Ulkomaat

”Miljoonaperijätär” kestitsi New Yorkin seurapiirejä ja lainasi satojatuhansia dollareita – sitten paljastui, että hän on venäläisen rekkakuskin rahaton tytär

Anna Sorokin, 28, tuomittiin torstaina lukuisista törkeistä varkauksista Manhattanilla.

Anna Sorokin eli tarunomaista elämää New Yorkin seurapiireissä. Kuten amerikkalaiseen unelmaan kuuluu, hän todella oli rakentanut elämänsä itse.

Kukaan ei tosin tiennyt, että Sorokin oli sepittänyt elämäntarinansa eikä oikeasti ollut rikas perijätär, jolla oli varaa merkkivaatteisiin, luksushotelleihin ja yksityiskoneisiin.

Sorokinin luoma kupla puhkesi. Torstaina hänet tuomittiin lukuisista törkeistä varkauksista. Uutistoimisto AFP:n ja sanomalehti The New York Timesin (NYT) mukaan häntä uhkaa 15 vuoden vankeustuomio.

Syyttäjä katsoi Sorokinin, 28, saaneen rikoshyötyä 275 000 dollaria eli hieman alle 250 000 euroa. Rikokset tapahtuivat vuosina 2016–2017.

Mitä oikeastaan tapahtui?

Sorokinin tarina näyttää lähes toteuttavan ajatuksen siitä, että menestyäkseen pitää näyttää menestyvältä. Fake it till you make it.

NYT:n mukaan Sorokin pukeutui kalleimpiin merkkivaatteisiin, Gucciin ja Yves Saint Laurentiin, ja asui tyylikkäissä boutique-hotelleissa. Hän jakoi sadan dollarin tippejä ja hemmotteli ystäviään kalliissa ravintoloissa tai yksityiskoneilla tehdyillä lomamatkoilla.

Sorokin esiintyi valenimellä Anna Delvey. Hän kertoi olevansa saksalaisen hienostosuvun perijätär, jolla oli oma 60 miljoonan dollarin arvoinen rahasto.

Totuus oli kaukana tarinasta. BuzzFeed-sivuston mukaan Sorokin on syntynyt Venäjällä ja muuttanut perheensä kanssa Saksaan 16-vuotiaana, eikä hän koskaan käynyt lukiota loppuun. Sorokinin isä on NYT:n mukaan rekkakuski. Lehti kertoo Sorokinin muuttaneen Saksasta ensin Pariisiin työharjoitteluun ranskalaisessa muotilehdessä ja edelleen New Yorkiin vuonna 2014.

Seuraavana vuonna hän NYT:n mukaan tapasi kuuluisan arkkitehdin Santiago Calatravan pojan Gabriel Andrés Calatravan. Tämä on kertonut Sorokinin esiintyneen perijättärenä, joka oli avaamassa yksityistä klubia, joka olisi baarin, yökerhon ja taidegallerian yhdistelmä. Calatrava koki saavansa elämänsä tilaisuuden, kun Sorokin pyysi häntä suunnittelemaan klubin.

Samoihin aikoihin Sorokin kävi neuvotteluita eri pankkien ja muiden mahdollisten rahoittajien kanssa. Pankit suhtautuivat kuitenkin epäluuloisesti 22 miljoonan dollarin lainaa hakeneeseen eurooppalaiseen perijättäreen.

Kun rahoitus ei alkanut järjestyä, Calatrava jätti projektin. Myös klubille suunnitellun tontin omistaja vetäytyi, kun rahoja ei kuulunut.

Nämä vastoinkäymiset eivät estäneet Sorokinia jatkamasta lainojen hakemista. Summat vaihtelivat sadoista tuhansista miljooniin dollareihin. Rahaa ei tullut läheskään niin paljon kuin hän anoi, mutta saamillaan rahoilla hän paitsi eli leveästi myös yritti vakuuttaa isompia lainanantajia omasta varallisuudestaan.

Sorokin huijasi myös ihmisiä, jotka pitivät häntä ystävänään. Talvella 2016 hän oli tavannut ravintolaillallisella Rachel Williamsin, joka työskenteli Vanity Fair -aikakauslehden kuvaosastolla. NYT:n mukaan Sorokin kestitsi Williamsia huippuravintoloissa ja vaati aina saada maksaa.

”Sinä teet enemmän töitä palkkasi eteen”, Williams kertoi oikeudessa Sorokinin perustelleen.

Williams on kirjoittanut Vanity Fairille ystävyydestään Sorokinin kanssa. Hän kertoo, että Sorokin oli päivisin kiireinen hoitaessaan tapaamisia ja puheluita hotellihuoneestaan. Tämä myös kävi säännöllisesti hoidattamassa ripsienpidennyksensä ja hiustenmuotoilunsa kalliissa salongeissa.

Williamsin mukaan Sorokin kierteli kiinteistövälittäjien kanssa unelmalukaaleissa ja kerrankin lensi yksityiskoneella viikonloppumatkalle Nebraskaan. Hän pukeutui tiettyjen merkkibrändien huppariin, verkkareihin ja tennareihin sekä kalliisiin, hieman isoihin aurinkolaseihin.

”Hän oli laiskan luksuksen ruumiillistuma”, Williams kirjoitti Vanity Fairissa.

Keväällä 2017 Sorokin ja Williams matkustivat kahden muun ystävän kanssa Marokon Marrakechiin. Sorokin olisi halunnut maksaa matkan, mutta kertoi sitten, että hänen luottokortissaan näytti olevan jokin ongelma. Williams maksoi matkan kulut, 62 000 dollaria eli yli 50 000 euroa.

Sorokin ei koskaan maksanut Williamsille matkasta takaisin enempää kuin 5 000 dollaria.

Valeperijätär jäi kiinni heinäkuussa 2017, kun hän ei pystynyt maksamaan pitkää illallista eräässä luksushotellissa. Henkilökunta kutsui poliisin, ja Sorokin pidätettiin 200 dollarin maksamattoman laskun vuoksi.

Asianajaja Todd Spodekin mukaan Sorokin uskoi pystyvänsä jonakin päivänä maksamaan kaikille takaisin lainaamansa ja törsäämänsä rahat.

”Anna yritti ostaa aikaa. Asiat aina järjestyivät, ja Anna uskoi, että raha ilmestyisi jostain ja hän pystyisi tasaamaan tilit”, Spodek kertoi oikeudessa NYT:n mukaan.

Valeperijättären tarina tuli julkisuuteen keväällä 2018, kun Vanity Fair ja New York Magazine kertoivat hänen huijauksistaan. Syytteet Sorokinia vastaan nostettiin viime kesänä.

Kuukauden kestäneessä oikeudenkäynnissä Sorokin tuomittiin kaikista paitsi kahdesta häntä vastaan nostetusta syytteestä. Hänet vapautettiin syytteistä, jotka koskivat 22 miljoonan dollarin lainahakemusta ja Williamsin maksamaa Marokon-matkaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  2. 2

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  3. 3

   Yhdysvallat ampuu Rovajärvellä kovilla, mutta miksi myös USA johtaa Suomessa pidettävää suurharjoitusta?

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  7. 7

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  8. 8

   Jussi Halla-aho tekee pesä­eron eurooppalaisiin kumppani­puolueisiin: ”Perinteiset puolueet pelaavat Putinin ja Kremlin pussiin”

  9. 9

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  10. 10

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  3. 3

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  8. 8

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  9. 9

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  10. 10

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää