Ulkomaat

Mielenosoittajien vastustaman kirkkotyömaan suunnitelmia lykättiin Jekaterinburgissa

Poikkeuksellinen mielenosoitus on kerännyt suurimmillaan tuhansia ihmisiä, jotka vastustavat rakentamista yhdelle keskustan suosituimmista viheralueista.

Moskova

Suunnitelmia kiistellyn katedraalin rakentamisesta keskustassa sijaitsevaan on puistoon on lykätty Uralilla sijaitsevassa Jekaterinburgissa, kaupunginjohtaja Aleksandr Vysokinski ilmoitti torstai-iltana.

Tuhannet ihmiset olivat osoittaneet mieltään suunnitelmaa vastaan maanantaista alkaen. Osa mielenosoittajista vietti ydinkeskustassa sijaitsevassa puistossa myös yönsä

Draamateatterinaukio-nimiseen puistoon suunniteltu kirkko olisi uusi versio Suurmarttyyri Katarinan muistolle pyhitetystä katedraalista, jonka neuvostovalta tuhosi kaupungissa vuonna 1930. Mielenosoittajat vastustavat suunnitelmaa, koska suosittu jokeen rajoittuva puisto on kaupungin keskustan harvoja viheralueita.

Venäläisen The Bell -sivuston mukaan kirkko on vain pieni osa paikalle suunnitellusta kompleksista, johon on tulossa myös pilvenpiirtäjiä. Sitä ovat rahoittamassa alueen suurliikemiehet.

Pormestarin mukaan suunitelmia ja rakennustöiden aloittamista lykätään ainakin siihen asti, kunnes asukkaiden kantaa on selvitetty ”mielipidemittauksella”.

Viranomaiset eivät ole vielä tarkentaneet, mitä mielipidemittauksella tarkalleen tarkoitetaan. Mielipidemittauksen laillista asemaakaan ei ihan tarkkaan tiedetä.

Päätös tehtiin nopeasti vain hetki sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin oli kommentoinut valtakunnallista huomiota saanutta mielenosoitusta ja ehdottanut ”mielipidemittausta”. Putin puhui aivan lähimmän alueen asukkaiden kannasta, mikä herätti huomiota, sillä Jekaterinburgissa keskustan puiston katoamista on pidetty koko kaupungin asiana.

Osa viestimille puhuneista mielenosoittajista epäilikin, että vallanpitäjät yrittävät ostaa aikaa ja aloittaa rakennustyöt tilanteet rauhoituttua.

Uralilla sijaitseva noin 1,5 miljoonan asukkaan Jekaterinburg on Venäjän neljänneksi suurin kaupunki. Mielenosoitukset ovatkin herättäneet Venäjällä laajaa huomiota. Huomiota on kasvattanut se, että mielenosoitusten kohteena on vallanpitäjiä lähellä oleva kirkko.

Uuden katedraalin paikasta on kiistelty on siitä asti, kun ortodoksinen kirkko vuonna 2010 ilmoitti haluavansa rakentaa uuden kirkon korvaamaan Suurmarttyyri Katarinan muistolle pyhitettyä katedraalia.

Kiistojen ja useiden vaihtoehtojen jälkeen viranomaiset päättivät, että kirkko rakennetaan Draamateatterinaukiolle. Kirkkoa ei siis olla rakentamassa alkuperäisen katedraalin paikalle.

Mielenosoitukset alkoivat maanantaina, kun rakennusmiehet aitasivat puiston rakennustöitä varten.

”Emme vastusta kirkkojen rakentamista. Mutta rakentakaa johonkin toiseen paikkaan. Tämä aukio on kaupunkimme keuhkot. Koko muu kaupunki on pelkkää betonia”, Lara Ganijeva sanoi televisiokanava NTV:lle, joka on raportoinut tapauksesta poikkeuksellisesti myös mielenosoittajia kuullen.

Protesti tuli ilmeisesti yllätyksenä vallanpitäjille.

Poliisi käytti maanantaina kyynelkaasua ja tiistaina poliisi käytti kovia otteita mielenosoittajien kaadettua metalliaidan, minkä lisäksi se on ottanut kiinni kymmeniä ihmisiä. Heistä ainakin 21 on vangittu.

Poliisi ei kuitenkaan ole vielä hajottanut mielenosoitusta voimatoimin. Lisäksi kuvernööri Jevgeni Kuivašev on järjesti salaisen neuvottelun kirkon edustajien ja aktivistien kanssa. Se osoittautui tuloksettomaksi, sillä kirkon silmissä rakentamisella on jo kiire, koska kirkko halutaan valmiiksi Jekaterinburgin 300-vuotisjuhliin vuonna 2023.

Jekaterinburg on kirkolle merkittävä paikka, koska kommunistit surmasivat tsaari Nikolai II:n ja tämän perheen kaupungissa vallankumouksen jälkeen.

Torstaina aukio aidattiin uudelleen.

Kirkon asema on viime vuosina vahvistunut, mistä yhtenä merkkinä ovat lukuisat suunnitelmat uusista kirkoista. Niitä vastustavat protestit eivät ole mitenkään poikkeuksellisia, mutta ne johtavat harvoin yhteenottoihin.

Jekaterinburgin mielenosoituksia on seurattu tarkkaan, koska siinä nähdään paljon politiikkaa. Niitä on tulkittu näkyväksi yhteenotoksi liberaalien ja konservatiivien välillä, toisaalta kaupungin maallistuneen älymystön ja kirkon suhteet tiedetään valmiiksi jännittyneiksi.

Mielenosoittajien puheissa poliittinen puoli näkyy kuitenkin ennen muuta valituksena siitä, ettei ihmisiä ole kuunneltu. Vallanpitäjät ovat kiistäneet tämän ja vedonneet alkuvuodesta päättyneeseen internetissä järjestettyyn keskusteluun. Sanomalehti Kommersant kertoi jo silloin, että asiantuntijat eivät pitäneet sitä edustavana.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  2. 2

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  6. 6

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  7. 7

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  8. 8

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  9. 9

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  10. 10

   Keski-ikäinen mies kuoli moottoripyörä­onnettomuudessa Keravalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  5. 5

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  8. 8

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää