Ulkomaat

Kun Lin Meijuan oli lapsi, Kiinassa opetettiin Falun Gongin olevan ”paholaisen kultti” – Aikuisena hän muutti Suomeen ja tajusi joutuneensa propaganda­koneiston aivo­pesemäksi

Kiina kielsi kymmenien miljoonien ihmisten suosiman Falun Gongin 20 vuotta sitten ja alkoi vainota niitä, jotka silti harjoittivat oppia. Nykyisin 34-vuotias Lin Meijuan osoittaa mieltään Helsingissä, jotta Kiinan ihmisoikeusrikokset loppuisivat.

Helsinki/Peking

Kiinan suurlähetystöä Helsingin Kulosaaressa ympäröi hiljaisuus ja aita. Talon liepeillä ei näy liikettä, mutta yksi yläkerran ikkunoista on auki.

Tien toisella puolella istuu kuusi ihmistä. He tulevat tänne joka arkiaamu. Kaikkien silmät ovat kiinni ja oikea kämmen on kohotettu rinnalle. Toinen käsi lepää kaarena alavatsan edessä.

Tuuli heiluttaa heidän taakseen kiinnitettyä lakanaa. Kankaaseen painetuissa kuvissa ihmisiä on poltettu kasvoihin ja raajoihin, silvottu, pidetty vangittuina ja pakkotyössä.

Lin Meijuan, 34, on yksi kadunvarren istujista. Hän on tänäänkin tullut osoittamaan mieltään toimista, joita Kiina kohdistaa Falun Gongin harjoittajiin.

”Nainen näyttää siltä, että hän on raskaana, eikö vain”, Lin kysyy lakanan kuvasta, jossa punamekkoinen ja isovatsainen nainen istuu velttona ja tuskaisena.

”Hän ei ole raskaana. Hänet on pakkosyötetty.”

Lin näyttää pientä vihkoa, jossa on kuva syöttötilanteesta. Sen aitoutta on mahdoton todentaa.

Falungongilaisten vaino on kuitenkin täyttä totta, kertovat useat riippumattomat ihmisoikeusraportit vuosien varrelta.

Falun Gong on liike, joka yhdistelee eri uskontojen moraalioppeja, meditaatiota, hengitysharjoituksia ja hitaita qi gong -liikkeitä.

Huhtikuun 25. päivänä – viime torstaina – tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Kiina todella kääntyi Falun Gongia vastaan.


Li Hongzhi perusti Falun Gong -liikkeen vuonna 1992, ja pian miljoonat kiinalaiset innostuivat harjoitteista. Puolue jopa suosi Falun Gongia, sillä sen uskottiin helpottavan terveydenhuollon taakkaa. Falun Gongilla oli 70 miljoona seuraajaa.

Sitten tuli vuosi 1999 ja huhtikuun viimeinen sunnuntai.

Yli kymmenentuhatta Falun Gongin harjoittajaa saapui Zhong­nanhaihin eli vallanpitäjien keskiöön Pekingissä osoittamaan mieltään. He ympäröivät puo­lueen päämajan ja vaativat jäsenilleen arvokkaampaa kohtelua. Joitakin falungongilaisia oli pidätetty jo silloin.

Mielenosoitus oli iso. Se oli suurin protesti Pekingissä sitten vuoden 1989 Tiananmenin tapahtumien, jotka päättyivät verenvuodatukseen ja kaaokseen.

Falun Gong -mielenosoitus oli kuitenkin rauhallinen. Kun päättäjät suostuivat neuvotteluihin, mielenosoittajat lähtivät pois.

Vainon siemen kuitenkin iti jo. Kiinan johtoa kauhistutti, miten Falun Gong pystyi mobilisoimaan niin suuren ihmisjoukon.

Kolmen kuukauden kuluttua Falun Gong kiellettiin Kiinassa.Viranomaisten mukaan se oli laiton organisaatio, jonka tavoitteena on ihmisten petkuttaminen, harhaluulojen levittäminen, häiriöiden luominen ja yhteiskuntarauhan vaarantaminen.

Kiina aloitti mittavan kampanjan liikkeen mustamaalaamiseksi. Valtion lehdissä oli juttuja liikkeen perustajasta Listä. Niissä väitettiin, että Li aiheutti kuolemia kehottamalla seuraajiaan kieltäytymään lääkehoidoista ja johti heitä itsemurhiin.

Falun Gongista alettiin puhua ”paholaisen kulttina”.

Kiinan johto näki Falun Gongin ennen kaikkea poliittisena ja ideologisena uhkana, aihetta tutkinut Maria Cheung kommentoi uutistoimisto AFP:lle. Cheung työskentelee professorina Manitoban yliopistossa Kanadassa.


Kun Lin Meijuan kävi lapsena koulua Kiinassa, hänelle opetettiin, että falungongilaiset ovat vaarallisia ihmisiä, jotka sytyttävät itsensä palamaan.

Lin muutti Suomeen opiskelemaan vuonna 2006. Suomessa hän tutustui ihmiseen, joka harjoitti Falun Gongia. Tieto herätti Linissä vihaa ja epäluuloisuutta.

”Kysyin ystävältä, kuinka hän voi olla osa jotakin sellaista.”

Ystävä suhtautui kysymykseen rauhallisesti.

”Hän sanoi minulle: Lin, olet nyt Suomessa. Voi vapaasti mennä internetiin ja etsiä tietoa siitä, mikä Falun Gong oikeasti on.”

Lin teki niin. Tietoa kommunistisen puolueen harjoittamasta väkivallasta ja Falun Gong -liikkeen rauhanomaisuudesta oli aluksi vaikea ottaa vastaan. Se soti kaikkea hänen aiemmin oppimaansa vastaan.

Lin liittyi Falun Gong -liikkeeseen seitsemän vuotta sitten.

”Olin kommunistisen puolueen propagandakoneiston aivopesemä. Katsoin asioita tiettyjen linssien läpi”, hän kertoo.

Nyt Lin haluaa kertoa muille, mitä Kiina tekee Falun Gongin harjoittajille. Siksi hän istuu Kulosaaressa.

Raportit Falun Gongin harjoittajiin kohdistuvasta vainosta ovat karuja.

Niiden mukaan Kiina on laittanut satojatuhansia falungongilaisia vankilaan ja työleireille ilman kunnollisia oikeudenkäyntejä, tappanut mielipidevankeja ja myynyt heidän sisäelimiään.

Viime viikolla eräs Pohjois-Kiinassa asuva nainen kertoi uutistoimisto AFP:lle lapsuudestaan, jolloin paikallisviranomaiset painostivat hänen isänsä hakkaaman oman siskonsa, joka harjoitti Falun Gongia.

Historian professori David Ownby Montrealin yliopistosta sanoo, että erilaisia kultteja syntyy, koska Kiina on onnistunut tukahduttamaan perinteisiä uskontoja.

”Se tarkoittaa, että markkinoilla on tilaa pienemmille ryhmille. Se on perusparadoksi maan uskontopolitiikassa”, Ownby totesi AFP:lle.


42-vuotias Lan Lili istuu myös Kulosaaressa. Hän kertoo viettäneensä lähes kaksi vuotta naisten pakkotyöleirillä Koillis-Kiinan Changchunissa.

Hän asioi paikallisella poliisi­asemalla, kun poliisi kysyi Falun Gongista. Lan vastasi: ”Falun Gongin ideologian mukaan en voi valehdella.”

Hänet pidätettiin 15 päiväksi. Alkuperäinen asia jäi hoitamatta, joten Lan joutui menemään asemalle uudestaan. Hänet lähetettiin suoraan työleirille ilman oikeudenkäyntiä.

Lanin mukaan se tapahtui 4. helmikuuta vuonna 2000.

”Leirillä meiltä kysyttiin jatkuvasti: Puolue vai Falun Gong? En suostunut vastaamaan, joten sain lisärangaistuksen.”

Lili Lanin mukaan työvankeja piinattiin leirillä armottomasti.

”Meitä painostettiin muun muassa pistelemällä neuloilla kasvoihin, pitämällä ja pakottamalla pysymään hankalissa asennoissa tuntikausia”, Lan kertoo ja näyttää asentoa, joka muistuttaa mäkihyppääjän ponnistusasentoa.

Toisessa asennossa hän kyykistyy ja kääntää käsivartensa selän taakse.

Helsingissä Falun Gongin edustajat yrittävät jakaa tietoa Kiinan toimista paitsi suomalaisille, myös turisteille. Usein he ovat esimerkiksi kiinalaisten matkailijoiden suosimassa Sibeliuspuistossa.

”Moni kiinalainen ei usko, että vainoa tapahtuu”, Lin Meijuan kertoo.

”He kysyvät, olemmeko jonkin vieraan vallan, kuten Yhdysvaltojen, aivopesemiä tai rahoittamia. Emme ole. Maksamme näitä materiaaleja omilla palkoillamme.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump: Yhdysvallat ampui alas sota-alustaan uhanneen lennokin Hormuzin­salmessa

  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Julkiseksi tulleet FBI-dokumentit todistavat Trumpin keskustelleen laittomista vaientamis­maksuista väitetyille seksi­kumppaneilleen

  5. 5

   Valtion kontrolloima unkarilais­lehti väittää: ”Suomessa ei ole itsenäistä perustus­laillista oikeus­järjestelmää”

  6. 6

   Fitnessmalli Sofia Belórfia epäillään törkeästä rahanpesusta, puolisoa törkeästä doping- ja huumerikoksesta

  7. 7

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  8. 8

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  9. 9

   Maailmankaikkeus laajenee, mutta millä nopeudella? Nyt arvoitukseen etsitään vastausta punaisten jättiläisten avulla

  10. 10

   Baseballin MLB:ssä nähtiin kenties kauden tyylikkäin koppi, ja sen esitti katsoja oluttuoppi kädessään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Fitnessmalli Sofia Belórfia epäillään törkeästä rahanpesusta, puolisoa törkeästä doping- ja huumerikoksesta

  4. 4

   Trump jatkoi hyökkäystään demokraattiedustajia kohtaan, yleisö yltyi huutoon: ”Lähettäkää hänet takaisin” – Mutta nyt Trump sanoo, että huutelu tuntui hänestä ”vähän pahalta”

  5. 5

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  6. 6

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  7. 7

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  9. 9

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  10. 10

   Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla haittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää