Ulkomaat

Trump julisti kansallisen hätätilan tietoverkkojen suojelemiseksi: Huawei laitettiin kieltolistalle

Yhdysvallat ovat väittäneet jo vuosien ajan, että Huawein verkkolaitteissa ja ohjelmistoissa on merkittäviä tietoturvariskejä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vahvisti keskiviikkona määräyksen, joka kieltää yhdysvaltalaisia yrityksiä käyttämästä tietoliikennelaitteita, jotka ovat uhka maan turvallisuudelle, eri tiedotusvälineet kertovat.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Trump julisti kansallisen hätätilan Yhdysvaltojen tietoliikenneverkkojen suojelemiseksi ulkomaisia uhkia vastaan.

Tuoreessa määräyksessä ei nimetä mitään yhtiöitä, mutta sen uskotaan olevaan suunnattu nimenomaan kiinalaista Huaweita vastaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan määräystä on suunniteltu jo yli vuosi, mutta sen toimeenpanoa on lykätty toistuvasti.

AFP:n mukaan Yhdysvaltain kauppaministeriö asetti Huawein kieltolistalle, joka estää yritystä ostamasta keskeistä yhdysvaltalaista tekniikkaa ilman erityistä hyväksyntää.

Financial Times -lehden haastattelema asiantuntija Samm Sacks sanoo, että Huawein joutumisesta kieltolistalle seuraa maailmanlaajuisia heijastusvaikutuksia.

Sacksin mukaan päätös tuntuu Aasiassa, Afrikassa ja Euroopassa verkoissa, jotka ovat riippuvaisia Huaweista, koska Huawei on puolestaan riippuvainen yhdysvaltalaisista komponenteista.

Republikaanisenaattori Tom Cotton kiitteli tuoretta päätöstä Twitterissä. Hänen mukaansa kiinalaisten tietoliikenneyhtiöiden, kuten Huawein, pyrkimyksille tunkeutua Yhdysvaltojen tietoliikenteen infrastruktuuriin on annettu nyt kuolemanrangaistus.
Monissa länsimaissa pelätään Huawein auttavan Kiinaa vakoilussa. Pelon taustalla on Kiinassa vuonna 2017 voimaan tullut laki, jonka mukaan kiinalaisten yritysten on pakko avustaa hallitusta turvallisuusasioissa.

Yhdysvallat on aiemmin vaatinut liittolaisiltaan, etteivät ne hankkisi Huawein verkkoja mahdollisen vakoiluvaaran vuoksi. Esimerkiksi Australia, Uusi-Seelanti ja Japani ovat kieltäneet Huawein pääsyn 5g-verkkoihinsa.

Trump on aiemmin kieltänyt myös Yhdysvaltojen liittovaltiota käyttämästä itse Huawein ja toisen kiinalaisen televiestintäyhtiön ZTE:n laitteita. Huawei on haastanut Yhdysvallat oikeuteen kiellosta.

Huawei on kiistänyt syytökset vakoilemisen mahdollistamisesta tiukasti. Teknologiajätti on kuitenkin erilaisten ulkopoliittisten jännitteiden silmässä.

Mistä vakoilusyytöksissä on oikein kyse?Trumpin määräys saattaa kärjistää entisestään Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppapoliittisia jännitteitä.

Maanantaina Kiina kosti sen, että Yhdysvallat korotti perjantaina useiden tuhansien Kiinassa valmistettujen tuotteiden tuontitulleja, joiden tuonnin arvo oli viime vuonna 200 miljardia dollaria.

Kiinan kosto on merkki siitä, että molemmat valtiot ovat valmiita ottamaan hyvin järeät keinot käyttöönsä kauppasodassa.

Presidentti Trump on myös uhannut, että hän saattaa määrätä kaikki Kiinasta tuotavat tavarat ja hyödykkeet entistä suurempien tullien kohteeksi. Se tarkoittaisi, että tullinkorotukset koskivat tuontia, joka on arvo oli viime vuonna noin 540 miljardia dollaria.

Nykyisin korotetut tullinmaksut koskevat tuontia, jonka arvo on 250 miljardia dollaria.

Huawein verkkolaitteiden käytön kieltäminen Yhdysvalloissa olisi yhtiölle paha takaisku, koska Yhdysvallat on verkkolaiteyhtiöille tärkeimpiä markkina-alueita.

Tosin monet yhdysvaltalaiset teleoperaattorit ovat viime vuosina jo oma-aloitteisesti välttäneet ostamassa Huawein laitteita ja ohjelmistoja tietoturvariskien takia. Uudessa viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikassa Yhdysvaltojen markkinoita hallitsevat Ericssson ja Nokia.

Tiistaina kerrottiin myös, että Huawei on valmis allekirjoittamaan vakoilun kieltävän sopimuksen Britannian ja muiden maiden kanssa. Sopimuksen olisi tarkoitus vakuuttaa valmistajan 5g-verkkoja harkitseville maille, ettei yhtiö käytä teknologiaansa vakoilemiseen.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Huawein hallituksen puheenjohtaja Liang Hua ehdotti sopimusta vieraillessaan Britanniassa tiistaina.

Britanniassa Huawein osallisuudesta maan 5g-verkon rakentamisessa on huhuttu jo jonkin aikaa.

Huhtikuussa kerrottiin, että Britannian turvallisuusviranomaiset olisivat antaneet Huaweille rajoitetun mahdollisuuden 5g-verkkojen rakentamiseen. Toukokuun alussa Britannian pääministeri Theresa May erotti puolustusministeri Gavin Williamssonin, koska hänen epäillään vuotaneen kansallisessa turvallisuusneuvostossa aiheesta käytyjä keskusteluja.

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt sanoi tiistaina maan vasta harkitsevan tällä hetkellä sitä, missä määrin Huawein teknologiaa käytetään, jos sitä käytetään ollenkaan.

”Emme ikinä tekisi päätöstä, joka vaarantaisi tiedustelutietojen jakamisen maan pääliittolaisten kanssa”, Hunt sanoi Reutersin mukaan.

Yhdysvallat on varoittanut, ettei se aio jakaa tiedustelutietoa Britannian kanssa, jos se sallii kiinalaisen yhtiön merkittävän roolin tietoliikenneverkoissa.

Britannia on kuitenkin huolissaan väleistään myös Kiinaan, jonka Hunt ennustaa nousevan maailman suurimmaksi talousmahdiksi Yhdysvaltojen ohi seuraavan 25 vuoden aikana.

”Meidän tulee välttää tarpeetonta kylmää sotaa Kiinan kanssa”, Hunt sanoi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  4. 4

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  7. 7

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  8. 8

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  9. 9

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää