Ulkomaat

Viron presidentti nimitti miesvoittoisen hallituksen mutta otti ensin osan ministereistä epätavalliseen haastatteluun

Kersti Kaljulaidin mukaan ministeriehdokkaiden puheenvuorot olivat herättäneet levottomuutta kansalaisten keskuudessa. Politiikan tutkijan mukaan populistinen Ekre tuskin muuttaa linjaansa hallituksessa.

Tallinna

Viron presidentti Kersti Kaljulaid nimitti keskiviikkona Jüri Rataksen johtaman uuden hallituksen. Keskustapuolueen, oikeistopopulistisen Ekren ja konservatiivisen Isänmaa-puolueen muodostama koalitio aloittaa työnsä ensi viikolla vannottuaan virkavalansa.

Ennen päätöstään hallituksen nimittä­misestä presidentti Kaljulaid haastatteli kuusi ministeri­ehdokasta. Tapaamiset pidettiin maanantaina ja tiistaina. Menettelyä on pidetty Virossa poikkeuksellisena.

Kaljulaidin mukaan hän ei ollut selvillä siitä, miten eräät ministerikandidaatit suhtautuivat tuleviin vastuualueisiinsa. Osa ministeriehdokkaista on Kaljulaidin mukaan lisäksi käyttänyt julkisuudessa puheenvuoroja, jotka ovat herättäneet levottomuutta kansalaisten keskuudessa.

Uudessa hallituksessa on viisitoista ministeriä, viisi kullakin kolmesta hallituspuolueesta. Aloittava hallitus on edeltäjäänsä miesvaltaisempi, sillä ministereistä vain kaksi on naisia.

Keskustapuolueen puheenjohtaja Jüri Ratas nousi ensimmäisen kerran pääministeriksi marraskuussa 2016, kun reformipuolueen Taavi Rõivasin hallitus oli kaatunut sisäisiin erimielisyyksiin.

Uuden hallituksen ulkoministerin paikan saa Isänmaa-puolueen Urmas Reinsalu, väistyvän hallituksen oikeusministeri. Puolustusministerinä jatkaa saman puolueen Jüri Luik.

Opetus- ja tiedeministerinä toimii uudessakin hallituksessa keskustapuolueen näkyvimpiin poliitikoihin kuuluva Mailis Reps. Sosiaaliministerin salkun saa Rataksen kabinettipäällikkönä toiminut Tanel Kiik, 30, tulevan hallituksen nuorin jäsen.

Kiik on julkisuudessa moneen otteeseen vakuuttanut uskovansa, että oikeistopopulistinen Ekre hillitsee ristiriitoja herättänyttä puheenparttaan hallituksessa. Hän on myös muistuttanut hallitussopimuksen kirjauksista, joissa torjutaan etnisiin ryhmiin kohdistuva vaino ja antisemitismi.

Ekren puheenjohtaja Mart Helme nousee uuden hallituksen sisäministeriksi. Hän on julkisuudessa kyseenalaistanut poliisin ja eräiden muiden viranomaisten toiminnan asianmukaisuutta. Keskusteltuaan Helmen kanssa presidentti Kaljulaid ilmoitti saaneensa riittävät takeet siitä, että Helme kunnioittaa arvostelemiensa viranomaisten riippumattomuutta.

Ekren toisesta johtohahmosta, Mart Helmen pojasta Martin Helmestä, tulee valtiovarainministeri. Puolueen kolmella muulla ministerillä ei ole aiempaa kokemusta valtakunnanpolitiikasta.

Toisin kuin keskustapuolueen Kiik, politiikan tutkija Tõnis Saarts Tallinnan yliopistosta ei usko Ekren juuri muuttavan retoriikkaansa hallituksessa. Hän pitää todennäköisempänä, että Ekre pyrkii säilyttämään protestipuolueen imagon hämärtääkseen sen tosiasian, että puolue on nyt hallituksessa.

”Ekre on oppinut perussuomalaisista, miten hallituksessa olo voi syödä kannatusta”, Saarts sanoo.

Viron asetelmaa ei voi kuitenkaan suoraan verrata Suomeen: Ekressä ei ole kilpailevaa siipeä, joka haastaisi isä ja poika Helmen muodostaman johtokaksikon. Näin ollen puolueella ei ole näköpiirissä konkreettista hajoamisen mahdollisuutta.

Uuden hallituksen ohjelma on lyhyt ja yleisluonteinen. Tämä kertoo Saartsin mukaan siitä, ettei puoluekolmikolla ole ollut kovinkaan paljon yhteistä, mistä sopia. Hän arvioikin hallituksen politiikan muotoutuvan vasta päivittäisessä työssä ja tulevissa budjettineuvotteluissa.

Rataksen hallitus on luvannut tuoda kansanäänestykset uutena elementtinä osaksi Viron päätöksentekoa. Suuriin muutoksiin Tõnis Saarts ei kuitenkaan usko, koska ilman perustuslain muutoksia kansanäänestyksillä ei voi muuttaa lainsäädäntöä. Perustuslain muuttaminen puolestaan on hidas ja vaikea prosessi.

Keskustapuolueen Ratas sai viikko sitten Viron parlamentilta eli riigikogulta hallituksenmuodostajan tehtävän äänin 55–44. Keskusta, Ekre ja Isänmaa olivat jo sitä ennen sopineet hallituskoalition muodostamisesta keskenään.

Reformipuolue, jonka kansanedustajamäärä on riigikogun suurin, jää hallitusratkaisun seurauksena oppositioon yhdessä sosiaalidemokraattien kanssa.

Oikaisu kello 18:22: Korjattu Tanel Kiikin nimen kirjoitusasu.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Se oli ensinnäkin 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  4. 4

   Raportti: Jopa kymmeniä­tuhansia pohjois­korealaisia naisia ja tyttöjä joutuu vuosittain seksi­orjiksi Kiinaan, lapsia pakotetaan netti­seksi­tehtaisiin

  5. 5

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  6. 6

   Antti Rinne: Hallitus ei aio leikata yhtään menoja

  7. 7

   Pohjanmaalaisen turkistarhan pihassa mätänee läjäpäin ketun­raatoja, järjestö julkaisi kuvia ja videon

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   Lemmikkien raakaruuat voivat olla ihmiselle terveysriski, uhkana jopa munuaisvauriot

  10. 10

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  4. 4

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  5. 5

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  7. 7

   Suomalaisprofessori: Googlen rajoitukset Huawein puhelimiin voivat vielä koitua kiinalais­valmistajan eduksi

  8. 8

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  9. 9

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  10. 10

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää