vuonna 1708 käydyn Kanžalin taistelun muistopäivänä.


Illalla pieni Ramazoti on täynnä.

Se on siis se hipsterikahvila. Tiski on lastulevyä, tiskin takana seinällä olevat hyllyt ovat vanhoja hedelmäkoreja. Vain pari pöytää on jäljellä paikalla ennen olleesta blinikahvilasta.

”Onko totta, että suomalaiset ovat maailman onnellisimpia?” nuori mies kysyy.

Matka hotellille kulkee ohi Sørenin ja kakkukahvila Dessert Avenuen, jonka logo on lainattu pariisilaiselta Laduréelta. Sen kakut ovat korkeita, melkein 20-senttisiä.

Sekin on täynnä.

Kyllä tästä pitääkin nauttia. Kun koskaan ei tiedä, kauanko tämä ”hygge” kestää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  2. 2

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  3. 3

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  6. 6

   Kaksivuotias tyttäreni tunnistaa jo yli 50 lintulajia – mutta olisiko kasvattajana järkevämpää heittää lintukirjat roskikseen?

  7. 7

   Korkeuksissa pienikin viivästys voi koitua kohtalokkaaksi: Mistä Mount Everestin ruuhkat johtuvat ja miksi ne ovat niin vaarallisia?

  8. 8

   Murhaturismi rehotti Bodominjärven kolmoissurman tapahtumapaikalla, nyt arkeologian opiskelijat kaivoivat jäljet esille

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  3. 3

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  6. 6

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  7. 7

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  9. 9

   Yksi rockmaailman sitkeimmistä taisteluista ratkesi vihdoin, kun Mick Jagger ja Keith Richards luopuivat oikeuksistaan 1990-luvun jättihittiin

  10. 10

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää