Ulkomaat

Keksintö 1700-luvulta on parantanut hetkessä miljoonien etiopialaisten elämää, ja se on Suomen ansiota

Etiopialaisten arki ja tasa-arvo paranevat suomalaisten kehittämän maarekisteröinnin avulla.

Bachima/Enguti

Suuresta kannusta lorisee vettä kukkiville mangopuille. Maanviljelijä Adamu Tilaneh kastelee myös tilansa nuoret avokadontaimet.

Tällaiset hitaasti kasvavat, vasta vuosien jälkeen satoa tarjoavat hedelmäpuut ovat toistaiseksi harvinaisia etiopialaisilla pientiloilla. Viljelijät eivät ole voineet luottaa hallitsevansa palstaansa riittävän kauan nauttiakseen sadosta.

Adamu Tilanehin ja hänen vaimonsa Haimanot Aben pientilalla on alkanut uusi aikakausi.

”Muutos alkoi siitä, kun perheemme käyttämät maat rekisteröitiin meidän omiin nimiimme”, isäntä kertoo Bachiman kylässä lähellä Bahir Darin kaupunkia.Pariskunta näyttää kuvallisia maarekisteritodistuksia. Ne ovat todiste perheen oikeudesta maahan, ja täällä Amharan osavaltiossa ne toimivat myös lainanvakuutena.

”Nostimme lainan, jolla olemme rakentaneet uuden asuinrakennuksen, ostaneet karjaa sekä istuttaneet taimia. Tilamme on laajentunut ja sato kasvanut merkittävästi”, Adamu Tilaneh kertoo.


Aiemmin pienviljelijöillä ei ollut asiaa lainamarkkinoille.

Tämä puolen hehtaarin tila on esimerkki Etiopian maarekisteröinnin menestyksestä. Se ei olisi ollut mahdollista ilman Suomen tukea.

Suomessa maat rekisteröitiin omistajilleen ensi kerran 1700-luvulla, esimerkiksi Itä-Euroopassa vasta 1990-luvulta alkaen. Suuressa osassa Afrikkaa ja Aasiaa maaseudun palstat ovat yhä rekisteröimättä.

”Kun Suomessa maanhallinta on toiminut parisataa vuotta, sen merkitystä yhteiskunnan peruspilarina ei useinkaan tulla ajatelleeksi”, maanmittaaja Tommi Tenno sanoo.

Etiopian maanrekisteröintihanketta vetävä Tenno astelee kuivaa peltomaan laitaa ja kertoo, miten monia ongelmia maan rekisteröimättömyydestä koituu.


”Ihmiset joutuvat oleilemaan jatkuvasti palstallaan varmistamassa, ettei kukaan valtaa sitä. He eivät voi turvallisin mielin lähteä väliaikaisesti vaikkapa töiden perässä muualle, koska epäselvän omistuksen vuoksi kuka tahansa voi ottaa maapalstan käyttöönsä.”

Kun palstan rajoja ja haltijaa ei voi tarkistaa mistään, kiistat ja konfliktit leimahtavat helposti. Usein vahvempi voittaa. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat naiset.

Tenno kertoo, että Amharassa oikeuslaitos kuormittui ennen maakiistoista.

Vaan ei kuormitu enää.

Kymmenisen vuotta sitten Suomen ulkoministeriö myönsi rahoituksen kehitysyhteistyöhankkeelle nimeltä Responsible and Innovative Land Administration eli Reila.

Hanketta hoitaa pohjoismainen säätiö Niras. Tenno on hankkeen ainoa kokoaikainen kansainvälinen työntekijä. Hän käynnisti hankkeen Suomesta käsin ja siirtyi viime kesänä Etiopiaan.

Nirasin leivissä on myös puolenkymmentä kansainvälistä osa-aikaista asiantuntijaa. Etiopialaisia asiantuntijoita on seitsemän ja kenttätyöntekijöitä lähes 400.

Kolmen kenttätyöntekijän tiimi rekisteröi maastosta ja palstojen koosta riippuen 15–100 palstaa päivässä.

”Yhden tontin rekisteröintihinta koko prosessin kustannukset huomioiden on 6,30 euroa. Maan käyttäjälle palvelu on maksuton”, Tenno kertoo.

Suomen kehitysavun mittakaavassa Reila on suuri hanke. Suomi sitoutui rahoittamaan sitä noin 20 miljoonalla eurolla vuosina 2011–2021. Summa ei riitä koko Etiopian maarekisteröintiin, mutta Suomi ei ole yksin.

”Reilan innoittamana britit ohjasivat Etiopian maarekisteröintiin sata miljoonaa euroa”, Tenno kertoo.

Muita lahjoittajia ovat Saksa, Norja, Kanada, EU ja Maailmanpankki. Osan kustannuksista Etiopia maksaa itse. Olennaisinta oli Etiopian johdon halu muutokseen.

Etiopiassa valtio omistaa maan, mutta henkilö, jonka nimiin alue on rekisteröity, voi käyttää sitä kuin omaansa. Hän voi viljellä ja vuokrata sitä, ja maa periytyy hänen lapsilleen. Ainoastaan maan myyminen on kielletty.

Etiopia vastaa pinta-alaltaan runsasta kolmea Suomea. Yli sadasta miljoonasta asukkaasta 80 prosenttia saa elantonsa maataloudesta ja asuu pientiloilla. Maaseudulla on noin 50 miljoonaa palstaa.

Tähän mennessä kansainväliset hankkeet ovat yhdessä rekisteröineet 14 miljoonaa palstaa, joilla asuu 16 miljoonaa ihmistä. Suomen varoilla on rekisteröity 440 000 palstaa, joilla asuu 107 000 perhettä, yhteensä puolisen miljoonaa ihmistä.

Muutos on Suomen ansiota. Ilman ulkoministeriön alkupanosta jättihanke ei olisi käynnistynyt eikä muilla mailla olisi ollut hanketta, johon liittyä.

Amharassa kenttätyöntekijät ovat edenneet Engutin kylään. Rekisteröintihanke alkaa aina kylätoimikunnan tapaamisella. Sen jälkeen asukkaat saavat merkitä hallinnoimiensa alueiden rajat.

Tärkein työväline on ilmasta otettu valokuva.

”Moni maanviljelijä on lukutaidoton. Heidän on helppo tunnistaa oman palsta ilmakuvan maamerkeistä”, Tenno sanoo.


Talon ulkoseinään teipatusta rusehtavasta maisemasta erottuu erimuotoisia peltoja ja palstoja. Asukkaat tutkivat ilmakuvaan merkittyjä rajoja. Joku piirtää sormellaan palstan rajaa paperiin.

Tarkistuksen jälkeen kukin painaa sormenjälkensä karttaan hyväksynnän merkiksi.


Tenno nyökkää kohti penkille tuotua kulunutta kirjaa. Sen sivuilla näkyy vanhoja merkintöjä alueen hallintaoikeuksista.

”Täällä ei ole karttoja eikä sijaintitietoja. Tontin haltijan nimi on ollut mahdollista muuttaa kenenkään huomaamatta, eikä näihin ole päivitetty perintöjä tai muita muutoksia.”

Nyt tonttien hallinta siirtyy Reilan kehittämän valtakunnallisen it-järjestelmän rekisteriin, eivätkä viranomaiset ole enää epäluotettavien kynämerkintöjen varassa.

Rispaantuneesta kirjasta tulee museoesine.

Rekisteröinti parantaa myös sukupuolten tasa-arvoa. Vielä kymmenen vuotta sitten Etiopiassa oli tavallista, että maan katsottiin kuuluvan vain perheen miehelle.

Rekisteröinnissä palstan hallitsijoiksi merkitään aina molemmat aviopuolisot. Jos pari eroaa, kumpikin saa pitää oman puolikkaansa. On myös yleistä, että perheessä ei ole miestä lainkaan, jolloin maat merkitään vain naisen nimiin.

Tennon työ etenee myös Amharan naapuriosavaltiossa Beninshangul-Gumuzissa, jossa moniavioisuus on yleistä.

”Vaikuttaa siltä, että uudet maarekisteritavat vähentävät miesten halukkuutta ottaa useampia vaimoja, koska nyt heidän tulee jakaa osuutensa uuden vaimon kanssa. Uuden lainsäädännön myötä ensimmäinen vaimo saa pitää oman puolikkaansa koskemattomana”, Tenno sanoo.

Myös perintölakia on uudistettu. Nyt kaikki lapset ovat maanperinnän suhteen tasavertaisia riippumatta sukupuolesta tai iästä.

Tenno kollegoineen on esittelyt Reilan tuloksia kansainvälisissä konferensseissa, ja Etiopiassa käy jatkuvasti uteliaita opintomatkalaisia.

Opit saattavat levitä muuallekin.

Etiopia muuttuu vauhdilla

Etiopia on käynyt nopeasti läpi myönteisten mullistusten sarjan.

Kuusi vuotta kovaotteisesti hallinnut pääministeri, Tampereella opiskellut insinööri Hailemariam Desalegn luopui vallasta vuosi sitten, ja johtoon astui uudistusmielinen Abiy Ahmed Ali.

Abiy solmi saman tien rauhan naapurimaan Eritrean kanssa. Omaan hallintoonsa hän rekrytoi huomattavan määrän päteviä naisia. Hän on vapauttanut edellisen hallinnon vangitsemat toimittajat ja toisinajattelijat vankiloista.

Time-lehti valitsi huhtikuussa Abiy Ahmed Alin sadan maailman vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon.

Etiopia totuttelee sananvapauteen ja valmistautuu ensi vuonna pidettäviin vapaisiin parlamenttivaaleihin. Pitkään suljettuna pysynyt talous avautuu koko ajan.

Etiopian talous kasvaa kymmenen prosentin vuosivauhtia eli nopeimmin koko Afrikassa. Osassa maata on kuitenkin edelleen levottomuuksia, ja maan sisäisiä pakolaisia on arviolta kolme miljoonaa.

Monen Afrikan-tuntijan mielestä vastaavanlaista kehityksen nopeutta maanosassa nähtiin edellisen kerran Etelä-Afrikassa, kun Nelson Mandela pääsi vankilasta ja maa alkoi toipua kansainvälisistä pakotteista 1990-luvun alussa.

Etiopia tosin on paljon Etelä-Afrikkaa suurempi ja huomattavasti köyhempi. Maailman köyhyysindeksillä se sijoittuu 188 maan joukossa sijalle 174.

Kirjoittaja ja kuvaaja osallistuivat ulkoministeriön kehitysakatemian järjestämälle Etiopian-matkalle helmikuussa. Oikaisu 25.4.2019 klo 7.47: Kolmen kenttätyöntekijän tiimi rekisteröi 15–100 palstaa päivässä, ei kuukaudessa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  4. 4

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  5. 5

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  9. 9

   Espoo saattaa saada hallitusneuvotteluissa jättipotin: Pitkään unelmoitu kaupunkirata olisi kuin metro

  10. 10

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää