Ulkomaat

Baijerilainen oikeistokonservatiivi Weber kohtaa demarien Timmermansin – Selvitä, mitä puolueryhmäsi ajaa EU:n suuressa kärkiehdokasväittelyssä

EU-parlamentin suurimpien puolueryhmien kärkiehdokkaat kohtaavat keskiviikkona väittelyssä. He kisaavat EU:n tärkeimmän johtajan paikasta.

Bryssel

Eurooppalaisten puolueryhmien kärkikandidaatit väittelevät keskiviikkoiltana suorassa lähetyksessä, joka näytetään suorana kello 22 alkaen. Voiko jostain heistä tulla Euroopan tärkein johtaja eli Euroopan komission puheenjohtaja? Millaisia puolueryhmiä ehdokkaat edustavat? HS kävi läpi väittelyn kärkiehdokaskandidaatit.

Timmermans haluaa eurooppalaisen minimipalkan

Sosialistien ja demokraattien kärkiehdokas, hollantilainen Frans Timmermans, 58, on yksi kisan kokeneimmista poliitikoista. Hän on entinen diplomaatti ja ulkoministeri ja nykyinen EU:n oikeusvaltiokehityksestä vastaava komissaari. Hän on komission varapuheenjohtaja.

Timmermans onkin joutunut vastaamaan kärkiehdokaskisan aikana moniin kysymyksiin, joissa nykykomission toimintaa on arvosteltu. Hän on ylistänyt komission investointiohjelmaa mutta luvannut ottaa komission johtajaa Jean-Claude Junckeria paremmin huomioon esimerkiksi ihmisten sosiaalietuudet.

Timmermansin lupauslistalla ovat muun muassa eurooppalainen minimipalkka, yhtäläinen sosiaaliturva työntekijöille ja parempi palkkataso Itä-Eurooppaan. Timmermans on puhunut myös tuloerojen tasaamisesta ja sosiaalisesta asuntotuotannosta.

Timmermans on opiskellut ranskalaista kirjallisuutta ja osaa kuutta kieltä, muun muassa venäjää. Hänen mahdollisuutensa komission puheenjohtajaksi parantuivat, kun Britannia osallistuu eurovaaleihin. Sosiaalidemokraattien ryhmä olisi ilman Britanniaa merkittävästi pienempi, sillä Britannian työväenpuolue kuuluu siihen.

Väittelyissä Timmermans on ollut kandidaateista sujuvin ja voittanut yleisöääniä. Vahvasti EU-myönteistä Timmermansia painavat hänen lupauslistansa laajuus ja pituus. Haaste on erottautua keskustaliberaaleista ja vihreistä, jotka ovat liikkeellä samoilla teemoilla.

Weber korostaa siltojen rakentamista

Keskustaoikeisto EPP:n kärkiehdokas Manfred Weber, 46, voitti Suomen Alexander Stubbin puolueen kärkiehdokasäänestyksessä. Saksalainen Weber on kotoisin baijerilaisesta pikkukylästä, ja hän on pitkän linjan europarlamentaarikko. Weber johtaa EPP:n parlamenttiryhmää, johon kuuluvat myös Suomen kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Weberiä pidetään todennäköisimpänä ehdokkaana komission johtoon, koska EPP tulee kyselyiden mukaan säilyttämään paikkansa parlamentin suurimpana ryhmänä. Jos kärkiehdokaskisa menisi viime vaalien tapaan, johtajan paikka olisi varma. Weberin asemaa on kuitenkin kyseenalaistettu: hänellä ei ole ministeritaustaa, ja esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron ei kannata häntä. EPP:n ryhmästä kärkiehdokkaaksi on veikkailuissa nostettu brexit-neuvottelija Michel Barnier. Ranskalainen Barnier ei lähtenyt kärkiehdokaskisaan, koska jatkaa vielä brexit-neuvottelijana.

Weberillä on pitkä lista muutettavia asioita, joista hän joka väittelyssä nostaa ainakin eurooppalaisen yhteishankkeen taistelussa syöpää vastaan ja yhteiseurooppalaisen keskusrikospoliisin FBI:n. Weber edustaa puolueryhmän kristilliskonservatiivista linjaa, ja kampanjavideossaan hän lenkkeilee ja käy kirkossa. Hän toistaa olevansa siltojen rakentaja.

Weber ei puhu ranskaa, ja häneltä on usein kysytty kielitaidosta. Näin hän vastasi HS:n haastattelussa: ”Ja mitä tulee kielitaitoon, tässä maanosassa puhutaan todella monia kieliä. Minulla ei ole ollut vaikeuksia löytää yhteisymmärrystä tähänkään mennessä.”

Vestager ajaa takaa digijättejä

Tanskalainen Margrethe Vestager, 51, on yksi Euroopan liberaalien ja demokraattien Alde-ryhmän seitsemästä kärkiehdokkaasta. Suomen keskusta ja Rkp kuuluvat EU-parlamentissa Aldeen. Vestager edustaa Radikale Venstre-puoluetta, joka on keskustaliberaali. Puolue vastustanut Tanskassa viime aikoina kiristyneitä maahanmuuttolinjauksia.

Vestager on EU:n kilpailukomissaari, joka on hyökännyt muun muassa amerikkalaisia digijättejä vastaan niiden hallitsevan markkina-aseman takia. Vestager nauttii laajaa arvostusta, ja tanskalaisuus voisi periaatteessa viedä hänet pitkälle EU:n johtoasemien maantieteellistä tasapainoa haettaessa. Vestager on ilmoittanut, että hän haluaisi ensisijaisesti jatkaa komissiossa. Radikale Venstren vasemmistopuolueryhmälle ennustetaan voittoa Tanskan vaaleissa kesäkuun alussa.

Alden toinen kärkiehdokas Guy Verhofstadt on ottanut väittelyissä kärkevästi kantaa muun muassa eurooppalaisen armeijan ja Euroopan ”oman yhteisöpalvelu Facebookin” kehittämisen puolesta. Vestager on ollut kannanotoissaan maltillisempi ja painottanut esimerkiksi komission tasa-arvoa. ”Vähintään puolet komissaareista pitäisi olla naisia”, hän on sanonut.

Vestagerin hahmo on ollut inspiraationa tanskalaisen Vallan linnake -sarjan päähenkilön, Tanskan pääministeri Birgitte Nyborgin, luomisessa.

Keller oudoksuu konservatiivien vaaliasetelmaa

Vihreiden toinen kärkiehdokas Ska Keller, 37, aloitti europarlamentissa 27-vuotiaana. Saksalainen Keller viettää jonkin verran aikaa myös Suomessa, sillä hän on naimisissa suomalaisen vihreiden aktiivin Markus Draken kanssa. Viime kesänä Keller vieraili Hossan kansallispuistossa.

Vihreillä ei ole todellista mahdollisuutta saada kärkiehdokkaitaan läpi, mutta heidän tukensa muille voi olla arvokas. Keller kieltäytyi HS:n haastattelussa yhteistyöstä nationalistien ja populistien kanssa ja sanoi pitävänsä outona, että keskustaoikeisto ja konservatiivit haluavat teemallisesti lähentyä niitä. Vihreiden vaaliteemoina ovat ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen.

Zahradil puhuu EU-realismista

Euroopan konservatiivien ja reformistien ECR:n kärkiehdokas on pitkän uran europarlamentaarikkona tehnyt tšekki Jan Zahradil. Zahradil edustaa ainoana EU-kriittisempää laitaa, koska osa populistiryhmistä ei ole halunnut asettaa kärkiehdokasta. Perussuomalaiset kuuluvat ECR-ryhmään mutta neuvottelevat uudesta ryhmästä Italian oikeistopopulistisen Legan kanssa.

Zahradil sanoo edustavansa ”EU-realismia”, jossa EU:ta ei haluta tuhota, vaan tarkastella kokonaisuutta säädös kerrallaan. Ryhmä haluaa pienentää EU:n roolia, mutta tutkijana työskennellyt Zahdaril on kertonut arvostavansa EU:n panoksia muun muassa koulutuksessa ja tutkimuksessa. Ilmastonmuutoksen osalta Zahradil puolustaa Pariisin sopimusta mutta ei kannata Euroopan lisätoimia. Maahanmuutossa hän kannattaa Euroopan ulkopuolisia käsittelykeskuksia.

Cué puolustaa työväkeä

Eurooppalaisen vasemmiston toinen kärkiehdokas on belgialainen metallityöväen ay-aktiivi Nico Cué, 63. Cuén kampanjan pääpaino on eurooppalaisten työntekijöiden asemassa ja Euroopan työmarkkinoiden suojaamisessa kansainväliseltä kilpailulta. Vasemmiston ehdokkailla ei ole realistisia mahdollisuuksia tulla nimitetyksi johtotehtäviin.

Cuén perhe pakeni Belgiaan Espanjasta 1960-luvulla. Kaivostyöntekijänä työskennellyt isä kuoli varhain, ja äiti elätti suuren perheen yksinhuoltajana. Parlamentin vasemmisto suhtautuu kriittisesti vapaakauppaan ja markkinaliberalismiin, mutta Cué on puhunut paljon myös ilmastonmuutoksen torjunnan puolesta.

Oikaisu 15.5.2019 kello 23.30: Toisin kuin tekstissä kerrottiin Margrethe Vestagerin puolue on Radikale Venstre, joka vastustaa maahanmuuttotiukennuksia ja on osa vaalien ennakkosuosikkipuolueryhmää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  2. 2

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  3. 3

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  4. 4

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  7. 7

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  8. 8

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  9. 9

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää