Ulkomaat

Syrjäisten Kookos­saarten rannoilta löytyi 414 miljoonaa muovin­palasta – muovi­jätteen määrä maailmassa on arvioitu dramaattisesti pieleen, varoittavat tutkijat

Muovin tuotanto maailmassa kasvaa räjähdysmäisesti: puolet maailman kaikesta muovista on tuotettu viimeisen 13 vuoden aikana.

Muovijätteen määrä maailmassa on aliarvioitu selvästi. Näin sanovat tutkijat, joiden muovijätteen määrää Intian valtamerellä käsittelevä tutkimus on julkaistu Nature Scientific Reports -lehdessä.

Tutkijat löysivät Australialle kuuluvien syrjäisten Kookossaarten rannoilta yhteensä noin 414 miljoonaa muovinpalasta, jotka painaisivat yhteensä noin 238 tonnia. Tutkimuksen yhteydessä julkaistuissa valokuvissa muovijäte peittää saarten valkoisia hiekkarantoja.Johtavan tutkijan Jennifer Laversin mukaan Kookossaarten rannoilla näkyvät roskat ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu, ja sama pätee rantoihin ympäri maailmaa.

”Olen työskennellyt syrjäisillä rannoilla meribiologina 15 vuotta, ja niillä kaikilla on ainakin jonkin verran jätettä, joten osasin odottaakin sitä”, Lavers kertoo uutistoimisto AFP:lle.

”Yksi suurista yllätyksistä oli, että kun kaivoin syvemmälle nähdäkseni kuinka paljon jätettä on hautautunut, jätteen määrä ei joissakin paikoissa vähentynyt yhtään syvyyden mukaan.”

Lavers tiimeineen kaivoi useita kuoppia ympäri rantoja ja löysi muovia, erityisesti mikromuoveja, kaikista hiekkakerroksista. He arvelevat, että muovin todellinen määrä rannoilla on noin 26 kertainen pinnalla näkyvään osaan verrattuna.

Raportissaan tutkijat päättelevät, että ”jätteen kerääntymisen skaala on aliarvioitu radikaalisti” muovijätettä koskevissa maailmanlaajuisissa selvityksissä.

Muovin tuotanto maailmassa kasvaa räjähdysmäisesti: puolet maailman kaikesta muovista on tuotettu viimeisen 13 vuoden aikana. Heitämme mereen vuosittain miljoonia tonneja muovia, josta osa huuhtoutuu takaisin rannikoille. Siellä muovi tappaa eläimiä ja kulkeutuu ruokaketjua pitkin suurimpiin nisäkkäisiin ja ihmisiin asti.

Laversin mukaan on hyvin huolestuttavaa, että syrjäisiltä rannoilta löytyy näin suuria muovikeskittymiä.

”Valtamerten viisi pyörrettä tai ”kaatopaikkaa” vetävät puoleensa paljon tutkimusta ja median huomiota, mutta Kookossaaret eivät edes sijaitse pyörteiden lähellä”, Lavers sanoo AFP:lle.

”Muovia on kaikkialla, valtamerten joka kolkassa.”

Neljäsosa Kookossaarilta löytyneistä muoviesineistä oli kertakäyttötavaroita kuten ruokapakkauksia, pillejä, haarukoita, veitsiä ja hammasharjoja.

Laversin mukaan tilanne vaatisi teollisuudelta ja yhteiskunnilta laajoja muutoksia niin tuotantoon, kulutukseen kuin kierrätykseenkin. Maaliskuussa valtiot kuitenkin tyrmäsivät yhteisen aikataulun kertakäyttötavaroista luopumiseksi ja päättivät sen sijaan vain ”vähentää merkittävästi” tuotantoa.

”Joillakin saarilla [muovia] on niin paljon, että se pakottaa pysähtymään ja ajattelemaan elämääni, joka päivä käyttämistäni yksinkertaisista tavaroista kuten hammasharjoista aina siihen, miten kerron tutkimukseni tuloksista”, Lavers sanoo.

Aiemmin toukokuussa noin 180 maata sopivat YK:n johdolla rajoittavansa muovijätteen kuljettamista muihin maihin. Yhtenä tarkoituksena on vähentää vaikeasti kierrätettävän muovin päätymistä köyhiin maihin ja edelleen valtameriin. Uusi sopimus vaatii, että muovijätettä vievien maiden on saatava hyväksyntä vastaanottavilta mailta.

Tällä hetkellä meriin on arvioitu päätyvän vuosittain jopa 8 miljoonaa tonnia muovijätettä. Lisäksi monet saaret esimerkiksi Malesiassa ja Thaimaassa ovat muuttumassa kaatopaikoiksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Hawkit saattoivat Leijonat kotiin, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  4. 4

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  8. 8

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  9. 9

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  10. 10

   ”Korso on uusi maailmanmestari!” Oman kylän poika Kevin Lankinen nousi Vantaan parjatun lähiön sankariksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Hawkit saattoivat Leijonat kotiin, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää