Ulkomaat

Eswatini ja Pohjois-Makedonia saivat karttakirjat happanemaan, Maharlika voi tehdä saman – Testaa, tunnetko nimeään vaihtaneet valtiot

Nimenvaihdos on ollut monelle entiselle siirtomaalle itsenäisyyden viimeistelevä rituaali.

Maharlikan presidentti Rodrigo Duterte on jatkanut huumeiden vastaista sotaansa mielikuvien sotaan.

Putositko jo karttapallolta?

Kyse on tietysti Filippiineistä, jonka nimen presidentti haluaisi muuttaa Maharlikaksi.

Valtiot eivät nykyaikana vaihda nimeään kovin herkästi, mutta jos joku siihen ryhtyy, syy löytyy usein siirtomaahistoriasta.

Tästä on kyse myös Filippiineillä, joka sai nykyisen nimensä Espanjan kuninkaan Filip II:n mukaan. Nimen antoi espanjalaista retkikuntaa johtanut portugalilainen Fernão de Magalhães, joka saapui saarille vuonna 1521 ja – ajan tyylille uskollisesti – valtasi saaret välittämättä siitä, että niillä oli jo useita itsenäisiä kuningaskuntia.

Espanja hallitsi Filippiinejä melkein 300 vuotta. Maan nimi säilyi läpi Yhdysvaltojen isännyyden, joka alkoi 1800-luvun lopulla, ja itsenäistymisen vuonna 1946.

Duterte on hallinnut Filippiinejä kovin ottein vuodesta 2016 eikä arkaile käyttää valtaansa. Maharlika-nimeen hän on mieltynyt ilmeisesti kahdesta syystä.


Ensimmäinen liittyy Duterten ihailemaan diktaattoriin Ferdinand Marcosiin, joka toimi Filippiinien presidenttinä vuosina 1965–1986. Oli alun perin Marcosin ajatus nimetä Filippiinit uudelleen Maharlikaksi.

Se perustui ilmeisesti käsitykseen, jonka mukaan maharlikat olisivat olleet muinaisen Filippiinien etnisen enemmistökansan tagalogien soturiluokkaa.

Filippiinit jäi kuitenkin Filippiineiksi, ja Marcos pakeni pitkän valtakautensa päättänyttä kansannousua Havaijille. Aika näyttää, miten nimiasia etenee Duterten kaudella, vai eteneekö. Ainakin nimenvaihdos vaatisi perustuslain muuttamista.

Tuorein esimerkki nimeään jo vaihtaneesta valtiosta on Pohjois-Makedonia. Se tunnettiin vielä helmikuuhun asti Makedonian tasavaltana. Virallisissa yhteyksissä maahan viitattiin lyhenteellä Fyrom, joka tulee englanninkielisestä muodosta Former Yugoslav Republic of Macedonia eli entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia.

Nimihirviön käyttäminen selittyi kaksikymmenvuotisella kiistalla Kreikan kanssa. Jugoslaviasta vuonna 1991 itsenäistyneen Pohjois-Makedonian alue kattaa vain osan muinaisaikaisesta Makedonian valtakunnasta. Loppuosa sijaitsee Kreikan puolella, jossa on Makedonia-niminen alue. Kreikka halusi pitää omastaan kiinni.

Nimivääntö esti Makedoniaa liittymästä esimerkiksi sotilasliitto Natoon ja Euroopan unioniin, joiden jäsen Kreikka on ollut pitkään.


Nimen vaihtamisprosessi voi edetä vauhdikkaastikin, ainakin jos päättäjiä on vain yksi. Eswatinin kuningaskunta tunnettiin vielä vuosi sitten nimellä Swazimaa. Vaihdoksen teki itsevaltainen kuningas Mswati III vuoden 2018 huhtikuussa, kun eteläisen Afrikan pikkuvaltio juhli 50-vuotista itsenäisyyttään.

Eswatinin nimi juontaa juurensa aikaan ennen toista buurisotaa, jossa britit nousivat siirtomaaherroiksi alueella. Britannia hallitsi Swazimaata vuosina 1906–1968, mikä näkyy myös valtion englanninkielisessä nimessä Swaziland. Eswatini tarkoittaa swazin kielellä kirjaimellisesti ”swazien maata” (Umbuso weSwatini) siinä missä entinen nimi on sekoitus swazia ja englantia.


Swazinkielinen nimi kirjoitettiin alkuun muotoon eSwatini. Sittemmin käyttöön näyttää vakiintuneen muoto, jossa ensimmäinen e-kirjain kirjoitetaan isolla kuten erisnimissä yleensä. Myös kotimaisten kielten keskus Kotus suosittelee nimen kirjoittamista muotoon Eswatini, joskin Kotuksen sivuilla Eswatini mainitaan Swazimaasta käytettäväksi rinnakkaisnimeksi.

Pääsääntö on, että itsenäiset valtiot voivat varsin vapaasti päättää omasta nimestään. Muut hyväksyvät päätöksen käytännössä ottamalla uuden nimen käyttöön, kertoo kansainvälisoikeudellisten kysymysten vastuuvirkamies, lähetystöneuvos Tarja Långström ulkoministeriöstä.

Näin tapahtui esimerkiksi Pohjois-Makedonian kanssa.

”Olimme hyvillämme, että asia saatiin pois päiväjärjestyksestä. Sitä kautta moni muu asia loksahti eteenpäin”, Långström sanoo.

Pohjois-Makedonian tapauksessa nimenmuutos perustui perusteellisiin neuvotteluihin ja kahden valtion sopimukseen. Siksi esimerkiksi Suomen ei tarvinnut miettiä nimen hyväksymistä ja käyttöönottoa.

Joskus valtion nimen hyväksyminen vie aikaa tai voi olla poliittinen tai diplomaattinen ele. Tällainen tapaus on esimerkiksi Myanmar, joka tunnetaan myös nimellä Burma.

Maata kovaotteisesti hallitseva sotilasjuntta muutti maan englanninkielisen nimen Burmasta Myanmariksi vuonna 1989. Kansainvälinen yhteisö kakisteli pitkän tovin ennen kuin Myanmar-nimen käyttö alkoi yleistyä. Myanmarista puhumista pidettiin myönnytyksenä sotilasjuntalle.

Maahan viitataan edelleen Euroopan komission verkkosivuilla Myanmar/Burmana, Yhdysvaltojen ulkoministeriön maatietokannassa käytössä on pelkkä Burma.


Yhdysvallat on perustellut Burman käyttöä sillä, että se on nimi, jota maan itsenäisyystaistelijana ja rauhanlähettiläänä pitkään pidetty Aung San Suu Kyi käyttää. Toisaalta Burma oli maalle siirtomaa-aikaan annettu nimi. Aung San Suu Kyikään ei ole enää kansainvälisen yhteisön suosiossa pidättäydyttyään puuttumasta maansa sorretun rohingya-kansan ahdinkoon.

Suomi käyttää nimeä Myanmar.

Myanmarin yhteydessä kannattaa tosin muistaa, että juuri Burma-nimellä on kolonialistinen kaiku. Nimen antoi Britannia, joka valtasi alueen osaksi Intian siirtomaaimperiumiaan.

Saarivaltio Kap Verde ilmaisi vuonna 2014, että se haluaisi tulla kutsutuksi vain ja ainoastaan portugalinkielisellä nimellään Cabo Verde (suomeksi vihreä niemi). Ajatuksen esitti maan kulttuuriministeri Mário Lúcio de Sousa.

”Meidän täytyy kääntää nimeä eri kielille koko ajan”, de Sousa perusteli asiaa.

Kap Verde, tai Cabo Verde, oli asumaton, 450 kilometrin päässä Länsi-Afrikan mantereesta sijaitseva saariryhmä ennen kuin portugalilaiset astelivat sen rannoille 1400-luvulla. Itsenäiseksi puolen miljoonan asukkaan Kap Verde julistautui vuonna 1975. Sen väestö on lähes täysin portugalinkielistä.

Toistaiseksi Suomi kuitenkin käyttää maasta nimeä Kap Verde, samaa kuin Ruotsi ja Saksa. Englanniksi se tunnetaan Cape Verdenä, italiaksi Capo Verdenä.

Uusi nimi voi olla keino saada kaulaa siirtomaahistoriaan kuten Eswatinin tapauksessa. Pohjois-Makedonian nimi liittyy luultavasti enemmän haluun viimeistellä itsenäisyys omana valtiona eikä vain osana jotakin, joka hajosi.

Nimi on politiikkaa.

Moni valtio on vaihtanut nimensä heti itsenäistyttyään siirtomaa-ajan isännästään, toiset vasta vuosikymmenien kuluttua.

Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu Kongon demokraattinen tasavalta. Keskiafrikkalainen jättivaltio itsenäistyi Belgian siirtomaavallan alta vuonna 1960, mutta vielä senkin jälkeen maa tunnettiin pitkään nimellä Belgian Kongo.

Se vaihtoi nimeään ensi kertaa vuonna 1971, kun maan itsevaltainen presidentti Mobutu Sese Seko halusi ottaa käyttöön afrikkalaisemman nimen. Belgian Kongosta tuli Zaire. Nimi tosin tuli sittemmin Kongojokena tunnetun Zairejoen portugalinkielisestä nimestä. Paikallisella kikongon kielellä jokea kutsuttiin Nzereksi tai Nzadiksi, jotka tarkoittavat ”jokea, joka nielaisee muut joet”.

Mobutun diktatuuri kesti vuoteen 1997. Hänet syrjäyttänyt Laurént-Désiré Kabila päätti vaihtaa valtion nimen ikään kuin merkkinä vallanvaihdosta.

Zairesta tuli Kongon demokraattinen tasavalta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  2. 2

   Leijonat saa sittenkin lentosaattueen: Hawkit ottavat mestarit vastaan kello 14.30, illalla joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää suorina lähetyksinä

  3. 3

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, Leijonat saapuu iltapäivällä Suomeen

  4. 4

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  5. 5

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  6. 6

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  7. 7

   Eurovaaleista povattiin oikeistopopulistien aaltoa, mutta niskan päälle pääsivätkin EU-myönteiset puolueet – HS kysyi kolmelta asiantuntijalta, mistä tulos kertoo

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  6. 6

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  7. 7

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  10. 10

   HS:n tulospalvelu näyttää, miten oma ehdokkaasi pärjäsi eurovaaleissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää