Ulkomaat

Suomeen palaava suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde tarkkaili Saksaa etsimässä uuden valtansa rajoja

Saksan kumppanina Suomen on oltava itse aktiivinen, suur­lähettiläs Ritva Koukku-Ronde sanoo.

Saksa elää murroskautta. Päättymässä ei ole vain liittokansleri Angela Merkelin pitkä kausi Saksan johdossa vaan toisen maailmansodan jälkeen Saksassa alkanut kokonainen poliittinen aikakausi, sanoo suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde residenssissään Berliinissä.

”Merkel on seitsemän vuosikymmentä kestäneen poliittisen kauden viimeinen kansleri. Olemme keskellä globaalia murrosta. Uuden suunnan tiedämme, mutta emme päätepistettä.”

Päättymässä on myös Koukku-Ronden kausi Suomen suurlähettiläänä Saksassa. Hän palaa Helsinkiin ja ulkoministeriöön toukokuun lopussa. Suurlähettilään residenssin katolta levittäytyy näkymä yli Berliinin, ja vuodet Berliinissä ovat olleet näkö­alapaikka Eurooppaan.

Saksa on talousmahti ja yhdessä Ranskan kanssa EU:n merkittävin maa. Saksa ei ole tunnettu äkkikäänteistään, mutta niitäkin on nyt nähty, Koukku-Ronde toteaa. Merkel on joutunut toimimaan nopeasti, oli kyse energiapolitiikasta, turvapaikanhakijoista tai Venäjä-pakotteista.

”On mahdotonta jossitella, ovatko kaikki päätökset oikeita”, Koukku-Ronde sanoo. ”Merkel on huolellisesti ja sitkeästi etsinyt kriiseihin ratkaisuja.”

Euroopan kriisiaika alkoi vuonna 2008 finanssikriisistä. Sitä seurasi eurokriisi. Venäjä miehitti Krimin, Eurooppa kohtasi pakolaiskriisin, brexitin, Kiinan nousun. Alkoi uusi aika transatlanttisissa suhteissa, kun Donald Trump nousi valtaan.

Koukku-Ronde tuntee hyvin myös turbulenssin Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteissa. Ennen tehtäväänsä Berliinissä hän toimi Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläänä Washingtonissa.

Saksa samaan aikaan vahvistaa omaa johtorooliaan ja tarvitsee ja etsii kumppaneita, Koukku-Ronde muistuttaa. Uusi Saksa on edelleen tiimipelaaja, mutta tässä tiimissä yhä vahvempi ja johtajuutta yhä vähemmän karsastava toimija.

”Saksa on monenvälisen yhteistyön ja eurooppalaisen yhteistyön vetäjä – myös siksi, että Saksa katsoo sen palvelevan omia intressejään.”

Saksa rooli maailmanpolitiikassa kasvaa hitaasti mutta varmasti. ”Prosessi alkoi Balkanin sotien aikaan, ja otti uuden aktiivisen roolin jo kansleri Gerhard Schröderin kaudella, kun Saksa alkoi ottaa osaa sotilaallisiin operaatioihin muun muassa Afganistanissa.”

Saksa ja Ranska ovat Koukku-Ronden mukaan vieneet EU:ta hyvin eteenpäin. Euroopan yhtenäisyys on Saksan ulko- ja turvallisuuspolitiikan ydintä.

”Historia on läsnä Saksassa ja Berliinissä joka päivä. Saksa on yhä kiitollinen Euroopan integraatiokehityksestä ja siitä, että se otettiin mukaan samoihin pöytiin, vaikka Saksa oli lähes tuhonnut Euroopan.”

Saksalla on myös strategista kärsivällisyyttä nyt, kun esimerkiksi Puolan ja Unkarin oikeusvaltiokehitys aiheuttaa huolta, Koukku-Ronde sanoo.

Saksan perustuslaki saneltiin niin, ettei menneisyys toistuisi. ”On muistettava, että Saksa on 16 osavaltion liittovaltio, ja sen toimintaa liittyy tietty hitaus ja pidäkkeet.”

Saksan liikkeitä on viime aikoina hidastanut myös riitaisa hallituskokoonpano. Kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien suuri koalitio on hallitusvaihtoehtona tiensä päässä. Myös Saksassa kansanpuolueet murentuvat. Pelissä on uusi haastaja, oikeistopopulistinen ja nationalistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD.

AfD on ilmiö siksi, että se keräsi yhteen aiemmin hajallaan olleen pienten äärioikeistopuolueiden kannatuksen, Koukku-Ronde sanoo. ”Äärioikeiston kannatus on ollut Saksassa pitkään 10–15 prosenttia. AfD sai voimat yhteen.”

AfD:n parlamenttipaikat osavaltioissa ja liittopäivillä pakottivat muut puolueet miettimään suhdettaan siihen. ”Syksyn osavaltiovaaleissa AfD voi nousta Saksin tai Thüringenin suurimmaksi puolueeksi.”

Saksan murroskausi heijastuu koko Eurooppaan. ”Uuden konsensuksen rakentaminen vie aikaa. Samaan aikaan puolueet uudistavat ohjelmiaan.”

Yksi ajankohtainen esimerkki Saksan jähmeydestä on ilmastopolitiikka. Saksa luopuu hiilen käytöstä vuoteen 2038 mennessä. Sillä ei kuitenkaan ole riittävästi uusiutuvaa energiaa, ja Saksa luopuu myös ydinvoimasta, Koukku-Ronde muistuttaa.

Välikauden energia on kaasu, ja siksi Saksa tarkastelee Nord Stream 2 -kaasuputkea kovin toisin kuin putkihanketta vastustavat Puola ja Baltian maat. ”Mutta nyt myös Nord Stream -päätöksiä tarkastellaan hieman uusiksi. Mukana on paljon realismia.”

Suomelle on tärkeää, että EU:n isot maat ovat aloitteellisia ja rakentavia Euroopan kehittäjiä. Saksan periaate on Suomelle hyvä, Koukku-Ronde sanoo. ”Yhteistyö on kaikille halukkaille avointa. Suomi ei voi kuitenkaan olettaa, että Saksa olisi aina sen kanssa samoilla linjoilla.”

Viime vuosi oli Suomen ja Saksan suhteissa supervuosi, Koukku-Ronde arvioi. Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier teki valtiovierailun Suomeen, samoin ulkoministeri Heiko Maas. Merkel osallistui Helsingissä EPP-puolueryhmittymän kokoukseen ja tapasi Suomen johtoa.

Koukku-Ronde muistuttaa, että vaikka Saksa on Suomelle itsestään selvä kumppani, Suomi ei ole sitä Saksalle. ”Pienempien maiden on oltava aktiivisia ja haet­tava kumppanuutta niissä asiois­sa, jotka ovat kansallisesti tärkeitä. Ja niin olemme tehneet, mutta suhteiden syventämiselle on vielä tilausta.”

Kuka?

Ritva Koukku-Ronde


 Lahdesta kotoisin oleva 63-vuotias pitkän linjan diplomaatti, jonka kausi Suomen Saksan-suurlähettiläänä päättyy toukokuussa.

 Toiminut myös muun muassa Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläänä ja ulkoministeriön kehityspolitiikasta ja kehitysyhteistyöasioista vastaavana alivaltiosihteerinä.

 Puoliso hollantilainen kemisti Hidde Ronde, kaksi aikuista tytärtä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  4. 4

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  5. 5

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  6. 6

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  7. 7

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  8. 8

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  9. 9

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää