Ulkomaat

Kysely: Eurooppalaiset pelkäävät uutta pakolais­kriisiä enemmän kuin taantumaa

Kyselyyn vastanneiden maiden mielestä ilmastonmuutoksen torjumisen tulisi olla yksi EU:n kärkihankkeista.

Ilmastonmuutos ja maahanmuutto ovat eurooppalaisten suurimpia huolenaiheita tulevissa europarlamenttivaaleissa, kertoo tuore kysely.

Kyselyn mukaan eurooppalaiset pelkäävät uutta pakolaiskriisiä enemmän kuin esimerkiksi talouden taantumaa. Yli kolmannes pitää EU:n ulkopuolelta tulevaa maahanmuuttoa yhtenä unionin isoimmista haasteista.

Kyselyn vastaajista erityisesti italialaiset ja unkarilaiset vastustavat maahanmuuttoa. Esimerkiksi italialaisista 53 prosenttia ei halua kotimaahansa enää yhtään pakolaisia kriisialueilta. Unkarilaisista yli 60 prosenttia uskoo, että maahanmuutosta ei koskaan voisi olla heille mitään hyötyä.

Eurooppalaisten uutismedioiden teettämään kyselyyn vastasi yli 8 000 ihmistä kahdeksasta maasta: Saksasta, Ranskasta, Italiasta, Espanjasta, Puolasta, Belgiasta, Ruotsista ja Unkarista.

Suopeimmin maahanmuuttoon suhtautuivat saksalaiset. Heistä 41 prosenttia haluaisi yhä tarjota suojaa turvapaikanhakijoille.

Toisin kuin eurooppalaismedioiden maanantaina julkaisemassa kyselyssä, koko EU:n kattavassa eurobarometrissa maahanmuuton painoarvo on tosin viime kuukausina pienentynyt.

Kun vielä viime syksynä yhdeksän maan asukkaat pitivät maahanmuuttoa tärkeimpänä teemana, tänä keväänä sitä mieltä olivat enää neljän maan asukkaat.

Eurobarometrissa vastaajien mielestä tärkeimmät teemat olivat talouskasvu ja työttömyyden torjuminen.

Uutismedioiden kyselyssä vastaajat sanoivat kotimaasta riippumatta, että ilmastonmuutoksen hillitsemisen tulisi olla yksi EU:n kärkihankkeista.

Ilmastonmuutos on noussut muissakin eurooppalaisten asenteita mittaavissa tutkimuksissa kärjen tuntumaan viime kuukausina. Tuoreimmassa, huhtikuun lopussa julkaistussa eurobarometrissa 43 prosenttia eurooppalaisista piti asiaa tärkeänä.

Ilmastonmuutos nousi kevään eurobarometrissa tärkeimmäksi aiheeksi Suomessa ja kuudessa muussa maassa. Suomessa ilmastonmuutosta pitää tärkeimpänä vaaliaiheena 25 prosenttia vastaajista.


Vihreät ovatkin voittaneet perinteisten puolueiden äänestäjiä riveihinsä kevään mittaan ympäri Eurooppaa. Suomen eduskuntavaaleissa vihreät ylsi monin tavoin historialliseen vaalitulokseen, ja vihreille on tullut vaali- tai gallupmenestystä myös esimerkiksi Hollannissa ja Belgiassa.

EU-vaaleissa vihreille ennustetaan lisäpaikkoja samalla kun keskustakonservatiivinen EPP ja sosialistien ja demokraattien ryhmä ovat menettäneet kannatustaan.

Lue myös: Vihreistä povataan yhtä eurovaalien voittajista – EU:n johtotehtäviin ehdolla oleva Ska Keller varoittaa konservatiiveja: ”Lopettakaa outo pelinne”

Eurovaaleissa menestystä povataan myös laitaoikeistolle.

Populististen puolueiden noususta on huolestuneita uutismedioiden kyselyn mukaan 43 prosenttia vastaajista. Heidän mielestään populismin nousu uhkaa EU:n toimintaa.

Asiasta ovat eniten huolissaan saksalaiset (56 prosenttia), ruotsalaiset (48 prosenttia) ja espanjalaiset (45 prosenttia). Saksassa oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) saa jalansijaa kannatusmittauksissa, Ruotsissa nationalistipuolue ruotsidemokraatit on nousemassa eurovaaleissa kakkoseksi, ja Espanjan parlamenttivaaleissa huhtikuussa merkittävän nousun teki laitaoikeistolainen Vox.

Italian varapääministeri, oikeistopopulistisen Legan puheenjohtaja Matteo Salvini rakentaa ympärilleen kansallismielisten ja maahanmuuttovastaisten puolueiden ryhmää, jonka on vaalien jälkeen tarkoitus tarttua EU:n ruoriin ja kääntää unionin kurssi.

Kyselyn mukaan Italiassa populismia pitää kuitenkin uhkana keskimääräistä harvempi kansalainen.


Lue myös: Kyselyt povaavat laitaoikeistolle menestystä eurovaaleissa: pystyykö se yhdistämään voimansa ja kääntämään EU:n suunnan?

Maanantaina julkaistu kysely tukee tuoreimman eurobarometrin tuloksia, joiden mukaan EU-myönteisyys on unionissa kasvussa.

Kyselyssä 61 prosenttia vastaajista pitää EU-jäsenyyttä hyvänä asiana kotimaalleen. Eurobarometrissa tätä mieltä oli 68 prosenttia vastaajista.

Suomessa EU:n kannatus on monella mittarilla keskimääräistä suurempaa. Eurobarometrin mukaan suomalaisista 74 prosenttia uskoo, että EU-jäsenyys on ollut hyödyllinen, ja 66 prosenttia näkee jäsenyyden hyvänä asiana.

Suomalaisista 68 prosenttia kokee, että heidän äänellään on EU:ssa merkitystä, siinä missä vastaava kaikkien jäsenmaiden luku on 51 prosenttia.

Eurovaalit pidetään Suomessa sunnuntaina 26. toukokuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Yllättääkö Leijonat nyt Venäjän NHL-tähdet? HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  8. 8

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  10. 10

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää