Ulkomaat

Rikas Venezuela ajautui kriisiin, jonka takia perunapussiin voi mennä puolet palkasta ja kadut täyttyvät kyynelkaasusta – Näin maan valtakamppailu sai alkunsa

Nicolás Maduron ja oppositiojohtaja Juan Guaidón välinen valtakamppailu voi edelleen päättyä rauhanomaisesti, jos Maduro luopuu vallasta ilman vastarintaa ja maassa järjestetään uudet presidentinvaalit.

Venezuelan poliittisen kriisin on odotettu jo kuukausia räjähtävän käsiin. Huhtikuun viimeisenä päivänä oppositiojohtaja Juan Guaidó julisti aloittaneensa ”viimeisen vaiheen” vallassa sinnittelevän presidentti Nicolás Maduron syrjäyttämiseksi. Myöhemmin mielenosoittajat ja kansalliskaarti ottivat yhteen ja kadut täyttyivät kyynelkaasusta maan pääkaupungissa Caracasissa.

Guaidón mukaan kyse on ”perustuslain puolustamisesta”. Maduroa yhä tukevan hallituksen tiedotuksesta vastaavan Jorge Rodriguezin mukaan ”pieni ryhmä armeijan pettureita yrittää vallankaappausta”.

Maduron ja Guaidón välinen monivaiheinen kamppailu vallasta on kestänyt niin kauan, että harva enää muistaa, mistä Venezuelan poliittisessa kriisissä on kyse.


Taustalla murskautunut talous

Nykyisessä tilanteessa on tärkeä huomioida tilanne, johon Venezuela on viime vuosina ajautunut. Etelä-Amerikan rikkaimpiin kuuluvaa maata kuristaa vuonna 2016 pilviin ampaissut hyperinflaatio, jonka vuoksi esimerkiksi tavallisten elintarvikkeiden hinnat voivat parissa viikossa pompata niin korkeiksi, ettei tavallisilla ihmisillä ole niihin varaa.

Lue tästä jutusta lisää siitä, miten Venezuela ajautui hyperinflaatioon: Mitä Venezuelalle tapahtui? Ryöstely ja taudit riivaavat musertuneen öljyjätin kaupunkeja, ja perunapussiin voi mennä puolet palkasta

Venezuelan valuutan bolívarin vuosi-inflaatio oli talouslehti Forbesin mukaan vuodenvaihteessa 80 000 prosenttia. Se tarkoittaa, että rahan ostovoima heikkeni niin nopeasti, että kuluttajahinnat 800-kertaistuivat vuodessa. Sittemmin inflaatiovauhti on jatkanut kiihtymistään.

Kansainvälisillä markkinoilla Venezuelan valuutta on menettänyt arvonsa käytännössä kokonaan. Se taas johtaa siihen, ettei Venezuelalla ole enää varaa tuoda maahan esimerkiksi elintarvikkeita ja lääkkeitä. Toisin sanoen kaupoissa on hyvin vähän mitään ostettavaa, vaikka kansalaisilla olisi rahaa.

Ne, joilla on mahdollisuus, hankkivat elintarvikkeita ja muuta elintärkeää itsenäisesti naapurimaista rajan yli. Lue lisää tästä jutusta: Venezuelalaiset ostavat ja myyvät rajallaan tavaraa henkensä pitimiksi – Yelitza Romero pakeni sairaan poikansa hoitamiseksi.

Venezuelasta on tullut kriisimaa, josta paetaan muualle. YK:n arvion mukaan maasta on lähtenyt yli kolme miljoonaa ihmistä, lähes joka kymmenes kansalainen. Heistä suurin osa on suunnannut rajan yli Kolumbiaan. Maahan jääneistä 90 prosenttia elää köyhyydessä.

Tilanteen ristiriitaisuutta havainnollistaa se, että samaan aikaan Venezuelalla on maailman suurimmat raakaöljyvarannot, jotka takaisivat sille satumaiset rikkaudet. Aiheesta voi lukea lisää tästä jutusta: Venezuelalla on 60 kertaa enemmän öljyä kuin Norjalla, mutta maa on syvässä kriisissä – miten se on mahdollista?

Epäselvyys siitä, kuka Venezuelaa johtaa

Venezuelassa pidettiin presidentinvaalit toukokuussa 2018. Pääoppositiopuolueet boikotoivat ennenaikaisesti järjestettyjä vaaleja, koska presidentti Maduro esti opposition kahta pääehdokasta, Henrique Capriles Radonskia ja Leopoldo Lópezia, asettumasta ehdolle.

”Nämä eivät ole vaalit. Tämä on farssi, jonka tarkoituksena on pitää Maduro vallassa ilman laajaa kansantukea”, sanoi pääoppositiokoalition edustaja Juan Pablo Guanipa tuolloin.

Madurolla oli myös tiukka ote sekä vaaliviranomaisista että armeijasta.

Lue tästä jutusta lisää Venezuelan vuoden 2018 presidentinvaalien ehdokasasettelusta: Venezuelan presidentti Maduro kielsi oppositiolta osallistumisen presidentinvaaleihin – opposition mukaan hallitseva puolue lahjoo kansalaisia ruokakupongeilla.

Lopulta Maduro julistautui hyvin sekavissa olosuhteissa käytyjen vaalien voittajaksi. Madurosta oli kuitenkin ensimmäisellä presidenttikaudellaan tullut epäsuosittu, koska silloin Venezuelan talous sukelsi päätyen lopulta hyperinflaatioon.

Ensimmäiselle kaudelleen Maduro oli valittu lähes samanlaisissa tunnelmissa. Hänestä tuli presidentti vuonna 2013 sen jälkeen, kun Hugo Chávez kuoli kesken kauden. Maduron voitto vaalien vastaehdokkaastaan, oppositiopuolueen Capriles Radonskista ratkesi tuolloin niukasti, vain 1,6 prosentin turvin. Capriles Radonski vaati äänien uudelleenlaskentaa ja syytti Maduroa vaalivilpistä.

Venezuelan vaalikomission mukaan tulos oli kuitenkin peruuttamaton.

Venezuelan parlamentin mukaan myöskään kevään 2018 vaalit eivät olleet lailliset. Maduro kuitenkin ilmoitti voittajaksi julistautuessaan jatkavansa toiselle kaudelle tammikuun 10. päivänä.

Tammikuun 23. päivänä oppositiojohtaja, parlamentin puhemies Juan Guaidó, 35, julistautui Venezuelan virkaatekeväksi presidentiksi. Ennen sitä Guaidó oli kansainvälisesti tuntematon nimi. Venezuelassa hänet tunnettiin toisen kauden kansanedustajana, joka nousi keskustavasemmistolaisen Voluntad Popular -puolueen johtoon vuonna 2014 oppi-isänsä Leopoldo Lópezin jouduttua vankilaan. Parlamenttiin hänet äänestettiin vuonna 2015.

Poliittisesti Guaidón juuret ovat Venezuelan presidenttinä 14 vuotta toimineen Chávezin vastaisissa mielenosoituksissa.

Guaidó ja hänen kannattajansa vetoavat Venezuelan perustuslain pykäliin, joiden mukaan presidentin virka katsotaan täyttämättömäksi, jos parlamentti ei hyväksy vaalien tulosta. Lain mukaan parlamentti ottaa presidentin toimen haltuunsa sellaisissa tilanteissa. Tällaisen tulkinnan mukaan oppositiojohtaja Guaidó julistautui virkaatekeväksi presidentiksi.

Kansainväliset reaktiot jakautuneet

Venezuelan sekava tilanne on aiheuttanut myös kansainvälisen yhteisön jakautumisen kahteen leiriin.

Esimerkiksi Yhdysvallat presidentti Donald Trumpin johdolla ja EU-parlamentti ovat antaneet tukensa Guaidólle. Lisäksi oppositiojohtajan valintaa presidentiksi tukevat Australia, Espanja, Britannia, Ranska, Kanada ja monet Latinalaisen Amerikan valtiot. Myös Suomi on antanut Guaidólle tukensa.

Venäjä ja Kiina taas ovat ottaneet voimakkaasti kantaa Maduron puolesta, tai vähintään pyytäneet Yhdysvaltoja ja muita Guaidóa tukevia länsimaita olemaan sekaantumatta asiaan.

Monet ulkomaat antoivat Venezuelan oppositiolle alkuvuonna tukensa ja pitivät presidentinvaaleja laittomina ja vaativat niiden uusimista. Kiina ja Venäjä kuitenkin kaatoivat helmikuussa YK:n turvallisuusneuvostossa ehdotuksen uusista vaaleista. Venäjä on myös syyttänyt Yhdysvaltoja vallankaappausyrityksestä Venezuelassa.

Miten tilanne voidaan ratkaista?

Venezuelan armeijan on nähty olevan ratkaisevassa osassa Maduron ja Guaidón välisessä umpikujassa. Käytännössä sen tuki pitää Maduroa vallassa tai voi päin vastoin kääntää tilanteen Guaidón eduksi.

Maan parlamentti on kuitenkin pyytänyt armeijaa palauttamaan maahan demokratian. Toistaiseksi armeija on osoittanut pysyvänsä Maduron puolella. BBC:n mukaan Maduro on luvannut armeijalle säännöllisiä palkankorotuksia ja korkea-arvoisia tehtäviä.

Maduro on lisäksi määrännyt maan puolisotilaallisten joukkojen määrää kasvatettavaksi nykyisestä kahdesta miljoonasta kolmeen miljoonaan. Puolisotilaalliset joukot ovat Chavezin perintöä vuodelta 2008.

Guaidó on yrittänyt horjuttaa Maduron armeijalta nauttimaa tukea lupaamalla armahduksen niille sotilaille, jotka vaihtavat puolta. Armeija onkin tehnyt rauhanomaisia myönnytyksiä oppositiolle antamalla esimerkiksi opposition edustajien osoittaa mieltään rauhassa.

Yli 50 valtiota maailmassa on osoittanut tukensa Guaidólle, joka vaatii maahan uusia presidentinvaaleja. Paras ratkaisu pitkittyneelle poliittiselle kriisille olisi, jos Maduro luopuisi vallasta ilman vastarintaa, ja Venezuelassa järjestettäisiin uudet lailliset presidentinvaalit vapaalla ehdokasasettelulla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

  2. 2

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  3. 3

   Finnairin lento myöhästyi lähes kymmenen tuntia: Lentoyhtiö yritti luikerrella korvausvastuusta, mutta epäonnistui

  4. 4

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  5. 5

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  6. 6

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  7. 7

   Keskellä Puu-Vallilaa on korttelikapakka, joka on sinnitellyt vuosikymmeniä, vaikka siellä on vain kymmenkunta asiakaspaikkaa

  8. 8

   Onko Äänislinnasta mitään jäljellä? Suomalaismiehityksen päättymisestä Petroskoissa on kulunut 75 vuotta, eikä teatteriin enää tahdo riittää suomalaisia näyttelijöitä

  9. 9

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  10. 10

   ”Välimerellisestä” Littoistenjärvestä tuli toissa kesänä nähtävyys, mutta nyt järvi on taas täyttynyt levästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  3. 3

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  4. 4

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  7. 7

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  8. 8

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  9. 9

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  10. 10

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää