Ulkomaat

Mielenosoittajien vastustaman kirkkotyömaan suunnitelmia lykättiin Jekaterinburgissa

Poikkeuksellinen mielenosoitus on kerännyt suurimmillaan tuhansia ihmisiä, jotka vastustavat rakentamista yhdelle keskustan suosituimmista viheralueista.

Moskova

Suunnitelmia kiistellyn katedraalin rakentamisesta keskustassa sijaitsevaan on puistoon on lykätty Uralilla sijaitsevassa Jekaterinburgissa, kaupunginjohtaja Aleksandr Vysokinski ilmoitti torstai-iltana.

Tuhannet ihmiset olivat osoittaneet mieltään suunnitelmaa vastaan maanantaista alkaen. Osa mielenosoittajista vietti ydinkeskustassa sijaitsevassa puistossa myös yönsä

Draamateatterinaukio-nimiseen puistoon suunniteltu kirkko olisi uusi versio Suurmarttyyri Katarinan muistolle pyhitetystä katedraalista, jonka neuvostovalta tuhosi kaupungissa vuonna 1930. Mielenosoittajat vastustavat suunnitelmaa, koska suosittu jokeen rajoittuva puisto on kaupungin keskustan harvoja viheralueita.

Venäläisen The Bell -sivuston mukaan kirkko on vain pieni osa paikalle suunnitellusta kompleksista, johon on tulossa myös pilvenpiirtäjiä. Sitä ovat rahoittamassa alueen suurliikemiehet.

Pormestarin mukaan suunitelmia ja rakennustöiden aloittamista lykätään ainakin siihen asti, kunnes asukkaiden kantaa on selvitetty ”mielipidemittauksella”.

Viranomaiset eivät ole vielä tarkentaneet, mitä mielipidemittauksella tarkalleen tarkoitetaan. Mielipidemittauksen laillista asemaakaan ei ihan tarkkaan tiedetä.

Päätös tehtiin nopeasti vain hetki sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin oli kommentoinut valtakunnallista huomiota saanutta mielenosoitusta ja ehdottanut ”mielipidemittausta”. Putin puhui aivan lähimmän alueen asukkaiden kannasta, mikä herätti huomiota, sillä Jekaterinburgissa keskustan puiston katoamista on pidetty koko kaupungin asiana.

Osa viestimille puhuneista mielenosoittajista epäilikin, että vallanpitäjät yrittävät ostaa aikaa ja aloittaa rakennustyöt tilanteet rauhoituttua.

Uralilla sijaitseva noin 1,5 miljoonan asukkaan Jekaterinburg on Venäjän neljänneksi suurin kaupunki. Mielenosoitukset ovatkin herättäneet Venäjällä laajaa huomiota. Huomiota on kasvattanut se, että mielenosoitusten kohteena on vallanpitäjiä lähellä oleva kirkko.

Uuden katedraalin paikasta on kiistelty on siitä asti, kun ortodoksinen kirkko vuonna 2010 ilmoitti haluavansa rakentaa uuden kirkon korvaamaan Suurmarttyyri Katarinan muistolle pyhitettyä katedraalia.

Kiistojen ja useiden vaihtoehtojen jälkeen viranomaiset päättivät, että kirkko rakennetaan Draamateatterinaukiolle. Kirkkoa ei siis olla rakentamassa alkuperäisen katedraalin paikalle.

Mielenosoitukset alkoivat maanantaina, kun rakennusmiehet aitasivat puiston rakennustöitä varten.

”Emme vastusta kirkkojen rakentamista. Mutta rakentakaa johonkin toiseen paikkaan. Tämä aukio on kaupunkimme keuhkot. Koko muu kaupunki on pelkkää betonia”, Lara Ganijeva sanoi televisiokanava NTV:lle, joka on raportoinut tapauksesta poikkeuksellisesti myös mielenosoittajia kuullen.

Protesti tuli ilmeisesti yllätyksenä vallanpitäjille.

Poliisi käytti maanantaina kyynelkaasua ja tiistaina poliisi käytti kovia otteita mielenosoittajien kaadettua metalliaidan, minkä lisäksi se on ottanut kiinni kymmeniä ihmisiä. Heistä ainakin 21 on vangittu.

Poliisi ei kuitenkaan ole vielä hajottanut mielenosoitusta voimatoimin. Lisäksi kuvernööri Jevgeni Kuivašev on järjesti salaisen neuvottelun kirkon edustajien ja aktivistien kanssa. Se osoittautui tuloksettomaksi, sillä kirkon silmissä rakentamisella on jo kiire, koska kirkko halutaan valmiiksi Jekaterinburgin 300-vuotisjuhliin vuonna 2023.

Jekaterinburg on kirkolle merkittävä paikka, koska kommunistit surmasivat tsaari Nikolai II:n ja tämän perheen kaupungissa vallankumouksen jälkeen.

Torstaina aukio aidattiin uudelleen.

Kirkon asema on viime vuosina vahvistunut, mistä yhtenä merkkinä ovat lukuisat suunnitelmat uusista kirkoista. Niitä vastustavat protestit eivät ole mitenkään poikkeuksellisia, mutta ne johtavat harvoin yhteenottoihin.

Jekaterinburgin mielenosoituksia on seurattu tarkkaan, koska siinä nähdään paljon politiikkaa. Niitä on tulkittu näkyväksi yhteenotoksi liberaalien ja konservatiivien välillä, toisaalta kaupungin maallistuneen älymystön ja kirkon suhteet tiedetään valmiiksi jännittyneiksi.

Mielenosoittajien puheissa poliittinen puoli näkyy kuitenkin ennen muuta valituksena siitä, ettei ihmisiä ole kuunneltu. Vallanpitäjät ovat kiistäneet tämän ja vedonneet alkuvuodesta päättyneeseen internetissä järjestettyyn keskusteluun. Sanomalehti Kommersant kertoi jo silloin, että asiantuntijat eivät pitäneet sitä edustavana.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  4. 4

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  6. 6

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  7. 7

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  8. 8

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  9. 9

   Marko ”Mörkö” Anttila sai oman kannatuslaulun, asialla Arttu Wiskarin bändi

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää