Ulkomaat

Guantánamo muuttuu vanhain­kodiksi – monia on kidutettu niin raa’asti, että hoitaminen on vaikeaa

Guantánamon vangit ovat harmaantuneet 17 vuodessa. Vankileirille rakennetaan jo pyörätuoliramppeja ja apukahvoja, ja vuosia jatkunut kidutus on pahentanut sairauksia entisestään

Yhdysvaltojen ylläpitämä Guantánamon vankileiri on muuttumassa maailman kalleimmaksi vanhainkodiksi.

Terrorismirikoksista epäillyt ikääntyvät vangit käyvät yhä huonokuntoisemmiksi. Heille pitää alkaa rakentaa pyörätuoliramppeja ja käymälöihin kahvoja, kertoo leiristä laajan jutun julkaissut sanomalehti The New York Times.

Useimmat neljästäkymmenestä jäljellä olevasta vangista eivät koskaan vapaudu. Viittätoista tarkimmin vartioitua vankia varten suunnitellaan pientä vankilaa, johon rakennettaisiin saattohoitomaiset olosuhteet. Hinnaksi arvioidaan 88,5 miljoonaa dollaria eli noin 79 miljoonaa euroa.

Guantánamon vankileiri avattiin vuonna 2002. Sinne vietiin ”vihollistaistelijoita” eli terroristijärjestöjen al-Qaidan ja Talebanin epäiltyjä jäseniä.

Vangit ovat nyt vähintään nelikymppisiä ja kärsivät keski-iän vaivoista, kuten korkeasta verenpaineesta, korkeasta kolesterolista, nivelkivuista ja diabeteksesta.

Lisäksi ovat kidutuksen aiheuttamat sairaudet. Monilla on uniapnea, jota kidutus ja vuosien eristys ovat pahentaneet.


Guantánamon ovi ei ole viime vuosina käynyt kumpaankaan suuntaan. Leirille ei ole tuotu ketään, eikä sieltä ole päässyt pois. Presidentti Donald Trump tosin ilmoitti viime vuonna antavansa vankileirille 25 vuotta lisäaikaa. Se tarkoittaisi, että leiri olisi auki vuoteen 2043.

Vangeista vanhin olisi silloin 96-vuotias. Hän on pakistanilainen Saifullah Paracha, jota vastaan ei ole nostettu syytteitä.

Yksi tunne­tuimmista vangeista, 83 kertaa vesi­kidutettu Abu Zubaydah, olisi tuolloin 72-vuotias. Zubaydah oli al-Qaidan rivi­mies, jota epäiltiin virheel­lisesti yhdeksi koko järjestön johtajista. Zubaydahia kidutettiin säälimättömästi, ja hän on ilmeisesti menettänyt täysin mielenterveytensä.

Zubaydah’n tavoin suuri osa vangeista kärsii vakavista kidutuksen aiheuttamista henkisistä ja fyysisistä traumoista. Se tekee vanhenevien vankien hoitamisesta vielä vaikeampaa.

50-vuotiasta saudiarabialaista Mustafa al-Hawsawia raiskattiin CIA:n salaisissa vankiloissa niin monta kertaa, että hän ei kykene enää istumaan ja välttelee syömistä, The New York Times kertoo. Al-Hawsawia epäillään WTC-iskun kaappareiden rahoittamisesta, ja häntä vastaan on nostettu syytteet.

Lyhytaikaisimmatkin vangit ovat olleet Guantánamossa jo yli kymmenen vuotta. Viimeiset heistä tuotiin sinne vuonna 2008 ennen presidentti Barack Obaman kauden alkamista.

Virkaan astuttuaan Obama allekirjoitti määräyksen sulkea vankila vielä saman vuoden aikana.

Se oli liikaa luvattu. Kongressi on estänyt kaikki yritykset keksiä vankileirille korvaavia ratkaisuja. Guantánamon vangit eivät pääse Yhdysvaltain maaperälle missään olosuhteissa – eivät edes oikeudenkäyntiin, vankilaan tai sairaalahoitoon.

Obama kuitenkin onnistui sijoittamaan noin 200 vankia muihin valtioihin. Sen jälkeen liikenne tyrehtyi. Jäljelle jäivät nykyiset 40.

Guantánamon vankileiri sijaitsee Yhdysvaltain laivastotukikohdassa Kuubassa. 2000-luvun alun puolustusministerin Donald Rumsfeldin mukaan Guantánamossa ei siksi tarvinnut kunnioittaa oikeuksia, joita Geneven sopimus takaa sotavangeille. Sen mukaisesti vangit olivat ”vihollistaistelijoita”, joita alettiin ”kuulustella tehostetusti”.

Se tarkoitti kidutusta.

Tulkinta vei Yhdysvallat moraaliseen vararikkoon, ja kidutetuista vangeista tuli ongelma, johon ei ole ratkaisua.

Kidutuksella hankittu tieto oli arvotonta. Kidutettuina vangit keksivät mitä tahansa heiltä haluttiin kuulla. Keksitty tieto johdatti tutkijoita täysin väärille jäljille ja viivytti oikeusprosessia.

”Todellinen tragedia on se, että 9/11-iskun uhrien perheet on tarpeettomasti jätetty ilman oikeutta”, sanoi entinen Guantánamon sotilastuomioistuinten syyttäjä, eversti Morris Davis viime vuonna sanomalehti The Guardianille.

Moni vanki on vaarassa kuolla ennen tuomitsemistaan. Yksi heistä on al-Qaidan komentaja Abdul al-Hadi al-Iraqi, jota syytetään sotarikoksista ilman kuolemantuomion mahdollisuutta.


Oikeusprosessi on useaan kertaan keskeytynyt kiireellisten leikkausten vuoksi. Nyt oikeudenkäyntiä on suunniteltu vuodelle 2020. Al-Hadi on vasta 56-vuotias, mutta hänen selkärankansa on vammautunut kidutuksessa vakavasti.

Syksyllä 2017 al-Hadi halvaantui ja menetti rakkonsa hallinnan. Kuubaa oli lähestymässä hirmumyrsky, ja Guantánamoon lennätettiin kiireellisesti selkäkirurgitiimi Miamista. Lähin amerikkalaissairaala on 1 300 kilometrin päässä Floridassa, ja hirmumyrsky olisi voinut estää lentämisen päiväkausiksi.

Al-Hadin tapaus osoittaa Guantánamon vaikeuden. Kaikki erityissairaanhoito pitää lennättää vankilaan, koska vankeja ei voi siirtää.

”Kun katsoo vankien ikärakennetta, jossain vaiheessa pitää päättää, miten hoidetaan sydänsairauksia ilman päivystävää kardiologia tai neuropsykiatrisia oireita ilman neurokirurgia”, sanoo Guantánamossa työskennellyt psykiatri Stephen Xenakis uutiskanava Euronewsille.


Noin puolet viimeisistä Guantánamon asukeista on ”ikuisia vankeja”. He eivät ole saaneet syytteitä, mutta heidät on todettu vapautuskelvottomiksi.

Usein he ovat terrorijärjestöjen taistelijoita, joiden tuomitsemiseksi ei ole kylliksi todisteita – mutta ei välttämättä ole mitään rikostakaan.

Syytteet on luettu noin 20 vangille, joista useimmat ovat terroristiryhmien johtohahmoja. Sotilastuomioistuimen työ etenee mannerlaattojen vauhtia.

Esimerkiksi WTC-iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty Khalid Sheikh Mohammed sai syytteen jo helmikuussa 2008. Mohammedia syytetään muun muassa 2 973 murhasta New Yorkissa 11. syyskuuta 2001. Samassa jutussa on neljä muuta syytettyä.


Muutama vanki on määrätty vapautettavaksi, mutta he ovat jääneet välitilaan. Useat ovat odottaneet vapautustaan lähes vuosikymmenen, eikä se ehkä koskaan tule: tarvittaisiin yksi allekirjoitus tai jokin maa ottamaan vangit vastaan.

Esimerkiksi jemeniläinen Tawfiq al-Bihani voitaisiin vapauttaa, ”jos turvallisuustilanne Jemenissä paranisi”. Se on vain pahentunut.

Huippuvartioidun vankilan ylläpitäminen on kallista. Guantánamoon on uponnut perustamisestaan lähtien jo 6,5 miljardia dollaria (noin 5,7 miljardia euroa).

Vielä kalliimpaa on geriatrisen huippuvartioidun vankilan ylläpitäminen. Jo nyt vankilassa työskentelee vuoroissa 140 lääkäriä, hoitajaa ja muuta terveydenhoitoammattilaista. Heitä tarvitaan myös vankilan muun henkilöstön terveydestä huolehtimiseen.


Kaikkiaan vankila työllistää noin 1 500 sotilasta ja siviiliä. Hinta on noin 440 miljoona dollaria vuodessa eli noin kymmenen miljoonaa dollaria vankia kohden.

Se on yli satakertainen hinta verrattuna tavanomaiseen huippuvartioituun vankilaan, jonka vuosikulut ovat keskimäärin 78 000 dollaria vankia kohden.

Yli seitsemästäsadasta Guantánamossa pidetystä vangista on tuomittu kolme.

Fakta

Guantánamon 17 vuotta


 Guantánamon vankileiri sijaitsee Kuubassa Yhdysvaltain laivastotukikohdassa.

 Leiri avattiin tammikuussa 2002 ”vihollistaistelijoita” varten.

 Guantánamossa kidutettiin vankeja ohjelmallisesti.

 Vankeja on ollut Guantánamossa kaikkiaan noin 780.

 Presidentti Barack Obama allekirjoitti vankilan sulkemismääräyksen vuonna 2009, mutta kongressi esti yritykset tuoda vangit Yhdysvaltoihin.

 Jäljellä on nyt 40 vankia, joista noin puolelle on luettu syytteet. Muutama odottaa vapauttamista. Loput ovat ”ikuisia vankeja”, joita ei päästetä pois, vaikka syytteitäkään ei ole.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Unkarilaisen talon alta löytyi arvokas rahakokoelma, jonka omistajan kohtaloksi koitui todennäköisesti natsien pahamaineisin tuhoamisleiri

  5. 5

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  6. 6

   Ainakin kaksi brittiministeriä aikoo erota, jos sopimuksetonta brexitiä ajavasta Boris Johnsonista tulee pääministeri

  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Tiistaina päivällä Helge Nevalainen myi 30 naulaa 50 sentillä: Töölössä sijaitsee rautakauppa, joka on kuin aikahyppy menneeseen

  9. 9

   Mies pakeni poliisia yli 200 kilometrin tuntinopeudella ja yritti ajaa kahdesti poliisiautoa päin Kouvolassa, epäillään kahdesta murhan yrityksestä

  10. 10

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  5. 5

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  6. 6

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  7. 7

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  8. 8

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  9. 9

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää