Ulkomaat

Meksiko sivuuttaa merkki­vuoden, vaikka Hernán Cortésia voi pitää maan isänä – espanjalais­valloittajat tuhosivat asteekit lähes täydellisesti 500 vuotta sitten

Espanjalainen Hernán Cortés valloittajajoukkoineen nousi 500 vuotta sitten maihin nykyisen Meksikon itärannikolla. Siitä alkoi silloisen asteekkien mahtikansan nopeasti edennyt tuho.

Asteekkien valtakunnan keskuspaikka Tenochtitlán oli 1500-luvun megakaupunki. Sen väkiluvuksi on arvioitu jopa puoli miljoonaa, enemmän kuin missään muussa kaupungissa tuon ajan maailmassa.

Asteekkien kukoistuskausi kesti parisataa vuotta. Kehittyneestä kulttuuristaan ja naapurikansoja valloittaneista sotajoukoistaan huolimatta heidän valtakuntansa mureni äkillisesti. Tuhon toi mukanaan espanjalainen löytöretkeilijä ja konkistadori Hernán Cortés, joka saapui itärannikolle maya-kansan kaupunkiin Potonchániin maaliskuussa 1519.

Kaksi vuotta myöhemmin, kesällä 1521, Cortés oli saavuttanut sisämaassa sijainneen asteekkien Tenochtitlánin, surmannut hallitsija Montezuma II:n ja pyyhkinyt pois kaupungin lähes koko väestön.

Cortésin apuna oli noin 500 sotilasta, joitain kymmeniä hevosia ja Amerikassa ennen kohtaamattomia kulkutauteja, joiden osuutta voinee pitää lähinnä sattuman oikkuna.

Asteekkien keskuskaupungin raunioille Cortés perusti Méxicon, joka on Meksikon nykyinen pääkaupunki ja noin yhdeksällä miljoonalla asukkaallaan yksi nykyajan megakaupungeista.

Cortésia voi pitää Meksikon perustajana, mutta merkkipäivää hänen kunniakseen ei maassa vietetä.

Jos Cortés olisi jättänyt asteekkien valtakunnan valloittamatta, sadat tuhannet ihmiset ja aikansa mahtavin alkuperäiskansa olisivat säästyneet – ainakin siihen asti, että joku muu olisi tullut ja tehnyt saman. Toisaalta nykyisen kaltaista Meksikoa tai meksikolaisia ei ehkä olisi.

Asteekkien tuhoamisessa Cortésia auttoi hieman sattuman kautta eräs paikallinen nainen. Cortés sai nuoren Malinallin lahjaksi voitettuaan Potonchánissa taistelun nykyistä Tabascon osavaltion aluetta hallinneita mayoja vastaan.


Malinalli oli ilmeisesti syntynyt asteekkien ylimystösukuun. Erään version mukaan hänen äitinsä oli myynyt hänet orjaksi, koska halusi kolmen poikansa perivän perheen koko omaisuuden. Orjakauppiailta Malinalli oli päätynyt Potonchánin maya-kaupungin hoviin.

Espanjalaiset antoivat hänelle kasteessa uuden nimen Doña Marina. Meksikossa hänet tunnetaan myös nimellä La Malinche.

Cortés antoi Malinallin ensin joukkojensa kapteenina toimineelle Alonso Hernández Portocarrerolle, mutta huomasi pian Malinallin puhuvan paitsi mayojen kieltä myös asteekkien kieltä nahuatlia.

Cortés lähetti kapteeni Portocarreron kotimatkalle raportoimaan löytöretken tapahtumista Espanjan kuninkaalle Kaarle I:lle ja otti Malinallin tulkikseen.

Malinallin tulkkaustaitojen ansiosta Cortésin onnistui päästä Meksikon laaksoon ja Tenochtitlánin kaupunkiin. Hänen ansiotaan oli myös se, että espanjalaiset ymmärsivät asteekkien monimutkaisen valtakunnan rakenteita ja hyödynsivät tietoja valloitusretkellään.

Malinalli todennäköisesti myös pelasti Cortésin ja hänen seurueensa hengen useita kertoja, koska hän osasi varoittaa näitä paikallisten yrityksistä pysäyttää matka.

Malinalli toimi Cortésin tulkkina myös tämän keskustellessa asteekkihallitsija Montezuma II:n kanssa ja myöhemmin, kun espanjalaiset ottivat Tenochtitlánin lopullisesti hallintaansa kesällä 1521.

Meksikossa Malinallin osaksi historiassa tuli pettää oma kansansa. Pettureista saatetaan jopa kansankielessä käyttää Malinalliin viittaavaa nimeä malinche. Malinallin puolustajien mukaan hän ei ollut omalle kansalleen mitään velkaa, koska hänet myytiin orjaksi.

Toisaalta Malinalli on myös yksi nykyisten meksikolaisten kantaäideistä. Hänen ja Cortésin poika Martin oli ensimmäisiä mestitsejä, eurooppalaisen ja alkuperäisasukkaan jälkeläisiä. Nykymeksikolaisista mestitsejä on noin 63 prosenttia.

Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador esitti maaliskuussa, että Espanjan ja katolisen kirkon olisi pyydettävä anteeksi ihmisoikeusloukkauksia, joihin konkistadorit ja espanjalaishallinto syyllistyivät uhreinaan asteekit ja muut alkuperäiskansat. Kirje oli osoitettu Espanjan kuninkaalle Felipe VI:lle ja katolisen kirkon johtajalle paavi Franciscukselle.


Espanjan vastaus oli nopea ja suora. Sen mukaan konkistadorien 500 vuotta vanhoja tekoja ei voida tuomita nykyaikaisesta näkökulmasta.

”Espanjan hallinto on hyvin pahoillaan siitä, että Meksikon presidentin kuninkaalle lähettämä kirje, jonka sisällön me lujasti torjumme, on tullut julkisuuteen. Meidän kaksi veljesvaltiotamme ovat aina tienneet, miten lukea yhteistä historiaamme rakentavasta näkökulmasta ilman vihaa.”

Ilmassa on ollut myös kysymys siitä, kenelle anteeksipyyntö esitettäisiin. Asteekkien kansa katosi Cortésin saapumista seuranneiden vuosikymmenten aikana lähes kokonaan.

Myös asteekit olivat aikansa pelätty valloittajakansa. Asteekkien yhteiskunta, kulttuuri ja armeija olivat ylivertaisia moniin muihin alueella eläneisiin alkuperäiskansoihin verrattuina.

1500-luvulla ei tunnettu kansallisvaltioita, vaan alueiden hallinta ratkaistiin aseilla ja taistelutaidoilla, käytännössä vahvimman voimalla.

Nykyajan mitta-asteikolla arvioituna espanjalaiset sortivat alkuperäiskansojen ihmisoikeuksia, mutta edes etäisesti ihmisoikeusajatteluun johtaneet aatteet syntyivät vasta yli vuosisadan päästä Cortésin astumisesta nykyisen Meksikon maaperälle.

Ajatus kansojen itsemääräämisoikeudesta syntyi 1700-luvun valistusaatteiden myötä, mutta senkin jälkeen erityisesti eurooppalaiset valtiot valtasivat itselleen lisää elintilaa muilta mantereilta niiden alkuperäisväestöä kuulematta.

Toistaiseksi voimassa oleva ajatus ihmisoikeuksista universaaleina, kaikille kuuluvina oikeuksina, vakiintui vasta toisen maailmansodan jälkeen.

López Obradorin vaatimukset anteeksipyynnöstä eivät ole saaneet kovaa kannatusta edes meksikolaisilta. Presidenttiä on kutsuttu kansankiihottajaksi, ja hänen historiantuntemustaan on kyseenalaistettu.

The New York Timesin mukaan tuoreen vasemmistopopulistipresidentin epäiltiin myös yrittäneen vain yksinkertaisesti johtaa huomio pois Meksikon ajankohtaisemmista ongelmista kuten huumesodasta, jengiväkivallasta ja talouden laskusuunnasta.

Valloittajien saapumista juhlitaan Yhdysvalloissa ja Australiassa

Genovalainen tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus ylitti Atlantin vuonna 1492 eikä vastarannalle saavuttuaan tiennyt löytäneensä eurooppalaisille hyvin tuntemattoman, mutta jo arviolta 14 000 vuoden ajan asutetun mantereen. Noin 300 vuotta myöhemmin, tammikuussa 1788 brittikapteeni Arthur Phillipin komentama laivasto saapui nykyisin Australiana tunnetun mantereen etelärannikolle.

Kolumbuksen ja Phillipin sekä Australian länsiosan jo 1644 löytäneen hollantilaisen Abel Tasmanin ansiosta eurooppalaiset kolonisoivat Amerikan ja Australian. Mantereilla asuneiden alkuperäiskansojen näkökulmasta eurooppalaiset tosin enemmänkin röyhkeästi tunkeutuivat heidän kotiseudulleen kuin löysivät jotakin uutta.

Amerikan mantereella on ollut ihmisasutusta jo 14 000 vuoden ajan, Australiassa jopa 60 000 vuotta.

Niin kuitenkin kävi, että juuri Kolumbuksen ja Phillipin toimien myötä eurooppalainen imperialismi aloitti kukoistuskautensa.

Yhdysvalloissa Kolumbus sai oman lakisääteisen juhlapäivänsä vuonna 1907. Lisäksi Kolumbusta juhlitaan useissa Latinalaisen Amerikan maissa. Kolumbus-päivän viettäminen ei kuitenkaan ole kaikkien mieleen. Australia-päivää juhlitaan tammikuun 26. päivänä.

Yhä useampi on sitä mieltä, että Kolumbus ja Phillip ovat kansanmurhaajia tai vähintäänkin vaikuttaneet siihen, että kummankin mantereen alkuperäiskansojen edustajilta on viety maa ja elämäntapa.

1500-luvulla Amerikassa on arvioitu kuolleen noin 55 miljoonaa alkuperäisasukasta Kolumbuksen ja Cortésin kaltaisten eurooppalaisten löytöretkeilijöiden saapumisen seurauksena.

Kymmenet amerikkalaiskaupungit ovat vuosien saatossa luopuneet Kolumbuksen muiston juhlinnasta ja ryhtyneet sen sijaan kunnioittamaan alkuperäiskansojen kohtaloa. Australia-päivä on niin ikään kiistelty.

Vuonna 1938 Australian aboriginaalit nimesivät päivän ”surun päiväksi”, vuonna 1988 jopa 40 000 osallistui ”maahantunkeutumispäivää” vastustavaan mielenosoitukseen.

Oikaisu: Juttua korjattu 15.5.2019 kello 9.44. Hernán Cortés saapui Potonchániin jo maaliskuussa 1519, ei huhtikuussa. Kristoffer Kolumbus ei Amerikkaan saapuessaan todennut löytäneensä uuden mantereen vaan tulleensa uutta merireittiä Intiaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vuokra 25 000 euroa kuukaudessa: tällainen on Suomen kallein vuokrakoti, joka sijaitsee Vantaan lähiössä

  2. 2

   Porot etsivät Lapissa suojaa kuumuudelta, Kelan suunnittelija ikuisti porot ”jonottamassa” sisään rakennukseen

  3. 3

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  4. 4

   Kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Claes Andersson on kuollut

  5. 5

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisten valtuustoryhmästä Tampereella

  6. 6

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  7. 7

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  8. 8

   Pesiksen ennätyksiä murskaava Janette Lepistö, 23, hämmästelee urheilijoiden ruokavaliota: ”Kenenkään ei kannata pelätä hiilihydraatteja”

  9. 9

   Helsinkiläismies todisti Kampin ammuskelun vain muutaman metrin etäisyydeltä: ”Tuli sellainen olo, että he mahdollisesti tunsivat toisensa etukäteen”

  10. 10

   Maustetytöt ovat niin tavallisia, että bändin konsepti vaikuttaa epäkaupalliselta, harmittomassa imagossa piilee kuitenkin ongelma

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista puolilta päivin – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  5. 5

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  6. 6

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  7. 7

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  8. 8

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  9. 9

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  10. 10

   Supertähti Ed Sheeranin ja suomalaisten ensimmäinen tapaaminen oli monille harras, mutta aivan koko aikaa konsertti ei temmannut mukaansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista puolilta päivin – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  5. 5

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää