Ulkomaat

Kun Lin Meijuan oli lapsi, Kiinassa opetettiin Falun Gongin olevan ”paholaisen kultti” – Aikuisena hän muutti Suomeen ja tajusi joutuneensa propaganda­koneiston aivo­pesemäksi

Kiina kielsi kymmenien miljoonien ihmisten suosiman Falun Gongin 20 vuotta sitten ja alkoi vainota niitä, jotka silti harjoittivat oppia. Nykyisin 34-vuotias Lin Meijuan osoittaa mieltään Helsingissä, jotta Kiinan ihmisoikeusrikokset loppuisivat.

Helsinki/Peking

Kiinan suurlähetystöä Helsingin Kulosaaressa ympäröi hiljaisuus ja aita. Talon liepeillä ei näy liikettä, mutta yksi yläkerran ikkunoista on auki.

Tien toisella puolella istuu kuusi ihmistä. He tulevat tänne joka arkiaamu. Kaikkien silmät ovat kiinni ja oikea kämmen on kohotettu rinnalle. Toinen käsi lepää kaarena alavatsan edessä.

Tuuli heiluttaa heidän taakseen kiinnitettyä lakanaa. Kankaaseen painetuissa kuvissa ihmisiä on poltettu kasvoihin ja raajoihin, silvottu, pidetty vangittuina ja pakkotyössä.

Lin Meijuan, 34, on yksi kadunvarren istujista. Hän on tänäänkin tullut osoittamaan mieltään toimista, joita Kiina kohdistaa Falun Gongin harjoittajiin.

”Nainen näyttää siltä, että hän on raskaana, eikö vain”, Lin kysyy lakanan kuvasta, jossa punamekkoinen ja isovatsainen nainen istuu velttona ja tuskaisena.

”Hän ei ole raskaana. Hänet on pakkosyötetty.”

Lin näyttää pientä vihkoa, jossa on kuva syöttötilanteesta. Sen aitoutta on mahdoton todentaa.

Falungongilaisten vaino on kuitenkin täyttä totta, kertovat useat riippumattomat ihmisoikeusraportit vuosien varrelta.

Falun Gong on liike, joka yhdistelee eri uskontojen moraalioppeja, meditaatiota, hengitysharjoituksia ja hitaita qi gong -liikkeitä.

Huhtikuun 25. päivänä – viime torstaina – tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Kiina todella kääntyi Falun Gongia vastaan.


Li Hongzhi perusti Falun Gong -liikkeen vuonna 1992, ja pian miljoonat kiinalaiset innostuivat harjoitteista. Puolue jopa suosi Falun Gongia, sillä sen uskottiin helpottavan terveydenhuollon taakkaa. Falun Gongilla oli 70 miljoona seuraajaa.

Sitten tuli vuosi 1999 ja huhtikuun viimeinen sunnuntai.

Yli kymmenentuhatta Falun Gongin harjoittajaa saapui Zhong­nanhaihin eli vallanpitäjien keskiöön Pekingissä osoittamaan mieltään. He ympäröivät puo­lueen päämajan ja vaativat jäsenilleen arvokkaampaa kohtelua. Joitakin falungongilaisia oli pidätetty jo silloin.

Mielenosoitus oli iso. Se oli suurin protesti Pekingissä sitten vuoden 1989 Tiananmenin tapahtumien, jotka päättyivät verenvuodatukseen ja kaaokseen.

Falun Gong -mielenosoitus oli kuitenkin rauhallinen. Kun päättäjät suostuivat neuvotteluihin, mielenosoittajat lähtivät pois.

Vainon siemen kuitenkin iti jo. Kiinan johtoa kauhistutti, miten Falun Gong pystyi mobilisoimaan niin suuren ihmisjoukon.

Kolmen kuukauden kuluttua Falun Gong kiellettiin Kiinassa.Viranomaisten mukaan se oli laiton organisaatio, jonka tavoitteena on ihmisten petkuttaminen, harhaluulojen levittäminen, häiriöiden luominen ja yhteiskuntarauhan vaarantaminen.

Kiina aloitti mittavan kampanjan liikkeen mustamaalaamiseksi. Valtion lehdissä oli juttuja liikkeen perustajasta Listä. Niissä väitettiin, että Li aiheutti kuolemia kehottamalla seuraajiaan kieltäytymään lääkehoidoista ja johti heitä itsemurhiin.

Falun Gongista alettiin puhua ”paholaisen kulttina”.

Kiinan johto näki Falun Gongin ennen kaikkea poliittisena ja ideologisena uhkana, aihetta tutkinut Maria Cheung kommentoi uutistoimisto AFP:lle. Cheung työskentelee professorina Manitoban yliopistossa Kanadassa.


Kun Lin Meijuan kävi lapsena koulua Kiinassa, hänelle opetettiin, että falungongilaiset ovat vaarallisia ihmisiä, jotka sytyttävät itsensä palamaan.

Lin muutti Suomeen opiskelemaan vuonna 2006. Suomessa hän tutustui ihmiseen, joka harjoitti Falun Gongia. Tieto herätti Linissä vihaa ja epäluuloisuutta.

”Kysyin ystävältä, kuinka hän voi olla osa jotakin sellaista.”

Ystävä suhtautui kysymykseen rauhallisesti.

”Hän sanoi minulle: Lin, olet nyt Suomessa. Voi vapaasti mennä internetiin ja etsiä tietoa siitä, mikä Falun Gong oikeasti on.”

Lin teki niin. Tietoa kommunistisen puolueen harjoittamasta väkivallasta ja Falun Gong -liikkeen rauhanomaisuudesta oli aluksi vaikea ottaa vastaan. Se soti kaikkea hänen aiemmin oppimaansa vastaan.

Lin liittyi Falun Gong -liikkeeseen seitsemän vuotta sitten.

”Olin kommunistisen puolueen propagandakoneiston aivopesemä. Katsoin asioita tiettyjen linssien läpi”, hän kertoo.

Nyt Lin haluaa kertoa muille, mitä Kiina tekee Falun Gongin harjoittajille. Siksi hän istuu Kulosaaressa.

Raportit Falun Gongin harjoittajiin kohdistuvasta vainosta ovat karuja.

Niiden mukaan Kiina on laittanut satojatuhansia falungongilaisia vankilaan ja työleireille ilman kunnollisia oikeudenkäyntejä, tappanut mielipidevankeja ja myynyt heidän sisäelimiään.

Viime viikolla eräs Pohjois-Kiinassa asuva nainen kertoi uutistoimisto AFP:lle lapsuudestaan, jolloin paikallisviranomaiset painostivat hänen isänsä hakkaaman oman siskonsa, joka harjoitti Falun Gongia.

Historian professori David Ownby Montrealin yliopistosta sanoo, että erilaisia kultteja syntyy, koska Kiina on onnistunut tukahduttamaan perinteisiä uskontoja.

”Se tarkoittaa, että markkinoilla on tilaa pienemmille ryhmille. Se on perusparadoksi maan uskontopolitiikassa”, Ownby totesi AFP:lle.


42-vuotias Lan Lili istuu myös Kulosaaressa. Hän kertoo viettäneensä lähes kaksi vuotta naisten pakkotyöleirillä Koillis-Kiinan Changchunissa.

Hän asioi paikallisella poliisi­asemalla, kun poliisi kysyi Falun Gongista. Lan vastasi: ”Falun Gongin ideologian mukaan en voi valehdella.”

Hänet pidätettiin 15 päiväksi. Alkuperäinen asia jäi hoitamatta, joten Lan joutui menemään asemalle uudestaan. Hänet lähetettiin suoraan työleirille ilman oikeudenkäyntiä.

Lanin mukaan se tapahtui 4. helmikuuta vuonna 2000.

”Leirillä meiltä kysyttiin jatkuvasti: Puolue vai Falun Gong? En suostunut vastaamaan, joten sain lisärangaistuksen.”

Lili Lanin mukaan työvankeja piinattiin leirillä armottomasti.

”Meitä painostettiin muun muassa pistelemällä neuloilla kasvoihin, pitämällä ja pakottamalla pysymään hankalissa asennoissa tuntikausia”, Lan kertoo ja näyttää asentoa, joka muistuttaa mäkihyppääjän ponnistusasentoa.

Toisessa asennossa hän kyykistyy ja kääntää käsivartensa selän taakse.

Helsingissä Falun Gongin edustajat yrittävät jakaa tietoa Kiinan toimista paitsi suomalaisille, myös turisteille. Usein he ovat esimerkiksi kiinalaisten matkailijoiden suosimassa Sibeliuspuistossa.

”Moni kiinalainen ei usko, että vainoa tapahtuu”, Lin Meijuan kertoo.

”He kysyvät, olemmeko jonkin vieraan vallan, kuten Yhdysvaltojen, aivopesemiä tai rahoittamia. Emme ole. Maksamme näitä materiaaleja omilla palkoillamme.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  2. 2

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro Yhdys­valtain alahuoneen kuulemisessa Venäjän informaatio­sodasta: ”Saatamme saada kahden vuoden päästä selville, mitä juuri nyt on käynnissä”

  3. 3

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  4. 4

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  5. 5

   Ensi yönä nähdään osittainen kuun­pimennys: Kuu punertaa lähes koko Suomessa, kunhan taivas ei ole liian pilvinen

  6. 6

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  7. 7

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  8. 8

   Netflix poisti rajun itsemurhakohtauksen suositusta nuortensarjastaan, lääketieteen asiantuntijat varoittivat seurauksista lapsille

  9. 9

   Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

  10. 10

   Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  2. 2

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  3. 3

   Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

  4. 4

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  5. 5

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  6. 6

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  7. 7

   Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

  8. 8

   Netflix poisti rajun itsemurhakohtauksen suositusta nuortensarjastaan, lääketieteen asiantuntijat varoittivat seurauksista lapsille

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uudessa Leijonakuninkaassa elottomat digieläimet laulavat, ja se on karmivan outoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  11. Näytä lisää