Ulkomaat

Vihreistä povataan yhtä euro­vaalien voittajista – EU:n johto­tehtäviin ehdolla oleva Ska Keller varoittaa konservatiiveja: ”Lopettakaa outo pelinne”

Vihreät ovat voittaneet perinteisten puolueiden äänestäjiä riveihinsä ympäri Eurooppaa. Kärkiehdokas Ska Kellerin mielestä yksi syistä on se, että konservatiivit valitsivat väärän vaalitaktiikan.

Bryssel

Tänä lauantaina Suomeen vihreiden vaalikampanjan avaukseen saapuva saksalainen europarlamentaarikko Ska Keller, 37, on helpompi tavoittaa tänä keväänä jostain muualta kuin Brysselistä.

Keller on toinen Euroopan vihreiden puolueryhmän kärkiehdokkaista, ja hän kampanjoi toukokuun eurovaaleissa paikasta Euroopan komission johtajaksi. Tämän vuoksi Keller ja vihreiden toinen kärkiehdokas, hollantilainen Bas Eickhout, kiitävät nyt ympäri Eurooppaa hengästyttävää tahtia.

Keller vastaa puhelimeen lentokentällä, jossa hän on juuri matkalla kohti Italian Firenzeä. Siellä hän osallistuu paneeliin yhdessä muiden eurooppalaisten puolueiden kärkiehdokkaiden kanssa. Huumorintajuinen ja napakkasanainen Keller on selkeä vastavoima kolmelle miespanelistille, joita Kellerin mielestä EU:n johtotehtävissä on jo valmiiksi liikaa.

”Esimerkiksi komission puheenjohtaja ei ole ollut koskaan nainen. Olemme toivoneet myös, että jäsenmaat voisivat esittää komissaareiksi aina kahta ehdokasta, jotta sukupuolten tasa-arvoa voisi paremmin huomioida”, Keller sanoo.


Kellerin kommentti on sivallus myös Suomelle, jolla ei ole ollut koko jäsenyytensä aikana naista komissaarina. Kun Keller aloitti 27-vuotiaana Euroopan parlamentissa vuonna 2009, instituutio oli vanhakantaisempi kuin nyt. Parlamenttia pidettiin entisten poliitikkojen sijoituspaikkana, Keller sanoo.

”On edelleen iso ongelma, että naisia on vain hieman yli 30 prosenttia, ja nuoria tarvittaisiin lisää. Kunnioitus parlamentin työhön on kuitenkin kasvanut, ja sieltä osa on ponnistanut vaikka pääministeriksi.”

Kellerin Euroopan-kiertue on sujunut hyvin, sillä vihreiden noste näkyy hänen mukaansa kentällä. Esimerkiksi Kellerin kotimaassa Saksassa vihreistä on tullut jo toiseksi suurin puolue, joka on onnistunut keräämään äänestäjiä oikeistosta ja vasemmistosta. EU-vaaliennusteiden mukaan vihreät peittoavat jo Saksan demarit.

Kellerin mukaan muutos näkyy esimerkiksi Baijerissa, jossa kansleri Angela Merkelin liittolaispuolue, konservatiivinen CSU menetti merkittävästi ääniä juuri vihreille viime vuoden osavaltiovaaleissa. Kellerin oma eurovaalikiertue Baijerissa päättyi juuri.

”Koskaan en ole kokenut vastaavaa innostusta, mikä on yllätys, sillä baijerilaiset ovat perinteisesti hyvin konservatiivisia. Toisaalta siellä konservatiivit yrittivät siirtyä vielä enemmän oikealle, mikä johti heidän häviöönsä”, Keller sanoo.

Suomen eduskuntavaaleissa vihreät ylsi monin tavoin historialliseen vaalitulokseen. Puolue kasvatti suosiotaan merkittävästi ja ylsi 11,5 prosentin ääniosuuteen. Vihreille tuli viisi lisäpaikkaa, ja 20 edustajasta 17 on naisia.

Keller on seurannut suomalaisten vaalimenestystä erityisen kiinnostuneena, sillä hän on linkittynyt Suomeen myös henkilökohtaisesti. Keller on naimisissa suomalaisen vihreiden aktiivin Markus Draken kanssa. ”Suomen vihreiden vaalimenestys oli todella inspiroiva”, hän sanoo.


Vihreille on tullut vaali- tai gallupmenestystä myös esimerkiksi Hollannissa ja Belgiassa. Yleisesti vihreiden menestys on linkitetty tilanteeseen, jossa perinteiset valtapuolueet horjuvat ja äänestäjiä vapautuu uudelleenjakoon. Tällaisia vaalituloksia on saatu enenevässä määrin Euroopassa viime vuosina.

Vihreiden puolueiden menestys on riippunut kuitenkin siitä, kuinka hyvin ne ovat pystyneet säilyttämään tärkeiden teemojen, esimerkiksi ilmastonmuutoksen käsittelyn, itsellään. Esimerkiksi Ruotsin ympäristöpuolue romahti viime vaaleissa, koska moni muu puolue astui sen aihekentälle.

EU-vaaleissa vihreille povataan lisäpaikkoja samalla kun keskustakonservatiivinen EPP ja sosialistien ja demokraattien ryhmä menettää kannatustaan. Kellerin mukaan Euroopan vaalikenttiä määrittävä tekijä on nyt se, että konservatiivit kalastelevat edelleen äänestäjiä äärioikeiston ja populistien tonteilta. Kellerin mukaan äärilaitojen strategiaan ei kannattaisi lähteä mukaan.

”Toivon todella, että konservatiivit lopettaisivat tällaisen oudon pelin pelaamisen. Se on vienyt heiltä äänestäjiä jo, ja lopulta johtaa äärioikeistolaisten valtaan EU-parlamentissa.”

Kansallismielisten, populistien ja äärioikeiston osuus EU-parlamentissa todennäköisesti nousee, mutta Kellerin mukaan sitä ei ole syytä liioitella.

”Totta kai se on huolestuttavaa, mutta toisaalta äärioikeiston valta ei ole luonnonlaki. Se riippuu siitä, paljonko tilaa heille annamme. Siksi on tärkeää äänestää”, hän sanoo.

Keller ei näe yhteistyön mahdollisuuksia oikean äärilaidan kanssa. Vaikka kaikki eivät ole kannoissaan yhtä tiukkoja, ongelma ovat myös puolueet, jotka tukevat ja antavat näin oikeutuksen äärioikeistolle.

 


”Emme keskustele ryhmien kanssa, joiden mielestä joillain ihmisillä ei ole ihmisoikeuksia tai joiden mielestä maahanpyrkijät saavat hukkua Välimereen.”

Vihreiden eurovaalikampanjassa isot teemat ovat ilmastonmuutos, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja luonnon monimuotoisuus. Vihreät ajaa esimerkiksi nykyistä parempaa eurooppalaista raideliikennettä ja kattavampaa hiilidioksidikiintiöjärjestelmää.

Keller on puhunut myös päihteistä ja niiden haitallisuudesta. Hänen mukaansa päihdekenttää olisi katsottava kokonaisuutena, ja huumeiden lisäksi huomiota olisi kiinnitettävä alkoholiin ja nikotiiniin.

Euronewsin haastattelussa Keller puhui kannabiksen laillistamisen puolesta.

”Huomion pitäisi olla eniten siinä, miten autamme riippuvaisia.”

Oikaisu 4.5.2019 kello 11.20: Vihreiden ääniosuus Suomen eduskuntavaaleissa oli 11,5 prosenttia, ei 13,8 prosenttia kuten jutussa ensin virheellisesti kirjoitettiin.

Kuka

Ska Keller


 Syntynyt vuonna 1981 Gubenissa Itä-Saksassa.

 Valittiin europarlamentaarikoksi vuonna 2009 27-vuotiaana. Oli vihreiden kärkiehdokas jo edellisissä EU-vaaleissa 2014.

 Erikoistunut maahanmuuttokysymyksiin. Syventynyt opinnoissaan islamiin, Turkkiin ja juutalaisuuteen. Puhuu saksan lisäksi muun muassa englantia, ranskaa ja espanjaa.

 Naimissa suomalaisen vihreiden aktiivin Markus Draken kanssa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Leijonilla on vahva ote, mutta maaleja ei ole nähty, HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  8. 8

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää