Ulkomaat

Intia varoitti Sri Lankan tiedustelua terroriuhasta vain tunteja ennen sunnuntain iskuja

Sunnuntain pommi-iskuissa kuoli yli 300 ihmistä. Terroristijärjestö Isis ilmoitti tehneensä iskut, mutta ei esittänyt väitteelleen todisteita.

Intia varoitti Sri Lankan tiedustelupalvelua välittömästä islamistisen terrori-iskun uhasta vain muutamaa tuntia ennen sunnuntain iskuja, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yli 300 ihmistä kuoli ja 500 loukkaantui kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin kohdistuneissa iskuissa Sri Lankassa pääsiäissunnuntaina.

Pääministeri Ranil Wickremesinghe sanoi tiistaina, että uudet iskut ovat mahdollisia. Wickremesinghen mukaan terroristien tähtäimessä oli myös neljäs hotelli, mutta hyökkäys siihen onnistuttiin estämään.

Terroristijärjestö Isis ilmoitti tiistaina olevansa Sri Lankan iskujen takana mutta ei esittänyt väitteelleen todisteita, Reuters kertoo. Isisin mukaan isku kohdistui ”Yhdysvaltain johtamaan liittoumaan” ja kristittyihin.

Maanantaina kerrottiin, että Sri Lanka uskoo iskujen tekijöillä olleen yhteyksiä ”kansainväliseen verkostoon”.

Pääministeri Wickremesinghen mukaan iskun tekijöillä saattaa olla ”joitain yhteyksiä” Isisiin. Wickremesinhgen mukaan maahan palanneita Isisin taistelijoita valvotaan.

Tiistaina srilankalaiset hallitus- ja sotilaslähteet kertoivat Reutersille, että pidätettyjen joukossa on yksi syyrialainen. Yhdysvaltain tiedustelulähteet olivat jo aikaisemmin arvioineet iskuissa olleen yhtäläisyyksiä Isisin tekemiin iskuihin.

Wijewardenen mukaan iskut teki kaksi srilankalaista islamistista järjestöä, joista yksi on National Thawheed Jama’ut (NTJ) ja toinen Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI).

Ryhmät eivät itse ole ilmoittaneet osuudestaan iskuihin, eikä niillä ole tiedetty olevan tiiviitä yhteyksiä toisiinsa.

Heikosti tunnettu NTJ ”edistää islamistista terroristi-ideologiaa”, kirjoittaa The New York Times. Ainakin kolme vuotta toiminut ryhmä on tähän asti tunnettu lähinnä buddhalaisten patsaiden tärvelemisestä.

Sri Lanka ei juurikaan ole kärsinyt islamistisesta väkivallasta. The New York Timesin haastatteleman asiantuntijan mukaan NTJ ei tähdänne separatismiin tai kansannousuun vaan vihan ja pelon levittämiseen, kuten jihadistisilla liikkeillä on tapana.

JMI:stä tiedetään erittäin vähän. Se perustettiin viime vuonna ja on ilmeisesti yhteydessä samankaltaisesti nimettyyn bangladeshilaiseen ryhmään, kertoo uutistoimisto AFP.

Pääministerin mukaan pommi-iskut saattoivat olla kostoisku Uuden-Seelannin moskeijaiskuista.

”Alustavat tutkimukset ovat paljastaneet, että Sri Lankan tapahtumat olivat kosto Christchurchissa muslimeita vastaan tehdystä iskusta”, sanoi apulaispuolustusministeri Ruwan Wijewardene maan parlamentille uutistoimisto Reutersin mukaan.

50 ihmistä kuoli moskeija-ampumisissa Uuden-Seelannin Christchurchissa 15. maaliskuuta.

Uuden-Seelannin pääministeri ei heti vahvistanut teoriaa kostoiskuista. Pääministeri Jacinda Ardernin edustaja sanoi, ettei Uusi-Seelanti ole nähnyt tiedusteluraportteja, jotka yhdistäisivät Sri Lankan pommi-iskut ja Christchurchin moskeija-ampumiset.

”Ymmärrämme, että Sri Lankan tutkimukset ovat varhaisessa vaiheessa”, tiedottaja sanoi. ”Uusi-Seelanti ei ole toistaiseksi nähnyt tiedustelutietoja, joihin heidän arvionsa perustuu.”

Ardernin edustaja korosti, että uusiseelantilaiset vastustavat terrorismia ja ääriväkivaltaa kaikissa muodoissaan. ”Christchurchin moskeijahyökkäysten jälkimainingeissa väkivallantekijöiden paheksunta ja rauhanviesti yhdistivät meidät.”

Apulaispuolustusministeri Wijewardene sanoi Sri Lankan saavan ulkomaista apua tutkimuksiin.

Ainakin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupasi maanantaina tukensa Sri Lankalle. Maahan oltiin The Washington Post -lehden mukaan lähettämässä liittovaltion poliisin FBI:n agentteja. Myös Britannia oli lähettämässä Sri Lankaan terrorisminvastaisten joukkojen jäseniä, kertoi diplomaattilähde Reutersille.

Sunnuntain iskut herättivät keskustelun siitä, johtiko eripura maan ylimmässä johdossa siihen, ettei vastatoimenpiteisiin ryhdytty riittävän aikaisin.

Sri Lankan hallitus sai tiettävästi jo aiemmin huhtikuussa Intialta vinkin, että NTJ saattaa suunnitella iskua kirkkoihin. Toistaiseksi ei ole selvää, miten vinkkiin reagoitiin.

Ministeritason lähde kertoi Reutersin mukaan maanantaina, ettei pääministeri Ranil Wickremesinghe ollut saanut tietoa varoituksesta. Häntä ei ollut kutsuttu turvallisuustiedonantoihin siksi, että hän on riidoissa presidentti Maithripala Sirisenan kanssa. Sirisena antoi viime vuonna Wickremesinghelle potkut, mutta joutui uudelleennimittämään hänet korkeimman oikeuden painostuksen seurauksena.

Wickremesinghe sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa, että johtajilla oli ollut erimielisyytensä, mutta ne on nyt kuopattu.

Sri Lankan sunnuntain pommi-iskuissa kuoli 320 ihmistä ja noin 500 loukkaantui. Valtaosa iskuissa kuolleista on paikallisia. Uutistoimisto Reutersin mukaan iskussa kuoli 38 ulkomaalaista. Kohteina oli kolme kirkkoa ja kolme luksushotellia. Unicefin edustajan mukaan uhreista 45 oli lapsia.

Valvontakameran videolla näkyy, kuinka epäilty itsemurhapommittaja käveli sisään Negombossa sijaitsevaan kirkkoon.


Räjähdyksistä kuusi tapahtui Colombossa, yksi länsirannikolla sijaitsevassa Negombossa ja yksi itärannikolla Batticaloan kaupungissa. Lisäksi Colombossa räjähti vielä maanantaina, kun pommiryhmä yritti purkaa pakettiautosta löytynyttä räjähdettä.

40 ihmistä on pidätetty iskuihin liittyen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  5. 5

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  6. 6

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  9. 9

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  10. 10

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää