Ulkomaat

Portugalissa populistit pysyvät marginaalissa, mutta miksi? Tutkijan mielestä maa luopui fasismista aikanaan Espanjaa rehellisemmin

Portugalilaiset ovat olleet immuuneja Eurooppaa muuttaville protestipuolueille, mutta poliittiseen apatiaan ei tunnu löytyvän lääkettä.

Porto

Lippalakkipäinen mies vetää kätensä puuskaan ja torjuu portugalilaisen mepin Paulo Rangelon ja nuoren eurovaaliehdokkaan Lídia Pereiran tarjoamat mainokset.

”En aio äänestää”, rantaesplanadilla istuva mies tokaisee.

Porottava aurinko on hätistänyt hänet ja tuhannet muut vilvoittelemaan Atlantin partaalle. Jonot luikertavat jäätelökioskeihin kilometrejä pitkän uimarannan vierustalla Porton kaupungissa.Vaalit laistava mies osuu EU:n herkkään kohtaan. Portugali kuuluu Suomen tavoin maihin, joissa vain runsas kolmannes äänioikeutetuista on vaivautunut valitsemaan edustajaa 510 miljoonan eurooppalaisen yhteiseen parlamenttiin.

Viime eurovaaleissa keväällä 2014 jäsenmaiden äänestysvilkkauden keskiarvo jäi hieman päälle 42 prosenttiin. Kaikkein apaattisimmin uurnilla kävivät slovakialaiset ja tšekit.

”Heikko vaalivilkkaus huolestuttaa minua kovasti. Äänestämättä jättää näissä vaaleissa todennäköisesti vieläkin useampi kuin viisi vuotta sitten”, kotimaansa uusiin suosikkiehdokkaisiin lukeutuva Lídia Pereira, 27, ounastelee HS:lle väentungoksessa.

Taivuttelu ei tepsi lippalakkimieheen.

”Kaikki poliitikot varastavat”, hän purnaa perään, kun Sosiaalidemokraattisen puolueen (PSD) monipäinen kampanjakolonna taivaltaa helteessä eteenpäin oranssit liput hulmuten. Puolue on nimestään huolimatta suomalaisen kokoomuksen sisarpuolue.

Syvä epäluottamus vakiintuneiden puolueiden vallankäyttäjiin on antanut pontta uusille poliittisille puolueille ja populistisille protestiliikkeille eri puolilla Eurooppaa.

Tuorein esimerkki löytyy Portugalin naapurista Espanjasta: Äärikonservatiivinen ja maahanmuuttovastainen Vox-puolue rohmusi huhtikuun kansallisissa parlamenttivaaleissa kymmenen prosenttia äänistä.

Nyt Vox havittelee meppejä, joita se voisi saada enintään viisi, yleisradioyhtiö RTVE ennakoi. Espanjan vanhaa puoluekenttää ovat jo aiemmin ilmaantuneet pirstomaan uusvasemmiston Podemos ja keskustaliberaali Ciudadanos, jotka arvostelevat perinteistä eliittiä.

Portugali kuuluu Irlannin ohella harvoihin EU-maihin, joissa äärioikealta ei jyrää vereksiä voimia ainakaan vielä.

Ennusteiden mukaan eurovaalien voitosta kisaavat tutusti pääpuolueet, keskustaoikeistolainen PSD ja keskustavasemmistolainen Sosialistipuolue (PS).

PS on johtanut rajusta velkakriisistä toipuvan maan vähemmistöhallitusta pian koko nelivuotisen vaalikauden. PSD istuu oppositiossa.

Pääpuolueet kuitenkin pelottelevat kansalaisia äärioikeistokortilla, historiantutkija ja tietokirjailija Raquel Varela toteaa.

”Hallitus maalaa uhkakuvia äärioikeistosta, jos äänestäjät eivät tue sosialisteja. Ryhmittymät ovat olemattomia, mutta saavat näin näkyvyyttä tiedotusvälineissä”, Lissabonin Nova-yliopistossa työskentelevä Varela hymähtää HS:n puhelinhaastattelussa.

Syy laitaoikeiston karsastukseen löytyy menneisyydestä, Varela korostaa.

Portugalilaiset nousivat Länsi-Euroopan lähihistorian laajimpaan vallankumoukseen vuonna 1974. Vasemmistolainen ja veretön neilikkavallankumous kukisti lähes puoli vuosisataa kestäneen fasistisen diktatuurin.

”Kymmenen miljoonan asukkaan maassa kolme miljoonaa ihmistä osallistui diktatuurin lyömiseen. Fasismin päihittänyt ikäluokka on yhä elossa. Valtiokoneistossa ja väestön keskuudessa on edelleen valtava paine estää äärikansallisen oikeistosiiven liikehdintä”, Varela sanoo.

Myös espanjalaiset pinnistelivät demokratiaan kenraali Francisco Francon tyranniasta. Mutta francolainen tuulahdus on silti palannut Voxin myötä kansalliseen parlamenttiin ensi kertaa sitten diktaattorin kuoleman vuonna 1975.

Vallankumous puhdisti Portugalin kertaheitolla äärioikeiston vallasta, kun taas Espanjassa demokratiaan siirtyminen oli ”tekopyhää”, Varela rinnastaa. Espanjalaiset eivät kitkeneet vanhaa valtaa juuria myöten.

”Se on lymynnyt kaikki nämä vuodet ja saanut tilaa – kansanpuolueen PP:n sisällä, oikeuslaitoksessa, kansalliskaarti Guardia Civilissä”, hän luettelee.

Vox syntyi, kun keskustaoikeiston PP-puolueesta irrottautui joukko poliitikkoja vuonna 2013. Heidän mielestään Katalonian itsenäisyyshankkeisiin suhtauduttiin liian lepsusti ja naisten tasa-arvoliike valtasi uhkaavasti jalansijaa.

Niin sanottu pakolaiskriisi on kohottanut populistisen laitaoikeiston kannatusta halki Euroopan.

Espanjasta on muotoutunut Välimeren ylittävien paperittomien siirtolaisten pääväylä. Heitä saapui EU-maihin viime vuonna yli 113 000, joista Espanjaan rantautui yli 57 000, Kansainvälinen siirtolaisjärjestö laski.

Siirtolaisia suuntaa myös Portugaliin, jossa asuu muun muassa rankan siirtomaahistorian peruina suuria yhteisöjä Afrikasta. Luvallisia maahanmuuttajia saapui viime vuonna runsaat 16 000 ihmistä, mikä oli puolet enemmän kuin edellisvuonna. Valtaosa heistä on brasilialaisia.

”Meillä asuu paljon siirtolaisia ja vierastyövoimaa. Emme vastaa siihen muukalaisvihalla, koska äärioikeisto on heikko. Toisaalta pakolaiskriisi ei ole koetellut Portugalia kuten monia EU-maita”, historiantutkija Varela sanoo.

Eläköitynyt portolaisyrittäjä Jorge Coutinho, 63, päivittelee, että noin puolet tänne Euroopan lounaiskolkkaan lähetetyistä kiintiöpakolaisista on virallisen tiedon mukaan jo jättänyt maan.

”Me ottaisimme heitä mieluusti enemmänkin, mutta he pakenevat pohjoisempaan Eurooppaan. Valtio avustaa, asuntoja ja työtä on tarjolla, maa on turvallinen ja aurinko paistaa, vaan he eivät halua jäädä tänne.”

Coutinho rupattelee kaupan kulmalla Porton työläiskorttelissa, kun kampanjalehtisiä jakava sosialistien eurovaaliehdokas Manuel Pizarro pyyhältää tukiryhmän kanssa paikalle. Coutinho vakuuttaa ystävineen äänestävänsä ja nimenomaan sosialisteja, jotka kantavat hallitusvastuuta.

”Elämme paremmin kuin neljä vuotta sitten”, hän kiittelee.

Eurooppamyönteinen sosialistihallitus on luovinut tekemällä myönnytyksiä parlamentin laitavasemmistolle ja Brysselin tiukoille budjettivaatimuksille.

Portugalin äärivasemmiston vanhoillisia kommunisteja ja vasemmistoblokki BE:tä kannattaa lähes viidennes äänestäjistä. Näiden puolueiden tuki on ollut avainasemassa hallitukselle, lääkäri ja paikallispoliitikko Pizarro, 55, huomauttaa.

”Kommunistipuolueemme on Euroopan suurin. On erittäin tärkeää, että työväenluokalla on parlamentissa puolue ja se on osallistunut hallituksen päätöksentekoon eikä jäänyt ulkopuolelle”, Pizarro sanoo HS:lle.


Pizarro rinnastaa, miten Ranskassa perinteisesti kommunisteja äänestäneet teollisuustyöläiset ovat osin siirtyneet Marine Le Penin kansallismielisen ja oikeistopopulistisen Kansallisen liittouman tukijoiksi. ”Portugalissa tämä ei ole mahdollista, sillä työläiset kokevat vasemmistopuolueiden edustavan heidän etujaan.”

Sosialistien ja laitavasemmiston välille repesi siitä huolimatta opettajien palkkakorvauksia koskeva juopa, joka uhkasi toukokuun alussa kaataa pääministeri António Costan hallituksen.

Opettajat edustavat poliisien tavoin uusköyhälistöä, sillä heidän palkkansa jäädytettiin vuosituhannen alun talouskriiseissä yhteensä yli yhdeksäksi vuodeksi. Hallitus kieltäytyi hyvittämästä kaikkia vuosia budjettikuriin vedoten ja sai oikeiston taakseen. Kumppanit äänestivät vastaan.

Peruskoululaisia opettava Conceição Lamarão läksyttää Pizarroa, kun tämä pyytää äänestämään eurovaaleissa kahvilan edustalla.

”Olen ollut niin pettynyt poliitikkojen lupauksiin, etten ole osallistunut vaaleihin pitkään aikaan. Mutta nyt äänestän kommunisteja”, Lamarão, 64, paljastaa istahtaessaan sämpyläkahville miehensä kanssa.

Moni turhautunut työtoveri jättää vaalit väliin, nainen kertoo. ”Joku on kiukuissaan puuskahtanut, että jos Portugaliin syntyy Voxin kaltainen puolue, hän äänestäisi sitä.”

Historiantutkija Varelan mielestä eurovaalien tärkein teema kuuluu, miksi kansalaiset jättävät äänestämättä. ”Eurooppalaiset kokevat, että heillä ei ole aitoa vaikutusvaltaa etäisiin insituutioihin. EU mielletään rahamarkkinoiksi, jossa työvoimaa kilpailutetaan.”

Helteisellä rannalla Portossa PSD:n ehdokas Lídia Pereira ohittaa päivettyneitä surffaajia ja aalloista palaavia uimareita. Hän luottaa oman ikäpolvensa ja vielä nuorempien muutosvoimaan EU:ssa. Huoli ilmastonmuutoksesta ylittää aaterajoja ja on Pereiran asialistan kärjessä, jos ja kun hän nousee europarlamenttiin.

Taloustieteitä lukenut Pereira johtaa jo Euroopan suurinta poliittista nuorisojärjestöä. Portugalissa hänen veikataan etenevän korkealle EU-koneistossa.

”Minun sukupolveni on kaikkein eurooppalaisin tähän asti. Me voimme elää, matkustaa, opiskella ja työskennellä ilman rajoja missä vain Euroopassa. Meidän pitää jatkaa kamppailua vapauksien puolesta, ettemme lankea populistisiin väittelyihin, jotka voivat vesittää edistyksen.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Yllättääkö Leijonat nyt Venäjän NHL-tähdet? HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  8. 8

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  10. 10

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää