Ulkomaat

Selvitys: Yhdysvaltojen huumeiden vastainen sota Afganistanissa on epäonnistunut kaikilla mahdollisilla mittareilla

Yhdysvallat on vuodesta 2001 lähtien käyttänyt 1,5 miljoonaa dollaria päivässä huumeiden vastaiseen sotaan Afganistanissa, mutta oopiumin ja heroiinin tuotanto vain kasvaa.

Vuonna 2017 Yhdysvallat päätti katkaista Talebanin rahahanat Afganistanissa. Suunnitelma oli yksinkertainen: tuhota heroiinilaboratoriot, Talebanille satoja miljoonia tuottavan oopiumikaupan sydän. Yli puolet ääri-islamistisen Taleban-liikkeen rahoituksesta tulee huumeista.

Marraskuussa 2017 viimeisimmällä teknologialla varustetut satojen miljoonien arvoiset häivehävittäjät ja pommikoneet ilmaantuivat Helmandin maakunnan taivaalle ja tuhosivat ensimmäiset kohteensa yhdeksällä nopealla täsmäiskulla. Vuoden 2018 elokuuhun mennessä Yhdysvallat ja Afganistanin hallituksen ilmavoimat olivat tehneet samanlaisia iskuja yhteensä jo 200.

Iskujen inspiraationa toimivat Syyriassa terroristiorganisaatio Isisin öljyvaroja vastaan tehdyt iskut, jotka onnistuivat lähestulkoon romahduttamaan järjestön tulot.

”Iskemme Talebania sinne missä se sattuu eli rahoitukseen”, sanoi asevoimien komentaja John Nicholson lehdistötilaisuudessa ensimmäisten iskujen jälkeen.

Toisin kävi, osoittaa London School of Economicsin julkaisema uusi selvitys.

Tutkija David Mansfieldin mukaan operaatio on epäonnistunut kaikilla mahdollisilla mittareilla: iskuilla ei ole ollut juurikaan vaikutusta huumekauppaan tai Talebanin rahoitukseen, mutta ne käänsivät paikallisen väestön tehokkaasti Yhdysvaltoja ja sen tukemaa Afganistanin hallitusta vastaan.


Miten operaatio saattoi mennä niin pahasti pieleen?

Epäonnistuminen ei tullut Mansfieldille yllätyksenä, pikemminkin päinvastoin. Epäilykset heräsivät jo ensimmäisten iskujen aikaan. Afganistanin oopiumituotantoa vuosikymmeniä tutkinut Mansfield tunsi heroiinin valmistuksen jättämät jäljet, eikä niistä ollut tietoakaan iskuista julkaistuissa kuvissa ja videoissa.

”Se oli eriskummallista”, Mansfield kertoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.

”Katsoin Britanniassa, miten nämä uskomattomat iskut etenivät. Amerikkalaisten käyttämä teknologia oli upeaa. Pommit näyttivät osuvan täydellisellä tarkkuudella, mutta itse vain mietin, että mikä tässä oikein on kohteena.”

Mansfield kokosi ryhmän ja alkoi selvittää asiaa. Ryhmä analysoi tarkasti videot ja ilmakuvat ja haastatteli pommitettujen laboratorioiden omistajat, työntekijät ja paikalliset asukkaat.

Raportti vahvisti Mansfieldin epäilyt. Yhdysvallat näyttää kyllä kohdistaneen iskut onnistuneesti paikkoihin, joita oli käytetty huumeiden tuotantoon, mutta iskuhetkellä niistä oli käytössä vain harva.

Aktiivisella laitoksella olisi kasoittain öljytynnyreitä, polttoainekanistereita, kemikaalisäiliöitä ja paikalle ja sieltä pois liikkuvia ihmisiä ja autoja, raportissa todetaan. Tällä perusteella kaikista tutkituista kohteista vain yhdessä tuotettiin varmasti huumeita iskun aikaan, raportissa todetaan.

Iskujen tavoitteiden kannalta laitoksen aktiivisuus on olennainen asia. Afganistanilaiset heroiinin tuotantolaitokset eivät ole mitään kehittyneitä tehtaita tai steriilejä laboratorioita täynnä kallista teknologiaa, Mansfield selittää BBC:lle. Enimmäkseen heroiini valmistetaan tavallisissa asuinrakennelmissa, eli savesta valmistetun muurin ympäröimissä savirakennuksissa ja pihamaalla. Jos paikalla ei iskun aikaan ole merkittävää määrää heroiinia tai sen valmistukseen tarvittavia kemikaaleja, niiden arvo kohteena on mitätön.

Raportin mukaan Taleban näyttää alun perin saaneen huumekaupasta arveltua vähemmän tuloa. Vaikka huumeita olisi siis onnistuttu tuhoamaan, vaikutus Talebaniin olisi ollut ennustettua vähäisempi.

Yhdysvalloille iskut sen sijaan tulivat kalliiksi. Tutkijoiden mukaan ne maksoivat Yhdysvalloille ja Afganistanin hallitukselle keskimäärin kymmenen kertaa niin paljon kuin ne aiheuttivat tuhoa huumekauppiaille.

Pelkästään iskuissa käytettyjen koneiden lentäminen maksaa tunnissa enemmän kuin niiden tuhoamien kohteiden rakentaminen uudelleen.


Lisäksi tutkijoiden tekemissä haastatteluissa kävi ilmi, että ilmaiskut nostattivat selvästi Yhdysvaltojen ja Afganistanin hallituksen vastaista tunnetta ja pelkoa paikallisten keskuudessa.

Afganistanin nykytilanne alleviivaa karulla tavalla Mansfieldin arviota operaation epäonnistumisesta.

Yhdysvaltain armeija ilmoitti viimeisten ilmaiskujen jälkeen, että ”huumeiden tuotanto Afganistanissa on pysynyt kohonneella tasolla”, kertoo BBC. Viime vuonna oopiumin tuotanto kyllä laski Afganistanissa, mutta syy ei suinkaan ollut iskuissa vaan unikkopeltoja koetelleessa kuivuudessa.

Hyökättyään Afganistaniin vuonna 2001 Yhdysvallat on käyttänyt huumeiden vastaiseen operaatioon 1,5 miljoonaa dollaria päivässä, yhteensä 9 miljardia. Tämän lisäksi varsinaiseen sotimiseen on uponnut yli biljoona dollaria, tutkimusraportissa todetaan.

Silti Afganistan on yhä selvästi suurin oopiumin tuottaja maailmassa. Yhdysvallat arvioi, että 90 prosenttia kaikesta maailman heroiinista tehdään Afganistanissa kasvatetusta oopiumista. Oopiumi vastaa noin kolmannesta maan bruttokansantuotteesta ja työllistää yli 600 000 ihmistä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  8. 8

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  9. 9

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  10. 10

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää