Ulkomaat

Suomen koulutus­operaatio Pohjois-Irakissa keskeytettiin, Yhdysvaltojen mukaan Iran on alueella uhka

The New York Timesin mukaan Yhdysvaltojen näkemys kasvaneesta Iranin uhkasta perustuu valokuviin, joissa on pieniä veneitä ja ohjuksia

Yhdysvallat käski keskiviikkona diplomaattihenkilökuntansa lähtemään Irakista. Sen mukaan on olemassa kasvava uhka, että Iran hyökkää Irakissa oleskelevia amerikkalaisia vastaan.

Yhdysvaltojen ilmoituksen jälkeen myös Ruotsi ja Saksa ilmoittivat keskeyttävänsä sotilaiden koulutusoperaatiot Irakissa. Britannia on kuitenkin ilmoittanut, ettei se näe syytä nostaa omaa uhka-arviotaan Irakissa.

Keskiviikkona myös Suomi kertoi keskeyttävänsä koulutustoimintansa Pohjois-Irakissa. Suomen päätöksestä kertoi ensimmäisenä Yle.

”Koulutustoiminta on toistaiseksi keskeytetty”, kertoo Maavoimien valmiuspäällikkö, eversti Pasi Hirvonen HS:lle torstaina.

Hän ei kommentoi sitä, liittyvätkö keskeytyksen syyt Iranin uhkaan, jonka Yhdysvallat keskiviikkona ilmaisi kasvaneen. Suomalaisjoukot kouluttavat Irakin keskushallinnon alueella maan armeijan joukkoja ja Kurdistanin turvallisuusviranomaisia pohjoisen Erbilin kaupungin läheisyydessä

”Syynä on operaation turvallisuustason nosto. Se perustuu operaation paikan päällä tapahtuneeseen tilanteen seurantaan”, Hirvonen sanoo.

Hänen mukaansa päätös tehtiin tiistaina.

Hirvonen painottaa, että kyseessä on tilapäinen keskeytys. Viimeisen vuorokauden aikana saatujen tietojen mukaan toimintaa on tarkoitus jatkaa pian.

”Keskeytys on vain joitakin päiviä. Ihan lähipäivinä päästään palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen”, Hirvonen kertoo.

Suomi on osallistunut Irakin operaatioon elokuusta 2015 alkaen. Suomalaiset toimivat koulutus- ja neuvonantotehtävissä osana Yhdysvaltojen johtamaa kansainvälistä OIR-operaatiota (englanniksi Operation Inherent Resolve), jonka päämääränä on lyödä terroristijärjestö Isis. Koulutusohjelman vuoksi Irakissa on Hirvosen mukaan tällä hetkellä ”vähän reilu 60” suomalaista.

Puolustusvoimien mukaan suomalaiset kouluttivat viime vuonna 170 Irakin armeijan sotilasta ja 594 Irakin Kurdistanin peshmerga-taistelijaa.

Yhdysvaltojen tilannekuva Iranin toimiin liittyvän uhkan kasvamisesta näyttää perustuvan Persianlahdella otettuihin valokuviin, kertoo The New York Times (NYT). Lehden mukaan Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten näkemissä ilmakuvissa on havaittavissa pieniä veneitä, joissa on ohjuksia.

Lehden mukaan ohjukset kuuluvat Iranin puolisotilaalliselle Islamilaiselle vallankumouskaartille Pasdaranille. Pasdaran on ajatollah Ruhollah Khomeinin vuonna 1979 perustama sotilaallinen järjestö, joka toimii rinnakkain Iranin armeijan kanssa. NYT:n mukaan osassa puolustusministeriön salassa pitämistä kuvista näkyy, kuinka Pasdaranin jäsenet lastaavat ohjuksia veneisiin useissa satamissa Iranin rannikolla.

Näkemys kasvaneesta uhkasta on NYT:n mukaan lähtöisin presidentti Donald Trumpin kovan linjan kansallisen turvallisuuden neuvonantajalta John Boltonilta ja ulkoministeri Mike Pompeolta.


Uhkan todellisuudesta on kuitenkin monta mielipidettä jopa Valkoisessa talossa, Yhdysvaltain puolustusministeriössä, tiedustelupalvelu CIA:ssa ja Yhdysvaltain liittolaisten kesken.

”Olin yllättynyt evakuointiuutisesta. Bagdadin-lähetystö ja Erbilin-konsulaatti eivät ole mitään tavallisia edustustoja. Ne ovat vahvasti linnoitettuja. Vaikuttaa, että tämä on jälleen yksi poliittinen siirto eikä perustu turvallisuuteen”, sanoi Brett Bruen HS:lle keskiviikkona.

Bruen on entinen diplomaatti ja presidentti Barack Obaman turvallisuuspoliittisen neuvoston jäsen.

Samaa epäili myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger.

”Yhdysvaltojen ainoa perustelu evakuointiin on heidän oman armeijansa turvallisuusarvio. Sitä tietoa on tietenkin hyvin vaikea muiden tarkistaa”, Mühlberger sanoi HS:lle keskiviikkona. Hän myös nosti esiin kysymyksen siitä, miksi Iran tahtoisi hyökätä.

Lue lisää: Yhdysvallat veti diplomaatit turvaan Irakista – ”Täysin Yhdysvaltojen itse kehittämä kriisi”, sanoo tutkija

Tuoreiden, veneissä kuljetettavia ohjuksia näyttävien valokuvien luoma uhka on NYT:n lähteiden mukaan erilainen kuin mitä Iranilta on muuten odotettu. Haastatellut lähteet pysyttelevät nimettöminä asemansa vuoksi.

Lehden lähteet ovat eurooppalaisia ja irakilaisia ja sekä republikaanipuolueen että demokraattien edustajia. Osa heistä on vanhempia virkamiehiä Trumpin hallinnossa.

Heidän mukaansa Iranin siirrot voivat hyökkäyssuunnitelmia todennäköisemmin olla varautumista Yhdysvaltojen provokaatioon ja, että ulkoministeri Pompeo ylireagoi niihin. Tälle viikolle asti Yhdysvaltain hallinto on ilmoittanut Iranin jatkavan tukeaan arabimaissa toimiville aseellisille järjestöille. Mitään viitteitä ei sen mukaan ole kuitenkaan ollut siitä, että Iran pyrkisi aseelliseen konfliktiin.

Yhdysvallat on kuitenkin presidentti Trumpin johdolla vetäytynyt Iranin ydinsopimuksesta, joka oli yksi presidentti Obaman ulkopoliittisista saavutuksista, ja kiristänyt Iranin pakotteita dramaattisesti.

”Yhdysvallat on selvästi hakenut tässä konfliktia”, sanoi Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin tutkija Tytti Erästö HS:lle keskiviikkona.

Hänen mukaansa Iranissa on kova sisäinen paine tehdä jotain vastauksena Yhdysvaltojen toimiin.

NYT:n mukaan myös Irak pyysi keskiviikkona alueellaan toimivia aseellisia, Iranin tukemia, ryhmiä pidättäytymään minkäänlaisista Yhdysvaltoja provosoivista toimista. Taustalla on pelko jälleen uudesta sodasta Irakin maaperällä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ei ole julkaissut kuvia, joiden perusteella Iranin uhka-arviota on NYT:n mukaan muutettu.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten on määrä tavata torstaina kokeneita demokraatti- ja republikaaniedustajia Irania koskevan tilanteen päivittämiseksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  3. 3

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  4. 4

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  6. 6

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  7. 7

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  8. 8

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  9. 9

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  10. 10

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  6. 6

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  7. 7

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää