Ulkomaat    |   HS-analyysi

Politiikan untuvikko voitti Ukrainan presidentinvaalit – HS vastaa neljään tulokseen liittyvään kysymykseen

Ukrainan presidentti Petro Porošenko myönsi tappionsa sunnuntain presidentinvaaleissa pian ovensuukyselyiden tulosten tultua. Televisiotähti Volodymyr Zelenskyi on nousemassa presidentiksi.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko myönsi tappionsa sunnuntain presidentin­vaaleissa pian ovensuukyselyiden tulosten tultua sunnuntai-iltana.

Televisiotähti Volodymyr Zelenskyi on nousemassa presidentiksi.


HS vastaa neljään Ukrainan vaalitulosta koskevaan kysymykseen.

Mikä vaaleissa oli tärkeintä?

Se, että istuva presidentti myöntää tappionsa vaaleissa ja luopuu vallasta. Entisen Neuvostoliiton alueella tämä on edelleen iso asia ja hyvin poikkeuksellista. Alueen vaalit ovat yleensä teatteria, mutta Ukrainassa lopputulosta ei tiedetty kampanjoinnin alkaessa.

Ukrainassa näin on tosin tapahtunut ennenkin. Niin kutsutussa oranssissa vallankumouksessa presidentiksi noussut Viktor Juštšenko ei päässyt seuraavissa vaaleissa alkuvuodesta 2010 edes toiselle kierrokselle. Hän tyytyi lopputulokseen. Silloin presidentiksi nousi Viktor Janukovytš, joka pakeni Venäjälle alkuvuodesta 2014.

Silti presidentti Petro Porošenkon tappio on demokratian kannalta tärkeä, on itse tuloksesta mitä mieltä tahansa. Toiset kerrat vakiinnuttavat tapoja ja luovat normeja.

Miksi Porošenko hävisi?

Pääsyy näyttää olevan se, että ukrainalaiset ovat täysin kyllästyneitä perinteiseen valtaeliittiin. Se on pitänyt valtaa 1990-luvulta asti.

Tämä poliitikoista ja suurliikemiehistä koostuva eliitti on jakaantunut ryhmiin, jotka ovat olleet vuorotellen vallasta. Ne ovat taistelleet toisiaan vastaan, mutta niillä on ollut myös yhteinen intressi suojella koko eliitin yhteisiä etuja. Tämä on mahdollistanut valtavan korruption.

Janukovytšin alkuvuodesta 2014 kaatanut Euromaidan-mielen­osoitusliikehdintä halusi lopettaa tämän eliittiryhmien ”vuorovedon”.

Euromaidanin jälkeen presidentiksi noussut Porošenko oli kuitenkin kiinteä osa tätä eliittiä, vaikka olikin muun muassa oman omaisuutensa ansiosta pysynyt näkyvimpien leirien ulkopuolella. Niinpä hän oli ulkoministerinä 2009–2010, kun pääministerinä oli Julija Tymošenko ja presidenttinä Juštšenko ja talouskehitysministerinä 2011–2012, kun pääministerinä oli Mykola Azarov ja presidenttinä Janukovytš.

Porošenkon presidenttikaudella toteutettiin enemmän tärkeitä ja välttämättömiä reformeja kuin koko Ukrainan itsenäisyyden aikana. Niitä on ajettu läpi samalla kun maa on ollut käytännössä sodassa Venäjää vastaan Itä-Ukrainassa.

Paljon on vielä tekemättä. Lisäksi Porošenko ei selvästikään kuitenkaan halunnut kitkeä korruptiota kunnolla tai tehdä Ukrainasta oikeusvaltiota. Niin hän oli osaltaan jatkamassa eliitin yhteisten etujen suojelemista.

Kansa näki sen korruption kukoistuksena samalla kun sen arki ei juuri parantunut. Niinpä tavalliset ihmiset näyttävät pitävän Porošenkoa osana vanhaa eliittiä ja jarruna Euromaidanin tavoitteiden toteutumisessa. Sotaankin on väsytty.

Porošenko joutuu siis osin vastaamaan muidenkin synneistä. Huonoon taloustilanteeseen vaikuttaa myös sota, jolla Venäjä pitää Ukrainan heikkona. Volodymyr Zelenskyin nähtiin tarjoavan uuden – tai monien silmissä minkä tahansa –vaihtoehdon, mutta on vaikea sanoa kuinka paljon hänen voittonsa johtui hänestä itsestään.

Lue lisää: Euromaidan-liikkeen johtohahmo ja kansanedustaja Mustafa Nayem kertoi HS:n haastattelussa vuonna 2016, miksi tärkeät uudistukset jäivät tekemättä.

Mitä uudesta presidentistä Volodymyr Zelenskyistä ja hänen linjastaan tiedetään?

Varsin vähän. Harva tietää hänestä kovin paljon, mutta suuren televisiojulkisuuden vuoksi moni kuvittelee tietävänsä. Häntä eroaa monista populisteista siinä, että on luvannut vähän.

Hän on ekonomin koulutuksen saanut näyttelijä ja käsikirjoittaja, joka ei ole aiemmin toiminut politiikassa. Hän kampanjoi pääasiassa puhumalla toivosta ja vastustamalla korruptiota.

Paljon riippuu siitä, millaisia avustajia hän kerää ympärilleen. Sitä seurataan nyt tarkasti. Samoin sitä, kuinka itsenäinen hän on oligarkki Ihor Kolomoiskyistä, jonka televisiokanavalla hänellä on ohjelma. Oligarkkien vahva asema häiritsee ukrainalaisia erityisesti.

Olennainen kysymys on suhde Venäjään. Siitä ei kovin paljon tiedetä. Zelenskyi on kuitenkin sanonut olevansa valmis keskustelemaan Venäjän johdon kanssa ja kertoi voittonsa jälkeen aloittavansa rauhanneuvottelut Venäjän kanssa. Siitä ei tule helppoa, sillä Venäjä ei virallisesti pidä itseään osapuolena sodassa.

Zelenskyillä on nyt vahva valtakirja, koska hänet on valittu poikkeuksellisen isolla ääniosuudella. Hänellä ei kuitenkaan ole kovin vankkaa tukea parlamentissa, mikä vaikeuttaa asioita. Vanha eliitti todennäköisesti yrittää kampittaa häntä.

Uudet parlamenttivaalit on määrä järjestää lokakuussa. Ne ovat Zelenskyin kannalta tärkeät, sillä hän tarvitsee tuekseen enemmistön parlamentista. Äänestäjien odotukset ovat kovat, monelta osin epärealistiset. Todennäköisesti monet ukrainalaiset vielä pettyvät.

Lue lisää: HS vieraili Zelenskyin viihdeohjelman nauhoituksissa.

Miten Venäjällä on suhtauduttu asiaan?

Zelenskyin voitto oli niin selvä, ettei Venäjän mahdollisilla vaikutusyrityksillä ollut siihen todennäköisesti merkittävää vaikutusta.

Venäjän televisio on yrittänyt kuvata Ukrainan presidentinvaaleja sirkuksena. Venäjällähän vaalit ovat teatteria, joissa vallanpitäjiä ei voi syrjäyttää. Niinpä Ukrainankaan vaalien ei haluta tuovan venäläisten mieleen mitään ”vääränlaisia” ajatuksia.

Toisaalta pian Ukrainassa on juutalaistaustainen presidentti ja pääministeri. Se saattaa vaikeuttaa propagandapuhetta fasistijuntasta.

Venäjän julkisuudessa on jo ilkuttu Porošenkolle, mutta Zelenskyin voitto ei ole välttämättä voitto tai edes hyödyllistä Kremlille. Ukrainalaiset eivät vaaleissa hylänneet länsisuuntausta. Venäjälle saattaa mahdollisissa neuvotteluissa toki olla hyötyä vastapuolen kokemattomuudesta.

Venäjä voi halutessaan tukea Zelenskyitä helpolla keinolla eli vapauttamalla Venäjän viime marraskuussa Kertšinsalmessa kiinni ottamat ukrainalaissotilaat esimerkiksi parlamenttivaalien alla. Toisaalta se voi halutessaan lisätä kierroksia Itä-Ukrainan sodassa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  8. 8

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  9. 9

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  10. 10

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää